• Etusivu
  • Rakentaminen

VILPE® pitää radonin poissa kodistasi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vilpe Oy
Julkaistu 15.05.2017Päivitetty 05.09.2017
20151_42023.jpg

Keuhkosyöpää aiheuttava maasta tuleva radon voidaan poistaa sisäilmasta rakennustekniikan avulla. Säteilyturvakeskuksen selvityksen mukaan radonputkiston aktivointi eli radonputkistoon asennettavan huippuimurin käyttöönotto on tehokkain radonkorjausmenetelmä. Se alentaa radonpitoisuutta keskimäärin 75–94 prosenttia, parhaimmillaan yli 99 prosenttia.

VILPE®-ratkaisut radonin poistoon

Kun talossasi on tuulettumaton maanvarainen lattiarakenne

Poista radon VILPE® ECO110 -huippuimurilla. Katolle asennettu VILPE® ECo110 -huippuimuri liitetään alapohjasta ullakkotilaan johdettuun muovikanavaan. Lattiarakenteen alla olevat imukanavat (salaojaputket) puolestaan liitetään yhteen viemäriputken avulla.

Kun talossasi on tuulettuva alapohja

Poista radon VILPE® ECo110 -huippuimurilla ja VILPE® Ross -tuuletuspaaluilla. Katolle asennettu huippuimuri liitetään alapohjasta ullakkotilaan johdettuun muovikanavaan, minkä lisäksi talon alapohjaan asennetaan tuloilmaputkiksi Ross-tuuletuspaalut.

Tuulettuvan alapohjan vähäisen radonin poisto voidaan toteuttaa myös painovoimaisena, jolloin huippuimurin sijaan katolle asennetaan eristetty hatullinen VILPE®-tuuletusputki. Järjestelmä voidaan tarvittaessa koneellistaa jälkeenpäin, koska S-sarjan VILPE® ECo110 imuri sopii sellaisenaan samaan tuuletusputkeen ja P-sarjan VILPE® ECo110 imuri samaan kattoläpivientiin.

Tuulettumattoman maanvaraisen lattiarakenteen ja tuulettuvan alapohjan radonin poisto.
Tuulettumattoman maanvaraisen lattiarakenteen ja tuulettuvan alapohjan radonin poisto.

VILPE® ECo110 -huippuimuri pelastaa perheesi radonin haitoilta

VILPE® ECo110 -huippuimuri on energiaa säästävä tasavirtamoottorillinen huippuimuri radontuuletukseen. Moottori on esisäädetty (3V) tehtaalla. Tiloissa tehtyjen mittausten perusteella se voidaan tarvittaessa säätää uudelleen asennuksen yhteydessä potentiometristä, joka sijaitsee imurin hatussa.

VILPE® ECo110 -huippuimuria on saatavana P-mallisena eri katoille sopivan kattoläpiviennin kanssa asennettavana, S-mallisena tasopinnalle asennettavana, sekä C-mallisena peltisepän tekemään peltikartioon asennettavana.

VILPE® ECo110P-huippuimuri, VILPE® ECo110S-huippuimurit sekä VILPE® ECo110C-huippuimuri.
VILPE® ECo110P-huippuimuri, VILPE® ECo110S-huippuimurit sekä VILPE® ECo110C-huippuimuri.

VILPE® ROSS-tuuletuspaalut alapohjan ja ryömintätilan tuuletukseen

VILPE® Ross-tuuletuspaalua käytetään radonkaasun poistoon sekä talon alapohjan ja ryömintätilan tuuletukseen ehkäisemään kosteusvaurioita. Sitä voidaan käyttää myös esim. kellarisaunan, ilmanvaihtokoneen ja takan ilmanottoon.

ROSS-tuuletuspaalut.
ROSS-tuuletuspaalut.

Talon vanhat tuuletusputket voidaan helposti korvata VILPE® Ross -tuuletuspaaluilla.

Tuuletusputket ennen.
Tuuletusputket ennen.
tuuletusputket jälkeen.
tuuletusputket jälkeen.

Lue lisää radonin poistosta täältä.

Vilpe Oy
Rakentaminen
perustukset
alapohja
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200711_7348.jpg
VILPE tekee puhtaan sisäilman
Kodin puhdas, terveellinen ilma ei ole itsestäänselvyys. Pientaloissa, rivitaloissa ja kerrostaloissa asuvat ihmiset ja lemmikkieläimet ovat jatkuvasti alttiina huoneiston sisäilmassa oleville epäpuhtauksille kuten pölylle, hajuille, käryille ja kosteudelle.Likainen tai kostea ilma, joka ei pääse poistumaan rakennuksesta hallitusti, tiivistyy ja lopulta kiinnittyy rakenteisiin aiheuttaen vuosien kuluessa näiden kunnon heikkenemistä sekä epäpuhtauksia huoneilmaan. Nämä voidaan estää riittävällä ilmanvaihdolla.Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä, joka perustuu lämpimän sekä ulkoilmaa kevyemmän ilman nousuun pystyhormia pitkin ylös katolle, ei toimi hallitusti juuri missään sääolosuhteissa. Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ei siksi täytä nykymääräysten mukaan asukkaiden ja käyttäjien terveys- ja olosuhdevaatimuksia eikä rakennusten kunto säily riittävän hyvänä.Koneellisella poistoilman vaihdolla saavutetaan huoneistojen sisäilman puhtaudelle selvästi parempi laatutaso kuin painovoimaisella ilmanvaihdolla. Tämä perustuu siihen, että epäpuhtauksia, käryjä, hajuja ja kosteutta runsaasti sisältävä jäteilma poistuu koneellisen poistoilmanvaihdon venttiilien ja kanavien kautta pystyhormiin puhaltimen avulla ja sieltä edelleen ulkoilmaan poistoputken tai huippuimurin kautta. Pystyhormin yläpäässä olevan sähkökäyttöinen huippuimuri imee likaisen ja kostean ilman pystyhormista ja sitä kautta huoneistosta, sekä puhaltaa tämän likaisen ilman eli ns. jäteilman ulkoilmaan.
20235_81907.jpg
VILPE-tuotteet osana ilmanvaihtojärjestelmää
VILPE-tuotteet osana ilmanvaihtojärejstelmää pitävät sekä sisäilman puhtaana että kattorakenteet terveinä. Järjestelmä sopii sekä uudisrakentamiseen että korjausrakentamiseen. VILPE-tuotteet löydät LVI-alan liikkeistä, rautakaupoista ja kateainevalmistajilta.
20113_24764.jpg
Katon tuuletus ja läpiviennit
Rakennusmääräyskokoelman määräysten mukaisesti yläpohjan kerrokset ja katon tuuletus on suunniteltava ja rakennettava niin, ettei kattoon kerry vesihöyryn diffuusion tai ilmavirtausten vuoksi haitallisessa määrin kosteutta. Kenties tärkein tavoite on, että rakenteisiin mahdollisesti pääsevä kosteus myös kuivuu riittävän nopeasti eikä ehdi aiheuttaa vaurioita.Kattorakenteiden tuuletus vaatii esteettömän ilmankulun. Aluskatteen alapuolinen tila voidaan tuulettaa päätykolmioissa olevilla, tuuletusritilöillä varustetuilla tuuletusaukoilla tai vaihtoehtoisesti tila voidaan tuulettaa katon läpi tulevien tuuletusputkien kautta. Yhtenä vaihtoehtona on harjatuuletin. Tärkeintä on huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Mikäli tuuletus ei ole riittävää, kattorakenteet voivat homehtua tai eristekerrokset voivat olla jatkuvasti kosteita, mikä heikentää niiden eristävyyttä.Vesikaton on estettävä sadeveden, lumen ja sulamisveden tunkeutuminen kattorakenteisiin, seiniin ja sisätiloihin. Näin ollen myös tuuletusputkien ja kaikkien katon läpivientien tulee olla riittävän tiiviitä.Paloteknisten vaatimusten kiristymisen myötä on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota myös hormin ja piipun läpivienteihin. Väli- ja yläpohjan läpivientien ohella yhtä tärkeä on varmistaa paloturvallinen ja vesitiivis vesikaton läpivienti.Tuorein VILPE®-uutuus on palotekniset testit läpäissyt ja VTT:n sertifioima Piippu-läpivienti (VTT Sertifikaatti nro VTT-C-6081-10). Tuote on tarkoitettu pyöreiden eristettyjen teräspiippujen läpivienniksi ja se sopii kaikille katemateriaaleille (tiili, pelti, huopa). Läpivientipaketin osat läpivientiosa, pellityssarja, aluskatteen tiiviste ja pellityssarjan kiinnityslistat valitaan katemateriaaliin sopiviksi.
20183_52060.jpg
Näistä kolmesta lämmöneristeestä löytyy sopiva
Lämmöneristyksen käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat, mutta muutama asia ei muutu: aika on rahaa, jokaiselle rakenteelle on olemassa oikea optimaalinen lämmöneriste ja laatu ratkaisee. Kotimainen Finnfoam vastaa näihin vaatimuksiin: homehtumattomien lämmöneristeiden tuoteperhe tarjoaa kuhunkin käyttökohteeseen juuri oikean eristeen.
20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.
20154_43144.jpg
Eristä kellarin seinä ulkopuolelta
Finnfoamin kehittämällä ratkaisulla kellarin seinän eristäminen on helppoa ja nopeaa. Ratkaisu soveltuu niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin ja varmistaa rakenteen oikean kosteusteknisen toimivuuden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton