• Etusivu
  • Rakentaminen

Routaeristys ja salaojitus: Täydellinen yhdistelmä talon suojaamiseksi

Näin estät vahingot talollesi jo perustuksista alkaen

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Päivitetty 14.03.2025
routaeristys-ja-salaojittava-routaeristys-ISODRÄN-1920x1080

Routasuojauksen onnistuminen perustuu hyvään suunnitteluun, viranomaisten hyväksymiä eristemateriaaleja ja huolelliseen asennukseen. Oikein valituilla eristeillä ja huolellisella asennuksella varmistetaan paras suoja routaa ja kosteusvaurioita vastaan. Rakennuspaikan olosuhteet, kuten maaperän laatu, perustamistapa ja rakennuksen käyttötarkoitus, vaikuttavat eristeen laatuun ja paksuuteen. Myös radon-säteily on otettava huomioon erityisesti maaperässä, jossa radonpitoisuus voi olla korkea.

Routasuojauksen tarpeellisuus ja mitoitus

Etelä-Suomessa mitoituspakkasmäärä on noin puolet Pohjois-Suomen vastaavasta. Tämä vaikuttaa siihen, miten rakennuspaikka on suunniteltava ja miten eri tekijät, kuten maaperän laatu ja rakennuksen sijainti, määräävät eristeiden laatuvaatimuksia. Roudan syvyys Etelä-Suomessa on yleensä 2–2,7 metriä, joten routaeristys on lähes aina tarpeen. Rakennuksen ulkonurkissa eristys on 40 % paksumpi kuin muualla rakennuksessa, koska routa tunkeutuu syvemmälle näissä kohdissa. Kylmissä rakennuksissa, kuten varastoissa ja autotalleissa, routaeristyspaksuus voi olla jopa kaksinkertainen verrattuna lämpimään rakennukseen.

Tutustu artikkeliin: Miten vältät virheet maanvaraisen perustuksen rakentamisessa?

Hyvä eristys on turvallisen ja lämpimän kodin perusta

Routasuojauksen pääasiallinen tarkoitus on estää maan jäätyminen rakennuksen perustusten alla. Jäätyminen voi aiheuttaa vakavia vaurioita, kuten halkeamia tiiliseinissä, kipsilevyissä, piipuissa tai lattian vinoutumista. Perustuksen on kestettävä tuuli- ja lumikuormat, mutta se ei saa joutua jäätymään, koska se voi vaikuttaa rakennuksen vakauteen.

Lämpimissä rakennuksissa, kuten omakotitaloissa, matalaperustusten routaeristys on tarpeen sokkelin ulkopuolelle, ja suositeltu eristysleveys on 1–1,5 metriä. Ulkonurkkien kohdalla eristys tulisi olla 1,5–2 metriä. Kaikissa perustamisratkaisuissa on tärkeää, että lämmöneristys ja routaeristys muodostavat yhdessä toimivan kokonaisuuden. Salaojitus on yhtä lailla oleellinen osa talon suojaamista routa- ja kosteusvaurioilta. Hyvä routaeristys ei pelkästään suojaa taloa vaan voi myös merkittävästi parantaa energiatehokkuutta.

kaaviokuva routaeristyksestä ja salaojittavasta routaeristyksestä

Kylmät rakennukset tarvitsevat kunnollisen routasuojauksen

Kylmiin rakennuksiin, kuten lämmittämättömiin varastoihin, autotalliin tai terassille, tulee asentaa riittävä routaeristys. Eristeet valitaan siten, että niiden puristuslujuus on riittävä kestämään mahdolliset kuormitukset. Kylmien rakennusten eristyslevyjen paksuus voi olla suurempi, ja eristeiden tulee ulottua 1,5–3 metriä rakennuksen ulkopuolelle.

Kellarissa vesi on vaarallinen vierailija

Kellarillisen talon rakenne muistuttaa pitkälti maanvaraista laattaa, mutta sillä erolla, että lattiataso sijaitsee muutaman metrin maan alla ja ympäröivä perusmuuri on samalla syvyydellä. Tämä rakenne tuo mukanaan kosteusteknisiä haasteita, erityisesti lämmöneristyksen ja salaojituksen osalta.

Diffuusiolle avoin ja huokoinen ISODRÄN lämmöneriste lattian alla tai kellarin seinän ulkopuolella kuivattaa rakennetta jatkuvasti.  Eristeen salaojittava ominaisuus huolehtii ympäröivästä vajovedestä ja johtaa sen salaojajärjestelmään.  Kapillaarikatko-ominaisuudet estävät maaperän kosteutta kulkeutumasta rakenteisiin.  

ISODRÄN:in avulla kellaritilat saavat tehokkaan suojan kosteudelta, samalla parantaen energiatehokkuutta ja lisäämällä asumismukavuutta.

Info

Info

Muista eristää myös radon!

Kellarillisen talon sijaitessa radon-alueella täytyy lattia ja seinät tiivistää radonilta mahdollisimman hyvin. Kaikki läpiviennit on tiivistettävä kaasun virtauksen estämiseksi.  Lattian alle täytyy rakentaa radonkeräysputkisto ja -kaivo, josta puhaltimen tai hormivaikutuksen alipaineen avulla imetään radonkaasut ja johdetaan omaa tiivistä kanavaansa pitkin ulkoilmaan. ISODRÄN kerros huokoisena materiaalina lattian alla helpottaa radonin keräystä hallitusti.

Ennaltaehkäise routavauriot

Ulkona pakkasessa sijaitsevat portaat ovat tyypillisiä kylmiä rakenneosia, joiden liikkuminen routimisen yhteydessä voi synnyttää vaurioita. Portaiden alusta on routaeristettävä samaan tapaan kuin muutkin kylmät rakenteet.

Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Rakentaminen
eristys
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.
kaaviokuva veden liikkumisesta talon pohjarakenteissa
Kosteus, home ja tunkkainen ilma kellariin? Isodrän-levy on vastaus!
Kellari on monelle kotitaloudelle arvokas lisätila, mutta sen hyödyntäminen voi olla haasteellista, jos tilassa vallitsee kosteusongelmia. Kosteus, home ja huono ilmanlaatu ovat yleisiä ongelmia kellareissa, erityisesti vanhoissa rakennuksissa, ja ne voivat johtaa vakaviin rakenteellisiin vaurioihin sekä terveyshaittoihin. Kostea ympäristö edistää homeen ja sienikasvustojen muodostumista, mikä heikentää ilmanlaatua ja voi aiheuttaa allergisia reaktioita tai muita hengityselinsairauksia. Lisäksi kellarissa oleva ylimääräinen kosteus voi vahingoittaa rakenteita, kuten seiniä, lattioita ja varastoitavia tavaroita.Näistä syistä on tärkeää huolehtia kellarin kuivatuksesta, jotta tila pysyy terveellisenä, käyttökelpoisena ja energiatehokkaana. Tässä artikkelissa esittelemme Isodrän-levyn, joka tarjoaa nykyaikaisen ja kestävän ratkaisun kellarisi kuivatukseen ja lämmöneristykseen.
20208_66159.jpg
Säästä korjauskuluissa ja käytä monitoimista eristettä
Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista. SItten koitti lämmin kesäkuinen torstaiaamu rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusittiin laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannettiin salaojien toimintaa.
201911_61276.jpg
Kustannustehokas salaojaremontti
Monessa 60- ja 70-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa mahdolliset salaojat ovat tulleet jo tiensä päähän, eikä hulevesien käsittelystä ole huolehdittu sen ajan rakentamisessa. Maaperään kerääntynyt kosteus on voinut jo vaikuttaa rakenteisiin ja kellareihin on mahdollisesti päässyt kosteutta. Tämä huomattiin myös helsinkiläisessä taloyhtiössä, jossa parkkipaikkaremontin yhteydessä päätettiin uusia vanhat salaojat.
Isodrän-levyjä kerrostalon kivijalassa
Kosteudenhallinnan ja lämmöneristyksen tehokas yhdistelmä – Isodrän-levy
Helsingissä sijaitseva Puotinharjun vanhusten asuntola kokee peruskorjauksen, joka on suunniteltu tuomaan lisää elinikää ja parantamaan asumisviihtyvyyttä. Tämä 1964 valmistunut rakennus muutetaan Helsingin kaupungin vuokrataloksi, ja peruskorjauksen yhteydessä tavoitellaan huomattavia parannuksia niin tekniseen suorituskykyyn kuin ulkonäköönkin. Lujatalo Oy:n tuotantoinsinööri Santeri Hintukainen valaisee projektin kulmakiviä ja erityisesti Isodrän-levyn roolia tässä mittavassa hankkeessa.
202212_80365.jpg
Viiden kerrostalon kellarit kuiviksi Espoon Tapiolassa
Espoon Tapiolassa osoitteessa Louhentie 13 on täysi touhu päällä. Viiden kerrostalon kellarikerroksen remontti merkitsee salaoja- ja sadevesijärjestelmän uusimista. Myös seinäeristeet menevät uusiksi, ja lisälämmöneriste nostaa kellarikerroksen eristyksen uudelle tasolle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton