• Etusivu
  • Talo

Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 23.11.2006Päivitetty 20.12.2023
OP4_7938

Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmän

Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.

Puutteellinen sadevesijärjestelmä puolestaan saattaa alkaa toimia jopa päinvastoin; pahimmassa tapauksessa virheelliset kaadot ja tulvivat kourut keskittävät sadeveden juuri sinne minne ei pitäisi, eli räystäs- ja seinärakenteisiin, tai yhteen paikkaan perustusten vieressä.

Lumikuorma voi tuoda kourut alas jo ensimmäisenä talvena

Sadevesijärjestelmä saattaa lakata toimimasta jo heti ensimmäisen talven jälkeen. Keskimääräisen suomalaisen omakotitalon katolla on vähälumisenakin talvena tuhansia kiloja lunta. Jollei lumiesteitä ole koko lappeen pituudelta, painaa räystäältä roikkuva lumi väistämättä joskus myös räystäskourua. Tämä tapahtuu siitä huolimatta, että kouru on asennettu rakennusmääräysten mukaan kattolinjan alapuolelle. Kourun kannakkeet, profilointi ja materiaali ovat tässä kohdin avainasemassa. Erityisesti kannakkeiden rakenteellinen lujuus vaihtelee paljon. Turvallisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää, että tuotteet ovat riittävän lujat, mutta lopullisesti turvallisuuden takaa vasta luotettava kiinnitys.

Alumiini on kestävin kourumateriaali

Vesivek on jo 70-luvulla tuonut markkinoille polttomaalatusta alumiinista valmistettavan, saumattoman sadevesijärjestelmän. Alumiinisen kourun sileä maalipinnoite kestää väriltään ja kunnoltaan erinomaisesti auringonpaistetta ja ilmansaasteita. Polttomaalatulla alumiinilla ruostumisongelmaa ei ole: alumiini ei ruostu.

Sertifioitua kattoturvaa

Tikkaat, lumiesteet ja kattosillat ovat merkittävä kiinteistön turvallisuustekijä. Valitsemalla SFS-sertifioituja tuotteita - kuten Vesivek tuotteet - varmistat tuotteiden riittävän lujuuden lisäksi myös sen, että pintakäsittely on tehty kestämään. Nykyisin kattoturvatuotteet ovat suurimmaksi osaksi maalattuja ja maalauksen kestävyydellä on luonnollisesti suuri arvo.

200611_2134.jpg

Sertifioitu asennus

Ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista sadevesijärjestelmistä ja kattoturvatuotteista toimitetaan asennettuna. Tämä johtuu juuri edellä kuvatuista epävarmuustekijöistä, jotka halutaan välttää ammattimiehen työllä.

Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi, mikäli riskit halutaan välttää, on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Miten sitten erottaa ammattimiehen työn muista? Luonnollisesti työn ulkonainen jälki kertoo paljon, mutta todellinen testi järjestelmälle on jälleen vain ja ainoastaan aika.

Asiaa auttamaan on luotu sertifiointijärjestelmä. Vesivek on saanut kesällä 2003 ensimmäisenä sfs-hyväksynnän asennustyölle sadevesijärjestelmiä ja kattoturvatuotteita koskien.

Valintaan kannattaa perehtyä ajoissa - pelkkä hinta väärä peruste

Valinnan jäädessä usein rakentamisen loppuvaiheeseen, ei rakentajan kärsivällisyys aina riitä todellisiin tosiseikkoihin perustuvaan laatuvertailuun. Tämän vuoksi valinta tehdään usein ainoastaan metrihinnan perusteella, halvan hinnan taustoja riittävästi kyseenalaistamatta.

Jos tuotteet ja asennustarvikkeet ovat laadukkaita, asennus tehdään kunnolla ja lisäksi kokonaisuudelle annetaan takuu, tämä ei voi olla nostamatta kustannuksia. Tästä seuraa, että ns. "halvan" hinnan takana on aina joku syy.

Valitettavasti lumen ja veden järjestämän kestotestin tulokset näkyvät aikaisintaan ensimmäisen runsaslumisen talven jälkeen. Lisäksi korroosion eteneminen näkyväksi ongelmaksi asti vie vuosia.

200611_2135.jpg
200611_1928.jpg
200611_2137.jpg

Asennustakuulla suuri merkitys

Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.

Vesivek on luotettava, hintansa väärtti kokonaisratkaisu

Vesivekillä on vuosikausien kokemus sadevesijärjestelmistä ja kattoturvatuotteista niin suunnittelun, asennuksen kuin valmistuksenkin näkökulmasta. Panostamme voimakkaasti sekä tuotteiston että asennustoiminnan jatkuvaan kehittämiseen.

Vesivekin tuote- ja asennustarvikevalikoima kattaa kaikki katto- ja seinämateriaalit sekä täyttää asetetut määräykset. Osoituksena laadukkaista, testatuista tuotteista Vesivekin sadevesijärjestelmillä, kattoturvallisuustuotteilla ja nyt myös itse asennuksella on SFS-merkintälupa. Mikäli haluat varmistua tuotteiden laadusta, vaadi toimittajalta SFS-merkintälupa.

Lisätietoja Vesivek-ratkaisuista: www.vesivek.fi sekä suunnittelukansiosta www.vesivek.fi/sk

200611_2138.jpg

Nesco Oy
Teollisuustie 8

16300 Orimattila

Puh. 03-777 5071

Fax. 03-777 5870

www.vesivek.fi

Vesivek Oy
Talo
sadevesijärjestelmät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20175_49339.jpg
Uusi sadevesijärjestelmä, parempi mieli
Vuonna 1981 rakennetun omakotitalon alkuperäiset rännit olivat nähneet parhaat päivänsä, joten niiden uusiminen oli talon omistajalle, mänttäläiselle Martti Pummilalle helppo päätös. Vanhat rännit olivat vääntyilleet mutkille vaikka hyvällä pidolla olivatkin olleet. Muitakin rännien toimintaan vaikuttavia tekijöitä oli ilmennyt vuosien saatossa.
20174_49044.jpg
Kourut kuntoon, vähemmän huolia
Yksi Vesivekin tuotekehityksen kirkkaimmista helmistä on alumiininen Arvo-kouru, joka valmistetaan aina paikan päällä oikeaan mittaansa. Arvo on saumaton kouru, joka ei vuoda liitoskohdista. Yksi sen suurimmista ja näkyvimmistä valteista on ulkonäkö, joka pysyy puhtaana ja kiiltävänä ulkopäärmeensä ansiosta vuodesta toiseen.Tilaa esite >>
punainen katto valkoinen talo
Vesivek-sadevesijärjestelmä kestää
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivek-järjestelmästä
202011_67420.jpg
Ei enää likaraitoja ränneissä!
Talven lähestyessä on aika tarkistaa myös rännien kunto. Jos lehdet ym. roskat ovat tukkineet kourut ja syöksyt, ne on hyvä puhdistaa ennen pakkasia. Jos tukkeutunut sadevesijärjestelmä jäätyy, seurauksena saattaa olla vesivahinko.
Salaoja-asennus
Näin asennat salaojat oikein. Katso video!
Salaojien tarkoitus on johtaa vesi pois rakennuksen läheisyydestä. Mikäli salaojia ei ole, päätyy liiallinen vesi rakennukseen, ja tällöin rakenteisiin kertyy ylimääräistä kosteutta. Salaojien ja salaojituskerroksen sijoituspaikka on rakennuksen ulkopuolella, sen ympärillä. Kun salaojaputken sijaintia määritellään suhteessa viereiseen seinäanturaan tai vaihtoehtoisesti matalaan perustettuun perusmuuriin, tulee salaojaputken kokonaisuudessaan olla seinäanturan alapuolella. Joka tapauksessa salaojat tulee sijoittaa niin syvälle maahan, että ne eivät pääse talvisin jäätymään.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kiinteistöstrategia
Kiinteistöstrategia on asumisen, omistamisen ja ylläpidon suunnitelma, jossa ensin määritellään tavoitteet ja sen jälkeen keinot, joilla tavoitteisiin päästään. Myös kiinteistöstrategia on hyvä laatia sekä lyhyelle että pitkälle aikavälille, ja lähtökohtana pidetään yleensä taloyhtiön nykytilaa. Strategia voi olla muistion muotoon kirjoitettu selvitys, jossa on ensin taloyhtiön nykytilan kartoitus, sen jälkeen mahdollisesti heti suoritettavat toimenpiteet ja lopuksi visio noin 5-10 vuoden päähän, millainen taloyhtiö silloin on. Toimenpiteiden ja toteutettavien suunnitelmien yhteyteen on hyvä laittaa myös keinot millä haluttuun lopputulokseen päästään.Lopuksi kiinteistöstrategia käsitellään ja hyväksytetään yhtiökokouksessa, jonka jälkeen se on ohjeena hallituksen ja isännöitsijän työskentelylle. Vaikka kiinteistöstrategia on hyväksytetty yhtiökokouksessa, on siihen liittyvät päätökset tehtävä silti asiallisesti yhtiön normaalien päätöksenteko periaatteiden mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton