• Etusivu
  • Rakentaminen

Vesivek-sadevesijärjestelmä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 30.01.2007Päivitetty 18.02.2008
20071_3198.jpg

Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.

Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.

Lumikuorma on todellinen uhka


Sadevesijärjestelmä saattaa lakata toimimasta jo heti ensimmäisen talven jälkeen. Keskimääräisen suomalaisen omakotitalon katolla on vähälumisenakin talvena tuhansia kiloja lunta. Jollei lumiesteitä ole koko lappeen pituudelta, painaa räystäältä roikkuva lumi väistämättä joskus myös räystäskourua. Tämä tapahtuu siitä huolimatta, että kouru on asennettu rakennusmääräysten mukaan kattolinjan alapuolelle. Lumimassat on aina syytä poistaa kourun päältä, mutta lumikuormien kestävyyden osalta avainasemassa ovat kourun kannakkeet, profilointi ja materiaali. Erityisesti kannakkeiden rakenteellinen lujuus vaihtelee paljon. Turvallisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää, että tuotteet ovat riittävän lujat, mutta lopullisesti turvallisuuden takaa vasta luotettava kiinnitys.

20071_3199.jpg

Suunnittelu


Sadevesijärjestelmän todellinen laatu ilmenee yleensä vasta vuosien mittaan. Saumoistaan vuotavat ja lumikuormien painosta repsahtaneet räystäskourut ovat tavallinen näky kaikkialla pohjoisen ilmaston maissa. Sadevesijärjestelmien ja kattoturvallisuusratkaisujen kiinnityksien ja yhteensopivuuksiin liittyy kymmeniä yksityiskohtia, joiden suunnitteluvaiheessa huomiotta jättäminen heikentää järjestelmien toimivuutta oleellisesti. Näiden seikkojen takia on suunnittelu tehtävä erittäin huolella.

Vesivek on jo 70-luvulla tuonut markkinoille polttomaalatusta alumiinista valmistettavan sadevesijärjestelmän. Alumiinisen kourun sileä maalipinnoite kestää väriltään ja kunnoltaan erinomaisesti auringonpaistetta ja ilmansaasteita. Polttomaalatulla alumiinilla ruostumisongelmaa ei ole: alumiini ei ruostu. Lisäksi vesikouru on "saumatonta", eli kourut tehdään määrämittaiseksi, jotta vältytään ylimääräisiltä saumoilta.

20071_3200.jpg
20071_3201.jpg
Vesivek Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
Talon vierusta
Sadevesijärjestelmän ja -viemäröinnin
Ongelma on yleinenAivan tavallinen maallikkokin huomaa ongelman, jos syöksytorvesta sateella valuva vesi menee ohi sadevesiviemärikaivosta. Samoin huomataan, jos syöksytorvea on jatkettu rumasti jatkoputkella niin, että vesi saataisiin kaivoon. Näitä näkee uusissa rakennuksissa kuitenkin paljon. Miksiköhän?
201111_28411.jpg
Isälle lahjakortti, jolla saa upean akkuruuvinvääntimen!
Isänpäivä on lähellä! Tilaa isälle upea Boschin IXO-akkuporakone Jäsentukusta ja ojenna tästä tulostettu lahjakortti isänpäivänä isälle.Markkinoiden eniten myyty, tehokas Boschin akkuruuvinväännin IXO on taaatusti onnistunut lahja. Voit valita kahdesta - IXO Vino II:n tai IXO IV Set:in.IXO Vino II -lahjapakkaukseen sisältyy:IXO IV -akkuruuvinväännin lataustelakka 10 ruuvauskärkeä (sis. IKEA kärki) viinipullonavaajakärki puulaatikkoBoschin IXO IV on kevyt, kompakti ja voimakas akkuruuvinväännin yleisiin ruuvaustöihin. Pehmustetulla kahvalla (Softgrip) varustetun ergonomisen muotoilun ansiosta kone istuu hyvin käteen. Uusin akkutekniikka huolehtii erittäin pitkästä käyntiajasta. IXO Vino II:ssa mukana kolme erilaista, taiteilijan suunnittelemaa viinipullonavaajankärkeä, jotka vaihtelevat pakkauksittain.Erikoispakkaus nyt hintaan 59 € + toimituskulut.
20223_77438.jpg
Pergolan rakentaminen alusta loppuun - suojaisa keidas omalla tyylillä
Keittiön ikkunan edessä oli vanha omenapuu, joka varjosti mukavasti. Kun omenapuun tuli aika lähteä jäi ikkunoiden edusta alttiiksi turhan kovalle auringonvalolle. Omenapuun tilalle päätettiin rakentaa pergola luomaan sopivaa suojaa. Tuumasta toimeen.Tähän kohtaan ei ollut mahdollisuutta ostaa valmista pakettia, vaan pergola suunniteltiin paikkaan ja ympäröivään terassiin sopivaksi ja rakennettiin itse mittatilaustyönä.
20229_79579.jpg
Jätevesijärjestelmän asennus on nopeaa haastavallekin tontille
Satakuntalaiset Johanna ja Sauli halusivat nelihenkiselle perheelleen uuden kodin metsäiseltä tontilta ja mielellään idyllisessä maalaismaisemassa. Unelma kuulostaa melkeinpä maalaukselta, mutta todellisuus oli lähempänä kuin he osasivat arvatakkaan. Tontti uudelle kodille löytyi totuttujen lähiöiden ja keskustan ulkopuolelta. Tästä on nyt aikaa kolmisen vuotta. Löytämässään tontissa he ihastuivat erityisesti sen korkeuseroihin ja kallioiseen maastoon.Johanna ja Sauli arvostavat ekologisuutta ja kunnioittavat luontoa, joten rakennusprojekti tuli toteuttaa arvojen mukaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton