• Etusivu
  • Talo

Silmänruokaa, tuoksuja ja maisteltavaa omalla lasiterassilla

Näin teet helposti lasiterassista oma puutarhan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Päivitetty 16.05.2023
20235_81797.jpg

Ajattele, kuinka ihanaa olisikaan kasvattaa omaa hyötykasvien satoa tai kesän kauneimmat kukat oman lasiterassin suojassa, suojassa tuulelta ja sateelta.

Ruukkupuutarhojen suosio on lisääntynyt niiden muunneltavuuden ja myös pienen tilantarpeen vuoksi. Ruukuissa kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan. Toisaalta ruukkuja on helppo siirtää paikasta toiseen halun ja tarpeen mukaan. Myös hyötykasvien kasvattaminen sujuu esimerkiksi valmiissa kasvusäkeissä siististi ja kätevästi.

Pienessä puutarhassa voi oikeastaan kasvattaa kaikkea samaa kuin isommassakin puutarhassa: yksi- ja monivuotisia kukkia ja hyötypuutarhan herkkuja. Voit perustaa myös villin kukkaviidakon; suihkulähteen solinalla täydennettynä. Pienessä tilassa on vain otettava huomioon kasvin tuleva koko (leikkaamalla pystyy pitämään jossain määrin kurissa), juuriston vaatima tilantarve sekä talvisäilytys. Ruukuissa, laatikoissa ja säkeissä voi kesäkukkien ohella kasvattaa mitä monivuotisia kasveja tahansa – ainakin nuoruusvaiheen ajan – kunhan kasvuolosuhteet ovat kasville sopivat ja talvisäilytyspaikka tarjolla.

Puutarha mahtuu pieneenkin tilaan

Lasiterassin valo-olosuhteet, tuulisuus sekä tilan koko vaikuttavat kasvien, kasvualustojen sekä kasvatusastioiden valintaan omien toiveiden ja resurssien ohella. Lasiterassin ilmansuunnalla ja sen valo-olosuhteilla on suuri merkitys. Etelän ja lounaan suuntaiset terassit ovat yleensä aurinkoisia tai peräti paahteisia – lännen ja idän suuntaisille terasseille aurinko paistaa korkeintaan puoli päivää (puolivarjoinen). Joskus lasiterassia saattaa toki varjostaa suuri puu tai toinen rakennus, jolloin valo-olosuhteet saattavat olla ilmansuunnasta huolimatta varjoisampia.

Lasitus tekee tilasta suojaisamman ja lämpimämmän, mikä jatkaa kasvien kasvukautta jopa pari kuukautta. Tilan tuuletukseen sekä satoa tuottavien kasvien pölytykseen tulee kuitenkin kiinnittää huomiota.

Yhdistele rohkeasti eri lajeja, värejä sekä lehtimuotoja. (Kuva: Adobe Stock)
Yhdistele rohkeasti eri lajeja, värejä sekä lehtimuotoja. (Kuva: Adobe Stock)

Etenkin paahteisella paikalla kukkalaatikoiden ja amppeleiden mullalta vaaditaan paljon, koska kasvien vedentarve on suuri. Mullan tulisi varastoida vettä ja toisaalta kuivuttuaankin kostua helposti uudelleen. Kastelun tarvetta vähennetään käyttämällä altakasteluruukkuja, tippukastelulaitteita sekä kesäkukkamultaa tai multaan sekoitettavia kastelurakeita. Lisäksi kasvien sijoittamisella sekä erilaisilla varjostustoimenpiteillä on vaikutusta kastelutarpeeseen.

Myös astian koko sekä materiaali vaikuttavat kasteluntarpeeseen. Iso multatila säilyttää kosteuden paremmin kuin pieni. Lasittamattomat saviruukut imevät kosteutta enemmän kuin lasitepintaiset tai muoviset ruukut, joten kasveille on vastaavasti annettava useammin vettä. Metalliset astiat keräävät puolestaan lämpöä, joten juuristolle tulee tukalat oltavat, mikäli aurinko pääsee paistamaan suoraan ruukun pintaan pitkän aikaa. Metallista astiaa kannattaakin käyttää mieluummin suojaruukkuna tai ainakin sijoittaa se sopivasti varjoon.

Kukkaloistoa kesäkukilla

Kesäkukat ovat yksi- tai kaksivuotisia. Valmiilla kesäkukilla saadaan nopeasti valmis, kukkiva lasiterassi. Voit istuttaa niitä erilaisiin parvekelaatikoihin, ruukkuihin ja amppeleihin. Yhdistelemällä eri lajeja ja värejä saa näyttäviä kokonaisuuksia.

Parvekelaatikoissa, amppeleissa ja ruukuissa multatilavuus on suhteellisen pieni, joten mullan on oltava laadukasta. Kasvatettaessa yksivuotisia kasveja multa vaihdetaan vuosittain. Kun käytetään Kesäkukkamulta -erikoiskasvualustaa, erillistä salaojaa astian pohjalla ei tarvita, koska multa sisältää ilmavuutta lisäävää kevytsoramursketta. Sama multa soveltuu myös monivuotisten kasvien ruukkuistutuksiin.

Muista, että erityisesti amppelikasveja on kasteltava runsaasti. Juuripaakku ei saa päästä kuivumaan. Jos kasvi on päässyt kuivahtamaan, voi sen elvyttämistä kokeilla upottamalla amppelin vesialtaaseen tai ämpäriin.

Monivuotiset kasvit lasiterassilla

Monivuotisten puiden, pensaiden, perennojen ja köynnösten vihertymistä ja kasvua on keväällä mukava seurata; myös lasiterassilla. Etenkin puita ja pensaita pitää yleensä keväisin (ja tarvittaessa kasvukaudenkin aikana) leikata kasvun kurissapitämiseksi. Kannattaa valita lajit, jotka pysyvät sopivan kokoisena vähällä vaivalla.

Monivuotisissa kasveissa on muistettava riittävän iso multatila eli astia. Kivikkokasveille riittää 10–20 cm, keskikokoisille perennoille 30–40 cm, ryhmäruusuille ja köynnöksille 40–60 cm ja suurikokoisille perennoille sekä pensaille 50 cm. Pienet puut tarvitsevat viihtyäkseen 60–80 cm paksun kasvualustan. Huomioi myös, että multa ei saa päästä talvella jäätymään eli suojaa ruukut huolellisesti syksyllä – tai vie ne viileään varastoon. Istuta kasvit siis riittävän isoihin ja tarvittaessa lämpöeristettyihin astioihin.

Ohje

Ohje

Vinkkejä monivuotisten kasvien kasvatukseen:

  • Valitse monivuotisista kasveista valo-oloihin sopivat ja kaikkein kestävimmät lajit lasiterassille.
  • Riittävä kasvutila ja sopiva kasvualusta, lannoitus ja talvisuojaus varmistavat kasvin menestymisen.
  • Muista tarkkailla jo varhaiskeväästä lähtien ikivihreiden havukasvien kosteutta, etteivät ne pääse kuivumaan kevätauringossa.

Terassilla menestyvät monenlaiset kasvit:

Pensaista parhaimpia ovat pienikokoiset lajit, kuten ruusuangervot, kurttulehtiruusut tai hanhikit.

Köynnöksillä saa näyttävän seinämän terassille. Seinän peitoksi sopivia monivuotisia köynnöksiä ovat tavallinen villiviini ja humala. Kärhöistä kestävimpiä ovat pienikukkaiset alppikärhöt, siperiankärhöt ja kiinankärhöt. Astiaan istutetut kärhöt talvehtivat varmimmin kellarissa. Myös yksivuotisia köynnöksiä kannattaa kasvattaa; nopeasti kasvava köynnös on esimerkiksi ruusupapu, jonka hoitokaan ei suurempia ponnisteluja vaadi. Lisäksi pavut ovat syötäviä.

Perennoista terassilla menestyvät parhaiten matalajuuriset lajit, jotka eivät tarvitse kovin syvää kasvualustaa. Vuorenkilvet, kuunliljat, jaloangervot, talviot ja monet muut ovat kauniita sekä yksinään että reunuskasveina.

Satoa omasta pikku hyötypuutarhasta

Kasvimaa mahtuu ruukkuun, säkkiin tai laatikkoon! Itse asiassa astia- ja säkkiviljelyn aloittaminen on yksinkertaisempaa kuin kasvien kasvatus maassa, sillä kasvualusta on heti valmiina kasvatukseen.
VINKKI: Parvekkeelle kannattaa ostaa valmiita taimia, koska idätys kestää usein kuukausia ja ei aina ole riittävästi tilaa taimikasvatukselle.

Kasvatusastia valitaan käytettävissä oleva tilan ja oman viljelyinnostuksen mukaan. Yrttien siemenet voi kylvää tavalliseen kukkaruukkuun ja tavallisessa ruukussa voi kasvattaa vaikka perunoita. Keskikokoiseen ruukkuun mahtuu yksi peruna. Sadon jouduttamiseksi perunat kannattaa esi-idättää ennen istutusta.

Lasitetulla terassilla kasvit kukoistavat aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn

Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti

Terassilasituksen hintaan vaikuttavat monet asiat, kuten terassin muoto ja mitat, asennustapa, arkkitehtuuriset vaatimukset. Tarkan hinta-arvion saat veloituksetta Lumonin asiantuntijoilta.

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lumon Suomi Oy
Talo
lasitukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20198_59294.jpg
Lasiterassit asuntomessukohteiden kestosuosikit
Vuoden 2019 Asuntomessut järjestettiin Kouvolassa yli satavuotisen Pioneeripuiston alueella. Kymijoen rantamaisemiin, historialliseen kasarmimiljööseen rakentui moderneja pientaloja, rivitaloja, paritaloja sekä uudenlainen senioriasumisen kortteli.Rakennuttajat ovat vuosittain valikoineet Lumonin terassilasitukset lisäämään asuntomessualueelle nousevien kotiensa viihtyvyyttä ja terassiensa käyttöastetta. Niin tälläkin kertaa. Kouvolassa Lumonin parveke- ja terassilasituksia löytyi neljästä eri messukohteesta; Airon neito, Airon haave, Villa Element sekä Talo Unto.Mikäli et ehtinyt vierailla messuilla,esittelemme seuraavassa kahden messukohteen terassit.
20216_71342.jpg
Älä anna kolean tuulen ja sateen pilata juhliasi
Onko loppukesälle tai syksylle tiedossa jokin suuri juhla? Ja nyt mietityttää, että mitä jos sää onkin sateinen, tuulinen tai viileä juuri kyseisenä päivänä. Ihmiset eivät voi siinä tapauksessa viettää juhlaa ulkosalla vaan kaikkien on pakkauduttava hikoilemaan sisätiloihin. Jos terassilla on lasitus, tätä murhetta ei ole. Lasituksen ansiosta voit viettää kesän ja syksyn juhlat ilman huolta säästä.
202011_61817.jpg
Onko terassinne tyhjillään läpi talven? Entä jos terassikausi jatkuisi läpi vuoden?
Syksyn myötä terassikalusteet on monessa kodissa viety suojaan, sillä Suomen talvi ei tunne armoa niitä kohtaan. Terassi hautautuu lumen alle odottamaan seuraavaa kesää ja parempia terassikelejä. Mitäpä, jos kalusteita ei tarvitsisikaan kuljettaa varastoon, vaan ne voisivat olla terassilla läpi talven? Samalla terassista voisi sisustaa tunnelmallisen talvihuoneen, jossa nauttia kupillisen kuumaa sinisen hetken aikaan huopien lämmössä kynttilöiden keskellä.
20154_43216.jpg
Uusi tyylikäs sivuunliukuva terassilasitus
Lumonin liukulasi on monikäyttöinen. Se sopii katettujen ja avoterassien sekä puu- ja alumiinirunkoisten ulkonevien terassien lasittamiseen. Lisäksi liukulasi soveltuu myös katoksien ja sisääntulojen suojaksi.Lasituksen rakenne ei vaadi välttämättä kiinteää reunalasia, minkä ansiosta lasit on mahdollista saada avautumaan kahteen eri suuntaan. Liukulasielementin toinen pystypuite voidaan myös jättää haluttaessa pois.
Lumon lasiterassi Espoo 1
Näin hankit terassilasituksen
Lumon terassilasituksen hankinta on todella helppoa. Lumon hoitaa koko prosessin aina suunnittelusta asennukseen niin, että sinulle jää vain pohdittavaksi, mihin kaikkeen aiot käyttää uutta lisätilaasi. Varaamalla Lumonilta maksuttoman suunnittelukäynnin, asiantuntijat suunnittelevat lasituksen kanssasi tarpeidesi mukaiseksi, ottaa tarvittavat mitat terassisuunnitelmaa varten ja laatii sinulle tarjouksen.
20153_42696.jpg
Lämmintä vettä mökille, talliin tai grillikatokseen
Oras Safira-mökkihana/vedenlämmitin -yhdistelmällä saa helposti lisää mukavuutta vapaa-aikaan. Jos mökille, kesäkeittiöön, grillikatokseen tai autotalliin tulee kiinteä kylmävesijohto ja sähkö, sinne on helppo järjestää myös tiskaus- tai käsienpesupiste Oras Safira mökkihanan avulla.Sekä hana että 5 litran vedenlämmitin tulevat yhdessä paketissa.Hanan virtaama on 5 litraa minuutissa.Asentaminen on helppoa – tarvitaan vain kylmävesiliitäntä ja sähkö.Saatavissa sekä pesuallas- että keittiöversiot: 1003F ja 1023F.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton