• Etusivu
  • Talo

Taloyhtiön arjen huolehtijat - isännöitsijän päivä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.11.2018
44_P_81042.jpg

Isännöitsijä ja huoltoyhtiö pitävät huolta siitä, että kiinteistö pysyy kunnossa, asumiskustannukset hallinnassa ja että asukkaiden arki sujuu ongelmitta. Sekä isännöitsijöiden että huoltomiesten työ on muuttunut ja vaatimukset kasvaneet takavuosista. Muutoksia ovat tuoneet niin lainsäädäntö kuin tekninen kehityskin. Seuraavassa pääsemme kurkkaamaan isännöitsijän arkeen.

Isännöitsijää aina tarvitaan

Huoltoyhtiön työparina ja usein ensimmäisenä tahona, johon asukkaat ottavat yhteyttä, toimii isännöitsijä. Eri taloyhtiöissä tehtäviä on rajattu eri tavoin. Joissain yhtiöissä lähes kaikissa asioissa toimitaan joko isännöitsijän tai hallituksen puheenjohtajan kautta. Vastaavasti on myös taloyhtiöitä, joissa asukkaat saavat soittaa suoraan huoltoyhtiöön ja sopia huoltosopimukseen sisältyvistä töistä huoltomiehen kanssa.

Isännöitsijä Ari Lintula Porin Isännöintikeskuksesta kertoo, että isännöitsijän ja huoltoyhtiön välinen kustannus- ja vastuujako on yleensä hyvin selvillä asukkaiden keskuudessa. "Erotuomarina" sen suhteen, miten tulisi menetellä, ei isännöitsijän tarvitse useinkaan toimia.

"Yleensä viimeistään jos on kyse rahasta, isännöitsijää tarvitaan," hän toteaa.

Vesivahinko maanantaiaamuna ja muita ruuhkahetkiä

Isännöitsijän työpäivä täyttyy hyvin usein erilaisista valmistelutöistä, kokouksista ja dokumentoinneista. Esimerkkipäivä saattaisi käynnistyä vaikkapa vesivahinkoilmoituksella. Mikäli vahinkoilmoitus osuisi maanantaihin, päivästä tulisi sitäkin kiireisempi, sillä Lintulan mukaan maanantait ovat viikon kiireisimpiä päiviä isännöitsijätoimistoissa.

"Korjausasioiden hoitoa riittää joka päivälle niin paljon kuin ehtii, mutta erityisen paljon kaikenlaisia ilmoituksia tulee viikonlopun jälkeen. Häiriöilmoitukset naapureista ovat maanantaisin tavallisia. Ilmoitusten käsittelemisen lisäksi tulevat budjetit, kokousten valmistelu, urakat ja niihin liittyvä valmistelu," isännöitsijä Seppo Manner vahvistaa.

Porin Isännöintikeskuksen asiakaskunnassa edustettuna on Porin talousalueen koko talokirjo kauppakeskuksista kerrostaloihin. Tällä hetkellä on selkeästi näkyvissä, että porilainen rakennuskanta alkaa ikääntyä. Monen rakennuksen kohdalla 50 vuotta on mittarissa ja putkiremontti kolkuttelee.

"Lähes 80 % isännöimistäni taloista on rakennettu 1960-luvulla, joten tulossa on paljon isoja remontteja," Manner toteaa.

Putkiremontin tullessa ajankohtaiseksi, se tuottaa isännöitsijälle varsin paljon työtä. Vaikka hankesuunnitelmavaiheessa taloyhtiön hallitus valitsee asiantuntijan viemään prosessia eteenpäin, toteutusvaiheessa kokouksia, joissa isännöitsijä on mukana, pidetään viikoittain, minkä lisäksi joka kuukausi järjestetään isompi kokous, jossa isännöitsijän on myös oltava läsnä. Hankkeen alussa myös konsulttien kilpailuttaminen on yleensä isännöitsijän vastuulla.

Isännöitsijän ammatilliset vaatimukset jatkuvasti kasvaneet

Ari Lintula on ollut alalla yli 20 vuotta, josta 17 vuotta hän on ollut osakkaana omassa toimistossa. "Perusisännöinti on samanlaista jalkatyötä kuin ennenkin," hän toteaa, "Mutta muuten koko kiinteistöala ja sen mukana myös isännöitsijän työ on muuttunut täysin."

"Ilmoitusvelvollisuuksia ja raportointia viranomaisille on huomattavasti enemmän kuin takavuosina. Elämme aivan eri aikaa kuin parikymmentä vuotta sitten. Nykyisin isännöitsijää kiireisenä pitävät mm. tilaajavastuulaki, ilmoitusvelvollisuudet, pelastussuunnitelmat, tarkastukset ja erilaiset dokumentoinnit," hän kertoo.

"Isännöitsijän ammatilliset vaatimukset kasvavat koko ajan – saa nähdä, missä vaiheessa tulee pää vetävän käteen. Vanha sanonta, että pitäisi olla yhtä aikaa insinööri, juristi ja lääkäri, alkaa tulla vastaan ja sen lisäksi pitäisi hallita myös talousasiat. Isännöitsijä ei kuitenkaan voi tietää kaikkea, vaan erikoisaloja koskevat kysymykset pitäisi osata ohjata alan osaajalle," Lintula pohtii.

Isännöitsijänä jokainen päivä on erilainen. Jos kiinteistöissä on vahinkoja, niitä on käytävä paikan päällä katsomassa ja kartoitettava, mitä on tapahtunut. Paperityötä on runsaasti; kokousten valmistelua, talousasioiden tutkiskelua, taloyhtiöiden laskujen seulomista, onko oikein laskutettu… Kaiken kaikkiaan lähes kaikki kiinteistön paperit ja asiat kulkevat isännöitsijän kautta. Yhteydenpitoa on sekä kiinteistön asukkaisiin saunavuorojen ja autopaikkojen jakamisen merkeissä että talohuoltoliikkeisiin ja urakoitsijoihin sopimusten tiimoilta.

Kuten huoltomiehenkin työ, isännöitsijän työ on ensi- ja viimekädessä asiakaspalvelutyötä.

"Ihmisten murheita on käytävä katsomassa päivittäin. Asiakaspalvelu isännöitsijän työssä on pysynyt ja pysyy, vaikka maailma muuten muuttuu," Lintula summaa.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20213_69610.jpg
Näin valitset kylpyhuoneeseesi sopivan suihkuratkaisun
Kaappi vai nurkkaus, seinä vai ovi, liukuva vai kääntyvä, suora vai kaareva, kirkas vai huurteinen? Suihkuratkaisuissa valinnanvaraa on niin paljon, että valinnan tekeminen voi tuntua haastavalta. Vaikka kylpyhuonekuvastojen ja sisustuslehtien kauniit kuvat ovat inspiroivia, tärkeintä on valita suihkukokonaisuus, joka on käytännöllisin ja tyylikkäin juuri oman kodin kylpyhuoneeseen. Poimi tästä vinkit sopivan suihkuratkaisun valintaan!
20212_68787.jpg
Seinäpuhallus­laitteella tuot raikasta ilmaa asuntoon
Jotta asunnon sisäilma pysyy raikkaana, kannattaa ilmanvaihtokoneen valinnan lisäksi kiinnittää huomiota siihen, miten se ottaa ilman sisään. Talon seinään asennettavan seinäpuhalluslaitteen tulee sekä kestää pohjolan vaihtelevat sääolosuhteet, täyttää sisäilmaan liittyvät määräykset, että soveltua julkisivun visuaaliseen ilmeeseen. Julkisivuun tyylikkäästi istuvan ja teknisesti toimivan ratkaisun tarjoaa Vallox Out/in Vario seinäpuhallus- ja ilmanottolaite.
201510_44570.jpg
Tilaa säästävät liukuovet lisäävät kodin pinta-alaa
Liukuovi on trendikäs ja nerokas oviratkaisu. Se jakaa tilan tarvittaessa kahdeksi. Liukuvat ovet hyödyntävät kodin kaikki kallisarvoiset neliöt. Saranoituun sisäoveen verrattuna liukuovet säästävät lattiapinta-alaa. Liukuvat ovet sopivatkin erinomaisesti pienemmänkin asunnon oviratkaisuksi.Liukuovet sisustuksen mukaan
20206_65370.jpg
Viilennystä kesähelteisiin uudella ympäristöystävällisellä ilmalämpöpumpulla
Ilmalämpöpumppu on erinomainen kodin optimaalisen lämpötilan saavuttamiseksi. Mutta ennen kaikkea ilmalämpöpumpun edut tulevat esille parhaiten lämmityskaudella. Ilmalämpöpumpulla saavutat jopa 50 prosentin säästön. Ilmalämpöpumppu on energiatehokas valinta erityisesti suoralla sähköllä lämpiäviin koteihin ja vapaa-ajan asuntoihin eikä sen asennus ei vaadi suuria toimenpiteitä. Pääset nauttimaan paremmasta sisäilmasta heti asennuksen jälkeen.
20076_5410.jpg
Uusi jätevesipalvelu: suunnittelija ottaa sinuun yhteyttä!
Toimivan jätevesiratkaisun suunnittelussa on tärkeintä luottaa ammattilaiseen. Uusi palvelumme soveltuu sekä uudisrakentajille että vanhan jätevesijärjestelmän uudistajille. Kerro meille perustiedot kohteestasi, niin etsimme avuksesi ammattitaitoisen jätevesisuunnittelijan. Kokeneiden suunnittelijoiden verkostomme kattaa koko maan.Lisätietoa jätevesijärjestelmistä...
20115_25991.jpg
Perustus teräsputkilla?
Olen tekemässä 4m x 8m terassia routivaan maahan. Ajattelin tehdä perustuksen teräsputkilla. Putkien alapäihin voisi etukäteen kiinnittää laatan anturaksi, jolloin asennus kävisi nopeasti, kun kaivuri on pihalla. Työmaa sijaitsee Turussa ja terassi on talvella lumen peitossa.Voiko perustuksissa pilariharkot korvata teräsputkilla ja miten syvälle putket pitäisi kaivaa, jotta ovat routarajassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton