• Etusivu
  • Energia

Tämä pieni ja halpa laite voi säästää sähköä enemmän kuin luulitkaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Elisa Oyj
Julkaistu 12.12.2022Päivitetty 05.09.2023
202212_80415.jpg

Selvästi alle sadan euron investoinnilla voi lisätä kodin turvallisuutta ja säästää energiakuluissa. Lue, miten voit hyötyä etäohjattavasta pistorasiasta.

Etäohjattava pistorasian hyödyt

Etäohjattava pistorasia voi olla yllättävän hyödyllinen investointi kalliin sähköenergian aikana. Kyseessä on laite, joka liitetään olemassa olevaan pistorasiaan. Ideana on, että pistorasiaan liitetty voidaan kytkeä päälle tai pois päältä langattomalla etäohjauksella pitkienkin etäisyyksien päästä.

– Tyypillisin käyttökohde on vapaa-ajan asunnon lämmityksen etäkäyttö. Siinä tämä on erityisen kätevä, Simpal-laitteita myyvän Elisan liiketoimintajohtaja Olli-Pekka Nokkonen kertoo.

Kesämökissä pidetään tyypillisesti peruslämpöä yllä lämpöpatterin avulla. Kun patteri kytketään etäohjattavaan pistorasiaan, lämmitys voidaan kytkeä päälle tai pois silloin, kun on tarve tai etukäteen asetetun lämpötilan kohdalla.

Pistorasia osaa lisäksi ilmoittaa, kun käyttäjän määrittelemä lämpötilaraja alittuu tai ylittyy. Laitteiden käynnistäminen lämpötilan mukaan on mahdollista etäohjattavalla pistorasialla, jossa on sisäänrakennettu lämpömittari.

1. Miten pistorasian etäohjaus toimii?

Etäohjaus onnistuu joko tekstiviestillä tai mobiilisovelluksella. Tekstiviesti on pääasiallinen etäohjaustapa sim-kortillisissa pistorasiamalleissa. Tällöin käyttäjä komentaa etäohjattavaa pistorasiaa lähettämällä tekstiviestikomennon laitteeseen asennetun sim-kortin numeroon.

Kalliin sähkön aikana etäohjattava pistorasia voi tuoda merkittävää säästöä lyhyessäkin ajassa.

– Tilan lämpötilaa voidaan laskea huomattavasti lämpömittarilla varustetun etäohjattavan pistorasian avulla ja samalla huolehtia siitä, että esimerkiksi vapaa-ajan asunnossa on riittävän lämmintä, jotta vältytään putkirikoilta tai kosteusvaurioilta. Lämpötilaa voidaan nostaa ennen mökille menoa tai aika ajoin sisäilman kuivaamiseksi. Toisin sanoen energiaa voidaan säästää ilman riskejä ja mukavuudesta tinkimättä, Olli-Pekka Nokkonen kertoo. Jos kohteessa on pörssisähkösopimus, lämmitys voidaan hoitaa silloin, kun sähkö on edullisinta.
Etäohjattava pistorasia toimii SIM-kortin avulla

Etäohjattava pistorasia toimii SIM-kortin avulla

2. Voiko pistorasialla tarkkailla energian kulutusta?

Osassa etäohjattavista pistorasiamalleista on energiankulutusmittari, jonka avulla käyttäjä saa tärkeää tietoa pistorasiaan liitetyn laitteen energiankulutuksesta. Käyttäjä voi tarkistaa kulutuksen etänä tekstiviestillä tai käyttämällä ulkopuolista sovellusta. Haluttaessa pistorasia lähettää automaattisen ilmoituksen, kun kulutus ylittää tietyn rajan.

– Pakkasvahdissa tai patterissa on termostaatti, mutta se jää aina siihen asetukseen, joka on päällä silloin, kun tilasta lähdetään pois, Nokkonen huomauttaa.

Etäohjattavan pistorasian avulla voidaan varmistaa, ettei patteri paahda turhaan viikkotolkulla isolla teholla. Näin energialaskua voi pienentää merkittävästi.

Simpal-pistorasioissa on sisäänrakennettu akku, jonka ansiosta laite osaa lähettää viestin sähkökatkosta ja sen päättymisestä. Näin sähkökatkoon voidaan tarvittaessa puuttua ennen kuin katko on aiheuttanut esimerkiksi jäätymisvahingon tai kosteusvaurion veden pumppauksen katkeamisen seurauksena.

Etäohjattavasta pistorasiasta voi olla hyötyä myös auton esilämmityksen ohjaamiseen sekä sisä- ja ulkovalaistuksen etäkäyttöön. Jos asunnossa ei olla paikalla, valoja voi sammuttaa ja sytyttää ja luoda näin vaikutelma, että joku on paikalla.

3. Millaisia lisävarusteita pistorasiaan on saatavilla?

Pistorasiaan voi yhdistää erilaisia sensoreita, joiden avulla kokonaisuudesta voi luoda edullisen ja tehokkaan kodin pienoishälytysjärjestelmän. Kyseiset liitännäislaitteet ovat saatavilla joihinkin sim-kortillisiin pistorasiamalleihin.

– Pistorasia toimii tällöin keskusyksikkönä, johon voi liittää muita etäohjattavia pistorasioita tai antureita. Tällöin yksi rasia ohjaa muita rasioita yhdellä sim-kortilla ja yhdellä liittymämaksulla, Nokkonen selvittää.

Liitännäislaitteiden listalla on palovaroittimia, vuotovahteja, oviantureita ja liiketunnistimia. Jokainen pienoislaite lähettää tietoa samalla tavalla kuin pistorasia, eli tekstiviestitse tai sovelluksella.

Etäohjattavaan pistorasiaan voi yhdistää liitännäislaitteita, kuten palovaroittimia

Etäohjattavaan pistorasiaan voi yhdistää liitännäislaitteita, kuten palovaroittimia

4. Voinko olla varma tietoturvasta?

Kun etäohjattavaa pistorasiaa käytetään tekstiviesteillä, käyttäjä voi olla luottavaisin mielin.

– Tällöin mitään tietoa laitteen käytöstä ei päädy kolmannen osapuolen palvelimelle. Jos sovelluksen käyttö epäilyttää vähääkään, kannattaa ottaa käyttöön sim-kortilla varustettu malli, Nokkonen opastaa.

5. Miten etäohjattavaa pistorasiaa voi hyödyntää rakennustyömaalla?

Työmailla lämmitys ja tuuletus ovat usein jatkohohtojen varassa. Toisinaan voi käydä niin, että kun viimeinen työmies lähtee paikalta, lämmitin jää kytkemättä pistorasiaan.

– Kun käytössä on etäohjattava pistorasia, jossa on lämpötilan mittaus ja kulutuksen seuranta, voidaan varmistaa, että esimerkiksi yöaikaan ja viikonloppuna olosuhteet ovat otolliset esimerkiksi betonivalujen, tasoitteiden ja maalien kuivumiseen, Nokkonen jatkaa.

Lämpötilahälytyksen avulla voidaan tunnistaa myös mahdollinen jäätymisvaara.

6. Mitä laitteet maksavat?

Etäohjattavien pistorasioiden hinnat alkavat noin 60 eurosta ja liitännäislaitteet, kuten erilaiset anturit, maksavat 25–30 euroa. Sim-kortilliset pistorasiamallit toimivat Elisan Laitenetti S -mobiililiittymällä, jonka hinta on 4,99 euroa kuukaudessa. Kuukausimaksu sisältää rajattoman määrän viestejä ja dataa.

202212_80418.jpg
Elisa Oyj
Energia
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202211_79998.jpg
Virpin ja Markon stressi talo­projektista helpotti valvonta­kameran avulla
Virpi Mustajärven ja Marko Natusen oman kodin rakentamisen valvonta helpottui, kun Reolink valvontakamera välitti livekuvaa tontilta. Kuva pysyi tarkkana myös hämärässä.
202211_80146.jpg
Tiesitkö tämän valvontakameroista? 7 yleisintä kysymystä
Valvontakamera hälyttää tarvittaessa ja lisää turvallisuutta. Mobiilisovelluksen kautta käyttäjä voi seurata tarkasti, mitä valvottavalla alueella tapahtuu. Tutustu alta seitsemään yleisimpään kysymykseen ja niiden vastauksiin valvontakameroista.
202212_80416.jpg
Salla-Maria hankki etäohjattavan pistorasian - Näin se on varashälytin ja vuotovahti
Salla-Maria Santos paransi siirtolapuutarhamökin valvontaa etäohjattavan pistorasian avulla. Pistorasiaan voi liittää myös esimerkiksi vuotovahdin.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20221_74366.jpg
Oletko ostamassa uutta täys­sähkö­autoa? Hae 2 000 euron hankinta­tukea
Tiesitkö, että uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea? Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton