• Etusivu
  • Talo

Villa ISOVERin vesikattotöitä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 28.05.2013
2240_392886911_2013527122617.jpg

Vesikatteen pohjarakenteena Villa ISOVER -talossa käytetään pontattua vaneria.

Lumisade yllätti taas autoilijat ja rakentajat edeltävällä viikolla, kun ensilumi satoi maahan myös Etelä-Suomessa. Onneksemme talotehtaan pystytysporukka sai vesikaton pohjarakenteet valmiiksi ja suojattua juuri ennen lumisateita, joten nyt kun kelit suosivat, saadaan katto vedenpitäväksi ennen talven tuloa.

Vesikatteen pohjarakenteena Villa ISOVER -talossa käytetään pontattua vaneria, joka on hyvin nopea asentaa ja sillä saadaan tukeva alusta varsinaiselle vesikatteelle, joka talossamme on kumibitumikermikate loivasta ja suhteellisen haasteellisesta kattokulmasta ja taitteesta johtuen.

Syksyllä asennetaan pohjahuopa ja keväällä sitten varsinainen pintakermi, kun katolle tulevien aurinkopaneelien asennusaikataulu saadaan lyötyä lukkoon. Pohjahuopa kiinnitetään kantavaan rakenteeseen ruuvein ja aluslevyin sekä pisteliimaamalla. Saumakohdat liimataan kiinni kuumentamalla pohjahuovassa valmiina oleva bitumi.

Aina kun vesikatolla tehdään tulitöitä, kuten esim. bitumin liimaamista, tulee huolehtia siitä, että asentajat ovat riittävän ammattitaitoisia ja heillä on käytynä vesikatetöiden tulityökortti eli ns. musta kortti. Katolla tulee aina olla riittävä määrä alkusammutuskalustoa, jotta mahdollinen tulipalon alku saadaan sammutettua jo alkumetreille ilman suurempaa vahinkoa.

2240_392886911_2013527122711.jpg
Pohjarakenteena vaneri on hyvin nopea asentaa ja sillä saadaan tukeva alusta varsinaiselle vesikatteelle.

Talvi tuli ryminällä – tiivistäminen vauhdissa

Viikolla 48 leuto syksy muuttui kertaheitolla runsaslumiseksi pakkastalveksi. Loppuviikon lumimyrskyllä töitä Villa ISOVERissa tehtiin onneksi sisätiloissa. Yläpohjan aukkoja tukittiin kiireesti, ettei tuiskuava lumi päässyt enää sisään. Viikon aikana aloitettiin myös harvalaudoituksen tekeminen välipohjaan. Yläkertaan tulee Gyproc-lattia ja vesikiertoinen lattialämmitys.

Viikolla 49 yläpohja on tarkoitus saada umpeen. Hyönteisverkot ja tuulenohjaimet ja höyrynsulku asennetaan paikalleen. Kun yläpohja on ummessa, rakennusta voidaan alkaa lämmittää ja sisätiloja kuivattaa. Myös alakerran tekninen tila pyritään saamaan valmiiksi tekniikkalaitteiden asentamista varten

Tiivistäminen on tärkeää

Viikolla 49 keskitytään rakennuksen tiivistämiseen. Nollaenergiatalon rakentamisessa tärkeimpiä vaiheita ovat lämmöneristyksen asentaminen ja rakenteiden ilmanpitävyyden varmistaminen. Rakenteiden läpi ja liitoksien kautta ilmaa ei saa päästä vuotamaan.

Ilmanvuotoluvulla q50 kuvataan, kuinka paljon vuotoilmaa keskimäärin virtaa rakennusvaipan läpi tunnissa 50 Pa paine-erolla rakennusvaipan pinta-alaa kohden (m3/(h m2)). Nollaenergiatalon ilmanvuotoluku q50 on noin 0,4. Uuden pientalon rakennusvaipan ilmanvuotoluku saa kesällä 2012 voimaan tulleiden rakentamismääräysten mukaan olla korkeintaan 4 (m3/(h m2)).

Rakennuksen vaipan ilmantiiveyttä ei kuitenkaan voi mitata ennen sen valmistumista. Tiiviys varmistetaan rakennusaikana tarkalla ja huolellisella työllä. Erityisesti ikkunoiden ja ulko-ovien ja ulkoseinän liitokset sekä ulkoseinän ja lattian liitokset ovat herkkiä ilmavuodoille. Villa ISOVERin tiivistämiseen käytetään ISOVER Vario –tiivistystuotteita.

Höyrynsulut paikoilleen

Kuitukangasvahvistetusta polyamidikalvosta valmistettu ISOVER VARIO KM Duplex UV - on kosteutta tasaava "älykäs" höyrynsulkukalvo, jonka toiminta perustuu rakenteessa olevan kosteuden kuivumiskykyyn sekä sisälle että ulospäin. Se asennetaan kuten perinteinen höyrynsulku ja saumakohdat tiivistetään hyvin huolellisesti verkkovahvistetusta PE kalvosta valmistetulla VARIO KB 3 -saumausteipillä tai VARIO MultiTape SL -tiivistysteipillä.

ISOVER VARIO TightTecin avulla usein ongelmalliset ikkunoiden ja ovi kulmat, ulkonurkat sekä palkkien ja kattotuolien läpiviennit höyrynsulussa saadaan tiivistettyä helposti. Läpivientien ilman- ja vesihöyryntiiviys varmistetaan joustavasta ja pitkäikäisestä EPDM –solukumista valmistettujen ISOVER Vario Läpivientitiivisteiden avulla.

Tiivistäminen tehdään puhtaissa ja pölyttömissä tiloissa. Lämpötilan olisi oltava mieluummin plussan puolella.

Nollaenergiatalon rakentamisessa tärkeimpiä vaiheita ovat lämmöneristyksen asentaminen ja rakenteiden ilmanpitävyyden varmistaminen.
Nollaenergiatalon rakentamisessa tärkeimpiä vaiheita ovat lämmöneristyksen asentaminen ja rakenteiden ilmanpitävyyden varmistaminen.
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen hyväksyntä
Toimenpiteet:Urakoitsija tai toimittaja esittää sopimusten mukaiset laskut kahtena kappaleena hyväksyttäväksi työmaan valvojalle, joka tarkastaa laskujen sopimuksenmukaisuuden, merkitsee laskuihin saapumispäivämäärän, tarkastuspäivämäärän ja laskun eräpäivän. Työmaapäällikkö hyväksyy laskut kuittauksellaan. Työmaa toimittaa hyväksytyt laskut yhtenä kappaleena tilaajalle jatkokäsittelyä varten. Sopimusten maksamiskäytäntönä pidetään pääsääntöisesti 14 pv netto. Myös pitemmät maksuajat saattavat tulla kysymykseen, mikäli urakoitsija / toimittaja on tarjouksessaan sitä esittänyt. Eräpäivä lasketaan työmaan laskun hyväksymispäivämäärästä (ei laskun päiväyksestä). Projektipäällikkö kirjaa laskut reaaliaikaisesti urakoittain laskujen seuraamisjärjestelmäänsä. Tilaaja ei maksa kohteen laskuja ilman, että niissä on projektipäällikön kuittaus.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Laskujen hyväksymismerkinnätHyväksyntä:Valvoja sekä projektipäällikkö
20225_78121.jpg
Mitä maalämpö maksaa ja paljonko se säästää?
Maalämpö tarjoaa paitsi ekologista myös erityisen vaivatonta lämmitystä – kun maalämpöpumppu on asennettu ja asetukset ohjausyksikköön tehty, lämmitys ei vaadi lisätyötä. Taloudellisesti järkevintä maalämpöön sijoittaminen on silloin, kun lämmitettäviä neliöitä on paljon. Maalämpöpumppu tuo myös turvaa energian hinnanvaihteluihin, sillä se tarvitsee lämmön tuottamiseen vain vähän sähköä.
20145_39536.jpg
Piippu-läpivienti pyöreälle teräspiipulle
SK Tuote Oy on tuonut markkinoille paloturvallisen vesikaton läpiviennin, joka on tarkoitettu metallirakenteisten hormien läpivienniksi. VILPE® Piippu-läpivienti on paloteknisesti testattu ja VTT:n sertifioima tuote (Sertifikaatti nro VTT-C-6081-10), joka takaa paloturvallisuuden myös vesikaton läpiviennin kohdalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton