• Etusivu
  • Sisustus

Viimeinen sammuttaa aina kynttilät!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.10.2023
20229_60049.jpg

Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.

Kun polttaa kynttilöitä ja ulkotulia, kannattaa varautua yllätyksiin jo ennalta

On aiheellista tarkistaa palovaroittimen toiminta ja kerrata alkusammutustaidot.
Jokaisessa kodissa on hyvä olla sammutusvälineenä sammutuspeite sekä vaahtosammutin. Opiskele etukäteen, miten kyseisiä sammutusvälineitä käytetään, jotta osaat toimia oikein sammutustilanteessa.

Jos tulipalo ei alkusammutuksen jälkeen taltu, poistu asunnosta ja sulje ovet perässäsi. Hätänumeroon 112 kannattaa soittaa, vaikka tulipalo olisi saatu sammutetuksi.
Mieti jo ennalta, miten toimit tulipalotilanteessa ja mitä kautta pelastaudut. Opeta myös lapsille, miten tulipalon sattuessa tulee toimia.

Muista:

  • Varmistu, että kotisi palovaroittimet ovat toimintakunnossa, ennen kuin sytytät kynttilääsi tulen. Palovaroitin on hyvä henkivartija yölläkin, mutta vain jos paristossa on virtaa. Palovaroittimen ainoa oikea paikka on katossa, vähintään puoli metriä seinästä.
  • Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Älä käytä kynttilänjaloissa röyhelöisiä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja.
  • Varo umpinaisia, ohuita lasi- ja posliinilyhtyjä. Ahtaassa tilassa steariini voi höyrystyä ja leimahtaa. Ohutkuorinen lyhty voi poksahtaa rikki ja räiskiä palavaa nestettä ympäristöön. Turvallinen kynttilälyhty on tukeva, yläosastaan reilusti avoin ja sisältä riittävän tilava.
  • Sijoita kynttilät turvallisesti niin, ettei niiden lähellä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita. Älä laita kynttilöitä tv:n tai muovisten ulkokalusteiden päälle.
  • Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa. Tuikut ja pöytäkynttilät asetetaan noin 5 cm:n etäisyydelle toisistaan. Ohutpohjaiset lyhdyt, pöytäkynttilät ja tuikut tarvitsevat riittävän paksun, palamattoman alustan.
  • Pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.
  • Sammuta kynttilät aina, kun poistut huoneesta. Palava kynttilä on avotuli, siksi sitä on pidettävä silmällä. Polta kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan. Sammuta kynttilät tukahduttamalla.
Hyvä muistisääntö on, että viimeinen sammuttaa kynttilät lähtiessään!

Entä ulkona?

  • Aseta ulkotulet riittävän etäälle ja valvo niitä.
  • Ulkoroihut tulee sijoittaa vähintään kolmen metrin päähän kulkutiestä, jotta tuli ei pääse tarttumaan ohikulkijoiden vaatteisiin. Rakennuksiin tulee olla etäisyyttä tulen koosta riippuen 3-10 metriä.
  • Ulkotulet on hyvä sijoittaa palamattomaan astiaan tai telineeseen tai asetella tukevasti lumihankeen, ettei tuuli kuljeta keventynyttä astiaa vääriin paikkoihin.
  • Ulkotulia ei saa polttaa sisällä eikä edes parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla.
  • Älä polta ulkotulia sateessa roiskevaaran vuoksi.
Huolehdi paloturvallisuudesta myös ulkona.
Huolehdi paloturvallisuudesta myös ulkona.
Ohje

Ohje

Oletko kätevä käsistäsi?

Mikäli olet näppärä käsistäsi, askartelu lähellä sydäntäsi tai ainakin olet innostunut kokeilemaan jotain uutta, tutustu Weberin HobbyConcretesta valmistettaviin tuikkulyhtyyn tai ulkolyhtyyn.

Näin teet tuikkulyhdyn

Näin teet ulkolyhdyn

Sisustus
paloturvallisuus
sisustus
sisätilat
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202110_73106.jpg
Tunnelmoi turvallisesti: yksikin kynttiläpalosta aiheutuva kuolema on liikaa
Kynttilät ovat pimeänä vuodenaikana tärkeitä tunnelmanluojia, mutta valvomatta jätettyinä suuri paloriski. Vuosittain syttyy keskimäärin noin sata kynttiläpaloa, joissa menetämme ihmishenkiä aivan liikaa. Suurin osa paloista aiheutuu kynttilöiden huolimattomasta ja käyttöohjeiden vastaisesta käytöstä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauksissa markkinoilla olevista kynttilöistä ei löytynyt palovaaraa aiheuttavia puutteita.
20236_82335.jpg
Näin toimi kotivakuutus, kun palo tuhosi koko kodin: "Näin liekkien nousevan yläkerrasta"
Marita ja Jorma Nylund ostivat yhteiseksi kodikseen melko huonokuntoisen omakotitalon vuonna 2007. – Kutsuimme sitä leikkisästi Nylundin kartanoksi, Marita muistelee. Kaikki mureni muutamassa tunnissa, kun heidän unelmansa, sokkelista saakka peruskorjattu koti tuhoutui perustuksiaan myöden kaksi vuotta sitten.
20204_63781.jpg
Eurooppalaisessa yhteistyössä kehitetään kosketuspintoja taistelussa mikrobeja vastaan
Tiedote 31.3.2020Terveydenhuolto on kohdannut täysin uuden haasteen koronaviruspandemiasta johtuen. Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) vetää Euroopan laajuista verkostoa, joka kehittää kosketuspintoja infektioiden torjuntaan. AMiCI ePlatform-verkosto nopeuttaa uusien mikrobeja tappavien pintojen pääsyä markkinoille.Terveydenhuollon hygienia keskeisessä roolissaMaailmanlaajuisesti miljoonat ihmiset saavat terveydenhuollosta peräisin olevan infektion vuosittain. Pahimmillaan infektio johtaa potilaan kuolemaan. Mikrobit kuten virukset leviävät pääsääntöisesti kosketuksen kautta joko ihmisestä toiseen tai pintojen välityksellä. Kaikkein tehokkain tapa estää infektioiden leviäminen on käsienpesu yhdistettynä tehokkaaseen siivoukseen.Mikrobeja tappavat pinnat ovat osa ratkaisuaMikrobeja tappavat pinnat tukevat osaltaan taistelua mikrobeja vastaan. Kupari- ja hopeapintojen vaikutus on jo tunnettu pitkään. Uusia aineita ja pinnoitteita on kehitetty tutkimuksissa ja yritysten toimesta. Haasteena edelleen on osoittaa kehitettyjen pintojen toimivuus todellisissa terveydenhuollon ympäristöissä. Terveydenhuollossa pilottitutkimuksia on tehty maailmalla ja Satakunnassa. Kokonaiskuva hygieenisten pintojen merkityksestä vielä osin uupuu.
Harmaa hirsimökki aivan järven rannassa ja mökin edessä on laituri. Kuvassa on syksy
Vältä tulipalot kotona ja mökillä!
Niin kotona kuin kesämökilläkin voi tulipalo saada alkunsa tulisijoista ja sähkö- tai kaasulaitteista. Voit välttää onnettomuudet käyttämällä hyväkuntoisia laitteita oikein ja pitämällä niistä myös hyvää huolta. Kotona laitteiden toimintaa ja niiden kuntoa tulee ehkä tarkemmin seurattua, mutta myös mökillä säännöllisen turvatarkastuksen tekeminen on hyvin tärkeää!Vaikka alla olevissa luetteloissa mainitaan kevät tarkistuksen ajankohdaksi, on enemmän kuin suositeltavaa tehdä tarkistukset myös syksyisin – etenkin jos mökkiä on tarkoitus käyttää talvellakin.
20138_35834.jpg
Plazia 140 -kodin sydän on olokeittiö
Kastelli esittelee kesän asuntomessuilla arkkitehti Kirsti Sintosen suunnitteleman Plazia-kodin messukohteena numero 12. Yksikerroksisen Plazian suosio perustuu kodin sydämenä toimivaan olokeittiöön, korkeiden ikkunoiden tuomaan valoisuuteen ja rentoutumiselle luotuun saunaosastoon. Plazia-malliston tilaratkaisut ja moderni ulkonäkö ovat syntyneet rakentajaperheiden toiveista.Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
20083_9464.jpg
Hovi-portaat tuo iloa kotiisi
Hovi-portaat on valmistettu perinteisellä puusepäntaidolla nykytekniikkaa hyödyntäen. Puu lasin ja jalometallin yhdistelmillä saadaan moderneja kokonaisuuksia.Upea tunnelma syntyy portaiden ulkonäöstä ja koko toimituksen sujuvuudesta. Hovinikkareilla tehdään jatkuvaa tuotekehitystyötä ideoiden uusia tyylikkäitä yksityiskohtia ja sujuvaa käytännöllisyyttä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton