• Etusivu
  • Rakentaminen

Toimiiko salaoja, jääkö vesi pihamaalle, pohdituttaako putkien kunto?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 27.07.2022Päivitetty 01.08.2022
20228_79162.jpg

Omakotitalomme salaojien kulmista löytyy tarkastuskaivot. Kurkistelen niihin silloin tällöin, joskaan en ymmärrä mitä sieltä pitäisi näkyä. Päätän ottaa yhteyttä Vesivekin salaojayksikköön ja pyytää kuntotarkastusta. Teen pyynnön nettisivujen kautta.

Ei mene aikaakaan, kun Vesivek-asiantuntija Juho Viitala soittaa. Puhelussa käydään läpi mahdollisia ongelmia, kohteen sijainti, talon rakennusvuosi ja muita asioita. Viitala pyytää etsimään valmiiksi talon perustusleikkauskuvan, mikäli sellainen löytyy.

Sovimme tapaamisen meille kotiin salaojatutkimusta varten.

– Rakenneleikkauksesta nähdään perustussyvyys. Tästä saadaan tietää myöskin se, miten syvä koekaivanto pitää tehdä, Viitala kertoo.

Juho Viitalan kanssa käytiin ensin läpi rakennuksen perustusleikkauskuva. Siitä ilmenee seikkoja, joista on hyötyä koekaivantoa tehtäessä

Juho Viitalan kanssa käytiin ensin läpi rakennuksen perustusleikkauskuva. Siitä ilmenee seikkoja, joista on hyötyä koekaivantoa tehtäessä

Salaojien kuntotarkastus voi alkaa

Koekaivanto tehdään lapiolla sokkelin viereen, murskereunuksen kohdalle ja selvitetään, miten sokkeli on toteutettu. Samalla nähdään, millä etäisyydellä ja korolla salaojaputket ovat suhteessa sokkeliin ja perustuksen alapintaan. Kaivannon koko on noin metri kertaa metri, tällä pyritään pääsemään sokkelin alapintaan.

Kun kaivanto on tehty, tutkitaan sokkelia talon ympäri sekä katolta tulevien sadevesien ohjaukset.

– Pyrin mahdollisimman hyvin selvittämään tilanteen kerralla, sillä salaojaremontti on sen verran suuri asia kenelle tahansa, että kartoituksen tulee olla mahdollisimman hyvin tehty.

Kartoituskäynnin kesto on tunnista kahteen.

Tilaa ilmainen salaojien kartoituskäynti

20227_79133.jpg

Salaojien tehtävä

Salaojan tehtävä on kuivattaa maaperästä nousevaa kosteutta. Jos sokkelissa näkyy vaurioita, kuten kalkkihärmää tai lohkeamia, vesi makaa pihamaalla tai ei ole kerta kaikkiaan tietoa oman salaojan kunnosta, kannattaa tilata kartoitus.

Salaojitus on nykyään pakollinen osa uudisrakentamista ja tärkeä osa kosteudenhallintaa. Myös taloa ympäröiviin istutuksiin tulee kiinnittää huomiota. Pensaiden suositellaan olevan noin kolmen metrin, puut viiden metrin päässä rakennuksesta.

– Me Vesivekillä suosittelemme salaojien kuvausta kerran kymmenessä vuodessa. Tällöin pysyy näppituntuma niiden kunnosta. Tarvittaessa salaojien huoltoon kuuluu huuhtelu, mikä puhdistaa putkeen mahdollisesti eksyneen hiekan ja muut mahdolliset tukoksen aiheuttajat.

Tarkastuskaivot sijaitsevat oikeaoppisesti rakennuksen nurkissa. Kaivoissa näkyy salaojaputken materiaali sekä maan routimisen seuraus: putkien päät ovat nousseet yläviistoon.

Tarkastuskaivot sijaitsevat oikeaoppisesti rakennuksen nurkissa. Kaivoissa näkyy salaojaputken materiaali sekä maan routimisen seuraus: putkien päät ovat nousseet yläviistoon.

–Tarkastuskaivoista, mikäli sellaiset on, saadaan tarkasteltua, että vesi liikkuu salaojissa. Salaojissa kuuluu olla vettä, mutta tarkastuskaivoon katsottaessa pitää putkien päiden olla näkyvissä. Tällöin vesi virtaa ja salaojajärjestelmä toimii.

Koekaivuussa löytyi juuri sitä, mitä osattiin odottaa, joskin lisäksi myös pieni yllätys. Hiekan jälkeen kaivuusta löytyi styroxlevy vaakaroutaeristeenä ja sen alla vielä pienen hiekkakerroksen jälkeen toinen.

–Tämä on sinänsä hyvä, joskin styroxien välissä hiekka ei ole kovin hyvä asia. Toisaalta kostunut styrox ei toimi enää hyvänä eristeenä ollessaan märkä.

Peltosalaojaputkea?

Kaikkineen Viitala muistuttaa, että salaojan tekninen ikä on noin 30-40 vuotta ja siihen väliin osuu meidänkin putkistomme. Itse salaoja on tehty aikanaan ns. peltosalaojaputkesta, mikä antaa periksi maan routimiselle.

–Tämä on hyvin yleistä. Joissain vanhemmissa kohteissa on käytetty tiiliputkea, joka liikkuu maan routiessa vielä helpommin. Nykyään salaojaputkille on omat luokituksensa maan paineen kestolle.

Viitala suosittelee myös sadevesille omaa ohjausta.

Kartoituksen yhteydessä putket myös kuvattiin. Tässä yhteydessä kävi ilmi, että kaikki putket ovat jostain kohdin tukossa, eikä kameralla päässyt läpi. Tämä kertoo hiekasta putkistossa.

Kartoituksen yhteydessä putket myös kuvattiin. Tässä yhteydessä kävi ilmi, että kaikki putket ovat jostain kohdin tukossa, eikä kameralla päässyt läpi. Tämä kertoo hiekasta putkistossa.

–Suppilot maahan ja sadevesijärjestelmä kannattaa laittaa kuntoon samalla kaivuulla salaojien kanssa. Katon kautta maahan tulee joka vuosi valtavat määrät sadevettä. Sen ei ainakaan tule ohjautua talon sokkelia päin.

Salaojakartoituksen päätteeksi

Kun kartoitus on tehty, sovimme uuden tapaamisen parin viikon päähän, jolloin tulokset käydään yhdessä läpi. Saamme etukäteen tutustuttavaksi kartoitusaineiston. Sivu sivulta se käydään läpi yhdessä ja sieltä alkaa hahmottua salaojan tilanne. Meidän tapauksessamme salaojaremontti on ajankohtainen lähivuosina. Aivan akuuttia hätää ei ole. Kun salaojaremonttia lähdetään suunnittelemaan, pohditaan paikan päällä mitä kaikkea urakkaan kuuluisi.

– Osan asukkaat voivat tehdä itsekin, kuten vaikka istutusten siirto talon ympäriltä. Toisaalta kaikki onnistuu meiltäkin, avaimet käteen –periaatteella. Kaikki on sovittavissa ja tarjousta varten kohde tulee siksi käydä huolellisesti läpi, Viitala muistuttaa.

Info

Info

Vesivek Salaojat

  • Salaojan tekninen ikä on 30-40 vuotta
  • Jos talosi on rakennettu ennen vuotta 1990, salaojia ei välttämättä ole ollenkaan olemassa
  • Joka kymmenes vuosi salaoja kannattaa kuvauttaa ja huoltaa tarvittaessa
  • Kartoitus voidaan tehdä mihin vuodenaikaan tahansa, samoin itse remontti
  • Vesivek tarjoaa kartoituksen maksutta

Lue Vesivekin salaojista lisää:

Hanki lisää tietoa ja tilaa salaojaoppas veloituksetta:

Kuvat: Elina Wallin

Vesivek Oy
Rakentaminen
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_1928.jpg
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
200611_2133.jpg
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20071_3198.jpg
Vesivek-sadevesijärjestelmä
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.
20161_45137.jpg
Uponor- salaoja- ja sadevesijärjestelmä
Talon perustuksen ja ympäristön suojaaminen veden aiheuttamilta haitoilta on ehdottoman tärkeää sekä rakennukselle että sen asukkaille. Salaoja kerää maassa olevan veden pois perustusten luota. Tarvittaessa se varmistaa myös, ettei pohjaveden pinta pääse nousemaan liian lähelle talon alapohjaa. Putkiston huoltoa varten tarvitaan salaojakaivo joka toisessa mutkakohdassa. Salaojakaivo sijoitetaan rakennuksen jokaiseen nurkkaan. Sadevesiviemäri johtaa katolta valuvat sadevedet pois, jotta ne eivät keräänny lammikoiksi pihalle ja muodosta uhkaa perustusten ja kellarien kuivuudelle. Sadevesiviemärit alkavat heti kourujärjestelmään kuuluvien syöksytorvien alta. Niiden väliin sijoitetut rännikaivot siivilöivät ensin suurimmat roskat pois.Piha-alueen nopea kuivuminen keväällä ja sateiden jälkeen varmistetaan sijoittamalla sopivaan paikkaan siiviläkannella varustettu sadevesikaivo. Se viemäröidään suoraan perusvesikaivoon. Salaojan ja sadevesiviemärin johtamat vedet kootaan perusvesikaivoon. Salaojaputken liittymässä kaivon sisällä oleva padotusventtiili varmistaa, että tulvatilanteissakaan vedet eivät pääse nousemaan salaojien kautta takaisin talon perustuksiin. Perusvesikaivosta vedet viemäröidään edelleen joko kunnalliseen sadevesiviemäriin tai läheiseen avo-ojaan tai imeytetään esimerkiksi kivipesän kautta tontin maaperään. Toimiva kuivatus suojaa talon rakenteet kosteus-, home- ja routavaurioilta sekä estää tulvat kellarissa ja lammikot ja keväiset jäätiköt kulkuväylillä.
20223_77318.jpg
Älä uhraa kesää salaoja­remontille - Kesäkone auttaa
Vastoin yleistä käsitystä talvi on hyvä ajankohta teettää taloyhtiöön Vesivek-salaojaremontti. Upouuden Kesäkoneemme ansiosta routa-aika on itse asiassa paras remonttiaika.
20218_71805.jpg
Kosteusjäljet sokkelissa johtivat talo­yhtiön salaoja­remonttiin
As Oy Kissankellontie 18 on Itä-Helsingissä sijaitseva 8 asunnon taloyhtiö. Vehreään ja kauniiseen pihaan saavuttaessa ei uskoisi, että kiinteistöön on tänä keväänä valmistunut salaojaremontti. Etupihan remontti sai alkunsa vaiherikkaasta tapahtumaketjusta, jossa taloyhtiön oma aktiivisuus ja selvitystyö oli suuressa roolissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton