• Etusivu
  • LVI

Valkeakosken asuntomessuille rakennettava TV-talo opastaa passiivienergiatalon saloihin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.11.2023
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

ENERGIANSÄÄSTÖ ASUMISRATKAISUISSA VAIKUTTAA MERKITTÄVÄSTI ILMASTONMUUTOKSEEN

Matalaenergiatalojakin ekotehokkaampien passiivienergiatalojen rakentaminen käynnistyy Suomessa. Valkeakosken vuoden 2009 asuntomessuille rakennetaan passiivienergiatalo, jonka keskeisiin valintoihin kuluttajat voivat osallistua. Lämmitysenergian kulutus tulee talossa olemaan vain kolmannes tavanomaisen talon kulutuksesta.

Asumista ja ilmastonmuutosta pohdittiin laajemminkin Suomen Asuntomessujen ja Suomen Asuntotietokeskuksen ajankohtaisseminaarissa Helsingissä. Energiankulutus ja paineet sen pienentämiseen koskettavat jokaista kotitaloutta.

– Ilmastomuutoksen hillintä on mahdoton yhtälö toteuttaa ilman että tehostetaan energiankäyttöä nykyisessä asuntokannassa samalla kun rakennamme uusia, vähän kuluttavia rakennuksia, sanoo kehittämisjohtaja Helena Säteri ympäristöministeriöstä.

Kodin energiankäyttö koostuu tilojen lämmityksestä sekä sähkön ja lämpimän veden käytöstä. Näihin kaikkiin voi vaikuttaa omalla käyttäytymisellään ja valinnoillaan.

– Säästetty kilowattitunti on paras kilowattitunti. Energiansäästöön tai energiatehokkuuteen ei kuitenkaan saa pyrkiä hyvien sisäilmaolojen kustannuksella. Kodin tulee olla terveellinen, turvallinen ja kullekin perheelle tarkoituksenmukainen paikka elää ja rentoutua, toteaa Motiva Oy:n viestintäjohtaja Päivi Laitila.

Suurimmat valinnat tehdään uudisrakennuksen suunnitteluvaiheessa; paljonko tilaa tarvitaan ja miten tilat suunnataan, onko talo ulkomuodoltaan selkeä ja tarkoituksenmukainen, millaiset rakenneratkaisut ja tekniset järjestelmät taloon valitaan. Hyvä vaipan eristys, energiatehokkaat ikkunat ja lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto ovat keskeisiä perustoja energiatehokkaan kodin rakentamisessa.

Passiivienergiatalo kuluttaa alle kolmanneksen tavanomaisesta

– Passiivienergiatalon tilojen lämmitysenergiankulutus on alle kolmasosa tavanomaisen talon kulutuksesta. Vastoin sitkeästi elävää yleistä käsitystä pieni energiankulutus luo edellytykset myös hyvälle sisäilmastolle, kertoo VTT:n tutkija Mikko Saari.

Pieni kulutus perustuu siihen, että rakennuksen lämmöntarve on saatu pieneksi passiivienergiatalon vaatimusten mukaisella lämmöneristyksellä, ilmanpitävyydellä ja ilmanvaihdon lämmöntalteenotolla. Ihmisistä, laitteista ja auringosta peräisin olevat lämpökuormat kattavat talvellakin suurimman osan lämmöntarpeesta.

Parhaimmillaan passiivienergiatalon lämmityskausi kutistuu kolmeen kuukauteen. Lämmityksen energiamuoto voidaan valita vapaasti.

– Talvella passiivienergiatalo tarvitsee lämmitystä vasta, kun ulkoilman lämpötila on jatkuvasti alle -5 – -10 °C. Passiivienergiatalossa lämmitystehon tarve on kovimmillakin pakkasilla vain 10–20 W huoneen neliömetriä kohti ja talvikuukausina keskimäärin vain noin 5 W neliömetriä kohti. Yhdellä taulutelevisiolla pystyy lämmittämään 40–60 neliömetrin tilan, toteaa Mikko Saari.

Kesällä hyvä lämmöneristys ja ikkunoiden auringonsuojaus estävät hellettä tunkeutumasta sisälle rakenteiden läpi. Passiivienergiatalossa sisälämpötila jää hellepäivinä jopa 3–4 °C alemmaksi kuin kevytrakenteisessa talossa. Kesällä taloa voidaan jäähdyttää yöllä viileällä ulkoilmalla käyttämällä tehostettua ilmanvaihtoa ja ohittamalla lämmöntalteenotto.

– Passiivienergiatalossa on viihtyisät lämpöolosuhteet kaikkina vuodenaikoina rakenteiden, lämmityksen ja ilmanvaihdon hallitulla yhteistoiminnalla. Tämä mahdollistaa siirtymisen pienitehoisiin, nykyistä yksinkertaisempiin ja kustannustehokkaampiin talotekniikkajärjestelmiin, tiivistää Mikko Saari.

Valkeakosken asuntomessuille rakennetaan passiivienergiatalo yleisövalintojen perusteella

Valkeakosken Asuntomessut järjestetään kesällä 2009 Lintulan alueella. Alueelle rakennetaan muiden kohteiden joukkoon myös TV-talo, jonka valinnoista päättävät katsojat. Yksi päätös on kuitenkin jo tehty: talosta tulee passiivienergiatalo.

– Suomen Asuntomessut on kannustanut kestävän kehityksen mukaiseen rakentamiseen ja esitellyt energiatehokkaita ratkaisuja kautta historiansa. Ilmastonmuutoksen hidastaminen ja sen seurauksena asumisen energiansäästö on iso ja ajankohtainen haaste, jossa Asuntomessujen Suomen suurimpana yleisötapahtumana on tarjottava konkreettisia esimerkkejä. TV-talon rakentaminen passiivienergiataloksi on loistava keino välittää tietoa kaikille suomalaisille, sanoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Tietoa TV-talon myötä onkin luvassa. Sitä löytyy paitsi projektin internetsivuilta myös MTV3-kanavalla esitettävästä Joka Kodin Asuntomarkkinat -ohjelmasta, jossa esitellään aluksi TV-talon yleisöäänestyksiä ja myöhemmin talon rakentamista. Ajatuksena on nimenomaan tuoda esille passiivienergiatalon rakentamiseen liittyviä erityispiirteitä.

Valkeakosken TV-talo-projekti käynnistyy yleisöäänestyksellä 29.2. sekä internetissä www.tvtalo.fi että televisiossa. TV-talon näytteilleasettajana Valkeakosken asuntomessuilla toimii Wienerberger Oy. Tiilestä tehtävän TV-talon rakennuttaa Timo Laine ja suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Ahonen & Kangasvieri Oy.

LVI
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79616.jpg
Elämää Villa Sukassa osa 1 – Christel ja Jukka rakentavat unelmiensa ekotaloa
Christel Abborre ja Jukka Harmainen rakentavat unelmiensa ekokotia olkielementeistä ja savesta Inkoon Degerbyhyn. Ympäristöystävällisyys on heille tärkeää, sopivan täydellistä estetiikkaa unohtamatta. Vaikka taloprojekti on vielä kesken, näkee että talosta tulee Christelin ja Jukan näköinen koti ‒ täydellinen heille, monimuotoista ja eläväistä pihapiiriä myöten.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
20238_82981.jpg
Tee se itse askartelubetonilla
Kuulutko heihin, jotka haluavat tehdä ja toteuttaa itse – kokeilla rohkeasti omaa luovuuttaan ja taitojaan? Juurikin askartelukäyttöön ja DIY-henkiseen tekemiseen on kehitetty weber Hobby Concrete Askartelubetoni ja weber white concrete, joilla voit helposti toteuttaa erilaisia betonisia koriste- ja käyttöesineitä, betonitaidetta, puutarha-aiheita ja niin edelleen. Tuotteille on myönnetty Avainlippu. Askartelubetoni voidaan valaa muottiin ja sitä voi soveltuvin osin myös muovailla.Tässä muutamia askarteluideoita syksyn pimeneviin iltoihin:
20213_69235.jpg
Keneen olla yhteydessä kun huoli naapurista kasvaa?
Erityisesti taloyhtiöissä, joissa asukasjoukossa löytyy useampi ikäihminen, huoli ei välttämättä ole turha. Yhteiskunnassa elää vanhuksia, joilla ei ole omaisia huolehtimassa ja kyselemässä kuulumisia. Nämä yksinäiset vanhukset eivät välttämättä saa tarvitsemaansa apua kyllin nopeasti, elleivät naapurit ole tarkkaavaisia.Ei, tämä ei ole kehotus naapurikyttäykseen, vaan pitämään huolta kaikenikäisistä naapureista.
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Valtioneuvoston asetus väestönsuojista sekä niiden laitteista ja varusteista
Sen lisäksi, mitä pelastuslaissa säädetään, rakennuksen omistajan tulee huolehtia siitä, että väestönsuojan koko, rakenne ja sijainti täyttävät Valtioneuvoston asetuksen mukaiset vaatimukset.Väestönsuojista pelastuslaissa...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton