Tiesitkö nämä 5 vinkkiä?
Näin saat takan energiatehokkaaseen käyttöön
Takan energiatehokkuus laskee, jos sitä käytetään väärin. Tulikivi kokosi viisi vinkkiä, joilla takkatulesta saa enemmän hyötyä irti:
1. Käyttöohjeet eivät ole sytykkeitä
Tulisijasi mukana tulevat valmistajan laatimat käyttöohjeet. Näihin käyttöohjeisiin kannattaa tutustua huolella, sillä niistä selviää valitsemallesi takalle optimaaliset puumäärät sekä lämmitysajat. Oikea puumäärä sekä lämmitysaika vaihtelevat riippuen takan koosta, lämmitystavasta sekä tulisijan muista ominaisuuksista.
2. Tuhkalaatikko pitää tyhjentää säännöllisesti
Takan tuhkalaatikko tulisi tyhjentää tarpeeksi usein. Miksi? -Jos laatikko on liian täynnä tuhkaa, paloilman reitit tulipesään muuttuvat. Pahimmillaan tämä voi johtaa ylikuumentuvan arinan vaurioitumiseen. Jotta palaminen on tehokasta, edellyttää se, että ilma pääsee virtaamaan vapaasti arinan alta tulipesään.
3. Vain kuivaa ja puhdasta puuta
Käytä aina puhdasta ja kuivaa puuta lämmitykseen. Märkä puu ei pala yhtä tehokkaasti kuin kuiva, sillä energiaa kuluu puun kuivattamiseen. Märän puun polttaminen aiheuttaa myös enemmän pienhiukkaspäästöjä ilmaan sekä hormin pikeentymistä. Huonossa tapauksessa hormiin kertynyt noki voi syttyä ja aiheuttaa hormipalon. Muista siis myös säännöllinen nuohous.
4. Älä ylilämmitä
Valmistajan laatimissa käyttöohjeissa on kerrottu takallesi sopiva ja riittävä puumäärä sekä lämmitysaika, älä siis suotta lämmitä liikaa. Tulen sammuttua varaava takka jatkaa lämmön luovuttamista jopa vuorokauden ajan, ellei jopa pidempään. Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta, sillä suuri osa puun energiasta menee liiallisessa lämmityksessä hukkaan. Myös kodin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi.
5. Roskat eivät kuulu takkaan
Tulisijassa tulee polttaa ainoastaan puhdasta ja kuivaa puuta. Älä siis polta takassasi roskia, pahvia tai paperia. Roskien polttamisella ei saada aikaan lämpöä, vaan lähinnä tuhkaa. Paperia voi käyttää pieniä määriä sytykkeenä, mutta takkaa ei kannata sillä täyttää. Muovia ei tule polttaa, sillä muovin polttamisesta voi syntyä myrkkykaasuja. Puhtaasti palaakseen muovi vaatii kovemman lämpötilan kuin takkatuli.
On hyvä myös muistaa, että roskien polttaminen voi liata tai jopa vahingoittaa takkaa ja hormia. Joidenkin jätteiden polttaminen takassa voi nostaa lämpötilan niin kuumaksi, että se aiheuttaa rakennevaurioita.
Tunnetko jo takkojen energiamerkinnät?
Vuoden 2018 alussa tulivat kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit käyttöön myös myynnissä oleviin takkoihin. Asetus takkojen energiamerkinnöistä liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan omien tuotteidensa energiatehokkuutta. Sähkölaitteissa merkinnän tarkoitus on ohjata ja neuvoa kohti pienempää sähkönkulutusta. Tulisijojen osalta energiamerkintä kertoo siitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön.
Ulkonäöltään takkojen energiamerkit eivät eroa kodinkoneista tutuista merkeistä. Energialuokka ilmaistaan nuolikuviolla sekä kirjainasteikolla A++ - G. Tulikiven kaikki takat kuuluvat energialuokkaan A+ tai A.
Takkojen energiamerkeissä ilmoitetaan myös lämmönluovutusteho kilowatteina. Huomioi, että varaavissa takoissa teho on aina pienempi kuin esimerkiksi kiertoilmatakoissa johtuen toimintaperiaatteiden erilaisuudesta. Varaavissa takoissa palavien puiden tuottama lämpö varastoituu takan rakenteisiin ja tulee hitaasti säteilylämpönä huonetilaan. Kiertoilmatakoissa lämmitys perustuu takan kuoren sisällä lämpenevään huoneilmaan, joka levittää lämmön huoneeseen. Nopeasti tuotetussa lämmössä tehot ovat suurempia, mutta lämmitys loppuu, kun tuli takassa sammuu.
Lisätietoa varaavista takoista löydät täältä.
Varaavat kiertoilmatakat
Mihin takkojen energiamerkinnät perustuvat?
Jokaisesta uudesta takkamallista mitataan tyyppihyväksyntää varten muun muassa hiilimonoksidipäästöt sekä hyötysuhde. Valmistajat laskevat itse takkojen energiamerkinnät mittaustuloksista käyttämällä standardoitua laskukaavaa. Laskukaavassa huomioidaan useampia takan ominaisuuksia kuin mitä aiemmin käytetyssä CE-merkissä. Energiamerkit perustuvat siis tehtyihin mittauksiin ja niiden tuloksiin.
–Takkojen energiamerkinnöissä ei varsinaisesti kiinnitetä huomiota puun puhtaaseen palamiseen ja pienhiukkaspäästöihin. Niitä valvotaan eri asetuksella. Puhdas palaminen edistää kuitenkin takan energiatehokkuutta. Lämpöä syntyy enemmän, kun savukaasut palavat puhtaasti tulipesässä ja takan rakenne on lämpötalouden kannalta oikein suunniteltu. Tämä parantaa hyötysuhdetta ja näkyy takan saamassa energialuokassa, kun saadaan enemmän lämpöä vähemmällä puumäärällä, mainitsee Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen.