Viimeinen sammuttaa aina kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.
Kun polttaa kynttilöitä ja ulkotulia, kannattaa varautua yllätyksiin jo ennalta
On aiheellista tarkistaa palovaroittimen toiminta ja kerrata alkusammutustaidot.
Jokaisessa kodissa on hyvä olla sammutusvälineenä sammutuspeite sekä vaahtosammutin. Opiskele etukäteen, miten kyseisiä sammutusvälineitä käytetään, jotta osaat toimia oikein sammutustilanteessa.
Jos tulipalo ei alkusammutuksen jälkeen taltu, poistu asunnosta ja sulje ovet perässäsi. Hätänumeroon 112 kannattaa soittaa, vaikka tulipalo olisi saatu sammutetuksi.
Mieti jo ennalta, miten toimit tulipalotilanteessa ja mitä kautta pelastaudut. Opeta myös lapsille, miten tulipalon sattuessa tulee toimia.
Muista:
- Varmistu, että kotisi palovaroittimet ovat toimintakunnossa, ennen kuin sytytät kynttilääsi tulen. Palovaroitin on hyvä henkivartija yölläkin, mutta vain jos paristossa on virtaa. Palovaroittimen ainoa oikea paikka on katossa, vähintään puoli metriä seinästä.
- Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Älä käytä kynttilänjaloissa röyhelöisiä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja.
- Varo umpinaisia, ohuita lasi- ja posliinilyhtyjä. Ahtaassa tilassa steariini voi höyrystyä ja leimahtaa. Ohutkuorinen lyhty voi poksahtaa rikki ja räiskiä palavaa nestettä ympäristöön. Turvallinen kynttilälyhty on tukeva, yläosastaan reilusti avoin ja sisältä riittävän tilava.
- Sijoita kynttilät turvallisesti niin, ettei niiden lähellä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita. Älä laita kynttilöitä tv:n tai muovisten ulkokalusteiden päälle.
- Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa. Tuikut ja pöytäkynttilät asetetaan noin 5 cm:n etäisyydelle toisistaan. Ohutpohjaiset lyhdyt, pöytäkynttilät ja tuikut tarvitsevat riittävän paksun, palamattoman alustan.
- Pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.
- Sammuta kynttilät aina, kun poistut huoneesta. Palava kynttilä on avotuli, siksi sitä on pidettävä silmällä. Polta kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan. Sammuta kynttilät tukahduttamalla.
Hyvä muistisääntö on, että viimeinen sammuttaa kynttilät lähtiessään!
Entä ulkona?
- Aseta ulkotulet riittävän etäälle ja valvo niitä.
- Ulkoroihut tulee sijoittaa vähintään kolmen metrin päähän kulkutiestä, jotta tuli ei pääse tarttumaan ohikulkijoiden vaatteisiin. Rakennuksiin tulee olla etäisyyttä tulen koosta riippuen 3-10 metriä.
- Ulkotulet on hyvä sijoittaa palamattomaan astiaan tai telineeseen tai asetella tukevasti lumihankeen, ettei tuuli kuljeta keventynyttä astiaa vääriin paikkoihin.
- Ulkotulia ei saa polttaa sisällä eikä edes parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla.
- Älä polta ulkotulia sateessa roiskevaaran vuoksi.
Ohje
Oletko kätevä käsistäsi?
Mikäli olet näppärä käsistäsi, askartelu lähellä sydäntäsi tai ainakin olet innostunut kokeilemaan jotain uutta, tutustu Weberin HobbyConcretesta valmistettaviin tuikkulyhtyyn tai ulkolyhtyyn.