• Etusivu
  • Talo

Väärinymmärretty lumi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.12.2012
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

H₂O-molekyyli on ominaisuuksiltaan melkoinen kummajainen, esiintyipä se nesteenä, kaasuna tai kiinteänä. Viimeksi mainitun yleisin ilmenemismuoto, lumi, on meille suomalaisille joka talvinen ilon ja myös kiukuttelun aihe. Lumeen liittyy myös eräitä väärinkäsityksiä, joihin SYKEssäkin saadaan vastata talvesta toiseen.

Yleinen väärä uskomus on, että kattojen lumikuorma lisääntyy merkittävästi suojasään tullessa. Näin oletetaan käyvän myös silloin, kun sadetta ei ole katolle tullut sen paremmin vetenä kuin räntänä. Tämä on toki mahdollista, sillä ilmasta voi tiivistyä kosteutta lumeen. Määrät ovat kuitenkin pieniä; suurimmat vuorokautiset tiivistynnät voivat olla noin 1 kg/m². Kun katoille vaarallisiksi luokitellut lumikuormat ovat arvosta 180 kg/m² ylöspäin, tiivistyntä ei siis lisää riskiä mainittavasti.

Lue lisää - tarkista lumikuormavaroitukset

Mistä tämä uskomus sitten on peräisin? Voisivatko kattojen puiset tukirakenteet suojasään tullen 'pehmetä' niin, että niiden lujuus heikkenisi? Monissa rakennuksissa tuet ovat kylmässä tilassa ja siten jäätyneinä talvisaikaan. Puun taivutus- ja murtolujuudessa ei kuitenkaan ole jäätyneenä ja sulana selviä eroja. Pitkäkestoinen rasitus voi sitä vastoin heikentää puuta. Katto, joka tammikuussa kestäisi 200 kg/m² kuorman, ei ehkä maaliskuussa kestä enempää kuin 170 kg/m².

Todennäköisin selitys piilee lapiollisessa lunta. Se varmasti painaa suojasäällä enemmän kuin pakkassäällä, koska lumi on tiivistynyt. Yhdellä neliömetrillä olevan lumen massa ei kuitenkaan ole kasvanut. Suojainen lumi myös takertuu lapioon pahemmin kuin kuiva lumi. Ja lisäksi lumitöitä tehdessä tulee helposti hiki, kun lämpömittari näyttää plusasteita!

Jos suojasää tuo mukanaan vesisateen, silloin kattokuorma voi sitä vastoin kasvaa merkittävästi. Lumi voi pidättää vettä nesteenä jopa viisi tilavuusprosenttia ennen kuin vesi alkaa virrata lumipeitteen läpi. Jos katolla on esimerkiksi 60 sentin hanki, siihen voi pidättyä sadevettä jopa 30 kiloa neliömetrille. Noin rankkoja vesisateita keväällä esiintyy hyvin harvoin. Niinpä lumen kostuminen kyllästyspitoisuuteen saakka vaatii yleensä vesisateen ohella sulamisvettä, joka valuu pinnalta kohti hangen pohjaa.

Vesisade sinänsä ei pysty sulattamaan suuria lumimääriä. Ei siis pidä ajatella, että vesisateen myötä katolla olevan lumen paino alkaisi pikaisesti vähetä, vaan se lisääntyy aina aluksi, ja jopa pitkään. Suojasään tuoma vesisade voi näin ollen muodostaa melkoisen riskin katon kestävyydelle!

Toinen suosittu väärinkäsitys on, että melkoinen osa lumesta katoaa taivaalle haihtumalla. "Hanget hupenivat taivaalle, kevättulva jäi pieneksi". Hydrologian toimisto tutki haihtumista lumesta 1970-luvulla Tuusulassa. Kuutena keväänä lumesta katosi haihtumalla keskimäärin 3% eli aika pieni määrä. Eniten haihtuu aurinkoisella säällä, kun ilman lämpötila on noin välillä -5...+5°C. Kun lämpötila nousee enemmän plussalle, ilman vesihöyrynpaine kasvaa. Vaikka energiaa on tällöin enemmän saatavissa, ilmaan ei 'mahdu' vesihöyryä ja haihdunta pienenee. Mutta sulanta on sitten sitäkin tehokkaampaa.

Lue lisää

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20154_43276.jpg
Laatoitus
Tarvittavat työvälineet- rullamitta- vesivaaka- alumiini- tai puuohjuri- pitkä suorakulma- hammastettu teräslasta- laattaleikkuri- saumanarua- pesusieni ja siivousliinoja- laattavasara- saumauskumi- laastipalju- sekoituskone- kittipistooliTyöohje sisältää märkätilan seinien ja lattian laatoituksen. Ennen työtä tarkistetaan, että lattiakaadot täyttävät vaatimukset (suihkun alueella 1:50 ja muualla 1:80) ja vesieristys on tiivis. Työjärjestys suunnitellaan siten, että laatoitus aloitetaan seinäpinnoista ja laatoituksen valmistumisen jälkeen vesieristetään lattia. Lattialämmitys tulee kytkeä pois vähintään 2 vuorokautta ennen lattian laatoittamista.Seinien laatoitusMittaukset ja laattajaon suunnittelu1. Tila mitataan ja laattajako suunnitellaan ottaen huomioon sauman vahvuus (tavallisesti 3–6 mm). Ikkuna- ja oviaukkojen sivut pyritään laatoittamaan kokonaisilla laatoilla. Seinien sivuilla leikatut laatat sijoitetaan molempiin nurkkiin, jotta laatoitus näyttää rauhalliselta. Seinän ylimmäinen laatta suunnitellaan myös kokonaiseksi.2. Alareunaan kiinnitetään suora alumiiniohjuri. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää höylättyä puuta. Ohjurin yläreunan korko on seinän toiseksi alimmaisen laatan alareuna. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’alla.
20189_54672.jpg
Jos olet koskaan unohtanut tai hukannut kotiavaimet, tiedät, miten turhauttavaa se on
Vuoden sisällä 5 % pientaloasukkaista on hukannut kotiavaimensa. 3 % pysyvästi.Avaimen hukkaamisessa turhauttavimpia asioita on sen etsimiseen kulutettu aika ja mielipaha. Myös hetkellinen turvattomuuden tunne on epämieluisa, kun kyseessä on oma yksityinen koti. Avaimettomien älylukkojen myötä kotiavaimia ei tarvitse enää etsiä ja etsimiseen hukatun ajan voi käyttää mielekkäämmin.
20135_35223.jpg
Julkisivurappausten huollosta ja kunnossapidosta
Rappaus julkisivupintanaRappauksen kulumista ja korjaustarvetta ei tarvitse arvioida vuosittain, sillä rappaus on pitkäikäinen ja kestää vuosikymmeniä ilman uudelleen pinnoitusta tai merkittäviä huoltotoimenpiteitä. Ensimmäisen uusintapinnoituksen syynä voi olla vain tarve kirkastaa vanhaa, patinoitunutta väripintaa tai halu vaihtaa talolle kokonaan uusi värisävy tai pinnan struktuuri.
20081_7963.jpg
Granat - klassinen savikattotiili
Granat-savikattotiilen profiili muistuttaa perinteisten, käsin puristettujen savikattotiilien profiilia. Tästä syystä Granat sopii erityisen hyvin iäkkäämpiin rakennuksiin. Se antaa kuitenkin näyttävän ilmeen myös moderniin arkkitehtuuriin. Nykyaikaisen valmistustekniikkansa ja ainutlaatuisen vesilukkoratkaisunsa ansiosta Granat antaa erinomaisen suojan tuulta ja sadetta vastaan. Vaihtelevalimityksinen Granat-savikattotiili on myös erittäin kestävä ja vakaa, mikä tekee sen asentamisesta helppoa.
43_P_22363.jpg
Radonkorjaamisen opas
Ohjeet pitoisuuden alentamiseksi uudessa radonkorjausoppaassaSuomessa on yli 50 000 asuntoa, joissa sisäilman radonpitoisuus ylittää enimmäisarvon 400 becquereliä kuutiometrissä. Asunnon radonpitoisuutta voidaan alentaa kohtuuhintaisella korjauksella. Eri korjausmenetelmistä kerrotaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) julkaisemassa radonkorjausoppaassa.
201410_41510.jpg
Uusi ilmainen palvelu ratkaisee kiinnityspulmasi!
Oletko kiinnittämässä jotain betoniin, tiiliin, Leca®- ja Siporex -harkkoihin tai kipsilevyyn? Sormatin uusi verkkosivusto tarjoaa ratkaisut rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen kiinnityspulmiin!Käytä tuotevalintatyökalua, hakutoimintoa, chättiä tai lähetä Sormatille asiantuntijoille kysymys. Sormatilta saat oikeat, asialliset ja selkokieliset vastaukset kaikkiin kiinnityspulmiisi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton