• Etusivu
  • LVI

Tehokkaan puulämmityksen ja varaamisen perusta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Päivitetty 21.12.2023
20074_4346.jpg

Laddomat 21 puukattilaan kytkettäväksi.

Ketju on yhtä vahva kuin…

Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.

Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.

Lisätietoa lämmönvaraajista

Latauspumppu ja shuntti

Biopolttoaineita käytettäessä mukavuus ja hyötysuhde kasvavat lämmityskertojen ajallisen välin kasvaessa. Samalla ympäristörasitukset pienenevät, koska suurin osa kattilan päästöistä syntyy lämmitysvaiheen aikana. Tehokkaan puulämmityksen edellytys on riittävän suuri ja hyvin eristetty varaaja. Hyvä nyrkkisääntö on "10 litraa lämmittää yhden neliömetrin alan".

Esimerkiksi 150 neliömetrin talo tarvitsee 1500 litran varaajan. Kun ulkona on muutama aste pakkasta, riittää yksi lämmityskerta vuorokaudessa, mikäli talo on kohtuullisesti eristetty.

Tehokas, helposti huollettava ja lämmitettävä kattila on edellytys numero kaksi. Mutta se ei riitä – veden täytyy kerrostua varaajassa (ja kaksoikattilamalleissa myös kattilassa). Lämmityksen ja lämpimän veden tuottaminen pikaisesti lämmityksen alkaessa ja lämmön riittävyyden takaaminen vaatii sen, että kuuma vesi ja jo jäähtynyt vesi eivät sekoitu toisiinsa.

Kerrostuma merkitsee jyrkkää rajaa korkeustasossa lämmitetyn ja kymän veden välillä. Kerrosuma säilyy, jos varaaja on hyvin eristetty ja jos vesi kulkee varaajaan ja siitä pois pienellä virtausnopeudella.

Ihanteellinen kerrostuma merkitsee, että varaajan yläosassa kuuma vesi ympäröi lämminvesikierukkaa ja lämmitysverkostoon lähtevät yhteet ottavat myös vetensä tästä kuumasta kerroksesta, vaikka varaaja on alhaalta täysin kylmä. Seisova vesi kerrostuu. Siksi on tärkeää täyttää ja tyhjentää varaaja mahdollisimman pienellä virtauksella. Tehokkaan kerrostuman ansiosta varaaja antaa 50% enemmän lämpöä ennen uuden lämmityksen tarvetta. 1500 litran varaaja luovuttaa vain yhtä paljon energiaa kuin 1000 litran varaaja, mikäli kerrostuma häiriintyy.

Laddomat 21

Laddomat- ja ThermOmatic-tuotteet on kehitetty parhaimman kerrostuman aikaansaamiseksi.

20074_4347.jpg
Laddomat 4030 kytkettäväksi kaksoiskattilaan.
Laddomat 4030 kytkettäväksi kaksoiskattilaan.
20074_4350.jpg

Latauspumppu

Latauspumppua käytetään lämmitettäessä puukattilaa, johon on kytketty lämminvesikierukalla/sisäsäiliöllä ja lämmitysverkoston shuntilla varustettu varaaja. Latauspumpun ansiosta kattila saavuttaa pian n. 80 C käyttölämpötilan. Tämän jälkeen varaajaa ladataan tasaisen kuumalla vedellä.

Latauspumppu hyödyntää osan jälkilämmöstä

Lämmittämisen loputtua latauspumppu hyödyntää osan kattilan ja hiilloksen jälkilämmöstä, kun vapaakierron ansiosta kuuma vesi siirtyy kattilasta varaajaan. Energia päätyy varaajaan sen sijaan, että se häviäisi piipun kautta ilmaan.

Sisäänrakennettu suurivirtauksinen takaiskuventtiili lataa varaajaa virtakatkon sattuessakin. Se aukeaa automaattisesti ja siirtää kattilan lämpöä varaajaan vapaakierron voimalla. Vapaakierto on normaalia voimakkaampaa, koska palloventtiilien läpivirtauspinta-ala on poikkeuksellisen suuri.

Shunttiohjaus kytkettynä sisätila-anturiin

Sisätila-anturiin kytketty shunttiohjaus – tyyppiä ThermOmatic CBJ - säästää 22 % energiaa verrattuna taloon, josta puuttuu automatiikka (Sveriges Prov- och Forskningsanstalt´in mittausten mukaan, Råd & Rön nr 2/01)

Shuntti pitää veden oikeanlämpöisenä

Shunttiohjaus tunnistaa sisäilman lämpötilan nopeasti ja hyvin tarkasti. Jos asetusarvoksi on valittu 21 C, pitää shuntti lämmitysverkostoon menevän veden täsmälleen oikeanlämpöisenä, jotta toivottu lämpötila ylläpidetään.

Tiettyinä vuorokaudenaikoina auringonsäteilystä, ihmisistä, lampuista, tv:stä, liedestä, astianpesukoneesta yms. saatu ilmainen lämpö antaa suurimman osan tarvittavasta 3 – 4 kw tehosta, jonka talo talvisin tarvitsee.

Sisätila-anturi tunnustelee jatkuvasti lämpötilaa niin, että lämmitysverkostoon ei syötetä enempää lämpöä kuin on välttämätöntä. Paluuveden lämpötila pysyy näin mahdollisimman alhaisena. Varaajaan varattu energia hyödynnetään maksimaalisesti.

Lisätietoa lämmönvaraajista

20074_4345.jpg
Kaukora Oy
LVI
käyttövesi
lämminvesivaraaja
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
20093_15543.jpg
Lämmitys ja käyttövesi samalla ratkaisulla
Lämmitys ja käyttövesi samalla ratkaisullaAkvatermin avulla lämmitysjärjestelmäsi hyötysuhde nousee ja energiaa säästyy. Lämmityslaitteesi toimii tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin – hyötysuhde nousee. Puuta (klapi, pelletti, hake) poltettaessa palamistulos paranee ja ympäristöpäästöt pienenevät. Lämpöä voi varata silloin, kun on aikaa (puu) tai energia on edullista. Auringon antama energia voidaan hyödyntää jo varhaisesta keväästä siirtämällä lämpö varaajaan. Lämpöpumpun käyttökin tehostuu huomattavasti, kun sen keräämä lämpö voidaan säilöä ja jakaa varaajan kautta.Olemme kiinnittäneet erityisen paljon huomiota lämpöhävioiden minimoimiseen. Varaajiemme eristys pitää lämmön tallessa ja juuri oikeaan kohteeseen käytettävissä. Varaajan eristyksellä on keskeinen merkitys koko lämmitysjärjestelmän energiatehokkuudelle.Lisätietoa Akvatermin varaajista...
Taajama
Kaukolämmönjakokeskus – milloin tulee vaihto eteen ja mitä huomioida vaihtoa harkittaessa?
Laitteet, kuten kaukolämmönjakokeskuskin, tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Mutta mistä tietää milloin kaukolämmönjakokeskus tulee vaihtaa ja mitkä ovat ensimmäiset merkit vaihtoajan lähestymisestä? Mitä on hyvä huomioida uutta valittaessa? Kannattaako nykyisen lämmönjakokeskuksen vaihto uuteen, vaikka vaihtoaika ei olisikaan umpeutumassa?
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.
201911_61325.jpg
Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton