• Etusivu
  • Rakentaminen

Tarkastukset ja katselmukset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.09.2014
20149_40756.jpg

Vastaavan työnjohtajan velvollisuus on huolehtia, että rakennushanke toteutetaan rakennusteknisesti oikein.

Rakentamista määräävät monet lait, määräykset sekä säädökset. Tästä syystä rakennusvalvonta seuraa rakentamista tarkasti. Vastaavan työnjohtajan velvollisuus on huolehtia, että rakennushanke toteutetaan rakennusteknisesti oikein. Lisäksi työnjohtaja huolehtii rakennushankkeen luvanmukaisuudesta sekä siitä, että ilmoitukset tehdään ajoissa ja katselmukset tilataan ajallaan.

Tehtävien tarkastusten määrä vaihtelee hieman kunnasta riippuen, mutta ainakin seuraavat ovat yleisesti käytössä:

Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen

Kun rakennuslupa on myönnetty, tilataan rakennuksen korkeusaseman sekä paikan merkitseminen kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta. Rakennuspaikalla tulee olla asianomaisen viranomaisen antama todistus siitä, että rakennus sekä korkeusasema on todettu ja ne ovat oikealla paikallaan viranomaisten hyväksymien piirustusten esitysten mukaisesti. Tässä kohtaa on rakentajan hallussa oltava myös hyväksytyt piirustukset. Hyväksyttyjä piirustuksia ei saa käyttöönsä ennen kuin rakennuslupa on saanut lainvoiman tai lupa aloittamiseen on saatu vakuusmenettelyjen avulla. Vakuussumma on yleisimmin 2000–3000 euroa. Kun rakennuslupa tulee lainvoimaiseksi, takuusumma palautuu.

Pohjakatselmus

Kun perustamiseen liittyvät kaivuu-, louhinta ja/tai paalutustyö tai maapohjan täyttö- ja vahvistustyöt on suoritettu, tehdään tontilla pohjakatselmus ennen perustusten tai anturan valamista. Hyväksytyt perustuspiirustukset tulee olla paikalla silloin kun pohjakatselmusta suoritetaan.

Sijaintikatselmus ja raudoituskatselmus

Sijaintikatselmus tapahtuu ennen perustusten valua tai vaihtoehtoisesti, mikäli kyseessä on muuraamalla tehtävä sokkeli, muuraustyön aikana. Raudoitustarkastus tapahtuu muottilaudoituksen sekä raudoituksen valmistuttua, ennen valutöitä.

Perustustarkastus

Perustustarkastus suoritetaan, kun laudoitukset on purettu sekä tarvittavat kosteuseristykset on tehty.

Rakennekatselmus

Rakennekatselmus on rakennuksen kantavien rakenteiden katselmus, joka tilataan näiden valmistuttua. Rakenteita ei saa peittää ennen kuin katselmus on suoritettu. Tässä kohtaa on työmaalla oltava hyväksytyt rakennepiirustukset. Itse tarkastus merkitään virallisiin rakennuslupapiirustuksiin tai niiden mukana saatavaan työmaakorttiin.

Hormikatselmus

Hormikatselmuksen suorittavat useimmiten paloviranomaiset yhdessä rakennustarkastajan kanssa. Katselmus tapahtuu tulisijojen sekä savuja ilmahormien muuraamisen jälkeen. Ennen tarkastuksen suorittamista hormistoa ei saa rapata tai peittää. Tarkastuksen suoritus merkitään virallisiin rakennuslupapiirustuksiin tai niiden mukana saatavaan työmaakorttiin.

Öljylämmityslaitteiston tarkastus

Tarkastuksen suorittaa paloviranomainen asennusliikkeen tilauksesta.

Sähkö- ja LVI-tarkastukset

Vesi- ja viemärijohtojen tarkastukset tilaa Kvv-työnjohtaja (kvv = kiinteistön vesi ja viemäri) töiden edistymisen mukaan. Mitään putkia ja laitteita ei saa peittää ennen tarkastuksen suorittamista. Vesi- ja viemärijohtojen lopputarkastuksessa annetaan todiste, joka esitetään rakennustarkastajalle rakennuksen lopputarkastuksen yhteydessä. Sähkölaitteistojen käyttöönottotarkastuksen tekee sähköurakoitsija. Hän laatii myös haltijan käyttöön tarkastuspöytäkirjan sekä lopulliset piirustukset, jotka sähköurakoitsija toimittaa myös paikkakunnan energialaitokseen.

Käyttöönottotarkastus

Rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen kuin siinä on suoritettu käyttöönottotarkastus. Osa rakennuksesta voidaan ottaa käyttöön suorittamalla osittainen loppukatselmus. Tällaisessa tapauksessa on muistettava pitää huolta siitä, että käyttöön hyväksytty rakennuksen osa on turvallinen, terveellinen sekä käyttökelpoinen. Valmis sekä keskeneräinen osa tulee erottaa toisistaan myös niin, ettei mahdollinen rakennusaikainen pöly tai palo pääse leviämään jo hyväksyttyyn rakennusosaan.

Loppukatselmus

Loppukatselmus suoritetaan rakennuksen valmistuttua ja/tai kun työt rakennuspaikalla tai tontilla ovat valmiit. Loppukatselmusta on haettava aina ennen luvan voimassaolon loppumista.

Loppukatselmuksen yhteydessä vastaavan työnjohtajan on esitettävä:

  • vesi- ja viemärilaitteistojen lopputarkastuspöytäkirja
  • geodeettinen todistus rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitsemisestä ja sijaintikatselmuksesta
  • sähköurakoitsijan todistus sähkölaitteiden tarkistuksesta
  • palolaitoksen todistus öljylämmityslaitoksen tarkastuksesta

Lisätietoja vaadittavista tarkastuksista sekä katselmuksista saat oman kuntasi rakennusvalvontavirastosta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20087_12006.jpg
Monierin Protector vastaa muuttuvan ilmaston haasteisiin
Monierin Orimattilan kattotiilitehtaalla valmistettavassa Ormax Protectorissa on 30 prosenttia vastaavia pinnoitteita kestävämpi, täysin uudenlainen pinta, jonka vahva UV-suojaus estää kattotiilen värin haalistumista sekä antaa paremman suojan naarmuuntumista vastaan. Kattotiilen kiiltävä pinta syventää väriä ja hylkii myös tehokkaasti likaa.Ormax Protectorin pinnoite on kehitetty kestämään kovaakin uv-rasitusta ja se on tarkkaan testattu sekä Monierin testilaboratorion tuulitunnelissa että kenttäolosuhteissa eri puolilla Eurooppaa sekä Yhdysvalloissa.Ormax Protectorin värit ovat savitiilenpunainen, tupapunainen, harmaa, musta ja ruskea.
20173_48782.jpg
Vintille tai kellariin lisää asuintilaa?
Kun suunnitelmissa on laajentaa kodin asuintiloja, on vintin tai kellarin remontoiminen tähän tarkoitukseen oiva vaihtoehto. Lämmöneristämällä tilan rakenteet Kingspan Therma-eristeillä, saavutetaan tiivis, energiatehokas sekä kosteus- ja paloturvallinen rakenne ohuilla kerrospaksuuksilla. Tällöin tilaa jää myös enemmän asuinkäyttöön.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Älyä lämmitykseen - IoT lämmityksen apuna
Oikein mitoitetulla invertterimaalämpöpumpulla on korvaamattomia etuja pohjoisessa ilmastossa, ja se sopii niin uusiin kuin vanhoihin taloihin. Uusimman teknologian invertteriohjattu pumppu nostaa kompressorin kierroksia, kun tarvitaan enemmän lämpöä. Kierrokset laskevat, kun lämmön tarve on pienempi. Lämpöpumppu toimii näin koko ajan optimaalisella hyötysuhteella, joka säästää sähköä ja kompressoria käynnistysten määrän vähentyessä.Nykyaikainen automatiikka myös estää kaivon jäätymisen. Tämä tarkoittaa äärimmäistä joustavuutta ja energiatehokkuutta myös kovissa sääolosuhteissa.
20187_53868.jpg
Rappaa sisäseinät
Värillinen sisärappaus on vaihtoehto, kun sisustuksessa halutaan käyttää elävöittävää pintakuviota yhdistettynä värien tuomiin mahdollisuuksiin. webervetonit AK ja AH Antiikkilastit tuovat luonnonvalkoisen ilmeen esimerkiksi palomuureille tai takoille. webervetonit 430 Hiertopinnoitteella tai 431 Piirtopinnoitteella saadaan värillisen rappauspinnan ilme kuivien ja kosteiden tilojen seinäpintoihin.Julkisivujen pinnoittamiseen käytettävä webervetonit SilcoPinnoite soveltuu myös sisärappaukseen.Lopullinen pinta voi olla ruisku-, harja-, hierto- tai piirtopinta tuotteesta ja työtavasta riippuen. Käytettävissä on yli 200 värisävyä.
20156_43671.jpg
Talonäytöksessä haave konkretisoituu
Mietitkö uuden kodin tai mökin/huvilan/vapaa-ajanasunnon hankkimista? Polte on suuri, mutta toiveita täyttävää mallia ei ole vielä tullut vastaan? Paras tapa löytää unelmien koti on lähteä liikkeelle talonäytöksiin ja keskustella siellä tai talotehtaan toimistolla asiantuntijan kanssa, miten omat unelmat saataisiin toteutettua.Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
200611_828.jpg
Pihakivillä toiminnallisuutta ja kauneutta pihaan
Hyvällä suunnittelulla pihasta saa lisää viihtyisää asuintilaa. Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti. Pihakivi on oikea ratkaisu silloin kun haluaa pihasta näyttävän ja helppohoitoisen kymmeniksi vuosiksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton