• Etusivu
  • Energia

Tiesitkö nämä puulämmittämisen hyödyt?

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Tulikivi Oyj logoTulikivi OyjLue lisää
Päivitetty 16.11.2023
20156_43618.jpg

Puulämmitys on varma ratkaisu.

Puilla tapahtuva lämmitys on luonnollinen ratkaisu lämmitysmuodoksi. Puulämmitys on varma ratkaisu, saat kotisi miellyttävän lämpimäksi riippumatta siitä ovatko sähköt poikki tai puhaltaako nurkissa myrskytuuli. Tiesitkö että poltettaessa puusta vapautuu luonnon kiertokulkuun sama määrä hiilidioksidia kuin lahotessakin?

Kotitaloudessa käytettävästä energiasta jopa puolet kuluu lämmitykseen ja viidennes veden lämmitykseen. Loppu kolmannes kuluu kodin sähkölaitteisiin sekä valaistukseen. Sähkönkulutus ei ole siis kokonaan korvattavissa puulämmityksellä.

Jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija. Puulämmitys onkin useimmiten valittuna kodin toiseksi lämmönlähteeksi ja lähes jokaisessa loma-asunnossa on tulisija. Pääset arvioimaan Tulikivi-säästölaskurilla, paljonko säästät kotisi lämmityskustannuksissa varaavan puulämmitteisen takan avulla.

Mitä puuta lämmitykseen?

Tulisijassa poltettavaksi puuksi suositellaan ylivuotista puuta. Tämä siitä syystä, että puutavara on silloin varmasti riittävän kuivaa. Toki keväällä pilkottu puu voi olla jo syksyllä polttokelpoista.

Parhaiten puu kuivuu silloin kun ilmavirta pääsee esteettä kulkemaan pinon läpi. Pinojen alta ei sovi unohtaa aluspuita, sillä maakosketuksessa oleva puu ei kuivu vaan pysyy märkänä ja lähtee vähitellen jopa lahoamaan. Tuulettuvuutta varmistetaan myös sillä, että puupinoja ei pinota toisiinsa kiinni, pinot voidaan toki tukea keppien avulla toisiinsa.

Tulisijassa poltettavaksi soveltuvat kaikki puulajit sekä puupohjainen briketti. Muista kuitenkin polttaa vain kuivaa puuta. Polttopuun läpimittana suositellaan 4-10 cm ja pituutena 25-33 cm. Pituus riippuu käytössäsi olevan tulisijan tulipesän syvyydestä. Halkaise aina pyöreät puut.
Poltettavat puut kannattaa tuoda sisälle huoneenlämpöön jo edellisenä iltana, silloin puut lämpeävät ja niiden pinnasta haihtuu ylimääräinen kosteus pois.

Tutustu Tulikiven vuolukivi-tulisijoihin.
Tutustu Tulikiven keraamisiin tulisijoihin.

Paljonko puuta tarvitsen?

Tulisijassa poltettavaan maksimipuumäärään lämmityskertaa kohti vaikuttaa tulisijan massa. Perusajatuksena voidaan pitää noin 0,8-1 kg/100 kg tulisijan massaa.
Esimerkiksi painoltaan 1 300 kg painavassa tulisijassa voidaan maksimissaan polttaa 13 kg puuta yhden lämmityskerran aikana.

Tutustu Tulikiven tulisija-mallistoon ja ota avuksi Takka-apuri.

Omalle tulisijallesi annetut suositukset löydät helposti käyttöohjeesta. Mallikohtaiset suositellut maksimipuumäärät sekä lisäyspanosten koot on esitetty käyttöohjeen takasivulla olevassa mallitaulukossa.


Tulikivi Oyj
Energia
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20158_44223.jpg
Tulisija käyttövalmiiksi vain kahdessa tunnissa!
Omistatko vanhan tulisijan? Tiesitkö, että mahdollisesti vuosikymmeniä vanha tulisijasi ei välttämättä ole kovin tehokas lämmittäjä? Uudet tekniikat lämmön talteenottamiseen ovat tehneet uusista tulisijoista suuren lämmitystehon omaavia. Myös kehittynyt polttotekniikka edesauttaa pienen puumäärän riittämisen suurenkin tilan lämmitykseen.Nyt ennen uuden lämmityskauden alkamista on hyvä aika päivittää vanha tulisija tai vaikka hankkia tulisija taloon jossa sitä ei entuudestaan ole ollut. Tulikiveltä saat avuksesi ammattilaiset, joilla on vuosien kokemus niin takan asentamisesta kuin vanhojen tulisijojen pois purkamisesta.Pääset tutustumaan Tulisija-mallistoihin tästä linkistä.
20179_50203.jpg
Pielinen-mallisto: uudet kiertoilmatakat
Tulikiven uusi Pielinen-takkamallisto koostuu neljästä pienikokoisesta kiertoilmatakasta. Näitä kiertoilmatakkoja on saatavilla kahdella korkeudella ja kolmella eri vuolukiviverhoilulla. Näissä minimalistisen moderneissa takoissa on vaihtoehtoina kulma-, pysty-, vaaka- ja läpiluukku. Samalla ilmeikäs vuolukivi saa uuden kameleonttimaisen tulkinnan: Nobilen.
Tulikivi Koli S classic takka
Takkojen energiamerkinnät pakollisiksi
Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa harakoille savukaasujen mukana. Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se astui voimaan 1.1.2018. Asetus liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.
20164_46342.jpg
Viisi vinkkiä takan valintaan
Talven kuumin puheenaihe on ollut kodin huoltovarmuus ja mahdolliset sähkökatkot, ja erityisesti sähkökatkoista aiheutuva kodin toimintojen heikentyminen. Parhaiten näihin pystyt varautumaan ennakoimalla. Huoltovarmuuden parantamiseen varaavan takan hankkiminen on erityisen hyvä keino, koska varaavalla takalla lämmität kotisi ja valmistat myös ruoan ilman sähköä.No, mistä sitten voi tietää, millainen takka omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon tulisi valita? Oma mieltymys määrittää omalta osaltaan takan ulkonäköä. Valittavana on tummaa sekä vaaleaa. Korkeaa ja kapeaa sekä seinän viereen tai keskelle tilaa sijoitettavaa tulisijaa. Miten siis löytää sen oikean, joka soveltuu parhaiten kotiin tai vapaa-ajan asuntoon – muutenkin kuin vain ulkonäöltään?Ohessa viisi vinkkiä helpottamaan tulisijan valintaa.
201411_41685.jpg
Käytätkö tulisijaasi tehokkaasti?
Oletko uusimassa tai hankkimassa kotiisi tulisijaa? Nyt voit liittää tulisijasi W10-vesilämmitysjärjestelmään ja lämmittää takalla osan käyttövedestä tai hyödyntää lämpöenergian lattialämmityksessä. Näin sekä säästät lämmityskustannuksissa että jaat lämmön tasaisesti eri puolille taloa.
20232_80792.jpg
Ecodesign-direktiivi: mistä on kyse, ja miksi siitä kannattaa kiinnostua?
Oletko kuullut puhuttavan Ecodesign-direktiivistä? Kyseessä on tulisijoja koskeva tuore ekosuunnitteluasetus, joka määrittelee uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Melkoinen direktiivi eikö, mutta mitä se tarkoittaa sinulle konkreettisesti?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton