• Etusivu
  • Rakentaminen

Terveellä talolla on kuivat jalat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.10.2023
Koti

Hyvällä suunnittelulla, laadukkailla ja käyttötarkoitukseensa hyväksytyillä eristemateriaaleilla sekä oikein tehdyllä asennuksella saavutetaan paras suoja routaa vastaan. Maaperän mahdollinen radon-säteily on aiheellista ottaa huomioon eristystä suunniteltaessa. Myös v. 2003 tiukentuvat lämmöneristysvaatimukset on aiheellista huomioida.

Pakkasen sanelema juttu

Etelä-Suomen mitoituspakkasmäärä on n. puolet Pohjois-Suomen vastaavasta. Siksipä rakennuspaikan olosuhteet on huomioitava ja on tiedettävä, miten rakennuspaikan sijainti, maaperän laatu, perustamistapa ja kohteen käyttötarkoitus vaikuttavat eristeen laatuvaatimuksiin ja vahvuuteen. Roudan syvyys on n. 2-2,7 m, joten routaeristys on tarpeellista lähes aina. Rakennuksen ulkonurkissa routaeristys on 40 % paksumpi kuin muualla rakennuksessa. Kylmissä rakennuksissa ja rakenteissa routaeristyspaksuus on yleensä n. kaksinkertainen lämpimään rakennukseen verrattuna. Eristemateriaalina on käytettävä viranomaisten hyväksymiä ja luokittelemia EPS-tuotteita. Lujuus valitaan kohteen mukaan.

Hyvä eristys on turvallisen ja lämpimän kodin perusta

Routasuojauksen tarkoitus on estää maan jäätyminen perustusten alla, jotta rakennus ei vaurioituisi maan routimisen vuoksi. Tyypillisiä routavaurioita ovat tiiliseinien, kipsilevyn/tapetin ja piipun halkeilu sekä lattian viettäminen tiettyyn suuntaan. Perustus siirtää talon rakenteista, tuulesta ja lumesta aiheutuvat kuormitukset maaperään. Siksi perustus ei saa routia ( perustusten alla oleva maaperä ei saa jäätyä ). Maaperän on pysyttävä riittävän lämpimänä ( > 0ºC ) koko rakennuksen perustuksen alla.

Lämpimien rakennusten matalaperustukset vaativat suojausta 1-1,5 m:n leveydelle sokkelin ulkopuolelle. Rakennuksen ulkonurkissa routa tunkeutuu syvemmälle kuin seinälinjoilla, lisätään eristepaksuutta 40 % väh. 1,5-2 m:n etäisyydelle nurkasta. Kaikissa perustamisratkaisuissa hyvä lämmöneristys ja routasuojaus muodostuvat perusmuurin riittävästä pystyeristyksestä, oikein toteutetusta routaeristyksestä ja toimivasta salaojituksesta. Hyvä routaeristys on tehokas tapa säästää energiaa. Oikea routaeristelaatu on THERMISOL EPS 120 ROUTA.

200611_1135.jpg

Myös kylmät rakennukset tarvitsevat kunnon routasuojauksen

Kylmiä rakennuksia ovat mm. lämmittämättömät varastot, autotallit ja -katokset, ulkoportaat, erilaiset terassit, grillikatokset ja pihakeittiöt sekä ulkona sijaitsevien rakenteiden tukipilarit ja -muurit. Perustusten alle asennettavan eristelevyn puristuslujuuden on oltava riittävän suuri. Eristeet asennetaan sekä perustuksen alle että riittävän leveälle alueelle rakenteen ulkopuolelle. Rakennuksen ulkopuolelle asennettava routaeristys tulee 1,5-3 m:n leveydelle. Routaeristeen paksuus on myös suurempi.

200611_1136.jpg

Kellarissa vesi on vaarallinen vierailija

Lämpöeristämällä kellarin seinät saadaan sisäilmasta miellyttävä ja tila voidaan ottaa asuinkäyttöön. Ulkopuolelta eristetty seinä pysyy kuivempana ja lämpimämpänä kuin eristämätön. Ulkopuolisen eristeen paksuuteen vaikuttaa seinärakenteen lämmöneristysarvo. Kellarin maanvastainen ulkoseinä vaatii aina erillisen vesieristyksen. Sen lisäksi maanpinnan kallistukset ja salaojat on syytä tehdä huolella. Oikea eristelaatu on THERMISOL SUPER 200 tai THERMISOL EPS 120 ROUTA.

portaiden lämpöeristys
portaiden lämpöeristys
200611_1141.jpg

Ennaltaehkäise routavauriot

200611_1139.jpg

Ulkona pakkasessa sijaitsevat portaat ovat tyypillisiä kylmiä rakenneosia, joiden liikkuminen routimisen yhteydessä voi synnyttää vaurioita. Portaiden alusta on routaeristettävä samaan tapaan kuin muutkin kylmät rakenteet. Anturan routasuojauksen saa tehtyä helposti, kun käyttää tarkoitukseen soveltuvaa EPS-muottijärjestelmää. Muotti jää betonivalun jälkeen paikoilleen toimien rakenteen routasuojana.

Rakentaminen
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20208_66127.jpg
Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
Lämmin kesäkuinen torstaiaamu koittaa rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusitaan laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannetaan salaojien toimintaa.Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:– Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Myös kiinteistön arvo nousee.
202012_67777.jpg
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on korostunut viime aikoina. Nyt onkin hyvä hetki tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Kosteusongelmien ilmetessä ratkaisut voivat olla vähissä, kuten kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä. Korjausehdotuksina olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti, jotka olivat kuitenkin liian kalliita ja hankalia toteuttaa. Eikä näiden korjaustapojen riittävyydestä ollut mitään takuuta, sillä rakennuksen alta puuttuu pestystä sepelistä tehty kapillaarikatko, jolloin maasta pääsee nousemaan rakenteisiin kosteutta perustusten alta.Myyrinkarin taloyhtiön hallitus löysi ratkaisun, joka pelasti väestönsuojan kalliilta ja pitkältä remontilta. Lisäksi remontti alensi väestönsuojan energiankulutusta merkittävästi.
20173_48483.jpg
Kellari kuivaksi oikein tehdyllä salaojaremontilla
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän rappaukset kupruilevat, on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Moni haluaisi ottaa kellaritilat hyötykäyttöön. Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Toteutus kannattaa yhdistää linjasaneeraukseen tai erilliseen salaojaremonttiin.
20216_71301.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea kotiautomaatiolla voit tehdä?
Lähdetkö kotoa usein kiireessä ja murehdit päivän ajan päälle jääneitä valoja ja kahvinkeitintä? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin, kun et itse ole paikalla? Haluaisitko talosi näyttävän asutulta myös poissa ollessasi, vai haaveiletko kenties automaattisesti illan hämärtyessä syttyvistä ulkovaloista?Vastaus kaikkiin näihin on ABB-free@home -kotiautomaatio. Sen avulla ohjaat joustavasti ja helposti kotisi valaistusta, lämmitystä, ilmanvaihtoa, kaihtimia, sähkölaitteita ja ABB-Welcome -ovipuhelinta niin kotona kuin etänä mobiililaitteillasi. Olitpa sitten rakentamassa tai saneeraamassa, ABB:n automatisoidut tilanneohjaukset tarjoavat uudenlaista asumismukavuutta sekä vievät kotisi kohti entistä turvallisempaa ja energiatehokkaampaa asumista.
piirretty suunnitelma omakotitalolle
Onnistu tontin hankinnassa - huomioi ja selvitä nämä asiat
Moni meistä haaveilee rakennuttavansa uuden kodin. Ennen varsinaista rakentamista unelmaa kohti lähdetään aina hankkimalla rakennuspaikka eli tontti. Rakennuspaikan valinta ja hankinta vaikuttaa suurestikin talon malliin ja suunnitteluun. Rakentamiskustannuksiinkin tontilla on merkittävä vaikutus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton