• Etusivu
  • Piha

Tee se itse - Kukkakärryt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
200611_641.jpg

Varsin yksinkertainen ja edullisesti toteutettava kukkakärry sopii hyvin pihan koristeeksi. Kärryt voi valmistaa vaikkapa rakennustarvikkeiden tähteistä, mutta määrät ovat sen verran pieniä, että ostaminenkaan ei ole suuri kynnys. Paitsi omalle pihalle, kukkakärryt sopivat myös lahjaksi tai mökkituliaisiksi.

Raaka-aineet


Kärryt on toteutettu akselia ja kiinnitysruuveja lukuun ottamatta kokonaan puusta. Kuormaosan päädyt ovat 22 x 200 mm sahapintaisesta laudasta ja reunat 22 x 100 mm laudasta. Viistous on valittavissa oman maun mukaan. Laitojen sisäpuolelle tehdään pystytolpat, joihin laidat kiinnitetään. Sopiva koko on esim. 28 x 28 mm. Pohjan voi tehdä levystä tai irtonaisista laudoista, jotka asetetaan laitojen alareunoihin kiinnitettyjen rimojen varaan. Aisat voidaan tehdä esimerkiksi 25 x 50 mm puutavarasta, joita voi vaikka halkaista 25 x 100 mm:n laudasta.

Kukkalaatikon pidempi sivu yläreunasta on n. 70 cm ja alareunasta n. 60 cm. Pääty on yläreunastaan n. 50 cm ja alareunastaan n. 40 cm. Mitat ovat ulkomittoja. Päätylevy on annettuja mittoja materiaalivahvuuden verran pienempi eli n. 46 cm ja 36 cm. Mitat ovat suuntaa antavia, mutta paljon suurempaa latikkoa ei kannata tehdä, sillä tällöin siitä voi multakuormineen tulla turhan raskas. Laatikkoa ei tarvitse kiinnittää aisoihin, sillä tarkoituksena ei ole käyttää kärryjä.

Pyörä on muotoiltu 50 mm paksusta lankusta. Pyörän ei tarvitse olla täysin pyöreä, mutta jos sellainen halutaan, pyörän teettämistä voi kysellä vaikkapa paikalliselta puusepältä. Puusepältä kannattaa

200611_642.jpg
200611_644.jpg

Pyörä on muotoiltu 50 mm paksusta lankusta. Pyörän ei tarvitse olla täysin pyöreä, mutta jos sellainen halutaan, pyörän teettämistä voi kysellä vaikkapa paikalliselta puusepältä. Puusepältä kannattaa

Pyörän keskelle ja aisoihin porataan reiät akselia varten. Akselina käytetään esim. kierretankoa. Pyörän molemmille puolille laitetaan pari mutteria tai holkit, jotta aisat voidaan levittää. Aisojen ulkopuolelle asetetaan lukitusmutterit. Muttereita ei kannata kiristää tiukkaan, jotta aisojen levittäminen onnistuu. Aisoihin kiinnitetään tukijalat ja niiden päälle sopiva tukipuu, joka pitää aisat sopivasti erillään.

Pintakäsittely


Pintakäsittelyyn on käytetty Tikkurilan Valtti Coloria, joka suojaa puuta, mutta jättää puun oman tekstuurin näkyviin.

200611_645.jpg

Istutus

200611_646.jpg

Ennen mullan laittamista kärryihin, pohja ja reunat kannattaa vuorata muovilla tai suodatin kankaalla. On hyvä muistaa, että ylimääräisen veden on päästävä valumaan pois.

Ja ei kun kärryt näytille!
Ja ei kun kärryt näytille!
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20161_45117.jpg
Talvitulet 2016 avaavat rakentamisvuoden
Tervetuloa Kastellin Talvitulille!AVAUSVIIKONLOPPUa vietetään la-su 9.-10.1.2016.Kastelli sytyttää Talvitulet ja avaa rakentamisvuoden 2016! Tule talonäytöksiin jo avausviikonloppuna ja suuntaa ajatuksesi rakentamiskesään.Talvitulilla pääset tutustumaan valmiisiin Kastelli-taloihin talonäytöksissä. Hae näytöksistä tai netistä käyttöösi uusi Talokirja 2016 sekä tutustu uuteen pienten omakotitalojen Cubic-mallistoon ja Skaala-malliston 2-kerroksiseen uutuusmalliin.Talvitulilla 2016 mahtava etu: 22 000 €:n alennus saattaa osua juuri sinun talo- tai huvilakauppaasi!Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
20228_79425.jpg
Pikkuvihreä: Käymälä- ja jätevesiratkaisuja niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon
Pikkuvihreä perustettiin vuonna 1993. Perheyritys on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
200611_637.jpg
Tee Se Itse - vihta tai vasta
Keskusoksaksi valitaan suora, pitkä oksa, josta karsitaan haarat pois. Sen ympärille asetellaan oksia siten että latva pysyy tasaisena. Jos latva on epätasainen, tuntuu vihtominen piiskaniskuilta. Yksi tykkää lättänästä mallista, toinen haluaa pyöreän kukkakimpun.VINKKI: Sekaan voi myös sitoa yrttejä (esim. peltosauniota eli saunakukkaa), jolloin se tuoksuu vielä paremmalta!
20194_57223.jpg
Kulkuväylät pihakivillä
KATSO MUITA IDEAKUVIA TÄÄLTÄ >>
20235_81782.jpg
Sano hyvästit äänekkäälle liesituulettimelle: näin saat hiljaisen keittiön
Liesituulettimen häiritsevä melu on tuttu ongelma monessa kodissa. Niin oli myös vaasalaisessa Tynin perheessä. Liesituuletin piti kovaa ääntä, joten keittiössä oli hankala edes keskustella, kun liesituuletin oli päällä.
20103_20959.jpg
Ryhdistäytykää suomalaiset?
Suomalainen on aina ollut ylpeä itsestään ja suomalaisuudestaan sekä rehellisyydestään ja periksiantamattomuudestaan. Miksei siis tätä sisua voisi osoittaa nytkin, vaikka valtion- ja kenties omaakin velkaa on, että hirvittää. Kaiken lisäksi itsetuntoamme koeteltiin vahvasti, kun Vancouverista tultiin melkein tyhjin taskuin, eikä Euroviisuistakaan ole lupa odottaa kuin marginaalipisteitä. Mutta, jospa eläisimme tätä päivää niin kuin Euroopassa pitää. Kauppaa täytyy käydä, vaikka laivat seisoisivat satamissa tai ovat juuttuneina jäihin. Mutta, aina silloin kun laiva pääsee lähtemään maailmalle ruumat ja kansi täynnä suomalaisen teollisuuden tuotteita, tuo se sama laiva maailmalta meille mm. autoja, matkapuhelimia, kahvia, banaaneja – ja maitoa. Kysyä sopiikin, että oliko sinänsä ahkeran pääministerimme viesti kansalle loppuun saakka harkittu, kun hän kehotti – epäsuorasti kylläkin – boikotoimaan sipoolaisessa navetassa lypsettyä maitoa, koska se on lypsetty väärän väriseen tölkkiin. No, tämäkin asia korjaantui ja tämä Suomi-Ruotsi-maaottelu taisi päättyä tasapeliin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton