• Etusivu
  • Energia

Tyytyväinen maalämpöasiakas

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.02.2016
20162_45396.jpg

Lämpöässä T10 ja 750 litran erillisvaraaja mahtuvat hyvin tekniseen tilaan.

Aki Kurri on todella tyytyväinen. Vaihdettuaan öljylämmitysjärjestelmänsä maalämpöön perhe on säästänyt lämmitysenergialaskuissaan huikeat 75 %.

Odotin sellaista 50 prosentin säästöä ja 65 olisi ollut jo erittäin hyvä. Toteutuneet 75 % ovat kyllä ylittäneet hurjimmatkin odotukset, Aki Kurri hymyilee.

Huima tulos ei perustu myöskään mihinkään epämääräiseen mutu-tuntumaan. Perheen Lämpöässä T10:n tuottavuutta on mitattu tarkkaan aina sen asennuksesta saakka toukokuussa 2011.

Perhe asuu vuonna 1987 rakennetussa tiiliverhoillussa omakotitalossa tuusulalaisella pientaloalueella. Tilaa talossa on lapsiperheelle mukavat 156 m² ja upea piha ylellisen suuri. Emännällä on selvästi sekä näkemystä että melkoisen vihreä peukalo.

Öljylämmitysjärjestelmä vaihtoon

Ostovaiheessa 2005 huolella rakennettuun ja hyvin pidettyyn taloon ei suuria remontteja tarvinnut tehdä. Talossa oli alkuperäinen öljykattila ja erillisessä säiliöhuoneessa sijaitseva öljysäiliö. Järjestelmää oli huollettu ja polttimot vaihdettu. Melko pian Aki kuitenkin havaitsi, että säätöjärjestelmä ei oikein enää toiminut.

Ennen kuin odotettavissa olevaa energiaremonttia oli oikeastaan vielä ehditty pidemmälle harkita, tapahtui väistämätön. Alkuvuodesta 2011 lämminvesikierukan tiiviste alkoi vuotaa. Paikalle kutsuttujen asiantuntijoiden mukaan kattilanvaihto oli edessä.

Tarjouksia pyytämään

Sydäntalvi ei ole mukava aikaa lämmitysjärjestelmän rikkoutumiselle, mutta toisaalta ajoitus oli oivallinen. Myyrmäen Rakenna & Remontoi -messuilla oli paikalla innostuneita lämmitysjärjestelmätoimittajien edustajia. Järjestelmällisenä miehenä automaatioalalla työskentelevä Aki oli kirjannut paperille valmiiksi tiedot kiinteistöstä, tekniset tiedot olemassa olevasta öljylämmitysjärjestelmästään sekä toiveensa uuden järjestelmän suhteen. Hän jätti kaikkiaan 13 yhteydenottopyyntöä. Yhdeksän edustajaa kävi paikan päällä tutustumassa tapaukseen ja käynnit johtivat kahdeksaan tarjoukseen. Kaksi niistä koski öljylämmitysjärjestelmän uudistamista ja kuusi maalämpöpumppujärjestelmää.

Lopulta vaihtoehdot jäivät vähiin. – Halusin räätälöidyn, mahdollisimman vikasietoisen järjestelmän, Aki selventää. – Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:ssä minua kuunneltiin. Esitin kaavakuvan siitä, mitä tarvitsimme.

Kovin kummallisilta Akin toiveet eivät kuulosta. Hän halusi varmistua siitä, että vikatilanteessa talossa silti riittäisi lämmintä ja yksittäiset osat voisi lvi-asentaja kätevästi vaihtaa koko laitosta purkamatta. Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:ssä toivetta pidettiin täysin järkevänä ja toteuttamiskelpoisena. Maalämpöpumpun osista sen kompressori ja kiertovesipumppu joutuvat kovimmalle käytössä ja on hyvä olla helposti vaihdettavissa. Jos järjestelmä lakkaa toimimasta, on hyvä pystyä kuumentamaan ainakin talon lämmitykseen tarvittava vesi sähköisesti. Järjestelmään kuuluu 750 litran erillisvaraaja.

Asennuksessa ei valittamista

Toukokuussa 2011 toteutettuun maalämpöjärjestelmän asennukseen saakka perhe sinnitteli vanhan öljylämmitysjärjestelmänsä kanssa. – Se onneksi toimi, mutta ei pitänyt paineitaan. Opimme lisäämään vettä tarpeen vaatiessa, Aki muistelee.

Talon alkuperäisiä pattereita ei remontin yhteydessä tarvinnut vaihtaa. Kosteiden tilojen lattialämmitykset olivat talon rakennusajankohdan mukaisesti käyttövesikierrossa ja se korjattiin remontin yhteydessä. Nyt niissä kiertää sama vesi kuin pattereissakin.

20162_45397.jpg

Ja säästöjä syntyy

Perhe on ollut maalämpöpumppujärjestelmänsä toimintaan enemmän kuin tyytyväinen. Lämpöä on riittänyt niin talossa kuin suihkussakin. Aki on kuitenkin halunnut tietää tarkalleen, kuinka hän tyytyväinen energiaremonttiinsa voi olla. Siihen tarvitaan mitattua tietoa. – Maalämpöpumpuissa on omat mittarinsa, mutta halusin saada myös riippumatonta tietoa järjestelmästä erillään olevista mittareista, hän selittää.

Maalämpöpumpun lämmitykseen käyttämä sähkömäärä on luettavissa erillään talon käyttösähkökulutuksesta. Latauspiireistä mitataan energia, jonka maalämpöpumppu tuottaa varaajaan. Todellinen hyötysuhde saadaan laskettua näiden kahden tiedon avulla luotettavasti.

Aki on käsitellyt mittaustulokset kesäkuulta 2011 vuoden 2012 loppuun. Perheessä kului öljyä lämmitykseen keskimäärin 2300 litraa vuodessa. Maalämpöpumpun asennuksen jälkeen järjestelmä on kuluttanut sähköä n. 6000 kW vuodessa, noin 680 €/v. Lokakuun 2012 öljyn hinnan perusteella (1,15 €/l) säästöä lämmitysenergian suhteen on syntynyt vuodessa hieman vajaa 2000 euroa.

–Öljylämmitysjärjestelmän uusimiselle arvioitiin investoinnin takaisinmaksuajaksi kolme vuotta. Maalämpöjärjestelmälle se on kahdeksan vuotta. Huoltokustannukset ovat maalämpöjärjestelmällä olleet pyöreä nolla euroa. Öljylämmitysjärjestelmässä rahaa kuluisi vuosihuoltoihin.

Aki laskee, että perheen lämmityskustannukset ovat pudonneet 75 prosenttia. – Sijoitetun pääoman tuotto on 14,5 pinnaa. Mikä pankki sellaisen voisi antaa!

Tulokset hyötykäyttöön

Aki on ollut perheen ratkaisuun niin tyytyväinen, että on kertonut siitä myös maalämmitysfoorumilla. Kaikki eivät seuraa oman järjestelmänsä toimintaa yhtä tarkkaan.

– Meitä tarkkoja ja innostuneita käyttäjiä on varmasti kyllä useampia. Valmistajien ja maahantuojien kannattaisi hyödyntää meidän tuloksiamme omien järjestelmiensä optimointiin. Aktiivikäyttäjät ovat antavat varmasti seurantatulokset käyttöön. Optimoinnilla maalämpöpumpuista saataisiin varmasti vielä nykyistäkin enemmän irti, Aki vinkkaa.

Lähde: Lämpöässän asiakaslehti

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_26332.jpg
Sähkökeskus
Omakotitalojen sähköistyksessä sekä sähkökeskusten hankinnassa on tulevien asukkaiden rooli merkittävä, koska silloin tehdään päätöksiä sähköistyksen toimivuudesta rakennusaikana sekä asumisen aikana. Näihin haasteisiin ABB:n kotimaiset mittaus- ja ryhmäkeskukset tarjoavat rakentajalle kattavat ja laadukkaat keskusvaihtoehdot.Näpsä-keskukset rakentamisen eri vaiheisiinMittauskeskussarjasta NäpsäPlus löytyy runsaasti eri vaihtoehtoja keskuksille sekä asennustavoille. Keskukset voidaan sijoittaa vaihtoehtoisesti joko maahan, ulkoseinälle tai pylvääseen.NäpsäPlus -mittauskeskukset on varustettu pistorasioilla, joista saa heti sähköliittymän mukaista sähköä jo työmaakäyttöön. Näin saadaan säästöä sähkön hinnassa eikä rakentajan tarvitse vuokrata erillistä työmaakeskusta. Ulos asennettuna mittauskeskuksesta on myös vaivatonta rakentaa lisärakennusten ja ulkovalaistusten sähköistykset.NäpsäPlus on erinomainen valinta myös ukkosherkille alueille, koska keskuksessa on valmiina paikat ylijännitesuojille. Näillä saadaan tehokas suoja salamaniskuilta.NäpsäPro -sisämittaus- ja ryhmäkeskukset on suunniteltu tämän päivän vaatimuksiin. Keskusten suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota asennettavuuteen sekä datatilojen riittävyyteen. Tuloksena on keskus, joka on suurempi sisältä kuin päältä, koska kaapelointitilat jäävät seinän sisään ja vain seinäverhoilun päälle kiinnitettävä ovi jää näkyviin. NäpsäPro -keskukset voidaan asentaa myös pintaan seinäverhoilun päälle.
20204_64402.jpg
Nyt kannattaa parantaa puhtaan korvausilman saantia
Puiset tuuletusluukut ovat tyypillinen näky etenkin 1970-1980-luvuilla rakennetuissa asunnoissa. Ilmanvaihdon parantaminen tuuletusluukkuun asennettavan korvausilmaventtiilin avulla on helppoa ja edullista.
20188_54446.jpg
Suunnitteletko tulisijaa kotiisi? - Huomioi nämä
Kesä alkaa hiljalleen taittua syksyksi ja samalla ilmat alkavat pimetä ja viiletä ja silloin tulisija on oiva keino luoda kotiin tai mökkiin lämmintä tunnelmaa sekä viihtyisyyttä. Hyvä tulisija onkin pitkäaikainen investointi ja sen laadukkuuden varmistaminen on erityisen tärkeää.Tulisijan suunnittelu tulisi aina tehdä yhdessä ammattilaisen kanssa, jolla on kokemusta nimenomaan tulisijoista. Ammattilainen osaa parhaiten kertoa, mihinkä kohtaan kotiasi tulisija kannattaa sijoittaa.
20218_40944.jpg
Tunnetko ikkunoihin liittyvät termit?
Ikkunat eivät suinkaan ole kaikki keskenään samanlaisia. Erot eri vuosikymmenillä valmistettujen ikkunoiden välillä ovat merkittäviä.Vuosikymmeniä sitten valmistetut ikkunat saattoivat olla ilman erillistä huolehtimista vetoisia, vaatia säännöllistä huoltoa maalausten sekä kittausten osalta ja jumiutua säänvaihteluiden mukaan.Nykyään ikkunoihin on saatavilla erilaisia ominaisuuksia aina ääneneristävyydestä matalaenergiaratkaisuihin. Ikkunoiden ulkopuite valmistetaan kestävästä alumiinista, joka ei vaadi huoltoa ja on perinteistä puupuitetta kestävämpi ratkaisu. Lisävarusteina ikkunoihin on saatavilla mm. aurinkosuojaus, sälekaihtimet ja tuuletusikkunat sekä -luukut. Jokainen voi valita haluamansa ja tarvitsemansa ominaisuudet omiin ikkunoihinsa.
20211_68248.jpg
Miten valita oikein markkinoilla olevista lukuisista lämpöpumpuista?
Oikean lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös, jolla on pitkäaikaiset taloudelliset ja asumismukavuuteen liittyvät vaikutukset. Teknologia ja kehitystyö menevät jatkuvasti eteenpäin, ja markkinoilla olevien erilaisten tuotteiden lukumäärä on korkea. Tämä tarkoittaa, että tavalliselta kuluttajalta vaaditaan huomattava panostus taustatyön tekemiseen ja oman asiantuntemuksen kartuttamiseen, jotta voi olla varma, että valitsee oikean tuotteen.
20074_4465.jpg
Rudus Betonituotteen pihanäyttely Tuusulassa
Tuusulan pihakivinäyttely Ristikiventie 2 04300 Tuusula pihakivinäyttely avoinna ympäri vuorokauden

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton