• Etusivu
  • Rakentaminen

Vesivek-sadevesijärjestelmä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Päivitetty 18.02.2008
20071_3198.jpg

Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.

Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.

Lumikuorma on todellinen uhka


Sadevesijärjestelmä saattaa lakata toimimasta jo heti ensimmäisen talven jälkeen. Keskimääräisen suomalaisen omakotitalon katolla on vähälumisenakin talvena tuhansia kiloja lunta. Jollei lumiesteitä ole koko lappeen pituudelta, painaa räystäältä roikkuva lumi väistämättä joskus myös räystäskourua. Tämä tapahtuu siitä huolimatta, että kouru on asennettu rakennusmääräysten mukaan kattolinjan alapuolelle. Lumimassat on aina syytä poistaa kourun päältä, mutta lumikuormien kestävyyden osalta avainasemassa ovat kourun kannakkeet, profilointi ja materiaali. Erityisesti kannakkeiden rakenteellinen lujuus vaihtelee paljon. Turvallisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää, että tuotteet ovat riittävän lujat, mutta lopullisesti turvallisuuden takaa vasta luotettava kiinnitys.

20071_3199.jpg

Suunnittelu


Sadevesijärjestelmän todellinen laatu ilmenee yleensä vasta vuosien mittaan. Saumoistaan vuotavat ja lumikuormien painosta repsahtaneet räystäskourut ovat tavallinen näky kaikkialla pohjoisen ilmaston maissa. Sadevesijärjestelmien ja kattoturvallisuusratkaisujen kiinnityksien ja yhteensopivuuksiin liittyy kymmeniä yksityiskohtia, joiden suunnitteluvaiheessa huomiotta jättäminen heikentää järjestelmien toimivuutta oleellisesti. Näiden seikkojen takia on suunnittelu tehtävä erittäin huolella.

Vesivek on jo 70-luvulla tuonut markkinoille polttomaalatusta alumiinista valmistettavan sadevesijärjestelmän. Alumiinisen kourun sileä maalipinnoite kestää väriltään ja kunnoltaan erinomaisesti auringonpaistetta ja ilmansaasteita. Polttomaalatulla alumiinilla ruostumisongelmaa ei ole: alumiini ei ruostu. Lisäksi vesikouru on "saumatonta", eli kourut tehdään määrämittaiseksi, jotta vältytään ylimääräisiltä saumoilta.

20071_3200.jpg
20071_3201.jpg
Vesivek Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
Talon vierusta
Sadevesijärjestelmän ja -viemäröinnin
Ongelma on yleinenAivan tavallinen maallikkokin huomaa ongelman, jos syöksytorvesta sateella valuva vesi menee ohi sadevesiviemärikaivosta. Samoin huomataan, jos syöksytorvea on jatkettu rumasti jatkoputkella niin, että vesi saataisiin kaivoon. Näitä näkee uusissa rakennuksissa kuitenkin paljon. Miksiköhän?
20212_68666.jpg
Tiedätkö, paljonko on asumisesi hiilijalanjälki?
Valtaosa meistä tietää, millaisilla melko helpoilla teoilla voimme itse kukin pienentää omaa hiilijalanjälkeämme. Ne ovat niitä tavallisia ja arkisia, mutta tärkeitä tekoja: kierrätä, pienennä lämpötilaa, älä turhaan juoksuta vettä, vaihda vihreään sähkösopimukseen. Sen sijaan suurelle joukolle on ihan uutta tietoa se, kuinka paljon oman asumisen hiilidioksidipäästöt mahtavatkaan olla ja mitä niille sitten on tehtävissä.
Laituri järven rannalla
Mökin ilmanvaihto kesäksi kuntoon
Onko kesämökillä ummehtunut, kostea sisäilma? Kuluuko ensimmäinen tunti mökille saavuttua aina tuuletushommissa? Silloin voi olla aika päivittää rakennuksen ilmanvaihto.
20224_77763.jpg
Asenna lämmitetty lattia helposti kodin eri huoneisiin
Kukapa ei rakastaisi lämmitettyä lattiaa paljaiden jalkojen alla, mutta monesti lattialämmityksen asennus voi tuntua ylitsepääsemättömän isolta projektilta ja asia jää hautumaan unelmien tasolle. Mitäpä jos kertoisimme, että lattialämmityksen asennus voi helppoa, nopeaa sekä kustannustehokasta Tycroc-aluslevyjen avulla. Asennus onnistuu jopa yhdessä päivässä, eikä kuivumisajoista tarvitse huolehtia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton