• Etusivu
  • Rakentaminen

Valkeakosken asuntomessutalot on sisustettu toimivaan arkeen ja perheiden yhdessäoloon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.05.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ensi kesän asuntomessut tarjoavat monipuolisesti nähtävää myös talojen sisällä, onhan sisustus noussut yhdeksi tärkeimmäksi kiinnostuksen kohteeksi messukävijöiden joukossa. Messukävijöille tarjotaan lisäksi hyviä esimerkkejä helposta ja energiatehokkaasta pientaloasumisesta.

- Valkeakosken messurakennuttajista valtaosa on yksityisiä perheitä, joiden talojen sisustuksissa on itselle tehtyjä, omannäköisiä kokonaisuuksia. Monessa kohteessa korostetaan arjessa toimivia ja perheiden yhdessäoloon soveltuvia ratkaisuja, kuten yhtenäisiä keittiö-, oleskelu- ja ruokailutiloja: kodeista halutaan tehdä rauhallisia lepopaikkoja kiireisen työelämän vastapainoksi, projektipäällikkö Arto Vuorijärvi Valkeakosken kaupungilta kertoo.

Erityisesti lapsiperheiden sisustuksissa panostetaan selkeälinjaisuuteen sekä kestäviin ja laadukkaisiin materiaaleihin. Perheiden mieltymykset ja harrastukset näkyvät muun muassa kirjasto- ja musiikkihuoneina, kotiteattereina, persoonallisina taidevalintoina ja kierrätysteemana. Myös biljardipöytiä on esillä – yhdessä kohteessa jopa ruokapöytään yhdistettynä. Kaikkia messutaloja ei ole myöskään sisustettu vain lapsiperheille: joukossa on myös nuorille tai varttuneemmille pariskunnille suunniteltuja kokonaisuuksia.

Sisustuksissa on perinteistä ja modernia tyyliä. Useassa kohteessa tyylit yhdistetään kiinnostavaksi kokonaisuudeksi – moderniin linjaan sekoitetaan kodikasta mummolatunnelmaa; betonia, laastia ja ruosteennäköistä pintaa pehmennetään miellyttävillä tekstiileillä. Tehosteseinät näyttävine kuvio- ja valokuvatapetteineen sekä seinämaalauksineen toimivat monen talon katseenvangitsijana, samoin yhdessä kohteessa esillä oleva suuri kuvioitu lasiväliseinä. Saunat on käsitelty tummilla sävyillä, sauna- ja pesutiloissa on nähtävissä kylpylätunnelmaa. Monen olohuoneen keskipisteenä olevat takat ovat tärkeitä elementtejä sisustuksissa. Takat myös toimivat usein tilanjakajina erottaen esimerkiksi olohuoneen keittiö- ja ruokailutilasta.

Kylämäisen asuntomessualueen Lintulan vehreät niityt ja metsämaisema ulottuvat taloihin sisälle asti suurten ikkunoiden ansiosta. Kesäaikana avoimet tai lasitetut terassit laajentavat asumista ulos. Isot terassit on usein jaettu toiminnallisesti esimerkiksi ruokailu- ja vilvoittelutiloiksi.

- Tontit ovat Lintulassa reilun kokoisia, keskimäärin noin 1 300 neliötä. Suuret ja luonnonläheiset pihat tarjoavat tuleville asukkaille laatua asumiseen ja messukävijöille paljon kiinnostavaa nähtävää. Piharakentaminen on muutoinkin hyvin esillä tämän kesän messuilla: kävijöille tarjotaan muun muassa ensimmäistä kertaa neuvontapalvelua pihaklinikalla, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen sanoo.

Energiatehokkuutta ja asumisen uutta tekniikkaa

Järjestyksessään 40. asuntomessuilla on kaikkiaan 40 esittelykohdetta. Talovalikoimassa on sekä perinteisiä että moderneja pientaloja, joista jopa puolet on suosittuja yksikerroksisia ja loput puolitoista- tai kaksikerroksisia taloja. Huoneistoalaltaan omakotitalot vaihtelevat peräti 88–374 neliön välillä. Noin puolet taloista on rakennettu paikan päällä ja puolet on toteutettu pien-, suur- tai tilaelementteinä. Omakotitaloista 26 on puurunkoisia taloja, joiden ulkoverhousmateriaali vaihtelee puusta tiileen ja rappaukseen. Lisäksi esitteillä on 6 harkkorakenteista sekä 2 tiilestä ja 2 betonielementeistä tehtyä taloa. Omakotitalojen lisäksi messualueelle rakentuu kahdesta puurakenteisesta talosta koostuva rivitaloyhtiö.

Messutaloissa on panostettu helppoon ja energiatehokkaaseen asumiseen, mikä korostuu erityisesti messujen kolmessa passiivienergiatalossa. Energiatehokkuutta on parannettu hyvällä lämmöneristyksellä, ilmatiiveydellä ja ilmanvaihdon lämmön talteenotolla. Taloissa on käytössä kestäviä energialähteitä, kuten maalämpö-, aurinkoenergia-, ilmalämpö- ja tuulienergiaratkaisuja, jotka lisäävät asumisen ekologisuutta. Asuntomessuilla on myös kohde, jossa esitellään energiatehokkaita peruskorjausratkaisuja.

- Messutaloissa on edistetty asumisen helppoutta muun muassa tehokkailla pohjaratkaisuilla sekä uudella tekniikalla, josta mainittakoon esimerkiksi automatisoitu sähköratkaisuiden, ilmastoinnin, vedenkulutuksen ja lämmityksen hallinta sekä allergiahuoneeseen sijoittuva nanotason ilmanpuhdistusjärjestelmä. Yksi messukohteista on erikoistunut asumisturvallisuuteen liittyvän tekniikan esittelyyn. Sisustuksessa energiatehokkuus on otettu huomioon muun muassa valaistuksen led-teknologialla, Arto Vuorijärvi kertoo.

Suomen Asuntomessut ja Valkeakosken kaupunki järjestävät asuntomessut Valkeakosken Lintulassa 10.7.–9.8.2009.

Muita asuntomessuaiheisia uutisia...

Rakentaminen
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20214_70117.jpg
Kantautuuko sisälle melua korvausilmaventtiileistä? Tutustu ratkaisuun
Monissa taloissa sisälle kantautuu melua ilmanvaihdon korvausilmaventtiileistä. Terveysilman teetti kyselyn, johon vastasi yli 1000 suomalaista ja heistä lähes joka viides kertoo, että ulkoa kantautuvaa melua on häiriöksi asti. Vain joka neljäs tietää, että korvausilmaventtiileihin voi asentaa äänenvaimentimia. Terveysilma on kehittänyt uuden Velco 125 Premium -korvausilmaventtiilin, jossa on vakiona tehokas kolmiosainen äänenvaimennus. Sen voi vaihtaa myös vanhan venttiilin tilalle.
20149_41060.jpg
Toteuta kotiisi kaarevia pintoja käyttäen kipsilevyä
Persoonallisuus ja yksilöllisyys ovat tämän päivän sanoja, ja se näkyy myös ihmisten kodeissa. Esimerkiksi oleskelutiloihin sijoittuvat kaarevat väliseinät eivät ole mikään harvinainen näky. Onnistuuko sellaisen toteutus muuten kuin kiveä käyttämällä? Kyllä, Gyprocin kipsilevyjä on mahdollista taivuttaa niin seinä kuin kattopinnoissakin. Taivuttaminen on helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin miltä se kuulostaa – menetelmä on nopea oppia ja vaatii vain huolellisuutta.
20123_30130.jpg
Monier palkitsi vuoden kattoasentajan
Paasikiviopiston nykyisin koulutuskäytössä oleva vanha talli- ja navettarakennus sai monimuotoiselle katolleen Ormax-betonikattotiilet. Samalla uusittiin myös kaikki pellitykset ja sadevesijärjestelmä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton