• Etusivu
  • LVI

Vappu on viemäritukosten sesonkiaikaa – syynä on perinteinen vappuherkku

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Geberit Oy logoGeberit OyLue lisää
Päivitetty 16.11.2023
20224_77853.jpg

Perinteiset juhlapyhät ovat viemäritukosten sesonkiaikaa, tietävät putkimiehet. Munkkien paistorasva tulee hävittää samalla tavalla kuin joulukinkun rasva.

Juhlapyhinä ruoanlaittoon panostetaan tavallista enemmän. Kun työn alla on useampi ruokalaji, voi tulla houkutus oikaista ja tyhjentää kattilat suoraan pesualtaan viemäriin. Sinne ei saa kuitenkaan kaataa mitä vain.

Vappuviikolla munkkeja paistetaan taas monissa keittiöissä. Kun herkut ovat valmiit, on syytä muistaa, että uppopaistamisessa käytettävää rasvaa ei saa kaataa viemäriin. Tukos syntyy, kun putkien reunoille jähmettyvä rasva alkaa kerätä kiinteää likaa.

– Ruoanlaitossa käytettävät rasvat eivät kuulu viemäriin. Kun rasva jäähtyy, se paakkuuntuu putkien seinämiin ja käännöskohtiin. Veteen liukenematon rasva alkaa kerätä itseensä wc-paperia, ruoantähteitä ja muuta kiinteää likaa. Kun lika padottuu, syntyy tukoksia, muistuttaa Tapio Aaltonen viemäriputkia valmistavan Geberitin teknisestä tuesta.

Tukoksen huomaa siitä, että viemäri ei vedä kunnolla. Wc-istuimeen kaadetut rasvat voivat aiheuttaa tilanteen, jossa vedenpinta nousee ja vesi tulvii pytystä lattialle. Jos perinteinen karhupumppu ei auta, paikalle kannattaa kutsua putkimies. Syvällä olevien, vaikeiden tukosten avaamiseen tarvitaan järeämpiä keinoja, kuten viemäriputkiston painehuuhtelua.

– Viemäriputkia ei pidä ryhtyä aukomaan itse esimerkiksi metallirassilla. Sillä voi saada vahinkoa aikaiseksi. Kaikkein helpoimmalla pääsee, kun ehkäisee tukokset ennakkoon. Viemäriin ei pitäisi päätyä veden lisäksi juuri muuta kuin wc-paperia ja vessakäyntien tuloksia, Aaltonen mainitsee.

Munkkien paistorasvojen hävitysohjeet ovat samat kuin joulukinkun rasvalla. Ne tulee kaataa esimerkiksi tyhjään maitopurkkiin tai margariinirasiaan. Kiinni teipatut pakkaukset kuuluvat jäähdyttyään sekajätteeseen.

– Naapurit kiittävät, kun paistorasvat hävitetään oikein. Viemäriin kaadetut munkkirasvat saattavat tukkia useamman asunnon yhteisen viemäripätkän, Aaltonen painottaa.

Kun munkkien paistorasva hävitetään asianmukaisesti, tukkeutuneet viemärit eivät latista iloista vapputunnelmaa.
Kun munkkien paistorasva hävitetään asianmukaisesti, tukkeutuneet viemärit eivät latista iloista vapputunnelmaa.

Huonokuntoiset putket keräävät tukoksia

Viemäriputkien kunto, materiaali ja mitoitus vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti tukoksia syntyy. Muovisissa viemäriputkissa tukoksia esiintyy harvemmin, sillä valurautaputkien sisäpinta kuluu ja ruostuu iän myötä. Pahasti ruostuneissa kohdissa putkien sisämitta pienenee. Epätasaiseen pintaan tarttuu likaa, josta voi ajan kanssa syntyä tukos. Muoviputkien huoltotarve on pienempi, sillä materiaali ei ruostu.

– Tukoksia aiheuttaa myös viemäriputkien väärä mitoitus. Putkissa pitäisi kulkea oikeassa täyttösuhteessa vettä ja ilmaa. Jos putket ovat liian isoja ja vettä on liian vähän, kiinteä aine ei liiku, vaan jää niin sanotusti matkan varrelle. Näin voi käydä, jos esimerkiksi vanhaan taloon on asennettu uudet, vähemmän vettä käyttävät kylpyhuonekalusteet, Aaltonen kertoo.

Lue myös:Vuosittain sattuu noin 37 000 vuotovahinkoa - usein syynä on liikaa lykätty putkiremontti

Viemäri ei vedä kunnolla silloinkaan, jos putket ovat liian pieniä ja niissä kulkee liian paljon vettä. Tämän voi huomata esimerkiksi siitä, jos pesualtaan viemäri pitää vetäessä hörisevää pulputusääntä. Putkeen syntyvä lappoilmiö saattaa hörpätä vesilukon tyhjäksi. Silloin huoneeseen leviää viemärin hajua.

Wc-raikastin on yleinen tukoksen aiheuttaja

Välillä tukosten syyksi paljastuvat wc-istuimeen pudonneet tai heitetyt esineet, kuten meikinpoistoliinat, vanulaput ja lasten lelut. Yleinen tukoksen aiheuttava esine on wc-raikastin, joka on pudonnut vahingossa paikaltaan.

– Jos tukoksia tulee usein, viemäriputkien kunto kannattaa selvittää kuvaamalla. Toistuvat tukokset voivat kertoa lähestyvästä putkiremontin tarpeesta. Yleensä viemäriputkien käyttöikä on noin 40–50 vuotta, mutta remonttitarve saattaa yllättää sitä aiemminkin, Aaltonen neuvoo.

Lue myös:Viemäri tukossa - mitä nyt?

Geberit Oy
LVI
viemäröinti
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78691.jpg
Remontoi kylpyhuone toimivaksi!
Kylpyhuone on tärkeä osa kotia, ja sen remontointi kannattaa suunnitella huolella – alkaahan jokainen aamu kylpyhuoneesta ja myös joka ilta unten maille kuljetaan juuri kylpyhuoneen kautta.
20239_83080.jpg
Huuhtelukaulukseton wc-istuin helppo puhdistaa
Perinteisten wc-istuimien sisäreunaa kiertää huuhtelukaulus, jonka avulla huuhteluvesi ohjataan kulhon eri puolille. Tekniikka on sinällään toimivaa, mutta valitettavasti huuhtelukauluksen alla on oivallinen paikka bakteereille. IDO Rimfree on aivan uudenlainen wc-istuin, josta on jätetty huuhtelukaulus kokonaan pois.
20172_48325.jpg
Asiantuntijan vinkit pieneen kylpyhuoneeseen
Ei ole kylpyhuoneen kokoon katsominen, sillä myös pienestä kylpyhuoneesta saadaan oikeilla ratkaisuilla toimiva ja tehokas. IDO- ja Geberit-asiantuntija Maarit Yltävän vinkeillä onnistut varmasti.
20186_53564.jpg
Kiviaineinen seinä on turvallinen
Kiviaineiset Leca- ja Kahi-harkot ovat varma ja turvallinen ratkaisu märkätilojen seiniin. Lisäksi tuotteiden ääni- ja palo-ominaisuudet ovat erinomaiset.
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
20153_42788.jpg
Ilmanvaihdolla asumismukavuutta ja energiansäästöä
1960-luvulla kerrostaloissa alkoi yleistyä koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä. Talon katolle asennettiin joko talo- tai porraskohtainen huippuimuri, joka poisti ilmaa märkätiloista ja keittiöstä. Tällä tavalla saatiin toteutettua ilmanvaihdon tärkein tehtävä: kosteuden ja epäpuhtauksien poistaminen asunnosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton