• Etusivu
  • Rakentaminen

Tonttikauppa, osa 2

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.03.2009
20094_15958.jpg

Kohti tonttikauppaa. Ote päiväkirjasta, talvi 2006.

Nyt olemme todella lähellä. Puolivoittoa on jo saavutettu, kun tonttihan oli "vähän niin kuin jo meidän".
Vielä kun koittaisi se päivä, milloin pääsisimme allekirjoittamaan kauppakirjat...

"Epäviralliset tontin omistajat"

Tontin myynnistä meille sekä kauppahinnasta oli nyt sovittu puhelimitse. Olimme vähän hullunkuriseltakin tuntuvassa tilanteessa, jossa meillä oli vain myyjän sana, eikä muuta vaihtoehtoa kuin luottaa sovittuun ilman, että olimme koskaan edes tavanneet asianosaisia tai nähneet tonttiin liittyviä asiakirjoja.

Tontin myyntiä hoitava omistajan tytär kertoi palaavansa kauppaan liittyvissä asioissa kesälomansa jälkeen. Kehotti tästä huolimatta ottamaan yhteyttä, jos tulee jotain kysyttävää ja sanoi, että voimme sillä aikaa käydä itse paikan päällä katsomassa tonttia.

Selvitystyö alkaa

Lopultakin pääsimme tositoimiin. Sillä aikaa, kun tontin omistajan tytär lomaili, aloitimme oman selvitystyön ja valmistautumisen kauppaa varten. Varasimme ajan pankista ja laitoimme koko tontin kauppahinnan suuruisen laina-anomuksen valmiiksi. Näin emme olisi riippuvaisia silloisen asuntomme myyntiajasta.

Laina-anomus jäi odottamaan tarvittavien kiinteistökauppa-asiakirjojen toimittamista, jotka saisimme myyjältä myöhemmin.

Sormet syyhysivät jo päästä tutkimaan tarkemmin tontin tietoja. Tilasin Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirastosta tontin asemakaavakartan sekä tiedustelin puhelimitse mm. arvioita tonttimaan laadusta Helsingin kaupungin kiinteistöviraston geotekniseltä osastolta sekä pohjaveden korkeudesta Helsingin Vedestä.

Lisäksi taisimme käydä useammin kuin kerran tontilla ja vaivihkaa yritimme kurkkia myös taloon sisälle. Se, mitä oli nähtävissä, näytti kieltämättä hurjalta. Itse tontti oli meistä täydellinen. Vaikutti todellakin siltä, että meillä ei olisi mitään syytä perääntyä kaupoista.

Oma asunto äkkiä myyntiin

Rivitaloasuntomme myynti-ilmoitus oli laadittu. Päätimme myydä asunnon itse, sillä meillä oli jo kokemusta tästä edellisen asunnon osalta. Lisäksi asuinalueellamme on ylipäänsä vähän tarjontaa, joten hyvät menevät kaupaksi heti. Ilmoitustila netistä ostettiin kuukaudeksi.

Soitin vielä ennen asunnon myynti-ilmoituksen julkaisemista tontin omistajan tyttärelle ja kerroin, että olemme laittamassa oman asuntomme myyntiin. Hain varmistusta sille, että tonttikaupat ovat todellakin syntymässä. Väkisinkin kävi mielessä tilanne, missä oma asuntomme olisi myyty ja tonttikauppa peruuntuisi. Se olisi painajainen.

Asuntomme meni vajaassa kahdessa viikossa. Meidän onneksemme ostajalla ei ollut itsellään asuntoa myytävänä, joten pääsimme ajoittamaan kaupat näppärästi heti tonttikauppojen jälkeen. Näin varmistuimme, että olimme ensin tontin onnelliset omistajat ennen kuin luopuisimme kodistamme.

Tulevan kodin olohuone ennen remonttia.
Tulevan kodin olohuone ennen remonttia.

Kiinteistökaupan kiemuroita ja tukalia tilanteita

Pankkineuvojamme soitti ja ihmetteli, että antamallani kiinteistötunnuksella ei löydy tonttia rekisteristä. Tarkistin vielä asian ja tunnus oli täsmälleen sama, joka minulle oli toimitettu. Soitin myyjälle ja tiedustelin häneltä asiaa. Kertoi, että rekisteröinti on vielä prosessissa. Tontti oli vielä tila, joka piti rekisteröidä tontiksi, että sille voi ylipäänsä rakentaa. Myyjä lupasi toimittaa ensi tilassa uuden kiinteistötunnuksen, kun tämä valmistuu. Arvioi tämän kestävän noin kolme viikkoa.

Seuraava säikähdys koettiin, kun pankkimme ilmoitti lainan myöntämisen ehdoksi tonttiin kohdistuvat kiinnitykset, joita ei ollut. Kiinnitykset toimivat lainan panttina samalla tavalla kuin asunto-osakkeen osakekirjat. Oli jopa turhauttavaa yrittää vakuuttaa myyjää kiinnitysten hakemisen välttämättömyydestä, jolle joku tuomari oli sanonut, että "ei missään nimessä pidä hakea". Lupasimme luonnollisesti maksaa kiinnitysten hakemiseen liittyvät kulut. Meidän kannalta hankalaa oli se, että tontin omistaja hakee kiinnitykset. Ja jos kiinnityksiä ei ole, emme saisi lainaa ulos pankista. Omistaja ei suostunut hakemaan kiinnityksiä ja tilanne oli patissa. Alustavasti jo jouduimme sopimaan, että tekisimme kaupat vasta sitten, kun saamme rahat omasta asunnostamme. Tässä vaiheessa meillä ei ollut vielä tietoa ostajasta ja tonttikaupan toteutuminen tuntui siirtyvän taas hamaan tulevaisuuteen.

Koska kaupantekoon näytti sisältyvän paljon molemmille osapuolille uutta ja ennalta odottamatontakin, eikä kummallakaan ollut ulkopuolista kiinteistökauppaa tuntevaa apuna, katsoimme parhaaksi kääntyä jälleen pankkimme puoleen. Otimme yhteyttä henkilökohtaiseen pankkineuvojaamme ja yhdessä pankkikonttorin johtajan kanssa päädyimme ratkaisuun, jossa pankki haki kiinnitykset. Pankki myönsi luvan lainan nostoon, jotta pääsisimme solmimaan kaupat nopeammin.

Allekirjoitukset kauppakirjoissa, vihdoinkin!!!

Ilmoitin myyjälle, että kaupat voitaisiin sittenkin solmia nopeammassa aikataulussa. Tätä varten myyjä tarkisti vielä, milloin tontin rekisteröinti olisi kunnossa ja näin pääsimme sopimaan päivämäärästä. Tässä vaiheessa sovimme myös ensimmäisestä tapaamisestamme, joka oli muutamia päiviä ennen varsinaista kauppaa. Päätimme tavata tontilla ja samalla kävisimme läpi kauppakirjat ja kaikki muutkin kauppaan liittyvät dokumentit. Pyynnöstämme lupasivat näyttää meille myös taloa sisältä päin.

Kaupantekotilaisuus järjestettiin elokuun lopussa 2006 pankkikonttorissamme. Jännitin etukäteen tontin omistaja-rouvan ensitapaamista; mietin, miten sujuu luopuminen entisestä kodista, jossa on asunut ja elänyt vuosikymmenet. Jännitys oli turhaa. Rouva oli yhtä sydämellinen ja aurinkoinen kuin tyttärensäkin. Itse kaupantekoon ei siis liittynyt mitään dramatiikkaa ja tilanne eteni sujuvasti. Tilaisuuteen piti varata myös ulkopuolinen kaupanvahvistaja, joka allekirjoituksellaan vahvisti kaupan.

Kiitimme ja kumarsimme. Olimmehan nyt ikionnelliset ja helpottuneet tontin omistajat. Sovimme, että hakevat vielä samana päivänä loput tavarat talosta ja jättävät tämän jälkeen avaimen kivijalan päälle.

Samana iltana mieheni ja minä lähdimme viettämään 7. hääpäivää. Illan päätteeksi vielä pyöräilimme ihailemaan tonttia ja kauhistelemaan taloa… mutta, ah, niin onnellisina.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_69729.jpg
Kumpi sopii sinulle parhaiten: maalämpö- vai ilma-vesilämpö­pumppu? Katso vertailu!
Energiakulujen kasvaessa kiinnittyy huomio kodin lämmityslaskuun, johon eniten vaikuttaa lämmitysjärjestelmä. Lämpöpumppu on erinomainen tapa saada mahdollisimman edullinen lämmitys ja monesti uutta lämmitysjärjestelmää mietittäessä vaihtoehtoina ovatkin maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu. Lämpöpumpun valintaan vaikuttaa moni asia, mutta tärkeintä on kokonaisuus. Ammattilaisen apu lämmitysjärjestelmän valinnassa on tärkeää, koska silloin saadaan oikein mitoitettu ja asennettu lämpöpumppu.
20159_44453.jpg
Modernit porras- ja kaideratkaisut viimeistelevät kodin ilmeen
Modernit lasikaide-, porras- ja käsijohdejärjestelmät tuovat luksusta kotiisi. Lasikaiteet ja alumiiniportaat täydennettynä led-käsijohteilla tuovat kotiin huolitellun ja ylellisenkin ilmeen. Lasikaiteet luovat myös tilan tuntua pienenpäänkin tilaan.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Muutosten aikatauluvaikutusten selvittäminen
Toimenpiteet:Urakoitsijan tulee esittää lisä- ja muutostyötarjouksen yhteydessä muutoksen aikatauluvaikutus yleisten sopimusehtojen mukaisesti. Projektipäällikkö tarkistaa urakoitsijan vaatimusten oikeellisuuden ja tekee asiasta päätösesityksen.Vastuuhenkilöt:Valvoja sekä projektipäällikköDokumentit:Muistiot Esitys lisäajan myöntämisestäHyväksyntä:Projektipäällikkö tai tilaajan edustaja
20143_38185.jpg
Minkä aluskatteen katollesi valitset?
Vesi sataa sisään asti? Kunnon aluskate varmistaa katon toimivuuden!Aluskatteeksi ei kannata valita mitä tahansa. Oikein valittu aluskate suojaa katon rakenteet tehokkaasti kosteudelta ja varmistaa kattokokonaisuuden vedenpitävyyden. Kokonaisuuteen nähden pienellä rahallisella panostuksella katto saa reilusti lisää käyttöikää!Aluskate on tärkeä osa katon rakennetta. Käyttämällä laadukasta aluskatetta varmistetaan rakenteen toimivuus koko varsinaisen katemateriaalin käyttöiän ajan. Icopalin tuotevalikoimassa on useita erilaisia aluskatteita erilaisiin käyttökohteisiin. Aluskatteen valintaan vaikuttavat mm. varsinaisen vesikatteen materiaali sekä katon rakenne ja kaltevuus.
20182_51528.jpg
Ilmanvaihtokoneen voi asentaa pesutornin päälle
Vallox on tuonut markkinoille huippumatalat Vallox 101 MV ja Vallox 101 MC -ilmanvaihtokoneet. Suunnittelun lähtökohtana oli ilmanvaihtokoneen sijoittaminen pesutornin päälle, koska tällöin vapaa tila korkeussuunnassa on usein rajoitettu. Vallox 101 -ilmanvaihtokoneisiin pääsee tutustumaan kevään rakennusmessuilla 10 eri paikkakunnalla.
202212_74190.jpg
Auta uusiutuvan dieselin valmistuksessa ja osallistu Kinkkutemppuun
Jo kahdeksatta kertaa järjestettävästä kiertotaloutta tukevasta Kinkkutempusta on muodostunut monille suomalaisille perinne. Tarkoituksena on kannustaa suomalaisia kotitalouksia keräämään ja kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton