• Etusivu
  • Talo

Toimitusjohtajan kynästä: Huomennakin on huominen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.09.2008
20089_13140.jpg

Viimeisten kuukausien aikana meitä ei ole hemmoteltu hyvillä talousuutisilla. Metsäteollisuuden osittainen alasajo ja Yhdysvaltojen subprime-kriisi ovat keränneet pääotsikot. Subprime-kriisin kautta vaikutukset ovat laajentuneet myös suomalaisiin ja Suomessa toimiviin ulkomaisiin pankkeihin.

Korot edelleen kohtuullisia, muutama vuosi sitten poikkeuksellisen alhaisia

On muistettava, että asuntolainan korkojen ollessa marginaaleineen 5,5 % tasolla, ovat korot historiallisesti edelleen kohtuullisia. Korot eivät globaalin taloustilanteen vuoksi nouse lähivuosina, sillä inflaatio tulee ensi vuonna taittumaan euroalueella kolmeen pronsenttiin, jopa alle. Inflaatiota hidastaa öljyn ja raaka-aineiden hinnan alenemisesta sekä kulutuksen kasvun vähenemisestä johtuva koveneva kilpailu. Asuntoluottojen korot ovat seuranneet normaalissa tilanteessa noin kaksi prosenttiyksikköä inflaatioprosentin yläpuolella. Kriisitilanteissa ero kasvaa hiukan suuremmaksi.

Pankkikilpailua on myös huomenna

Viime päivinä on puhuttu uudesta pykälästä, joka mahdollistaisi pankkien nostavan asuntolainojen pankkikohtaista korkomarginaalia yksipuolisesti. Asiasta on kerrottu tiedotusvälineissä enemmän tai vähemmän sekavasti, mutta lyhykäisyydessään kyse on seuraavasta:

  • Koron nostomahdollisuus koskee ainoastaan uusia asuntolainoja, ja pankin on ilmoitettava koron nostosta kolme kuukautta ennen sitä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen finanssikriisin kaltaisessa tilanteessa kolme kuukautta on pankille pitkä aika!
  • Koron nosto on mahdollista ainoastaan, jos pankin vakavaraisuus on uhattuna.
  • Koron nostomahdollisuus korvaa vanhan pykälän, missä pankki voi kriisitilanteessa sanoa luoton irti.

Summa summarum: Spekuloitu korkojen nostaminen pankin tilanteen korjaamiseksi, ilman todellista kriisitilannetta, tuntuu kaukaa haetulta, koska

kaikki pankit

eivät kuitenkaan lähtisi siihen mukaan. Korottajapankille tästä koituisi valtaisa asiakaspako. Pankkimme tarvitsevat edelleen meitä normaaleja suomalaisia, jotka haluavat ostaa asunnon tai joilla on asunnon kehittämistarve, pankithan ovat meitä varten. Meistä, hyvin asiamme hoitavista yhteiskunnan rakentajista, pankit tulevat kilpailemaan myös jatkossa.

Nyt on hyvä hetki laittaa hankkeet liikkeelle

Uutisointi on pelottanut osan myös taloudellisesti terveellä pohjalla olevista perheistä jäädyttämään hankkeitaan. Kun sinulla on tarve uuteen asuntoon tai remonttiin, aloita hankkeen valmistelu nyt. Pankkien ovet eivät suinkaan viuhu tiukkaan tahtiin sisäänpäin. Kierrä kaikki pankit, kilpailuta ne ja pyydä tarjous. Löydät varmasti pankin, joka tarjoaa sinulle hyvin kohtuulliset kokonaisehdot – ilman korotettuja marginaaleja. Laita hommat vireille NYT, vaikka aloittaisitkin itse hankkeen esim. ensi keväänä.

Rakennustarvikkeet ja rakennustyö halpenevat ensi kevääseen mennessä

Hankemäärien vähentyessä kilpailu tulee pudottamaan niin rakennustarvikkeiden kuin myös rakennustyön hintoja – näin toimii markkinatalous. Nyt on kilpailuttajan paikka. Kun ostat, osta yritykseltä, jolla on talous kunnossa. Se ei välttämättä tiedä kaikista alhaisinta hintaa, mutta varman lopputuloksen. Tässä suhteessa on hyvä suositella kaikkia Rakentaja.fi-yhteistyöyrityksiä.

Katsotaanpa peiliin. Suurimmalla osalla meistä suomalaisista asiat ovat synkistä talousuutisista huolimatta paremmin kuin koskaan ennen. Siispä suupielet ylöspäin - huomennakin on huominen!

Suorakanava Oy:n toimitusjohtaja Hannu Myöhänen

Kokemusta rakentamisesta 30 vuoden ajalta eri näkökulmista; rakennustyön tekijänä, talokauppiaana, urakoitsijana sekä viimeiset 21 vuotta nykyisessä tehtävässään.

20089_13139.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20146_39702.jpg
Hybridijärjestelmä pitää huolen
Villa Isover tuottaa energiaa yhtä paljon luin kuluttaaVilla Isoverin hybridijärjestelmä on VTT:n kanssa suunniteltu. Hybridijärjestelmä tuottaa energiaa yhtä paljon kuin talo kuluttaa. Näin ostetun energian tarve on minimaalinen.
200710_7158.jpg
Täyslämmin Kastelli-huvila
Kastelli-Huvila on lattioita ja nurkkia myöten lämpimän vedoton kovallakin tuiskulla. Aamulla voi herätä uuteen päivään ja astella avojaloin aamuaskareille. Kastelli-Huvilan ainutlaatuinen lämpimyys perustuu Kastellin omakotitalosta tuttuun rakentamistapaan. Paikalla tehty huvila on saumaton ja lämmin joka kohdasta.
25_P_20066.jpg
Ensimmäisistä kelluvista asunnoista tehty varaussopimus
Porin loma-asuntomessuilla Reposaaressa on esitteillä kaksi kelluvaa loma-asuntoa, joista pienemmästä, 53 neliöisestä asunnosta tehtiin 18.6.2008 varaussopimus. Lisäksi varaussopimus on tehty toisesta, 93 neliöisestä asunnosta, joka sijoitetaan saman laiturin kärkeen.Kelluvat asunnot ovat herättäneet kiinnostusta laajasti. Ympäri Suomea on hankkeita kelluvien asuntojen saamiseksi, mutta toistaiseksi vain Porissa on tehty kaava niiden toteuttamiseksi.- Meille vesi on luonnollinen elementti, koska olemme molemmat syntyneet Reposaaressa ja aina veneilleet. Olemme nähneet kelluvia asuntoja Euroopassa matkustaessamme ja kiinnostuimme siksi tästä uutuudesta ja jonkunhan täytyy aina olla ensimmäinen kokeilija, kertoo Annamaija Viljanen, jolle miehensä Veikon kanssa Reposaari on tärkeä paikka. Pariskunta on päässyt samaan aikaan ripille saaren kirkossa ja samassa paikassa tapahtui myös parin vihkiminen.Toimitusjohtaja Kimmo Anttalainen, kelluvia asuntoja tuottavasta Marina Housingista toteaa, että loma-asuntomessuilla esitteillä olevat kohteet ovat muokanneet ihmisten asenteita positiiviseen suuntaan.- Aluksi on ehkä hämmästelty asuntoja, mutta suhtautuminen on yleensä muuttunut vierailijoilla myönteiseksi. Moni on kuvitellut, että talo keikkuu kuin vene aalloilla, mutta tukeva ankkurointi pitää talon vakaana kovassakin tuulessa.Porin loma-asuntomessuilla on esitteillä kaksi asuntoa, joista toinen on ollut yleisön tutustuttavana heti messujen avauduttua. Toinen, isompi asunto avautuu yleisön nähtäväksi myös sisäpuolelta juhannuksen jälkeisenä tiistaina. Reposaareen on tulossa kaikkiaan 16 kelluvaa loma-asuntoa.Porin loma-asuntomessut ovat kiinni juhannuksena perjantaista sunnuntaihin. Messut avautuvat jälleen maanantaina klo 10. Tähän mennessä messuihin on käynyt tutustumassa 11 115 kävijää.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Energiatehokkaan rakentamisen kosteusriskit vältetään laadukkaalla suunnittelulla ja rakentamisella
Riskit on huomioitava rakentamisen kaikissa vaiheissa suunnittelusta käyttöön astiEU edellyttää, että uudisrakentamisessa siirrytään vuoden 2021 alusta lähes nollaenergiatalojen rakentamiseen. Käytännössä päätös mullistaa rakentamisen. Matalaenergia-, passiivi- tai nollaenergiatalon energiatavoitteet saavutetaan ja rakennusten kosteusvaurioriskit vältetään vain, jos suunnittelun ja rakentamisen laatu ovat kunnossa.Kosteusvauriot ovat merkittävin terveysriskejä aiheuttava tekijä rakentamisessa. Jos laatukriteereistä pidetään huolta, energiatehokkaaseen rakentamiseen liittyvät kosteusriskit on mahdollista hallita ja estää. Kosteudenhallinta on otettava huomioon koko rakentamisprosessin ajan, suunnittelusta käyttöön asti. Vastuu on sekä tilaajalla, joka kiinnittää hankkeeseen osaavat suunnittelijat ja urakoitsijat, että rakentamis-, huolto- ja ylläpitopalveluiden tarjoajilla.
20128_32041.jpg
Korkealaatuista kodin viimeistelyä
Listat ovat monipuolinen sisustuselementti, joita voi hyödyntää monin tavoin eri tilojen sisustusratkaisuissa. Listojen avulla voi peittää materiaalien liitoskohdat, silottaa paksuuserot, piilottaa kodin johdot, suojata seinien ja huonekalujen kulmat sekä viimeistellä tyylikkäästi koko kodin ilmeen.Dione-sisustustuotteiden avulla saat yhdistettyä eri tasoilla olevat lattiamateriaalit, viimeisteltyä kylpyhuoneesi laatoituksen ja järjestettyä kotiteatterisi johdot. Korkealaatuisten Dione-sisustuslistojen monipuolinen materiaali- ja värivalikoima sisältää sopivat tuotteet jokaiseen kotiin.Lue lisää listoilla sisustamisesta
20135_34994.jpg
Ulkoseinän lisäeristys sisä- ja ulkopuolelta
Vanhat rakenteet eivät useinkaan vastaa nykyisiä vaatimuksia lämmöneristyskyvyltään. Lisälämmöneristyksellä saadaan vanhat rakenteet vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Kuitenkin ennen lisälämmöneristeen asentamista tulee rakenteen lämpö- ja kosteuskäyttäytyminen tutkia, jotta varmistutaan jatkossakin rakenteen toimivuudesta.Klikkaa tästä energiansäästölaskuriin ja laske paljonko lisäeristys säästää!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton