Toimiiko salaoja, jääkö vesi pihamaalle, pohdituttaako putkien kunto?

Omakotitalomme salaojien kulmista löytyy tarkastuskaivot. Kurkistelen niihin silloin tällöin, joskaan en ymmärrä mitä sieltä pitäisi näkyä. Päätän ottaa yhteyttä Vesivekin salaojayksikköön ja pyytää kuntotarkastusta. Teen pyynnön nettisivujen kautta.
Ei mene aikaakaan, kun Vesivek-asiantuntija Juho Viitala soittaa. Puhelussa käydään läpi mahdollisia ongelmia, kohteen sijainti, talon rakennusvuosi ja muita asioita. Viitala pyytää etsimään valmiiksi talon perustusleikkauskuvan, mikäli sellainen löytyy.
Sovimme tapaamisen meille kotiin salaojatutkimusta varten.
– Rakenneleikkauksesta nähdään perustussyvyys. Tästä saadaan tietää myöskin se, miten syvä koekaivanto pitää tehdä, Viitala kertoo.

Juho Viitalan kanssa käytiin ensin läpi rakennuksen perustusleikkauskuva. Siitä ilmenee seikkoja, joista on hyötyä koekaivantoa tehtäessä
Salaojien kuntotarkastus voi alkaa
Koekaivanto tehdään lapiolla sokkelin viereen, murskereunuksen kohdalle ja selvitetään, miten sokkeli on toteutettu. Samalla nähdään, millä etäisyydellä ja korolla salaojaputket ovat suhteessa sokkeliin ja perustuksen alapintaan. Kaivannon koko on noin metri kertaa metri, tällä pyritään pääsemään sokkelin alapintaan.
Kun kaivanto on tehty, tutkitaan sokkelia talon ympäri sekä katolta tulevien sadevesien ohjaukset.
– Pyrin mahdollisimman hyvin selvittämään tilanteen kerralla, sillä salaojaremontti on sen verran suuri asia kenelle tahansa, että kartoituksen tulee olla mahdollisimman hyvin tehty.
Kartoituskäynnin kesto on tunnista kahteen.

Salaojien tehtävä
Salaojan tehtävä on kuivattaa maaperästä nousevaa kosteutta. Jos sokkelissa näkyy vaurioita, kuten kalkkihärmää tai lohkeamia, vesi makaa pihamaalla tai ei ole kerta kaikkiaan tietoa oman salaojan kunnosta, kannattaa tilata kartoitus.
Salaojitus on nykyään pakollinen osa uudisrakentamista ja tärkeä osa kosteudenhallintaa. Myös taloa ympäröiviin istutuksiin tulee kiinnittää huomiota. Pensaiden suositellaan olevan noin kolmen metrin, puut viiden metrin päässä rakennuksesta.
– Me Vesivekillä suosittelemme salaojien kuvausta kerran kymmenessä vuodessa. Tällöin pysyy näppituntuma niiden kunnosta. Tarvittaessa salaojien huoltoon kuuluu huuhtelu, mikä puhdistaa putkeen mahdollisesti eksyneen hiekan ja muut mahdolliset tukoksen aiheuttajat.

Tarkastuskaivot sijaitsevat oikeaoppisesti rakennuksen nurkissa. Kaivoissa näkyy salaojaputken materiaali sekä maan routimisen seuraus: putkien päät ovat nousseet yläviistoon.
–Tarkastuskaivoista, mikäli sellaiset on, saadaan tarkasteltua, että vesi liikkuu salaojissa. Salaojissa kuuluu olla vettä, mutta tarkastuskaivoon katsottaessa pitää putkien päiden olla näkyvissä. Tällöin vesi virtaa ja salaojajärjestelmä toimii.
Koekaivuussa löytyi juuri sitä, mitä osattiin odottaa, joskin lisäksi myös pieni yllätys. Hiekan jälkeen kaivuusta löytyi styroxlevy vaakaroutaeristeenä ja sen alla vielä pienen hiekkakerroksen jälkeen toinen.
–Tämä on sinänsä hyvä, joskin styroxien välissä hiekka ei ole kovin hyvä asia. Toisaalta kostunut styrox ei toimi enää hyvänä eristeenä ollessaan märkä.
Peltosalaojaputkea?
Kaikkineen Viitala muistuttaa, että salaojan tekninen ikä on noin 30-40 vuotta ja siihen väliin osuu meidänkin putkistomme. Itse salaoja on tehty aikanaan ns. peltosalaojaputkesta, mikä antaa periksi maan routimiselle.
–Tämä on hyvin yleistä. Joissain vanhemmissa kohteissa on käytetty tiiliputkea, joka liikkuu maan routiessa vielä helpommin. Nykyään salaojaputkille on omat luokituksensa maan paineen kestolle.
Viitala suosittelee myös sadevesille omaa ohjausta.

Kartoituksen yhteydessä putket myös kuvattiin. Tässä yhteydessä kävi ilmi, että kaikki putket ovat jostain kohdin tukossa, eikä kameralla päässyt läpi. Tämä kertoo hiekasta putkistossa.
–Suppilot maahan ja sadevesijärjestelmä kannattaa laittaa kuntoon samalla kaivuulla salaojien kanssa. Katon kautta maahan tulee joka vuosi valtavat määrät sadevettä. Sen ei ainakaan tule ohjautua talon sokkelia päin.
Salaojakartoituksen päätteeksi
Kun kartoitus on tehty, sovimme uuden tapaamisen parin viikon päähän, jolloin tulokset käydään yhdessä läpi. Saamme etukäteen tutustuttavaksi kartoitusaineiston. Sivu sivulta se käydään läpi yhdessä ja sieltä alkaa hahmottua salaojan tilanne. Meidän tapauksessamme salaojaremontti on ajankohtainen lähivuosina. Aivan akuuttia hätää ei ole. Kun salaojaremonttia lähdetään suunnittelemaan, pohditaan paikan päällä mitä kaikkea urakkaan kuuluisi.
– Osan asukkaat voivat tehdä itsekin, kuten vaikka istutusten siirto talon ympäriltä. Toisaalta kaikki onnistuu meiltäkin, avaimet käteen –periaatteella. Kaikki on sovittavissa ja tarjousta varten kohde tulee siksi käydä huolellisesti läpi, Viitala muistuttaa.
Info
Vesivek Salaojat
- Salaojan tekninen ikä on 30-40 vuotta
- Jos talosi on rakennettu ennen vuotta 1990, salaojia ei välttämättä ole ollenkaan olemassa
- Joka kymmenes vuosi salaoja kannattaa kuvauttaa ja huoltaa tarvittaessa
- Kartoitus voidaan tehdä mihin vuodenaikaan tahansa, samoin itse remontti
- Vesivek tarjoaa kartoituksen maksutta
Lue Vesivekin salaojista lisää:
Hanki lisää tietoa ja tilaa salaojaoppas veloituksetta:
Kuvat: Elina Wallin
Aiheeseen liittyvää

Sadevesijärjestelmät

Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet

Vesivek-sadevesijärjestelmä

Uponor- salaoja- ja sadevesijärjestelmä

Älä uhraa kesää salaojaremontille - Kesäkone auttaa
