• Etusivu
  • Talo

Takkaluukun ympäriltä rappaus irtoilee

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.12.2013
20115_25991.jpg

Kysymys:

Hei!
Talossamme on muutama vuosi sitten paikalleen muurattu takka. Nyt takkaluukun ympäriltä on rappaus alkanut niin sanotusti rapautua ja haluaisimme saada takan taas siistin näköiseksi.

Pitäisikö meidän rapsutella kaikki irtonainen laasti luukun reunoilta pois ja paikata se uudella tavaralla vai mitä tulisi tehdä? Entä mikä olisi sopiva paikka-aine ja muuriin sopiva maali, sen ei tarvinne olla mitään tulenkestävää, sillä muurihan ei kuumene ulkopuolelta tulikuumaksi?

Vastaus:

Luukun ympäristö on lämmönvaihtelujen johdosta herkkä rikkoutumaan. Luukun liikkuvuutta pitää parantaa, jos mahdollista.
Ympäristö piikataan varovasti auki, laitetaan samoilla laasteilla kaikki uudelleen. Muita aineita ei pidä käyttää. Ne eivät pysy yhtään paremmin.

Pintamaalaus onnistuu 1-2 kertaa liuoteohenteisella puolihimmeällä Empire kalustemaalilla tai vesiohenteisella kiiltävällä tai puolihimmeällä Helmi kalustemaalilla. Kun lämmitätte uunia, kannattaa käyttää mieluummin vesiohenteista Helmi kalustemaalia, sillä alkydipohjainen Empire kellastuu lämmön vaikutuksesta. Tämä ei välttämättä ole sellainen ohje, että maali pysyy, mutta tätä voit kokeilla.

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201310_36718.jpg
Pienestä koosta huolimatta tehokasta lämmitystä
Tulikiven tulisijat Hiisi, Aalto ja Kide ovat kooltaan pieniä varaavia takkoja, jotka soveltuvat erityisen hyvin moderniin matalaenergiarakentamiseen. Kamiinoista ne eroavat lämmönvarauskykynsä ansiosta, sillä tulisijojen varaava massa luovuttaa lämpöä kamiinoita pitkäkestoisemmin, miellyttävän pehmeänä säteilylämpönä.Lue lisää Tulikiven tulisijoista
37_P_104477.jpg
PuuNet-hankkeen syksyn koulutuksia
PuuNet - puurakentamisen verkko-osaamiskeskus -hankkeen koulutukset jatkuvat Oulussa. Koulutusten tavoitteena on levittää laadukkaan puurakentamisen hyviä käytäntöjä. Kouluttajina ovat alan huippuosaajat sekä alan johtavien yritysten asiantuntijat.Koulutuksen kohderyhmän ovat pohjoissuomalaiset rakennusalan ammattilaiset, kuten valvojat, työnjohto, rakennustarkastajat, talonrakentajat sekä suunnittelijat.Koulutukset ovat ilmaisia, mutta paikkoja koulutuksiin on rajoitetusti. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä!
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asunto-osakeyhtiö
Asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallita yhtä tai useampaa rakennusta, joiden yhteenlasketusta lattiapinta-alasta yli puolet on yhtiöjärjestyksessä määrätty osakkaiden hallinnassa oleviksi asuinhuoneistoiksi. Lisäksi vaaditaan, että yhtiön jokainen osa-ke yksin tai yhdessä toisten osakkeiden kanssa oikeuttaa hallitsemaan määrättyä huoneistoa tai muuta osaa yhtiön omistamasta rakennuksesta tai hallitsemasta kiinteistöstä. Jos edellä olevat edellytykset eivät täyty, osakeyhtiö ei ole asunto-osakeyhtiö.Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia (17.5.1991 / 809) sekä pääsääntöisesti vanhan osakeyhtiölain (734/1978) säännöksiä. Kuitenkin esim. asunto-osakeyhtiön sulautumisessa sovelletaan uuden osakeyhtiölain (624/2006) sisältöä.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 8.000 euroa, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Osakkeiden vähimmäismäärä on kolme, ja niiden tulee olla saman mää-räisiä. Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön vel-voitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiö-vastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.
20098_17880.jpg
Aluskate - vain välttämätön paha?
Aluskatteen tarpeesta ja tärkeydestä ollaan montaa mieltä. Monille se on vain välttämätön paha, ja pakollinen kuluerä, josta halutaan säästää. Siksipä helposti tulee valittua se halvin muovikalvo mitä kaupasta löytyy. "Eihän se edes näy mihinkään sen jälkeen, kun vesikate on asennettu!" "Sehän on vain rakennusaikainen suoja, eikö kevytpressukin riittäisi?"Totuus on kuitenkin toinen: aluskatteella on useita tärkeitä tehtäviä. Ensinnäkin se ohjaa vesikaton raoista tai vauriokohdista läpi pääsevän kosteuden turvallisesti pois rakennuksesta. Toiseksi se huolehtii asuintiloista tulevan kondensoituvan vesihöyryn poistosta alusrakenteita ja lämmöneristeitä kastelematta. Lisäksi aluskate toimii rakennusaikaisena suojana, mutta vain väliaikaisesti. Vesikate suositellaan aina asennettavaksi mahdollisimman pian rakennuksen päälle.Lisätietoa Icopalin aluskatteista...
201111_28449.jpg
Ohjaus yksilöllisesti
Nykyaikaisen kodin sähkötekniikalta vaaditaan enemmän kuin koskaan: energiansäästöä, luotettavuutta, muunneltavuutta ja turvallisuutta. KNX -taloautomaatio on standardi (ISO/IEC 14543), joka täyttää nämä vaatimukset. Järjestelmällä voidaan ohjata valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esim. markiiseja. Yhteensopivia tuotteita valmistaa yli 200 laitevalmistajaa.
20223_77325.jpg
Kivitalon rakentaminen käyntiin muutamassa viikossa
Suomalaiset ovat edelleen omakotitalokansaa. Omakotitalosta haaveillaan, sopivaa tonttia etsitään ja kun se löytyy on usein kiire löytää sopiva talopaketti ja päästä uuteen kotiin mahdollisimman pian. Välillä tonttia joudutaan metsästämään kauankin ja tällä hetkellä talojen toimitusajat pidentyneet. Koronapandemia on osaltaan vaikuttanut omakotiasumisen suosion kasvuun. Etätyöstä tuli aluksi välttämättömyys ja vaikuttaisi siltä, että osittainen etätyö on jäämässä pysyvämmäksi muodoksi työskennellä. Tämä osaltaan vaikuttaa kodin tilojen tarpeisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton