• Etusivu
  • Rakentaminen

Suunnittelijan vaatimukset - kuka saa piirtää?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.11.2011
201110_28371.jpg

Kun rakennusprojektissa "lupakuvien" ja muiden suunnitelmien piirtäminen on ajankohtaista, tulee pohdittua kuka saa piirtää kyseiset piirustukset. Saako kuka tahansa piirtää piirustukset omakotitaloon, pitääkö olla insinööri, jotta voi suunnitella leikkimökin.

Kaikista näistä säädetyt lait, määräykset ja ohjeet selventävät asiaa.

Omakotitalon suunnittelu

Jokaisessa omakotirakennushankkeessa pitää olla nimettynä hankkeen pääsuunnittelija, joka vastaa suunnittelun kokonaisuudesta.

Talopakettitoimitusten yhteydessä pääsuunnittelija on henkilö, joka on toiminut asiantuntijana jo rakennustyyppiä valittaessa ja joka on laatinut asemapiirustuksen, eli henkilö joka vastaa rakennuksen sijoituksesta tontilla ja on myös suunnitellut rakennuksen korkeusaseman sekä pihamaan järjestelyt kokonaisuudessaan.

Omakotitalon rakenteiden suunnittelijan pätevyys: Henkilö on suorittanut vähintään ammattikorkeakoulun tai teknillisen oppilaitoksen rakennus- tai konerakennuksen insinöörin tutkinnon tai aiemman vastaavan tutkinnon ja on lisäksi rakennesuunnittelijana hankkinut suunnittelukokemuksen.

Omakotitalon suunnitelmia tekevät:
- rakennusmestarit
- insinöörit
- arkkitehdit

Pääpiirustukset rakennuslupaa varten tulee pätevän suunnittelijan laatia ja allekirjoittaa.

Pienehkön maatalousrakennuksen tai varaston suunnittelu

Kun kohteena on rakennus tai tila, jossa on pientalon tavanomaiset rakenteet; tai joka on enintään 2-kerroksinen ja jossa yleensä vain tilapäisesti oleskelee ihmisiä, kuten pienehkö varasto tai maatalouden tuotantorakennus, pinta-ala enintään 300 m2 ja jännevälit enintään 6 m. Korjausrakentamisessa kyseessä voi olla esimerkiksi ylläpitokorjaus entiseen tyyliin käyttötarkoitusta vaihtamatta tai pienehkö muutostyö.

Rakenteiden suunnittelijan pätevyys: Henkilö on suorittanut vähintään teknillisen oppilaitoksen rakennustekniikan tai -tuotannon tai konerakennuksen opintosuunnalla teknikon tutkinnon (rakennusmestarin), johon sisältyvät riittävät kyseessä olevien rakenteiden suunnittelua ja toimintaa käsittelevät opintosuoritukset.

Pieni asumiseen tarkoittamaton rakennus tai rakennelma

Kun kohteena on rakennus tai tila on pieni, 1-kerroksinen sekä tarkoitettu muuhun kuin pysyvään asumiseen tai työntekoon ja rakenteet voidaan riittävästi esittää rakennussuunnitelmassa. Tällasia rakennuksia ja rakennelmia ovat esimerkiksi leikkimökit ja grillikatokset. Korjaamisessa kyseessä voi olla esimerkiksi helppo, pienehkö ylläpitokorjaus.

Kohteen suunnittelijalla tulee olla näyttöä asianomaiseen suunnittelutehtävään riittäväksi katsottavasta kokemuksesta. Henkilöllä ei tarvitse olla suoritettuna rakennusalan tutkintoa, mutta jolla voidaan katsoa olevan rakennuskohteen tai suunnittelutehtävän laatu ja laajuus huomioon ottaen riittävä osaaminen.

Erittäin vaativat kohteet

Kun kyseessä on suunnittelutehtävä erittäin vaativaan ympäristöön tai rakennuspaikalle, esimerkiksi keskusta-alueelle, suojeltuun rakennukseen tai historiallisesti tai maisemallisesti merkittävään kohteeseen, tällöin kohdetta suunnittelevalta henkilöltä edellytetään arkkitehdin koulutusta tai suunnittelutehtävään soveltuvaa rakennusalan korkeakoulututkintoa (diplomi-insinööri).

Lähteet:
A2 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202211_80015.jpg
Kuinka päästä eroon jarrutusjäljistä?
Wc-istuimen puhdistus on harvemmin kenenkään mielipuuhaa. IDOn tietopaketin avulla annat kyytiä niin jarrutusjäljille kuin pinttyneemmällekin lialle, pidät pönttösi puhtaana sekä huuhteluveden raikkaana – ja mikä parasta, pääset itse helpommalla.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
20212_68783.jpg
Viikon sisustusidea: Miten vaalennan vanhan hirsipinnan?
KYSYMYS:Tarkoitus olisi vaalentaa sisäilmettä lähes 50 v. vanhassa saunamökissä. Hirsiseinille ei ole tehty mitään käsittelyä koskaan ja ne ovat tummuneet. Mökki on talvisin kylmillään. Mitä käsittelyä voisi ajatella seinille ja katolle? Onko jotain aineita millä saisi puunsyyt jäämään näkyviin ainakin seinissä ja niin, että lopputulos olisi kaunis eikä tumma seinä paistaisi läpi?
20205_64462.jpg
Ihailetko vanhaa, harmaata pintaa?
Ihailetko vanhan tyylistä harmaata pintaa, jota löytyy ajan patinoimista rakennuksista? Enää ei tarvitse käyttää suolahappoa ja myrkkyjä pinnan saamiseksi. Harmaiden pintojen käsittelyyn on kehitetty uusi tuote, SIOO:X. Vesiohenteinen ja myrkytön tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon.Patentoitu SIOO:X vaikuttaa mekaanisesti, fossilisoivan menetelmän kautta puupintaan. Pinta pysyy tuulettuvana, SIOO:X ehkäisee halkeilua sekä tikkuuntumista. Puupinta on käsittelyn jälkeen tiivis, pehmeä ja miellyttävä jalkapohjalle. Ulospäin pinta on kaunis ja tasaisen harmaasävyinen peittämättä kuitenkaan puun syitä.Tehokas käsittely suojaa käsiteltyä pintaa sieniltä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja tuhoelämiä vastaan (EN 46 ja EN 113 mukaisesti).
20106_22382.jpg
Icopal aluskatteet
Icopal aluskatteet ovat kovien katteiden alle tarkoitettuja - laadukkaita ja kestäviä. Aluskate on katon olennaisin osa, sillä aluskate toimii kosteuden todellisena pysäyttäjänä. Aluskatteen pitää kestää vähintään yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalin ja se suojaa rakenteita kaikelta mahdolliselta kosteudelta. Jos aluskate vuotaa, ei pelkkä paikkailu useimmiten riitä, vaan koko vesikatto on silloin vaihdettava. Aluskate toimii myös rakennuksen väliaikaisena suojana ennen varsinaisen katteen asentamista. Icopalin aluskatevalikoimasta löytyy laadukas ja sopiva aluskate kaikille katemateriaaleille.
20179_50215.jpg
Tiilijulkisivun monet mahdollisuudet
Tiili on materiaalina moni-ilmeinen. Tiilen värivalikoima on laaja ja lisäksi pintastruktuureita on useita erilaisia. Myös laastisauman värillä ja paksuudella on suuri vaikutus julkisivun ulkoasuun. Saumaton, keraaminen julkisivu rakentuu yhä useammin kattotiilistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton