• Etusivu
  • Rakentaminen

Valtakunnallinen Vesiosuuskuntapäivä 21.8.2010

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.09.2010
34_P_32511.jpg

Nopeasti laajenevan toiminnan varmistamiseksi vesiosuuskunnat kehittävät palvelukykyään yhdessä. Kouvolassa 21.8. järjestettävä valtakunnallinen Vesiosuuskuntapäivä on suunniteltu kohtaamispaikaksi, jossa vaihdetaan kokemuksia ja josta haetaan tieto tulevaan toimintaan.

Tapahtumaan kutsutaan kaikki Suomen vesiosuuskunnat, joilta järjestäjät toivovat aktiivista osanottoa. Vesiosuuskuntapäivä palvelee myös yksittäisiä mökin- ja talonomistajia, jotka etsivät ratkaisuja oman vesihuoltonsa järjestämiseen.

Paikalle on kutsuttu myös edustajat vesiasioita hallinnoivista ministeriöistä sekä kuntien edustajat. Tapahtuman järjestävät Kouvolan Vesiosuuskunnat ry yhdessä valtakunnallisen keskusjärjestön, Suomen Vesihuolto-osuuskunnat ry:n kanssa.

Vesiosuuskuntien määrä kasvaa vauhdilla

Osuuskunta on osoittautunut toimivaksi tavaksi järjestää haja-asutusalueiden vesihuolto. Ilman voitontavoittelua ja tarpeetonta byrokratiaa toimiva organisaatio pystyy tuottamaan jäsenkuntansa tarvitsemat palvelut kaikkein edullisimmin.

Talkootyöhön, yhdessä tekemiseen ja vastuun jakamiseen nojaava malli toimii hyvin vesi- ja viemärihankkeissa, joihin liittyy paljon ihmisten asenteista lähteviä erilaisia tarpeita ja näkökulmia. Suomessa toimii jo n. 1.400 vesiosuuskuntaa, ja niitä perustetaan jatkuvasti lisää.

Viime vuosina osuuskuntien määrä on kasvanut nopeasti, kun haja-asutusalueille on vedetty vesijohtoverkostoja. Jätevesijärjestelmien uudet vaatimukset tulevat voimaan 2014 alusta, joten osuuskunnilla riittää vielä rakentamista. Yli 10 vuotta vanhemmissa kiinteistöissä - niin loma-asuinnoissa kuin asuintaloissakin - vain harvoin on uudet määräykset täyttävä jätevesijärjestelmä.

Kunnissa eletään tiukan talouden aikaa, joten vesi- ja viemäriverkostojen laajentaminen kaikkien haja-asutusalueiden kiinteistöjen ulottuville ei ole mahdollista ainakaan ihan lähivuosina.

Yksittäiseen kiinteistöön rakennettava hyvälaatuisen talousveden hankinta ja jätevesien asianmukainen käsittelyjärjestelmä tulevat usein kalliimmiksi kuin liittyminen yhteiseen verkostoon.

Lisätietoja Vesiosuuskuntapäivästä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200710_7048.jpg
Kastelli - Suomen ostetuin
Rakentajat ovat vuodesta toiseen arvioineet Kastellin kokonaislaadultaan Suomen parhaaksi talomerkiksi. Rakentajien suosio näkyy myös Kastelli-talojen ja -huviloiden toimitusmäärissä; Kastelli on ollut jo vuodesta 1994 maan ostetuin talomerkki.
20185_52962.jpg
Loppuuko talon hengittäminen, jos laitan höyrynsuluksi muovia?
Kosteuden torjuminen on tärkeimpiä perusteita rakennusten ilmatiiviyden parantamiselle. Sisäilma on lähes poikkeuksetta ulkoilmaa kosteampaa johtuen asumisesta ja elämisestä syntyvistä kosteuskuormista. Mikäli kostea ja lämmin sisäilma kulkeutuu rakojen ja halkeamien kautta rakenteiden kylmempiin osiin, ilman sisältämä vesihöyry voi tiivistyä vedeksi. Tällainen kosteuden tiivistyminen muodostaa ihanteellisen elinympäristön homeille ja muille mikrobeille.
20081_7820.jpg
Tulikiven luonnonkivet...
Luonnonkivi henkii yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Rakennusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Luonnonkivi on myös vaivaton ratkaisu, kun luotat ammattilaisiin jo suunnitteluvaiheessa.Useimpien rakentajien toiveena on valita materiaalit, jotka tarjoavat silmänruokaa, mutta vaativat vähän huolenpitoa. Luonnonkivet helpottavat olennaisesti pintojen kunnossapitoa, sillä ne ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Ne sopivat yhtä hyvin niin uudispihoihin kuin saneerattavaan pihaan. Luonnonkiven ominaisuuksia arvostetaan, mikä merkitsee arvonnousua kiinteistölle.
20231_80608.jpg
Löydä hirsinen suosikkisi Hongan uudesta mallistosta
Hongan kevään uutuusmallisto esittelee omakotitaloja ja vapaa-ajan asuntoja, joita yhdistää vahva hyvinvoinnin teema. Hongalla on tehty vuosikymmeniä tutkimus- ja kehitystyötä hirren ja puun parhaiden ominaisuuksien parissa. Uutuusmalliston hirsikodeissa on tutkitusti turvallista ja terveellistä elää. Tutustu uutuuksiin ja löydä oma uusi hirsikotisuosikkisi!
20149_40920.jpg
Miten valita oikea perustustapa?
Tontti määrittää pitkälti talolle valittavan perustustavan. Perustustavan valintaan vaikuttavat erityisesti maaperän kantavuus ja routivuus. Myös tontilla vallitsevat korkeussuhteet, rakennettavan talon muoto ja valitut rakenteet sekä pohjaveden korkeus saattavat vaikuttaa valintaan. Edellä mainitut seikat on tärkeää ottaa huomioon suunnittelussa, jotta talolle saadaan valittua oikeanlainen perustustapa ja sitä myöten rakennettua tukeva perustus.
201111_28592.jpg
Vesikatto - sadevesijärjestelmät
Vesikaton on estettävä sadeveden, lumen ja sulamisveden tunkeutuminen kattorakenteisiin, seiniin ja sisätiloihin. Räystäiden tekeminen riittävän ulkoneviksi on suositeltavaa seinärakenteiden suojaamiseksi. Katto on suunniteltava ja rakennettava siten, että vesi poistuu katolta suunnitellulla tavalla rakennusta vahingoittamatta. Veden poistaminen katolta hoidetaan käyttäen tarvittaessa kattokaivoja tai räystäskouruja ja syöksytorvia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton