• Etusivu
  • Talo

Valaistus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2010
20084_9947.jpg

Valaistuksen merkitys

Valaistus vaikuttaa voimakkaasti tilan tunnelmaan. Hyvällä valaistuksella voidaan saada huoneen mittasuhteisiin muutoksia, korostaa hyviä puolia ja häivyttää huonoja. Valaistussuunnitteluun kiinnitetään valitettavasti edelleen liian vähän huomiota. Luonnonvalon vaikutusta tilassa kannattaa tutkia ja löytää tasapaino keinovalaistuksen ja päivänvalon välillä.

Valonlähteitä

Tekniikka kehittyy ja uusia valaistusjärjestelmiä kehitetään. Hehkulampun lämminsävyistä kodikasta valoa ei pidä silti unohtaa. Halogeenilamput ovat yleistyneet ja niitä käytetään paljon alas tai ylös suunnattuna tehostevalona. Hi-tech –tyyliin sopivat vaijereihin kiinnitetyt halogeenilamput, mutta pingotetaan vaijereita myös country-tyylisiin kattoparruihin. Uuden sukupolven loisteputket tuottavat miellyttävämmän väristä valoa kuin ennen ja niiden muotoiluunkin on satsattu. Loisteputkethan soveltuvat parhaiten tiloihin, joissa tehokas valontuotto ja valon suuri määrä on tarpeen. Led-lamppujenkin merkitys kasvaa tulevaisuuden myötä. Vielä toistaiseksi käyttö on pienimuotoista, kuten kulkuvaloina pimeässä ja vitriinien valoina. Saunoissa ovat perinteiset ritilän takaa loimotukset saaneet antaa tilaa valokuiduille ja niiden avulla luoduille eri värisille efektivaloille.

20084_9950.jpg
20084_9951.jpg
20084_9952.jpg

Valaistuksen neljä ryhmää

Yleisvalaistus on ympärillämme olevaa yleistä taustavaloa. Sen perusmuoto on päivänvalo. Kotona yleisvaloa luo yksi tai useampi valaisin, useimmin kattovalaisin.

Työskentelyvalaistusta tarvitaan keittiössä ja työpöydän luona. Makuuhuoneen lukulamputkin luovat työskentelyvaloa.

Kohdevalaistuksella korostetaan sisustuksen yksityiskohtia, kuten tauluja ja kasveja.

Koristevalaisimet eivät niinkään valaise, vaan ovat sisustuksellisia esineitä. Tällaisia ovat esim. laavalamput, kimaltavat kristallit ja kynttilät.

20084_9953.jpg

Kodin eri tilojen valaistus

Eteisessä luodaan ensivaikutelma. Valaistuksen on hyvä tukea ja korostaa vaikutelmaa, jonka haluamme antaa. Eteisessä pitää nähdä kulkea ja pukeutua. Häikäiseekö valo peilistä vai onko valo suunnattu oikein? Pöytä- ja lattiavalaisimilla voidaan luoda eteiseen huoneenomaisuutta käytäväfiiliksen sijaan. Portaikossa kulkemisen turvallisuutta voi lisätä askelmavaloilla.

Olohuoneessa valaistuksen on vastattava useiden toimintojen tarpeisiin, ja monipuolinen muunneltavuus on tarpeen. Himmennettävällä yleisvalaistuksella voidaan muuttaa huoneen tunnelmaa. Valo voi tulla pehmeästi katon tai seinäpinnan kautta. Mahdollisesti halutaan korostaa taideteosta tai maalausta kohdevalolla teoksen alareunassa. Tai seinän struktuuria, silloin valonlähde asennetaankin lattiaan. Lukunurkkauksessa tarvitaan oma säädettävä lattia-, pöytä- tai seinävalaisin. Kirjahyllyjen sisävalot ja tasojen taustavalot antavat aivan omanlaisensa vaikutelman. Takkatuli ja kynttilät toimivat koristevalaistuksena antaen pehmeätä lempeää valoa. Television katselu ja kotiteatteri asettavat omat, joskus vaikeastikin hallittavat, vaatimuksensa valaistukselle.

20084_9963.jpg

Keittiössä, kodin sydämessä, tarvitaan kahdenlaista valoa. Ruoanvalmistuksessa ja mahdollisissa keittiöön sijoittuvissa harrastustoiminnoissa tarvitaan tehokasta työskentelyvaloa. Ruokailussa ja seurustelussa kaivataan tunnelmavalaistusta. Nykymaailman avokeittiöiden aikaan keittiön valaistuksenkin suunnittelu on haasteellisempaa. Riitasoinnut yhtenäistettyjen eri tilojen välillä pitäisi saada vältettyä. Moderneissa keittiöissä ongelmallisuutta lisää korkeakiiltoiset ovipinnat ja kiiltävä musta kivitaso.

20084_9956.jpg
20084_9957.jpg

Ruokailutilassa, keittiön läheisyydessä tai olohuoneessa, valaistuksen tulee luoda oikeanlaiset puitteet onnistuneelle seurustelu- ja makuelämykselle. Syömme myös silmillämme, suuri osa nautintoa on ruoan herkullisesti esiin tulevat värit ja ulkonäkö. Näihin pitäisi pystyä valon värillä vaikuttamaan. Pöydän yläpuolella oleva valo ei saa häikäistä ruokailijoita. Juhlassa kimaltavat kristallit, kynttilät tuovat vivahduksensa ja kukka-asetelmat saavat hehkua.

20084_9959.jpg

Makuuhuoneessa, yksityisimmässä tilassa, tarvitaan sielläkin erilaisia valoja. Millaisessa valaistuksessa heräämme "oikealla jalalla", millaisesta valaistuksesta siirrymme rauhalliseen uneen? Erilaista valoa tarvitaan lukemiseen, television katseluun, intiimiin hetkiin. Vauvaperheissä yösyöttöjen aikaan himmeä liikkeeseen reagoiva valo voi olla mieluinen. Makuuhuoneen yhteydessä voi olla walk-in –pukeutumistila, jossa taas on omat valaistustarpeensa.

20084_9967.jpg

Kylpyhuoneen valaistus on muuttunut spa-ajattelun myötä. Enää ei riitä pyöreä pallo peilin yläpuolella. Tunnelmamuutosta halutaan tähänkin tilaan. Meikkaukseen ja parranajoon halutaan luonnollista valoa. Peilit toistavat valoja moninkertaisesti. Luonnonvalo on näissä tiloissa extrahienoa. Lasitiilien käytöllä voidaan luonnonvaloa ohjata kylpyhuoneeseen muista tiloista. Sopivasti asennetuilla valaisimilla ja lasiliukuovilla voidaan arkisesta pyykinkäsittelynkin sisällään pitämästä paikasta muovata kylpynautinnon luova tila. Tuoksukynttilävalaistus jättää arjen harmauden varjoon.

20084_9961.jpg
20084_9962.jpg
Teksti: Sisustustoimittaja Anu Tuovinen
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20073_4266.jpg
Kermansaven astiat
Kermansaven käytännölliset ja kauniit astiastot sopivat yhtä hyvin arkipöytään kuin juhlakattaukseen ja kestävät ahkeraakin käyttöä kulumatta vuodesta toiseen. Tuotteet ovat korkeapolttoista kivitavaraa, jotka kestävät erittäin hyvin kulutusta. Laadukkaan lasituksen ansiosta astioiden pinta säilyy vuodesta toiseen kiiltävänä ja helposti puhdistettavana.
sormi osoittaa ikkunan raossa olevaa ikkunatiivistettä
Muista laittaa vuotokohdat muistiin
Varsinkin talvella on helppo laittaa ikkunoiden ja ovien vuotokohdat muistiin. Miksi muistiinko? Siksi, koska varsinainen tiivistystyö voidaan tehdä kesällä, kun lämpötila on yli + 5°C.Veto ei haittaa silloin, kun kesähelteitä vietetään. Talvella viimassa ja pakkasessa energialaskua harmitellessa varsikin ikkunoista niskaan käyvä veto on selvä merkki siitä, että "tarttis asialle tehdä jotain".Lisätietoa ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä
20235_81703.jpg
Aito ja alkuperäinen painumaton hirsi on testattu tuhansissa taloissa
Honkarakenteen hirsinööritTM kehittivät 20 vuotta sitten hirren, joka ei painu. Hongan painumaton hirsi mullisti hirsiarkkitehtuurin ja -rakentamisen.
202110_73280.jpg
Näin asennat saunan lauteet
Nykyisin sisustaminen on ulotettu myös saunoihin. Suomalaiset valitsevat saunaansa enimmäkseen luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä. Lisänä perinteiseen tyyliin ovat tulleet erilaiset laatat sekä lasi.
20231_80603.jpg
Puuttuuko rakennusprojektistasi tekijät? Mietityttääkö hinta? Tutustu Remppatoriin
Remontti tai muita rakennustöitä edessä, mutta tekijät puuttuu – mitä tehdä? Entä mitä remontin hintahaarukka mahtaa olla? Onneksi avuksesi löytyy ilmainen ja luotettava Remppatori, jonne on mahdollista jättää tarjouspyyntö remonttitarpeistasi. Ammattilaiset vastaavat näin tarjouspyyntöösi ja saat valittua sopivan ehdokkaan ja tarjouksen remonttiisi – näin säästät valtavasti aikaa, vaivaa sekä rahaa. Mutta mikä on tarkemmin Remppatori ja miten se toimii?
201711_50899.jpg
Rakennusalan työmaapäällikön erikoisammattitutkinto
Rakennusalan työmaapäällikön tehtävätTutkinnon suorittanut omaa laaja-alaiset ja edistyneet rakennusalan tiedot, jotka osoittavat asioiden hallintaa, kykyä soveltaa ja kykyä luoviin ratkaisuihin ongelmien ratkaisemiseksi. Henkilö kykenee johtamaan rakennusalan hankkeita ja pystyy selkeään päätöksentekoon omassa toimintaympäristössään. Tutkinnon suorittaja laatii näyttötehtävät ensisijaisesti omalla työmaallaan. Työkohde voi myös vaihtua suoritusaikana. Tutkinnon suorittaminen parantaa suorittajan ja koko yrityksen valmiuksia toimia nykyaikaisesti, laadukkaasti ja kannattavasti.Henkilöllä on koulutuksen suoritettuaan ja muiden pätevyysvaatimusten täytyttyä mahdollisuus hakea sertifiointia vastaavan työnjohtajan, työmaainsinöörin tai työpäällikön pätevyyteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton