• Etusivu
  • Talo

Vesivek Apulannan kumppanina 30-luvun kiinteistön entisöinnissä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 01.11.2022
202211_79905.jpg

Sipen ja Tonin suunnitelmissa on seuraavaksi julkisivun maalaus.

Apulannan nimi on perinteisesti yhdistetty suomalaiseen rockkulttuuriin, mutta harvempi tietää yrityksen ansioituneen myös vanhan rakennuskulttuurin ylläpitäjänä. Kun Apulannan omistama, Lahdessa sijaitseva kiinteistö tarvitsi uutta kattoa, yritys luotti Vesivekin osaamiseen. Museoviraston suojelema kohde sai arvoisensa rännit sekä kattovarusteet, kun uudelle katolle asennettiin Arvo-kourut ja Varma-lumiesteet.

Kaikki alkoi Santarannasta

– Olen lapsesta asti ollut kiinnostunut arkkitehtuurista ja rakentamisesta. Noin 15 vuotta sitten kiinnostus alkoi konkretisoitua tekemisen asteelle Santaranta-hankkeen yhteydessä. Siitä nämä kiinteistöhommat oikeastaan saivat alkunsa, kertoo yhtyeen toinen keulahahmo Sipe Santapukki.

Santaranta on amerikkalaisen arkkitehdin Eric Lloyd Wrightin suunnittelema kokonaisuus, josta on tähän mennessä valmistunut rantasauna ja vierasmaja. Eric on legendaarisen Frank Lloyd Wrightin pojanpoika. Järven rannalle Heinolaan on nousemassa vielä päärakennus.

– Vaikka vierasmaja ei kooltaan ole suuri, niin se oli rakennusteknisesti mielettömän haastava hanke. Siinä mentiin kyllä suoraan syvään päähän. Ajattelin, että jos tämä hanke onnistui, niin eiköhän niin sanotut perushankkeetkin sitten luonnistu, nauraa Sipe.

Lahden Harjukadulla sijaitsee Museoviraston suojelemaa rakennuskantaa. Apulannan omistama kiinteistö on etualalla.
Lahden Harjukadulla sijaitsee Museoviraston suojelemaa rakennuskantaa. Apulannan omistama kiinteistö on etualalla.

Kiinteistöt entisöidään alkuperäiseen loistoonsa

Sipe sai Toni Wirtasenkin innostumaan kiinteistöalasta, ja sittemmin yritys on hankkinut useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita vanhoja rakennuksia antaakseen niille uuden elämän. Kiinteistöjä ei hankita jälleenmyyntiä ajatellen, vaan ne jäävät Apulannan omistukseen ja ylläpidettäväksi. Jokainen rakennus entisöidään niiden alkuperää kunnioittaen, joten ammattitaitoisella ja luotettavalla yhteistyöverkostolla on kunnostamisessa tärkeä rooli. Sipe tarttuu itsekin mielellään vasaran varteen, koska pitää nikkarointia mukavana ja rentouttavana puuhana.

– Onhan uusien kohteiden etsiminen ja kunnostaminen aikaavievää hommaa, mutta tämä on meille intohimo ja harrastus. Ja kuten kaikkiin harrastuksin, niin tähänkin haluaa satsata aikaa. Minua ei innosta uudet, hienot luksuskämpät. Mutta on palkitsevaa löytää jokin rapistunut kiinteistö, josta näkee, kuinka hieno se olisi entisöitynä.

Uusia kohteita löytyy esimerkiksi nettiä selaamalla, joskin parhaimmat löydöt on tehty tuttavien vinkkaamina. Lahden Harjunkadun kiinteistö oli tällainen onnenkantamoinen. 30-luvulla rakennettu kaksikerroksinen talo on Museoviraston suojelemalla alueella. Apulanta on vuosien mittaan kunnostanut rakennusta sisältä, ja nyt vuorossa oli katto, joka oli aivan loppuun käytetty.

Vanha katto vaati tarkkaa peltisepäntyötä

Sipe kertoo monen saneerausalan yrityksen karttavan pienempiä hankkeita. Joskus tarjouspyyntöihin ei edes saa vastausta, jos remontoitavaa ei ole tuhansia neliöitä.

– Halusimme katolle parhaan mahdollisen tekijän, joka huomioi asukkaat sekä kunnioittaa kiinteistön alkuperää ja historiaa. Arvostamme Vesivekin asennetta, että työ tehdään huolella, oli kyseessä sitten iso tai pienempi remontti.

Vesivekin Lahden yksikön vetäjä Kimmo Lepistö kertoo kattopinta-alaa olleen kohteessa 313 neliötä. Ihan mikään peruskatto ei ollut kyseessä, sillä lappeet olivat hyvin jyrkät ja kattolyhdyt sekä isot polvipiiput vaativat tarkkaa peltisepäntyötä. Keskustan alueella työskenneltäessä remonttiin tuli hakea viranomaisilta kulkuluvat sekä liikenteenohjausluvat.

Itse katto valmistui kolmessa päivässä, toisen lappeen piipun viimeistelytyötä jouduttiin lykkäämään myöhemmäksi Vesijärveltä puhaltavan voimakkaan tuulen takia.

Koska katon pitkät lappeet ovat hyvin jyrkät ja suoraan alla on kävelytie, lumiesteiltä vaaditaan paljon. Katolle asennettiinkin tuplavarmistus; yläpuolelle Pyry-lumieste ja aivan räystään reunalle Varma-lumieste.

Ylhäällä on Pyry-lumieste sekä alempana Varma, joka voidaan asentaa aivan räystään reunaan kiinni. Komean kokonaisuuden kruunaavat Valkoiset alumiiniset Arvo-kourut.
Ylhäällä on Pyry-lumieste sekä alempana Varma, joka voidaan asentaa aivan räystään reunaan kiinni. Komean kokonaisuuden kruunaavat Valkoiset alumiiniset Arvo-kourut.

– Tämä kadunpätkä on meidän vastuulla, siksi satsasimme lumiesteisiin. Ränneiksi halusimme valkoiset Arvo-kourut, jotta tummat vesiradat eivät likaa kouruja, perustelee Sipe.

Seuraavaksi on vuorossa julkisivun maalaus sekä näyttävän sisäänkäynnin uusiminen. Museovirastolta tulee ensin selvittää, onko nykyinen lasinen ovi alkuperäinen. Sipe kertoo Apulannan saaneen erinomaista apua Museovirastolta, siellä on paljon tietotaitoa eri rakennusaikakausien värikartoista, materiaaleista yms. Julkisivun entisöintiä on hyvä jatkaa, kun kiinteistöä suojaa Vesivekin komea Luja-Lauri-lukkosaumakate.

– Kattoremontti meni juuri niin kuin sovittiinkin. Aikataulu piti, tarjous piti, eikä asukkailta tullut valituksen valitusta, toteaa Sipe lopuksi.

Vesivek Oy
Talo
katto
kattoturvatuotteet
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20071_3198.jpg
Vesivek-sadevesijärjestelmä
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.
20226_78749.jpg
Nämä asiat omakotitalon katon korjauksesta pitäisi tietää
Katto kaipaa remonttia, jos siinä on selkeästi huomattavia vaurioita. Yli 25-vuotias tiili- tai peltikatto kaipaa usein kunnostusta tai uusimista. Avaamme tässä artikkelissa kattoremontin anatomiaa – listasimme yleisimmät kattoremonttia koskevat kysymykset ja haimme niihin vastaukset Kattokeskuksen asiantuntijoilta.
20219_72267.jpg
Toimimaton ränni voi johtaa kosteusongelmiin
Kesän sade- ja ukkoskuurot pistävät katon ja erityisesti sadevesijärjestelmät koville. Ränneissä puutteelliset huollot näkyvät heti − hallitsemattomasti kouruista yli valuva vesi kastelee ulkoseinän ja sokkelin. Ongelman jatkuessa se altistaa rakennuksen kosteusvaurioille. Ennen kesän sateita on hyvä varmistaa, ettei sadevesijärjestelmät ole tukkiutuneet lehdistä, havuista tai muista roskista.
20189_54705.jpg
Miksi ruuvien vaihto on ajankohtaista juuri nyt?
Vanha peltikatto on syytä tarkistaa etenkin kiinnikkeiden osalta, jotta niiden kunto ja mahdollinen vaihtotarve havaitaan ajoissa. Ajansaatossa vaurioituneet kiinnikeruuvit aiheuttavat ruostuessaan riskin yläpohjarakenteiden kosteusvaurioille. Korjauksiin suunniteltu vaihtoruuvi tuo lisää käyttöikää peltikatolle vuosiksi eteenpäin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton