• Etusivu
  • Rakentaminen

Valkeakosken asuntomessut tarjoavat vinkkejä monimuotoiseen piharakentamiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.07.2009
20097_17608.jpg

Piharakentaminen näkyvästi esillä VAAO-talossa: Valkeakosken ammattiopiston opiskelijoiden rakentaman VAAO-talon kauniin pihan ovat työstäneet Hämeen ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun ja Hämeen ammatti-instituutin puutarha- ja viheralan opiskelijat ja opettajat.

Heinäkuun 10. päivä avautuvilla asuntomessuilla nähdään väljiä pihoja, joissa on tilaa niin lasten leikeille, oleskelulle kuin hyötykasvillisuudelle. Messukävijät voivat hakea vinkkejä paitsi messutalojen pihoilta myös maksuttomalta pihaklinikalta ja terassien rakentamistyönäytöksistä.

– Messututkimuksistamme ilmenee, että yhä suurempi osa asuntomessukävijöistä on kiinnostunut erityisesti piharakentamisesta. Lähes viidennes messuvieraista ilmoittaa messuille tulonsa syyksi piharakentamisen. Haluamme vastata kävijöiden tarpeisiin, joten asuntomessuilla tarjotaan tänä vuonna muun muassa ensimmäistä kertaa piharakentamisen neuvontapalvelua. Maksuttomalta pihaklinikalta saa vinkkejä niin uuteen kuin vanhaankin pihaan. Keskiviikkoisin ja lauantaisin messuilla järjestetään puolestaan terassien rakentamistyönäytöksiä, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen sanoo.

Uutta on myös Viherympäristöliitto ry:n, Viheraluerakentajat ry:n ja Viheraluesuunnittelijat ry:n kanssa yhteistyössä kehitetty pihakonsepti, joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön osassa tämän vuoden messukohteita. Konseptia sovelletaan kohteissa 1 (Kodikas), 10 (Valokaari 119), 25 (Mustarastas) ja 37 (Onska), joiden pihanäytteilleasettaja esittelee kohteiden piharatkaisuja ulkonäyttelyalueella.

Messutalojen monipuoliset pihat tarjoavat inspiroivia käytännön esimerkkejä messukävijöille. Valkeakosken messupihoilla suositaan kotimaisia lajeja ja lajikkeita sekä ryhmiksi muotoiluja istutuksia, jotka tukevat messualueen kylämäistä ilmettä. Messutonttien piharakentamisessa on hyödynnetty runsaasti luonnonkiviä esimerkiksi pengerryksinä tai näyttävinä yksityiskohtina. Myös kallioelementti on nostettu hyvin esille muutamassa rinteeseen sijoittuvassa kohteessa. Osaan pihoista on jätetty luonnonvaraisia osia, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi lasten leikkialueena tai vaikkapa grillauspaikkana. Muutaman messukohteen pihassa on myös kiinnitetty erityishuomiota esteettömyyden vaatimuksiin.

Maisemakosteikkoa rakennetaan: Valkeakosken asuntomessualueen poikki kulkevan maisemakosteikon reunoille laitettiin kesän 2008 aikana kivetyksiä.
Maisemakosteikkoa rakennetaan: Valkeakosken asuntomessualueen poikki kulkevan maisemakosteikon reunoille laitettiin kesän 2008 aikana kivetyksiä.

– Lintulan messualueen reilun kokoiset tontit, keskiarvoltaan 1 300 neliötä, ovat antaneet messurakentajille vapauden tehdä pihastaan omien tarpeidensa mukaisen. Pihoilla on hyvin tilaa eri toiminnoille, kuten lasten leikeille, oleskelulle ja hyötypuutarhalle, projektipäällikkö Arto Vuorijärvi Valkeakosken kaupungilta kertoo.

Messualueella on sekä metsä- että peltotontteja, ja tonttien alkuperäinen maasto näkyy pihojen suunnittelussa. Metsäiselle tontille sijoittuvan talon pihassa on korostettu luonnonvaraisuutta, tasaiselle niittytontille rakennetun talon pihaan on istutettu hyötykasveja, kuten luumu- ja omenapuita.

– Pihoissa on myös perheiden yksilölliset toiveet ja lapset huomioon ottavia ratkaisuja. Yksilöllisestä piharakentamisesta kertoo muun muassa Kotitalo 156 -messutalon piha. Pihan puut ovat pihlajan eri lajikkeita, perheen äidin sukunimen Pihlajan mukaan. Takapihalla on puolestaan kivipuron päälle rakennettu silta, joka johtaa terassille – perheen isän sukunimen Sillanpään mukaisesti. Saman messutalon pihassa perheen lapset pääsevät leikkimään muun muassa koivunrangoista ja köynnöskasveista toteutetussa lehtimajassa, Vuorijärvi kertoo.

Kesän asuntomessuilla on huomioitu myös viheralan opiskelijat ja ammattilaiset. Messuille on toteutettu kaksi pihaa Hämeen ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun opiskelijoille järjestetyn kilpailun voittajaehdotusten pohjalta. Messutapahtuman aikana 4.8. asuntomessuilla järjestetään myös viheralan ammattilaisten tapaaminen.

Muita asuntomessuaiheisia uutisia...

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201411_41557.jpg
Kelluva lattia on paras askeläänen eristäjä
Kaksi- tai useampikerroksisessa taloissa yläkerrasta ei pitäisi kantautua ääniä toisiin tiloihin. Kävelyn, puheen, television ja musiikin äänien kuuluu jäädä kerrokseen, jossa niitä soitetaan. Samoin kävelyn ääntä ei pidä kuulla alakerrassa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rudus pihakivien asennusohje
Pihakivien asennus on hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Sen asennus omatoimisesti ei tarvitse korkeampaa matematiikkaa, vaan yksinkertaisesti ohjeiden seuraamista. Kun valitset allaolevasta animaatiosta oman pihasi maaperän tyypin, voitkin jo aloittaa asennuksen!
20134_34716.jpg
Koulutuksia kaikenikäisille
Märkätila-asentajan henkilösertifikaatit, työturvallisuuskortit, ensiapukortit ja muut koulutukset: Lisätietoja: Kaikki nyt haussa olevat koulutukset >>
201711_50809.jpg
Villa Saksa, Naantali
Naantalin vanhan kaupungin idyllinen talo sai ylleen tyylikkään Ormax Granat -savitiilenKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Rakennus-Saneeraus J.Koski OyTämä kattoremontti kohde sijaitsee Suomen kauniissa ja aurinkoisessa kesäkaupungissamme Naantalissa, Presidentin kesäasuntoa Kultarantaa vastapäätä. Naantalin vanhassa kaupungissa oleva arvokohde sijaitsee aivan meren rannalla Rantakadun varrella, Myllymäen länsirinteessä. Alue on ollut rakennettua jo keskiajalta lähtien. Villa Saksa on 1800-luvulta ja talolla on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Sitä on asuttanut monia sen ajan tunnettuja henkilöitä mm. porvareita. Villa Saksan todennäköisesti vanhin tunnettu omistaja oli Claes Hansson. Nykyään upean Villa Saksan omistavat Maaret ja Juha Peltonen.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Asfaltoinnin päälle autokatos?
Kysymys:Tarkoitus olisi ensi kesänä asfaltoida talon edusta. Ajattelimme tulevaisuudessa rakentaa autokatoksen pilareiden varaan. Voiko tätä mitenkään tehdä asfaltin päälle? Eli miten pilarit saa asfaltoinnin päälle vai pitääkö asfaltti särkeä ja kaivaa kuoppa?
200611_637.jpg
Tee Se Itse - Saunavihta
Keskusoksaksi valitaan suora, pitkä oksa, josta karsitaan haarat pois. Sen ympärille asetellaan oksia siten että latva pysyy tasaisena. Jos latva on epätasainen, tuntuu vihtominen piiskaniskuilta. Yksi tykkää lättänästä mallista, toinen haluaa pyöreän kukkakimpun. Sekaan voi myös sitoa yrttejä (esim. peltosauniota eli saunakukkaa), jolloin se tuoksuu vielä paremmalta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton