• Etusivu
  • Rakentaminen

Tonttikauppa, osa 2

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.03.2009
20094_15958.jpg

Kohti tonttikauppaa. Ote päiväkirjasta, talvi 2006.

Nyt olemme todella lähellä. Puolivoittoa on jo saavutettu, kun tonttihan oli "vähän niin kuin jo meidän".
Vielä kun koittaisi se päivä, milloin pääsisimme allekirjoittamaan kauppakirjat...

"Epäviralliset tontin omistajat"

Tontin myynnistä meille sekä kauppahinnasta oli nyt sovittu puhelimitse. Olimme vähän hullunkuriseltakin tuntuvassa tilanteessa, jossa meillä oli vain myyjän sana, eikä muuta vaihtoehtoa kuin luottaa sovittuun ilman, että olimme koskaan edes tavanneet asianosaisia tai nähneet tonttiin liittyviä asiakirjoja.

Tontin myyntiä hoitava omistajan tytär kertoi palaavansa kauppaan liittyvissä asioissa kesälomansa jälkeen. Kehotti tästä huolimatta ottamaan yhteyttä, jos tulee jotain kysyttävää ja sanoi, että voimme sillä aikaa käydä itse paikan päällä katsomassa tonttia.

Selvitystyö alkaa

Lopultakin pääsimme tositoimiin. Sillä aikaa, kun tontin omistajan tytär lomaili, aloitimme oman selvitystyön ja valmistautumisen kauppaa varten. Varasimme ajan pankista ja laitoimme koko tontin kauppahinnan suuruisen laina-anomuksen valmiiksi. Näin emme olisi riippuvaisia silloisen asuntomme myyntiajasta.

Laina-anomus jäi odottamaan tarvittavien kiinteistökauppa-asiakirjojen toimittamista, jotka saisimme myyjältä myöhemmin.

Sormet syyhysivät jo päästä tutkimaan tarkemmin tontin tietoja. Tilasin Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirastosta tontin asemakaavakartan sekä tiedustelin puhelimitse mm. arvioita tonttimaan laadusta Helsingin kaupungin kiinteistöviraston geotekniseltä osastolta sekä pohjaveden korkeudesta Helsingin Vedestä.

Lisäksi taisimme käydä useammin kuin kerran tontilla ja vaivihkaa yritimme kurkkia myös taloon sisälle. Se, mitä oli nähtävissä, näytti kieltämättä hurjalta. Itse tontti oli meistä täydellinen. Vaikutti todellakin siltä, että meillä ei olisi mitään syytä perääntyä kaupoista.

Oma asunto äkkiä myyntiin

Rivitaloasuntomme myynti-ilmoitus oli laadittu. Päätimme myydä asunnon itse, sillä meillä oli jo kokemusta tästä edellisen asunnon osalta. Lisäksi asuinalueellamme on ylipäänsä vähän tarjontaa, joten hyvät menevät kaupaksi heti. Ilmoitustila netistä ostettiin kuukaudeksi.

Soitin vielä ennen asunnon myynti-ilmoituksen julkaisemista tontin omistajan tyttärelle ja kerroin, että olemme laittamassa oman asuntomme myyntiin. Hain varmistusta sille, että tonttikaupat ovat todellakin syntymässä. Väkisinkin kävi mielessä tilanne, missä oma asuntomme olisi myyty ja tonttikauppa peruuntuisi. Se olisi painajainen.

Asuntomme meni vajaassa kahdessa viikossa. Meidän onneksemme ostajalla ei ollut itsellään asuntoa myytävänä, joten pääsimme ajoittamaan kaupat näppärästi heti tonttikauppojen jälkeen. Näin varmistuimme, että olimme ensin tontin onnelliset omistajat ennen kuin luopuisimme kodistamme.

Tulevan kodin olohuone ennen remonttia.
Tulevan kodin olohuone ennen remonttia.

Kiinteistökaupan kiemuroita ja tukalia tilanteita

Pankkineuvojamme soitti ja ihmetteli, että antamallani kiinteistötunnuksella ei löydy tonttia rekisteristä. Tarkistin vielä asian ja tunnus oli täsmälleen sama, joka minulle oli toimitettu. Soitin myyjälle ja tiedustelin häneltä asiaa. Kertoi, että rekisteröinti on vielä prosessissa. Tontti oli vielä tila, joka piti rekisteröidä tontiksi, että sille voi ylipäänsä rakentaa. Myyjä lupasi toimittaa ensi tilassa uuden kiinteistötunnuksen, kun tämä valmistuu. Arvioi tämän kestävän noin kolme viikkoa.

Seuraava säikähdys koettiin, kun pankkimme ilmoitti lainan myöntämisen ehdoksi tonttiin kohdistuvat kiinnitykset, joita ei ollut. Kiinnitykset toimivat lainan panttina samalla tavalla kuin asunto-osakkeen osakekirjat. Oli jopa turhauttavaa yrittää vakuuttaa myyjää kiinnitysten hakemisen välttämättömyydestä, jolle joku tuomari oli sanonut, että "ei missään nimessä pidä hakea". Lupasimme luonnollisesti maksaa kiinnitysten hakemiseen liittyvät kulut. Meidän kannalta hankalaa oli se, että tontin omistaja hakee kiinnitykset. Ja jos kiinnityksiä ei ole, emme saisi lainaa ulos pankista. Omistaja ei suostunut hakemaan kiinnityksiä ja tilanne oli patissa. Alustavasti jo jouduimme sopimaan, että tekisimme kaupat vasta sitten, kun saamme rahat omasta asunnostamme. Tässä vaiheessa meillä ei ollut vielä tietoa ostajasta ja tonttikaupan toteutuminen tuntui siirtyvän taas hamaan tulevaisuuteen.

Koska kaupantekoon näytti sisältyvän paljon molemmille osapuolille uutta ja ennalta odottamatontakin, eikä kummallakaan ollut ulkopuolista kiinteistökauppaa tuntevaa apuna, katsoimme parhaaksi kääntyä jälleen pankkimme puoleen. Otimme yhteyttä henkilökohtaiseen pankkineuvojaamme ja yhdessä pankkikonttorin johtajan kanssa päädyimme ratkaisuun, jossa pankki haki kiinnitykset. Pankki myönsi luvan lainan nostoon, jotta pääsisimme solmimaan kaupat nopeammin.

Allekirjoitukset kauppakirjoissa, vihdoinkin!!!

Ilmoitin myyjälle, että kaupat voitaisiin sittenkin solmia nopeammassa aikataulussa. Tätä varten myyjä tarkisti vielä, milloin tontin rekisteröinti olisi kunnossa ja näin pääsimme sopimaan päivämäärästä. Tässä vaiheessa sovimme myös ensimmäisestä tapaamisestamme, joka oli muutamia päiviä ennen varsinaista kauppaa. Päätimme tavata tontilla ja samalla kävisimme läpi kauppakirjat ja kaikki muutkin kauppaan liittyvät dokumentit. Pyynnöstämme lupasivat näyttää meille myös taloa sisältä päin.

Kaupantekotilaisuus järjestettiin elokuun lopussa 2006 pankkikonttorissamme. Jännitin etukäteen tontin omistaja-rouvan ensitapaamista; mietin, miten sujuu luopuminen entisestä kodista, jossa on asunut ja elänyt vuosikymmenet. Jännitys oli turhaa. Rouva oli yhtä sydämellinen ja aurinkoinen kuin tyttärensäkin. Itse kaupantekoon ei siis liittynyt mitään dramatiikkaa ja tilanne eteni sujuvasti. Tilaisuuteen piti varata myös ulkopuolinen kaupanvahvistaja, joka allekirjoituksellaan vahvisti kaupan.

Kiitimme ja kumarsimme. Olimmehan nyt ikionnelliset ja helpottuneet tontin omistajat. Sovimme, että hakevat vielä samana päivänä loput tavarat talosta ja jättävät tämän jälkeen avaimen kivijalan päälle.

Samana iltana mieheni ja minä lähdimme viettämään 7. hääpäivää. Illan päätteeksi vielä pyöräilimme ihailemaan tonttia ja kauhistelemaan taloa… mutta, ah, niin onnellisina.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20163_45709.jpg
Puu-ulkoverhouksen toteutus ja uusiminen
Yleisimmin käytetty ulkoverhous suomalaisissa pientaloissa on puu-ulkoverhous, jonka toteuttaminen on varsin helppoa. Oikein toteutettuna sekä huollettuna se on pitkäikäinen ja suomalaiseen maisemaan sopiva vaihtoehto. Aikaa myöden voi kuitenkin tulla tarve uusia ulkoverhous, talon ilmeen muuttamisen, lisäeristämistarpeen tai ulkoverhouksen huonokuntoisuuden vuoksi.
äiti istuu olohuoneen lattialla ja lapsi hartioilla. molemmat katselevat tietokoneen ruutua
Kotiautomaation mahdollisuudet: Mitä kaikkea voit ohjata ja automatisoida kodissasi?
Moderni kotiautomaatio nostaa talon jälleenmyyntiarvoa, lisää turvallisuutta sekä asumismukavuutta. Siksi kotiautomaatio halutaan tuoda myös lisäarvoksi talopaketteihin. Talotehtaan pilottikohteissa on käytetty ABB-free@home-kotiautomaatiota.
202210_79870.jpg
Uuteen hirsikotiin valittiin maalämpö - lue perheen kokemuksista
Mirka Aittolan ja Riku Saarelan perhe on asunut viime toukokuusta asti itse rakentamassaan hirsitalossa Naantalissa. Uuden kodin lämmitysmuodoksi valittiin maalämpö, joka on osoittautunut nappivalinnaksi monestakin syystä.
ruskea värikartta ja erilaisia ruskean sävyjä
Väripsykologia ja vuoden 2025 trendivärit: Mitä värit kertovat tilastasi?
Värit ovat voimakkaita tunnelman luojia ja niillä on suuri vaikutus siihen, kuinka tunnemme itsemme tilassa. Vuoden 2025 väripaletti tuo sisustukseen sekä eloisia että rauhoittavia sävyjä, jotka luovat tasapainoisen ja monivivahteisen ympäristön. Tässä artikkelissa tutustumme vuoden 2025 tärkeimpiin sisustusväreihin ja siihen, mitä värit voivat kertoa itsestämme ja tilastamme.
202111_73471.jpg
Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy keittiöstä
Ruuanlaiton jälkeen päälle unohtuneesta liedestä tai vahingossa päälle pyörähtäneestä keittolevystä aiheutuu vuosittain satoja tulipaloja, kertoo LähiTapiola.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Vuokranantajan vaihtuminen
Vuokranantajalla on ilmoitusvelvollisuus, mikäli hänen hallintaoikeutensa huoneistoon päättyy.Pääsääntöisesti jos vuokranantajan oikeus hallita vuokrakohdetta vuokrakauden aikana siirtyy toiselle vapaaehtoisesti tai avio-oikeuden, naimaosan, testamentin tai perintöoikeuden kautta sitoo vuokrasopimus uutta omistajaa,1. jos vuokralainen on ennen luovutusta tai saantoa saanut huoneiston haltuunsa 2. jos luovutussopimukseen on otettu määräys vuokrasopimuksen pysyvyydestä 3. jos vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi on vahvistettu kiinnitysMikäli vuokrasopimukseen on tehty muutoksia tai lisäyksiä, mutta niitä ei ole asianmukaisesti merkitty vuokranantajan sopimuskappaleeseen, ei tällaiset ehdot ja lisäykset ole voimassa uutta vuokranantajaa kohtaan. Ne tulevat kuitenkin uutta vuokranantajaa sitoviksi, ellei hän kuukauden kuluessa niistä tiedon saatuaan ilmoita vuokralaiselle, ettei hän niitä hyväksy. Jollei muutoksia tai lisäyksiä hyväksytä, on vuokralaisella oikeus heti purkaa sopimus.Mikäli vuokrahuoneisto luovutetaan edelleen pakkohuutokaupassa tai ulosmitattuna, on uudelle omistajalla oikeus kuukauden kuluessa siitä, kun hän on saanut vuokrakohteen hallintaansa, irtisanoa vuokrasopimus.Samoin kuukauden määräaika vuokrasuhteen irtisanomiselle on myös sillä uudella omistajalla, joka on saanut kohteen haltuunsa lainvoimaisen moitekanteen tai yhtiöjärjestyksessä määrätyn lunastusoikeuden nojalla.Pakkohuutokauppaa, moitekannetta ja lunastusoikeutta koskevia säännöksiä ei sovelleta aravavuokrakohteisiin.Vuokranantajan muutoksesta on kirjallisesti ilmoitettava vuokralaiselle, muussa tapauksessa vuokralaisella on oikeus vedota suoritukseen, jonka hän on vuokranantajan muutoksen jälkeen suorittanut sopimuksen mukaiselle vuokranantajalle.Vuokralaisella on oikeus vahingonkorvaukseen, mikäli vuokrasopimus päättyy vuokranantajan vaihtumisen johdosta. Vastuussa on se vuokranantaja, joka vuokrasuhteen päättyessä on vastuussa vuokrasuhteen pysyvyydestä vuokralaista kohtaan. Mikäli vuokralainen on vuokrasopimusta tai sen lisäystä tai muutosta tehdessään tietoinen tai hänen olisi pitänyt olla tietoinen vuokrasuhteen päättymisperusteesta, ei hänelle ole oikeutta vaatia vahingonkorvausta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton