• Etusivu
  • Energia

Ukkosta ilmassa? Tarkista, että kodin sähkölaitteet on suojattu

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Schneider Electric Finland Oy
Päivitetty 08.05.2024
20217_71735.jpg

Kesä tulee ja luvassa on jälleen ukkosia. Salamaniskujen aiheuttamat virtapiikit rikkovat usein kodin elektroniikkaa. Sähkönjakelun turvallisuutta voidaan parantaa huomattavasti lisäämällä keskukseen muutamia erityisiin turvatoimintoihin tarkoitettuja komponentteja. Niiden lisäämistä on hyödyllistä arvioida kohteen kriittisyyden mukaan. Asiantuntijat kertovat, miten kodin sähkölaitteet kannattaa suojata salamaniskuilta.

Ylijännitesuojan tehtävänä on purkaa vaarallinen virtapiikki hallitusti: se estää salaman aiheuttaman ylijännitteen siirtymistä rakennuksen sähköverkosta elektroniikkalaitteisiin.

– On hyvä muistaa, että salaman ei tarvitse iskeä suoraan taloon, vaan se voi siirtyä sähkölinjaa pitkin kauempaakin ja aiheuttaa sitten virtapiikin, muistuttaa tuotepäällikkö Reija Talo Schneider Electriciltä.

Sähköasennusmääräysten mukaan ylijännitesuojaus on pakollinen uusissa rakennuksissa, joihin sähkönsyöttö tulee ilmajohtoja pitkin. Ylijännitesuojan voi asentaa myös jälkikäteen. Laite maksaa muutaman satasen, minkä päälle tulevat sähköasentajan kulut.

Jatkojohto ei ole riittävä suoja

Kotivakuutukset saattavat korvata salamaniskun aiheuttaman ylijännitepiikin rikkomia laitteita, mutta vakuutus ei ole riittävä syy turvallisuudesta tinkimiseen.

– Arvokkaiden elektroniikkalaitteiden määrä kodeissa on lisääntynyt, ja jos vahinko sattuu, se on yleensä iso. Vakuutuksesta voi saada jonkin korvauksen, mutta yleensä ikävähennys syö korvaussummaa, sanoo Talo.

Suojalaite asennetaan aina kodin sähkökeskukseen.

– Esimerkiksi jatkojohto, jossa on ylijännitesuoja ei riitä suojaamaan laitetta voimakkaalta virtapiikiltä. Se on vain lisäsuoja.

Schneider Electricin Acti9 iPRD DIN -kiskon ylijännitesuojalaitteet on suunniteltu suojaamaan laitteistoa epäsuorilta salamaniskuilta ja parantamaan toiminnan jatkuvuutta. Suojalaitteessa on ulosvedettäviä patruunoita, jotka mahdollistavat vaurioituneiden laitteiden nopean vaihtamisen. Lue lisää ylijännitesuojauksesta täällä.

Info

Info

Vikavirtasuojaus, ylijännitesuojaus ja valokaari

Vikavirtasuojaus on järjestelmä, joka suojaa ihmisiä vaarallisilta sähköiskuilta ja estää tulipaloja. Se toimii mittaamalla virtapiiriin menevän ja sieltä palaavan sähkövirran erotusta. Jos ero ylittää ennalta määrätyn rajan, esimerkiksi 30 mA, vikavirtasuoja katkaisee virran nopeasti, suojaten näin ihmisiä sekä laitteita.

Ylijännitesuojaus on puolestaan komponentti, joka suojaa sähkölaitteita mahdollisesta ylijännitteestä aiheutuvilta vaurioilta. Ylijännitteet voivat syntyä esimerkiksi ukkospurkauksista tai sähköverkon kytkentätapahtumista. Ylijännitesuojat vähentävät laitteiden rikkoutumisen riskiä ja voivat auttaa estämään sähköpalot.

Valokaari on fysikaalinen ilmiö, joka syntyy, kun kahden elektrodin välinen sähkökenttä nousee niin suureksi, että sähkövirta purkautuu heikosti sähköä johtavan materiaalin, kuten ilman, läpi. Valokaari voi sytyttää palamaan kaasuja ja hiukkasia sekä aiheuttaa voimakkaita radiotaajuisia häiriöitä. Sitä käytetään hyväksi esimerkiksi hitsauksessa ja metallien sulatuksessa.

<p data-block-key="tj2bi">Valokaarivikasuoja Schneider Electric.</p>
Valokaarivikasuoja Schneider Electric.

UPS on paras ylijännitesuoja kotiin

Parhaan suojan sähkön häiriötilanteita vastaan antaa ylijännitesuojan ja UPS-laitteiden yhdistelmä. UPS eli Uninterruptible Power Supply varmistaa keskeytyksettä jatkuvan virransyötön.

UPS-laitteet suojaavat laitteita jännitteen vaihtelulta ja sähkökatkoilta. Kotona UPS-laitteella voi suojata esimerkiksi wifi-reitittimen, jonka ansiosta nettiyhteys pysyy toiminnassa, vaikka ukkonen veisikin sähköt.

UPS-laitteen asennus ja käyttö on yksinkertaista: se yhdistetään sähköpistokkeella virtalähteen ja suojattavan laitteen väliin. Edullisimmillaan UPS-laitteen saa alle sadalla eurolla. Tyypillisesti pistokkeessa on paikat 3–4 suojattavalle laitteelle. UPS-laitteen teho määrittää sen, montako laitetta siihen voi yhdistää.

Laitteen asennus ei vaadi sähköasentajaa: töpselin kiinnitys pistorasiaan riittää. UPS-laite on kuitenkin mitoitettava oikein. Kuorma eli se, mitä UPS-laitteen taakse liitetään, vaikuttaa laitteen valintaan.

Vikavirtasuoja ja valokaarivikasuoja

Ukkosen aiheuttamien virtapiikkien lisäksi sähkölaitteita voi suojata monelta muultakin ongelmalta.

Kompaktin kokoinen Acti9 RCBO -mallisto tarjoaa sekä ylivirtasuojauksen että maavuotosuojauksen pienessä koossa. Vikavirtasuoja suojaa ihmiset sekä suoran että epäsuoran kosketuksen sattuessa. Lue lisää vikavirtasuojasta täällä.

Valokaarivikasuoja (AFDD) estää tehokkaasti johdinten tai huonojen liitosten aiheuttamia tulipaloja. SFS-6000 suosittaa valokaarivikasuojan käyttöä erikseen luetelluissa tapauksissa, joissa riskitaso on arvioitu erityisen korkeaksi. Lue lisää valokaari-ilmiöstä ja suojan hyödyistä asiantuntijablogissamme.

Lähde: Schneider Electric, kuvat: Schneider Electric ja Pixabay

<p data-block-key="9rtba">Schneider Electric vikavirtakytkimiä.</p>
Schneider Electric vikavirtakytkimiä.
Schneider Electric Finland Oy
Energia
sähkötarvikkeet
sähkökeskus
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81348.jpg
Tasokas sähköistys nostaa asumisen laatua
Huolella suunniteltu ja toteutettu sähköistys tekee kodista toimivan ja viihtyisän, laatutasoa voi kohottaa uusilla sähköistysratkaisuilla. Onnistumiseen tarvitaan tietoa uusista tuotteista sekä alan ammattilaisten näkemystä työn eri vaiheissa.Nykyisen kodin ja uudiskohteen laatutasoa voi kohottaa oleellisesti investoimalla sähköistykseen. Yksin valaistus ja kodin sähkölaitteet vaativat sähkösuunnittelulta tänä päivänä paljon enemmän kuin aiemmin, sähköautonlatauksesta, tietoliikenneverkoista ja kodin automaatiosta puhumattakaan. Kokonaisuus palvelee pitkälle tulevaisuuteen, jos asuntoon asennetaan kattava yleiskaapelointi ja huomioidaan piha-alueiden sekä piharakennusten sähköntarve.
20234_81349.jpg
Miten kodinohjaus toimii ja mitä se maksaa?
Älykoti-ohjausjärjestelmät parantavat talon turvallisuutta sekä säästävät turhia askelia, energiaa sekä kustannuksia. Kodin sähkölaitteet, valaistus, tietoliikenne ja lämmitys muodostavat kokonaisuuden, joka vaatii ohjausta. Sen voi toteuttaa yksinkertaisilla ohjauskytkimillä ja läsnäolo-, liike- ja lämpötilatunnistimilla tai kattavammalla älykotijärjestelmällä. Kun vältetään jatkuva päälle ja pois kytkeminen, elämä helpottuu ja energiaa säästyy.Wiser-älykotijärjestelmä auttaa muun muassa opitimoimaan energiankulutusta. Älykotijärjestelmä parantaa niin turvallisuutta kuin viihtyvyyttäkin. Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä on helppo asentaa. Wiser yhdistelee normaaliin kaapelointiin kytkettyjä asennuskalusteita langattomiin sensoreihin, joka muodostaa automaatiokokonaisuuden. Järjestelmä on helppo räätälöidä jokaiseen kotiin sopivaksi kokonaisuudeksi.Wiser-älykotin on myös tietoturvallinen valinta.
20221_76557.jpg
Paina nappia, kun haluat kahvia - älykoti hoitaa loput
Arkiaamuna jokainen säästetty hetki on kullanarvoinen. Kaipaisitko sinäkin joskus pikku apulaisia, jotka muistaisivat, kun sinä unohdat, ja ehtisivät, kun sinulla on liian kiire? Älykodissa nämä tekniset ratkaisut tekevät arjestasi helpompaa ja turvallisempaa.
täbillä näkyy älykotijärjestelmän ohjauskeskus ja vieressä hohvalla makaa lapsi
Kysy kodinohjausjärjestelmästä
ABB-free@home-kotiautomaatiolla ohjaat kotiasi helpommin kuin kuvittelitkaan:- Kodin ohjaukset keskitetysti ja/tai etänä- Ohjaukset älypuhelimella tai tabletilla, paikasta riippumatta- Ohjaa valaistusta, lämmitystä, ilmastointia, kaihtimia ja ovipuhelinta- Yhdistä kosteusvahtiin ja saat hälytyksen puhelimeesi- Tee itse valaistustilanteita ja muokkaa niitä tarvittaessa- Luo aikaohjauksiaJärjestelmä soveltuu sekä uudisrakentamiseen että saneerauskohteisiin. Kysy lisää tai pyydä tarjous!
sähkömessujen bannerikuva sekä schneider electricin logo
Schneider Electricin esittelee uusia sähkötekniikan ratkaisuja
Schneider Electric osallistuu Pohjoismaiden suurimpiin sähköalan tapahtumaan, Sähkö Valo Tele Av -messuille, jotka järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 7.–9. helmikuuta 2024. Yrityksen messuosastolla C-316 on tarjolla laaja valikoima sähkötekniikan ratkaisuja, aina asennuskalusteista sähkönjakelun hallintaan.
sähkönsininen tausta jossa paljon elektroniikkaa toimistossa ja schneider electricin vihreä logo keskellä
Schneider Electric tuo esiin tulevaisuuden turvaratkaisut FinnSec-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 10.–11.10.
Schneider Electricin messuosastolla pääset tutustumaan ohjelmistoihin ja digitaalisiin palveluihin, jotka tekevät kiinteistöhuollon arjesta helpompaa ja energiaa säästävää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton