• Etusivu
  • Talo

Silmänruokaa, tuoksuja ja maisteltavaa omalla lasiterassilla

Näin teet helposti lasiterassista oma puutarhan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Julkaistu 29.04.2014Päivitetty 16.05.2023
20235_81797.jpg

Ajattele, kuinka ihanaa olisikaan kasvattaa omaa hyötykasvien satoa tai kesän kauneimmat kukat oman lasiterassin suojassa, suojassa tuulelta ja sateelta.

Ruukkupuutarhojen suosio on lisääntynyt niiden muunneltavuuden ja myös pienen tilantarpeen vuoksi. Ruukuissa kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan. Toisaalta ruukkuja on helppo siirtää paikasta toiseen halun ja tarpeen mukaan. Myös hyötykasvien kasvattaminen sujuu esimerkiksi valmiissa kasvusäkeissä siististi ja kätevästi.

Pienessä puutarhassa voi oikeastaan kasvattaa kaikkea samaa kuin isommassakin puutarhassa: yksi- ja monivuotisia kukkia ja hyötypuutarhan herkkuja. Voit perustaa myös villin kukkaviidakon; suihkulähteen solinalla täydennettynä. Pienessä tilassa on vain otettava huomioon kasvin tuleva koko (leikkaamalla pystyy pitämään jossain määrin kurissa), juuriston vaatima tilantarve sekä talvisäilytys. Ruukuissa, laatikoissa ja säkeissä voi kesäkukkien ohella kasvattaa mitä monivuotisia kasveja tahansa – ainakin nuoruusvaiheen ajan – kunhan kasvuolosuhteet ovat kasville sopivat ja talvisäilytyspaikka tarjolla.

Puutarha mahtuu pieneenkin tilaan

Lasiterassin valo-olosuhteet, tuulisuus sekä tilan koko vaikuttavat kasvien, kasvualustojen sekä kasvatusastioiden valintaan omien toiveiden ja resurssien ohella. Lasiterassin ilmansuunnalla ja sen valo-olosuhteilla on suuri merkitys. Etelän ja lounaan suuntaiset terassit ovat yleensä aurinkoisia tai peräti paahteisia – lännen ja idän suuntaisille terasseille aurinko paistaa korkeintaan puoli päivää (puolivarjoinen). Joskus lasiterassia saattaa toki varjostaa suuri puu tai toinen rakennus, jolloin valo-olosuhteet saattavat olla ilmansuunnasta huolimatta varjoisampia.

Lasitus tekee tilasta suojaisamman ja lämpimämmän, mikä jatkaa kasvien kasvukautta jopa pari kuukautta. Tilan tuuletukseen sekä satoa tuottavien kasvien pölytykseen tulee kuitenkin kiinnittää huomiota.

Yhdistele rohkeasti eri lajeja, värejä sekä lehtimuotoja. (Kuva: Adobe Stock)

Yhdistele rohkeasti eri lajeja, värejä sekä lehtimuotoja. (Kuva: Adobe Stock)

Etenkin paahteisella paikalla kukkalaatikoiden ja amppeleiden mullalta vaaditaan paljon, koska kasvien vedentarve on suuri. Mullan tulisi varastoida vettä ja toisaalta kuivuttuaankin kostua helposti uudelleen. Kastelun tarvetta vähennetään käyttämällä altakasteluruukkuja, tippukastelulaitteita sekä kesäkukkamultaa tai multaan sekoitettavia kastelurakeita. Lisäksi kasvien sijoittamisella sekä erilaisilla varjostustoimenpiteillä on vaikutusta kastelutarpeeseen.

Myös astian koko sekä materiaali vaikuttavat kasteluntarpeeseen. Iso multatila säilyttää kosteuden paremmin kuin pieni. Lasittamattomat saviruukut imevät kosteutta enemmän kuin lasitepintaiset tai muoviset ruukut, joten kasveille on vastaavasti annettava useammin vettä. Metalliset astiat keräävät puolestaan lämpöä, joten juuristolle tulee tukalat oltavat, mikäli aurinko pääsee paistamaan suoraan ruukun pintaan pitkän aikaa. Metallista astiaa kannattaakin käyttää mieluummin suojaruukkuna tai ainakin sijoittaa se sopivasti varjoon.

Kukkaloistoa kesäkukilla

Kesäkukat ovat yksi- tai kaksivuotisia. Valmiilla kesäkukilla saadaan nopeasti valmis, kukkiva lasiterassi. Voit istuttaa niitä erilaisiin parvekelaatikoihin, ruukkuihin ja amppeleihin. Yhdistelemällä eri lajeja ja värejä saa näyttäviä kokonaisuuksia.

Parvekelaatikoissa, amppeleissa ja ruukuissa multatilavuus on suhteellisen pieni, joten mullan on oltava laadukasta. Kasvatettaessa yksivuotisia kasveja multa vaihdetaan vuosittain. Kun käytetään Kesäkukkamulta -erikoiskasvualustaa, erillistä salaojaa astian pohjalla ei tarvita, koska multa sisältää ilmavuutta lisäävää kevytsoramursketta. Sama multa soveltuu myös monivuotisten kasvien ruukkuistutuksiin.

Muista, että erityisesti amppelikasveja on kasteltava runsaasti. Juuripaakku ei saa päästä kuivumaan. Jos kasvi on päässyt kuivahtamaan, voi sen elvyttämistä kokeilla upottamalla amppelin vesialtaaseen tai ämpäriin.

Monivuotiset kasvit lasiterassilla

Monivuotisten puiden, pensaiden, perennojen ja köynnösten vihertymistä ja kasvua on keväällä mukava seurata; myös lasiterassilla. Etenkin puita ja pensaita pitää yleensä keväisin (ja tarvittaessa kasvukaudenkin aikana) leikata kasvun kurissapitämiseksi. Kannattaa valita lajit, jotka pysyvät sopivan kokoisena vähällä vaivalla.

Monivuotisissa kasveissa on muistettava riittävän iso multatila eli astia. Kivikkokasveille riittää 10–20 cm, keskikokoisille perennoille 30–40 cm, ryhmäruusuille ja köynnöksille 40–60 cm ja suurikokoisille perennoille sekä pensaille 50 cm. Pienet puut tarvitsevat viihtyäkseen 60–80 cm paksun kasvualustan. Huomioi myös, että multa ei saa päästä talvella jäätymään eli suojaa ruukut huolellisesti syksyllä – tai vie ne viileään varastoon. Istuta kasvit siis riittävän isoihin ja tarvittaessa lämpöeristettyihin astioihin.

Ohje

Ohje

Vinkkejä monivuotisten kasvien kasvatukseen:

  • Valitse monivuotisista kasveista valo-oloihin sopivat ja kaikkein kestävimmät lajit lasiterassille.
  • Riittävä kasvutila ja sopiva kasvualusta, lannoitus ja talvisuojaus varmistavat kasvin menestymisen.
  • Muista tarkkailla jo varhaiskeväästä lähtien ikivihreiden havukasvien kosteutta, etteivät ne pääse kuivumaan kevätauringossa.

Terassilla menestyvät monenlaiset kasvit:

Pensaista parhaimpia ovat pienikokoiset lajit, kuten ruusuangervot, kurttulehtiruusut tai hanhikit.

Köynnöksillä saa näyttävän seinämän terassille. Seinän peitoksi sopivia monivuotisia köynnöksiä ovat tavallinen villiviini ja humala. Kärhöistä kestävimpiä ovat pienikukkaiset alppikärhöt, siperiankärhöt ja kiinankärhöt. Astiaan istutetut kärhöt talvehtivat varmimmin kellarissa. Myös yksivuotisia köynnöksiä kannattaa kasvattaa; nopeasti kasvava köynnös on esimerkiksi ruusupapu, jonka hoitokaan ei suurempia ponnisteluja vaadi. Lisäksi pavut ovat syötäviä.

Perennoista terassilla menestyvät parhaiten matalajuuriset lajit, jotka eivät tarvitse kovin syvää kasvualustaa. Vuorenkilvet, kuunliljat, jaloangervot, talviot ja monet muut ovat kauniita sekä yksinään että reunuskasveina.

Satoa omasta pikku hyötypuutarhasta

Kasvimaa mahtuu ruukkuun, säkkiin tai laatikkoon! Itse asiassa astia- ja säkkiviljelyn aloittaminen on yksinkertaisempaa kuin kasvien kasvatus maassa, sillä kasvualusta on heti valmiina kasvatukseen.
VINKKI: Parvekkeelle kannattaa ostaa valmiita taimia, koska idätys kestää usein kuukausia ja ei aina ole riittävästi tilaa taimikasvatukselle.

Kasvatusastia valitaan käytettävissä oleva tilan ja oman viljelyinnostuksen mukaan. Yrttien siemenet voi kylvää tavalliseen kukkaruukkuun ja tavallisessa ruukussa voi kasvattaa vaikka perunoita. Keskikokoiseen ruukkuun mahtuu yksi peruna. Sadon jouduttamiseksi perunat kannattaa esi-idättää ennen istutusta.

Lasitetulla terassilla kasvit kukoistavat aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lumon Suomi Oy
Talo
lasitukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20221_73938.jpg
Jätä hyvästit terassin lumitöille - asennuta lasiterassi talvella
Lasiterassin asennus onnistuu vuodenajasta riippumatta, mutta etenkin talvi on oiva aika asentaa lasiterassi. Lasitettu terassi tuo lisätilaa kotiin, kun talviset ulkoiluvälineet säilyvät terassilla säältä suojassa ja käyttövalmiina. Kun tilaat lasituksen jo talvella, pääset terassille nauttimaan aamukahvista aikaisin keväällä.
20199_59867.jpg
Terassikauden ei tarvitse olla vielä ohi
Syksyn sateet kertovat, että terassikausi alkaa olla auttamatta ohi. Ei välttämättä.Lasituksen myötä terassin käyttöaika pidentyy ja terassilla on miellyttävää nauttia pimenevistä illoista tunnelmallisessa valaistuksessa pitkälle syksyyn. Lasitettu terassi pitää myös tuulen tehokkaasti loitolla. Sääsuojan lisäksi hyvin suunniteltu ja kodikas lasiterassi toimii toisena olohuoneena, johon on mukava istahtaa nauttimaan lämpimästä kahvista tai vilvoitella saunan jälkeen. Kylmät varpaat lämpenevät termomatolla. Myös LED-valot on järkevä asentaa lasituksen asennuksen yhteydessä.
20186_53376.jpg
Lasiterassi jokinäkymällä
Dekotalo Villa Vaski (kohde 33) sijaitsee rannassa ja lasiterassilta aukeavatkin upeat näkymät joelle. Lasitetun osuuden lisäksi avointa terassipinta-alaa on runsaasti. Lasiterassi on noin 22 neliötä.
20195_58011.jpg
Mitkä ovat lasiterassin rakentamisen a ja o?
Monissa kodeissa mietitään terassin rakentamista omakoti- tai rivitalopihaan tuomaan lisätilaa ja uudenlaista asumismukavuutta. Kattamaton terassi eli patio ei kuitenkaan suojaa viileiltä keleiltä, sateelta ja tuulelta. Oletpa rakentamassa uutta taloa tai remontoimassa vanhaa, pohdi terassilasien hankkimista. Lasitettu terassi lisää terassin käyttöastetta huomattavasti.
20239_83090.jpg
Kestääkö lasiterassi lumikuormaa?
Terassi- ja parvekelasituksia tehdään ympäri vuoden. Jos terassia ei ole lasitettu, voi terassilla vietetty aika jäädä vuoden aikana todella lyhyeksi, eikä terassia tule hyödynnettyä siinä mitassa kuin sitä voisi vuoden aikana käyttää. Lasiterassia voi parhaimmillaan hyödyntää ympäri vuoden eri käyttötarkoituksiin tarpeen mukaan.
20216_71342.jpg
Älä anna kolean tuulen ja sateen pilata juhliasi
Onko loppukesälle tai syksylle tiedossa jokin suuri juhla? Ja nyt mietityttää, että mitä jos sää onkin sateinen, tuulinen tai viileä juuri kyseisenä päivänä. Ihmiset eivät voi siinä tapauksessa viettää juhlaa ulkosalla vaan kaikkien on pakkauduttava hikoilemaan sisätiloihin. Jos terassilla on lasitus, tätä murhetta ei ole. Lasituksen ansiosta voit viettää kesän ja syksyn juhlat ilman huolta säästä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton