Tehokkaan puulämmityksen ja varaamisen perusta
Laddomat 21 puukattilaan kytkettäväksi.
Ketju on yhtä vahva kuin…
Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.
Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.
Latauspumppu ja shuntti
Biopolttoaineita käytettäessä mukavuus ja hyötysuhde kasvavat lämmityskertojen ajallisen välin kasvaessa. Samalla ympäristörasitukset pienenevät, koska suurin osa kattilan päästöistä syntyy lämmitysvaiheen aikana. Tehokkaan puulämmityksen edellytys on riittävän suuri ja hyvin eristetty varaaja. Hyvä nyrkkisääntö on "10 litraa lämmittää yhden neliömetrin alan".
Esimerkiksi 150 neliömetrin talo tarvitsee 1500 litran varaajan. Kun ulkona on muutama aste pakkasta, riittää yksi lämmityskerta vuorokaudessa, mikäli talo on kohtuullisesti eristetty.
Tehokas, helposti huollettava ja lämmitettävä kattila on edellytys numero kaksi. Mutta se ei riitä – veden täytyy kerrostua varaajassa (ja kaksoikattilamalleissa myös kattilassa). Lämmityksen ja lämpimän veden tuottaminen pikaisesti lämmityksen alkaessa ja lämmön riittävyyden takaaminen vaatii sen, että kuuma vesi ja jo jäähtynyt vesi eivät sekoitu toisiinsa.
Kerrostuma merkitsee jyrkkää rajaa korkeustasossa lämmitetyn ja kymän veden välillä. Kerrosuma säilyy, jos varaaja on hyvin eristetty ja jos vesi kulkee varaajaan ja siitä pois pienellä virtausnopeudella.
Ihanteellinen kerrostuma merkitsee, että varaajan yläosassa kuuma vesi ympäröi lämminvesikierukkaa ja lämmitysverkostoon lähtevät yhteet ottavat myös vetensä tästä kuumasta kerroksesta, vaikka varaaja on alhaalta täysin kylmä. Seisova vesi kerrostuu. Siksi on tärkeää täyttää ja tyhjentää varaaja mahdollisimman pienellä virtauksella. Tehokkaan kerrostuman ansiosta varaaja antaa 50% enemmän lämpöä ennen uuden lämmityksen tarvetta. 1500 litran varaaja luovuttaa vain yhtä paljon energiaa kuin 1000 litran varaaja, mikäli kerrostuma häiriintyy.
Laddomat 21
Laddomat- ja ThermOmatic-tuotteet on kehitetty parhaimman kerrostuman aikaansaamiseksi.
Latauspumppu
Latauspumppua käytetään lämmitettäessä puukattilaa, johon on kytketty lämminvesikierukalla/sisäsäiliöllä ja lämmitysverkoston shuntilla varustettu varaaja. Latauspumpun ansiosta kattila saavuttaa pian n. 80 C käyttölämpötilan. Tämän jälkeen varaajaa ladataan tasaisen kuumalla vedellä.
Latauspumppu hyödyntää osan jälkilämmöstä
Lämmittämisen loputtua latauspumppu hyödyntää osan kattilan ja hiilloksen jälkilämmöstä, kun vapaakierron ansiosta kuuma vesi siirtyy kattilasta varaajaan. Energia päätyy varaajaan sen sijaan, että se häviäisi piipun kautta ilmaan.
Sisäänrakennettu suurivirtauksinen takaiskuventtiili lataa varaajaa virtakatkon sattuessakin. Se aukeaa automaattisesti ja siirtää kattilan lämpöä varaajaan vapaakierron voimalla. Vapaakierto on normaalia voimakkaampaa, koska palloventtiilien läpivirtauspinta-ala on poikkeuksellisen suuri.
Shunttiohjaus kytkettynä sisätila-anturiin
Sisätila-anturiin kytketty shunttiohjaus – tyyppiä ThermOmatic CBJ - säästää 22 % energiaa verrattuna taloon, josta puuttuu automatiikka (Sveriges Prov- och Forskningsanstalt´in mittausten mukaan, Råd & Rön nr 2/01)
Shuntti pitää veden oikeanlämpöisenä
Shunttiohjaus tunnistaa sisäilman lämpötilan nopeasti ja hyvin tarkasti. Jos asetusarvoksi on valittu 21 C, pitää shuntti lämmitysverkostoon menevän veden täsmälleen oikeanlämpöisenä, jotta toivottu lämpötila ylläpidetään.
Tiettyinä vuorokaudenaikoina auringonsäteilystä, ihmisistä, lampuista, tv:stä, liedestä, astianpesukoneesta yms. saatu ilmainen lämpö antaa suurimman osan tarvittavasta 3 – 4 kw tehosta, jonka talo talvisin tarvitsee.
Sisätila-anturi tunnustelee jatkuvasti lämpötilaa niin, että lämmitysverkostoon ei syötetä enempää lämpöä kuin on välttämätöntä. Paluuveden lämpötila pysyy näin mahdollisimman alhaisena. Varaajaan varattu energia hyödynnetään maksimaalisesti.