• Etusivu
  • Talo

Toimitusjohtajan kynästä: Huomennakin on huominen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.09.2008
20089_13140.jpg

Viimeisten kuukausien aikana meitä ei ole hemmoteltu hyvillä talousuutisilla. Metsäteollisuuden osittainen alasajo ja Yhdysvaltojen subprime-kriisi ovat keränneet pääotsikot. Subprime-kriisin kautta vaikutukset ovat laajentuneet myös suomalaisiin ja Suomessa toimiviin ulkomaisiin pankkeihin.

Korot edelleen kohtuullisia, muutama vuosi sitten poikkeuksellisen alhaisia

On muistettava, että asuntolainan korkojen ollessa marginaaleineen 5,5 % tasolla, ovat korot historiallisesti edelleen kohtuullisia. Korot eivät globaalin taloustilanteen vuoksi nouse lähivuosina, sillä inflaatio tulee ensi vuonna taittumaan euroalueella kolmeen pronsenttiin, jopa alle. Inflaatiota hidastaa öljyn ja raaka-aineiden hinnan alenemisesta sekä kulutuksen kasvun vähenemisestä johtuva koveneva kilpailu. Asuntoluottojen korot ovat seuranneet normaalissa tilanteessa noin kaksi prosenttiyksikköä inflaatioprosentin yläpuolella. Kriisitilanteissa ero kasvaa hiukan suuremmaksi.

Pankkikilpailua on myös huomenna

Viime päivinä on puhuttu uudesta pykälästä, joka mahdollistaisi pankkien nostavan asuntolainojen pankkikohtaista korkomarginaalia yksipuolisesti. Asiasta on kerrottu tiedotusvälineissä enemmän tai vähemmän sekavasti, mutta lyhykäisyydessään kyse on seuraavasta:

  • Koron nostomahdollisuus koskee ainoastaan uusia asuntolainoja, ja pankin on ilmoitettava koron nostosta kolme kuukautta ennen sitä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen finanssikriisin kaltaisessa tilanteessa kolme kuukautta on pankille pitkä aika!
  • Koron nosto on mahdollista ainoastaan, jos pankin vakavaraisuus on uhattuna.
  • Koron nostomahdollisuus korvaa vanhan pykälän, missä pankki voi kriisitilanteessa sanoa luoton irti.

Summa summarum: Spekuloitu korkojen nostaminen pankin tilanteen korjaamiseksi, ilman todellista kriisitilannetta, tuntuu kaukaa haetulta, koska

kaikki pankit

eivät kuitenkaan lähtisi siihen mukaan. Korottajapankille tästä koituisi valtaisa asiakaspako. Pankkimme tarvitsevat edelleen meitä normaaleja suomalaisia, jotka haluavat ostaa asunnon tai joilla on asunnon kehittämistarve, pankithan ovat meitä varten. Meistä, hyvin asiamme hoitavista yhteiskunnan rakentajista, pankit tulevat kilpailemaan myös jatkossa.

Nyt on hyvä hetki laittaa hankkeet liikkeelle

Uutisointi on pelottanut osan myös taloudellisesti terveellä pohjalla olevista perheistä jäädyttämään hankkeitaan. Kun sinulla on tarve uuteen asuntoon tai remonttiin, aloita hankkeen valmistelu nyt. Pankkien ovet eivät suinkaan viuhu tiukkaan tahtiin sisäänpäin. Kierrä kaikki pankit, kilpailuta ne ja pyydä tarjous. Löydät varmasti pankin, joka tarjoaa sinulle hyvin kohtuulliset kokonaisehdot – ilman korotettuja marginaaleja. Laita hommat vireille NYT, vaikka aloittaisitkin itse hankkeen esim. ensi keväänä.

Rakennustarvikkeet ja rakennustyö halpenevat ensi kevääseen mennessä

Hankemäärien vähentyessä kilpailu tulee pudottamaan niin rakennustarvikkeiden kuin myös rakennustyön hintoja – näin toimii markkinatalous. Nyt on kilpailuttajan paikka. Kun ostat, osta yritykseltä, jolla on talous kunnossa. Se ei välttämättä tiedä kaikista alhaisinta hintaa, mutta varman lopputuloksen. Tässä suhteessa on hyvä suositella kaikkia Rakentaja.fi-yhteistyöyrityksiä.

Katsotaanpa peiliin. Suurimmalla osalla meistä suomalaisista asiat ovat synkistä talousuutisista huolimatta paremmin kuin koskaan ennen. Siispä suupielet ylöspäin - huomennakin on huominen!

Suorakanava Oy:n toimitusjohtaja Hannu Myöhänen

Kokemusta rakentamisesta 30 vuoden ajalta eri näkökulmista; rakennustyön tekijänä, talokauppiaana, urakoitsijana sekä viimeiset 21 vuotta nykyisessä tehtävässään.

20089_13139.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20082_8750.jpg
Antti Raiskille Eila-takkauuni
Antti Raiski piti itsestään selvänä jo rakennushankkeeseen lähtiessään, että talo on perinnetalo ja että siihen tulee myös samaan tyyliin sopiva kaakeliuuni, jonka ulkonäöstä Raiskilla oli jo jonkinlainen käsitys astuessaan Vantaan Tulikivi-studioon. Timo Majasalmi käynnisti uuden Uuniräätäli-suunnitteluohjelman, johon syötettiin ajateltu mitoitus, kaakelien väri ja halutut yksityiskohdat, vaikkapa hyllyjä, kransseja, omenanoksia jne. Ohjelman avulla uunia voitiin sitten "pyöritellä" kuvaruudulla ja tarkastella sitä sitten monesta eri kulmasta. Kun lopputulos tyydytti, saatiin ohjelmasta saman tien tarjoushinta.
2240_392886911_2013527122617.jpg
Villa ISOVERin vesikattotöitä
Lumisade yllätti taas autoilijat ja rakentajat edeltävällä viikolla, kun ensilumi satoi maahan myös Etelä-Suomessa. Onneksemme talotehtaan pystytysporukka sai vesikaton pohjarakenteet valmiiksi ja suojattua juuri ennen lumisateita, joten nyt kun kelit suosivat, saadaan katto vedenpitäväksi ennen talven tuloa.Vesikatteen pohjarakenteena Villa ISOVER -talossa käytetään pontattua vaneria, joka on hyvin nopea asentaa ja sillä saadaan tukeva alusta varsinaiselle vesikatteelle, joka talossamme on kumibitumikermikate loivasta ja suhteellisen haasteellisesta kattokulmasta ja taitteesta johtuen.Syksyllä asennetaan pohjahuopa ja keväällä sitten varsinainen pintakermi, kun katolle tulevien aurinkopaneelien asennusaikataulu saadaan lyötyä lukkoon. Pohjahuopa kiinnitetään kantavaan rakenteeseen ruuvein ja aluslevyin sekä pisteliimaamalla. Saumakohdat liimataan kiinni kuumentamalla pohjahuovassa valmiina oleva bitumi.Aina kun vesikatolla tehdään tulitöitä, kuten esim. bitumin liimaamista, tulee huolehtia siitä, että asentajat ovat riittävän ammattitaitoisia ja heillä on käytynä vesikatetöiden tulityökortti eli ns. musta kortti. Katolla tulee aina olla riittävä määrä alkusammutuskalustoa, jotta mahdollinen tulipalon alku saadaan sammutettua jo alkumetreille ilman suurempaa vahinkoa.
20223_77567.jpg
Työvaatteet parantavat myös työn tehokkuutta ja turvallisuutta
Laadukkaat ja toimivat työvaatteet ovat tärkeässä roolissa työmailla, sillä mukavuuden lisäksi ne parantavat työn tehokkuutta ja turvallisuutta - tarvitset vaatteita sitten kotona nikkaroidessa tai työmaakäyttöön.
20185_53073.jpg
Hyödynnä maalämpöinvestointi 100 %:sesti
Cool-IN on NIBE maalämpöpumppuja varten kehitetty viilennyslaitteisto miellyttävään ja järkevään viilennykseen. Maaviilennys on erittäin turvallinen, helppo ja energiatehokas ratkaisu, kun halutaan varmistaa raikas sekä miellyttävä sisäilma.Järjestelmä käyttää hyväkseen maalämpökaivossa kiertävää nestettä, joka tuottaa talvella lämpöä, mutta voidaan kesällä hyödyntää talon viilennykseen – syvällä porakaivossa lämpötila on kesälläkin vain muutamia asteita. Sähkönkulutus on vain murto-osa esim. ilmalämpöpumpun kulutuksesta. Maaviilennyksen avulla sisätilat pysyvät tasaisen viileinä ja raikkaina, ilmankosteus vähenee ja huoneilma raikastuu.Jätä yhteydenottopyyntö maalämpöpumpusta ja -viilennyksestäTilaa NIBEn maalämpöpumppu-esite veloituksetta
20206_65445.jpg
Avaimettomuus tuo joustavuutta ja helppoutta kulkuun
Oven avaaminen koodilla, kulkutunnisteella tai älypuhelimella on käytännöllinen ja nykyaikainen ratkaisu, joka tekee elämästä joustavampaa ja huolettomampaa.
20185_53140.jpg
Bitumikate sopii suomalaiseen maisemaan
Bitumikatteet – tuttavallisemmin huopakatteet – ovat tuttuja kattomateriaaleja erityisesti huviloiden, piilopirttien, rantamökkien ja muiden vapaa-ajan asuntojen katoilla. Yhtälailla bitumikate istuu omakotitalon katteeksi – se voi olla eleettömän tyylikäs, tasainen pinta tai rakennuksen tyyliä korostava kuviollinen, muotoonleikattu kattolaattakate. Bituminen kate näyttää hyvältä isolla, monimuotoisella huvilan tai omakotitalon katolla yhtälailla kuin pienen mökin kodikkaana katteena.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton