• Etusivu
  • Rakentaminen

Talousarvion laatiminen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Taloyhtiön talousarvio sisältää tulevan tilikauden arvioidut tuotot ja menot. Talousarviota käytetään pohjana yhtiövastikkeiden suuruuden määrittelyssä ja vertailuvälineenä tilikauden toteutuneisiin tuottoihin ja menoihin. Yleensä isännöitsijä valmistelee talousarvion talousyhtiön hallitukselle, joka päättää sen esittämisestä yhtiökokoukselle. Yhtiökokouksen tehtävänä on vahvistaa talousarvio sekä esitetyt yhtiövastikkeet.

Talousarvion muodosta ei ole säädöksiä, mutta vertailua toteutuneisiin lukuihin helpottaa, jos talousarvio laaditaan kiinteistöjen tuloslaskelmakaavan pohjalta. Laadinnan lähtökohtana on selvittää päättyneen tilikauden yli- tai alijäämä, esimerkiksi laskemalla taseen rahoitusomaisuuden ja lyhytaikaisen vieraan pääoman erotus. Jos seuraavan tilikauden talousarvio laaditaan kesken kuluvaa tilikautta, tulee kuluvan vuoden tuloksen arvioimisessa ottaa huomioon loppuvuoden kiinteämääräiset laskut sekä arvioitavissa olevat muuttuvamääräiset laskut, kuten lämmityslaskut. Arvioissa voidaan käyttää pohjana normaalin vuoden kulutusta.

Talousarvion hoitopuolen menot tulee kattaa hoitovastikkeilla ja pääomamenot pääomavastikkeilla niin kuin yhtiöjärjestyksessä määrätään. Pääomavastiketta määrätessä tulee siis ottaa huomioon vuoden aikana maksettavat korkomenot ja lyhennyssuunnitelmassa olevat lyhennykset sekä pääomavastikkeiden ali- tai ylijäämä tilikauden alussa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73397.jpg
Viikon sisustusidea: Sisusta peileillä luovasti ja leikitellen
Moni on tottunut sijoittamaan peilejä vain sinne, missä niitä käytännön syistä eniten tarvitaan – siis kylpyhuoneeseen ja eteiseen. Mikään ei kuitenkaan estä lisäämästä kodin peilien määrää. Samalla tulet usein kuin huomaamattasi lisänneeksi myös kodin valoisuutta ja tilantuntua.
202111_73398.jpg
Koti elämäntilanteen mukaan - Verso on käytännöllinen vaihtoehto
Haaveiletko unelmatalosta, mutta tontin koko vaikuttaa haastavalta? Uusissa Verso-kodeissa on yläkertavaraus, jolloin kotia voidaan kasvattaa nerokkaasti eri elämänvaihetarpeiden mukaan. Versosta saa myös oivallisen kakkoskodin tai loma-asunnon.
202110_73036.jpg
Viikon sisustusidea: Onko messinki vaikea materiaali sisustuksessa?
Messinkiset nupit ja kahvat, messinkinen hana ja allas, messinkiä asennuskalusteissa. Messinki on tehnyt paluun, vaikka moni sitä aikoinaan niin vihasi. Messinkiä on ehkä totuttu pitämään myös vaikeana ja eritoten kalliina materiaalina, josta käytännöllisyys on kaukana. Mikä on totuus messingin takana?Messinki on materiaalina melko pehmeä. Messinkiin syntyy ajan patinaa, ja altaissa se saattaa raapeutua ja kolhiintua käytössä. Jos et siedä yhtään ajan hampaan jälkeä, messinki ei ehkä ole sinun juttusi. Päällystämätön messinki hapettuu ja tummuu. Tämäkin on toisille patinaa ja toisille kauhistus. Ota sekin huomioon.
20146_39850.jpg
Aurinkolammen rannalle rakentui Koivuojien unelmahuvila
Valkoharmaa ja tyyliltään merihenkinen loma-asunto on rakennettu Aurinkolammen rantaan. Huvilan sijoittuminen tontille oli rakentajapariskunnalle selkeä – pohjoisesta puhaltava kylmä tuuli haluttiin estää. Pariskunta Jukka ja Sirpa Koivuoja ovat saaneet rakennusprojektinsa jo niin pitkälle, että enää ei ole tiedossa kuin pientä hienosäätöä ennen messujen aukeamista.
20186_53453.jpg
Pihasuunnittelijan vinkeillä saat pihan kukoistamaan
Kotipihan suunnittelu on mukavaa ja varmasti myös palkitsevaa. Hyvin suunniteltu piha tarjoaa jokaiselle perheenjäsenelle inspiraatiota ja hyvää mieltä ympäri vuoden. Kukoistavat pihakasvit, luoviin leikkeihin innostavat piilopaikat, viihtymään houkuttelevat oleskeluryhmät ja esimerkiksi pihasaunan tai verstaan kutsuva ovi tekevät omasta pihasta aivan erityisen. Pihasuunnittelija Sirpa Pasanen kertoi vinkit, kuinka hirsiomakotitalon pihan saa kukoistamaan.
20228_78285.jpg
Toteuta takkahaaveesi nyt! Tässä tietoa erilaisista vaihtoehdoista
Joka vuosi syksyn koleus ja talvipakkaset saapuvat. Niihin kannattaakin varautua hyvissä ajoin. Toimi heti takkaoston kanssa, niin voit vielä vaikuttaa oman Tulikivi-takkasi toimitusajankohtaan ja käyttövalmiuteen. Unelma omasta takasta voidaan toteuttaa useimmiten myös, vaikkei nykyisessä kodissa olisi entuudestaan takkaa tai edes takkavarausta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton