Sälekaihtimet puhtaaksi eri menetelmin
Kaihtimia on eri asennusvaihtoehdoilla ja ne luonnollisesti myös likaantuvat eri lailla. Ja jos kaihtimia on erilaisia, on myös erilaisia tapoja saada ne puhtaaksi. TTS Työtehoseura kokeili, miten alumiiniset ja puiset sälekaihtimet saa puhdistettua. Älä päästä pölyä pinttymään kaihtimiisi.
Valitse puhdistusmenetelmä likaisuuden mukaan
Sälekaihdinten puhdistus kannattaa ajoittaa perusteellisemman siivouksen tai ikkunanpesun yhteyteen. Puhdistusmenetelmiä on monia ja toteutukseen vaikuttaa myös kaihdinmateriaali, joka on tavallisesti puuta tai metallia. Mikäli valmistaja on antanut puhdistukseen erityisohjeita, niitä on noudatettava.
Ikkunan päälle asennettujen kaihtimien osalta hyvä lopputulos saavutetaan, kun kaihtimet irrotetaan ja puhdistetaan ulkona tai pesutiloissa, materiaalin ja mahdollisuuksien mukaan. Urakka on työläs, mutta lopputulos on palkitseva. Kevyemminkin konstein hommasta selviää, mikäli kaihtimia ei päästä pinttymään kovin likaisiksi.
Info
TTS kokeili seuraavia puhdistusmenetelmiä:
- sälekaihtimien imurointi pölynimurilla, pölysuutinta käyttäen
- sälekaihtimien harjaus Sini-sälekaihdinpuhdistimella
- sälekaihtimien puhdistus Iisi -sälekaihtimen puhdistimella
- sälekaihtimien puhdistus lampaanvillaisella Sini-pölyhuiskalla
- sälekaihtimien puhdistus Sini-mikrokuituliinalla
Imurointi
Kaihdinten imurointi pölynimurin pölysuutinta käyttäen on kohtuullisen nopea menetelmä. Kaihtimet suljetaan ja säleet imuroidaan imurin pienimmällä imuteholla rauhallisin, säleiden suuntaisin vedoin. Yhdellä vedolla puhdistuu 1–2 sälettä. Säleet imuroidaan molemmin puolin, eli kaihtimet käännetään välillä. Pinttynyt lika ja tahrat eivät imuroiden irtoa, mutta kevyt pöly lähtee.
Sälekaihdinten pesin
Sini-sälekaihdinpuhdistin sopii irtopölyn poistoon sälekaihtimista ja valmistajan mukaan sillä voi puhdistaa myös pieniä likatahroja ja ikkunanpieliä. Pesimen harjakset asettuvat sälekaihtimien väliin, joten säleet puhdistuvat niitä vaakasuorassa harjatessa molemmin puolin.
Puhdistinta käytetään kuivana ja sillä voidaan puhdistaa jopa 4–5 sälettä kerrallaan, kun harjakset asettelee huolellisesti säleiden väliin. Vaihtoehtoisesti säleet voidaan kääntää alaspäin, jolloin puhdistaminen on vielä nopeampaa. Harjan voi pestä vedellä ja miedolla pesuaineella.
Mikrokuituinen puhdistin
Iisi- sälekaihdinpuhdistin sopii sekä pölyn poistoon että tahrojen puhdistamiseen. Mikrokuituisella pesinosalla voi puhdistaa kerrallaan kaksi sälettä molemmin puolin, säleiden suuntaisesti pesintä vetäen.
Kevyesti likaantuneet, pölyiset kaihtimet puhdistetaan kuivalla pesimellä, joka varautuu staattisesti ja kerää pölyn itseensä. Pesin kostutetaan, jos kaihtimissa oleva lika ei lähde kuivalla pesimellä. Mikrokuitupesimen voi pestä pyykinpesukoneessa 40 asteessa. Pesussa ei saa käyttää huuhteluainetta.
Lampaanvillainen puhdistin
Lampaanvillainen Sini -pölyhuiska sopii kevyesti pölyyntyneiden sälekaihtimien puhdistamiseen. Kaihtimet suljetaan ja pölyhuiskaa liu’utetaan kaihdinpinnalla pyörittävin liikkein ylhäältä alaspäin. Kaihtimet puhdistetaan molemmin puolin.
Huiskaa käytetään kuivana ja se puhdistetaan käytön jälkeen imuroimalla tai ravistelemalla ulkona.
Mikrokuituliina
Mikrokuituliinalla puhdistuvat sekä pöly että tahrat. Sälekaihtimet voidaan pyyhkiä niiden ollessa kiinni tai auki. Säleiden molemmat puolet saadaan puhdistettua samanaikaisesti, kun kaihtimet ovat auki. Menetelmällä saavutetaan hyvä tulos, mutta yksitellen tapahtuva säleiden puhdistus vie aikaa.
Suljetut, alas lasketut kaihtimet puhdistetaan ylhäältä alas pyyhkien, joka sujuu nopeasti, mutta puhdistustulos ei ole edellisen veroinen. Kuivana mikrokuituliina varautuu sähköisesti ja sitoo pölyä. Nihkeäksi kostutettuna liina puhdistaa myös muuta likaa ja rasvaa, jopa ilman pesuaineita.
Info
TTS kouluttaa eri alojen ammattilaisia. TTS on yleishyödyllinen yhdistys, joka tarjoaa valtakunnallisesti koulutus- ja kehittämispalveluja. TTS Työtehoseura on yksi maamme suurimmista ja vanhimmista yksityisistä ammatillisen koulutuksen järjestäjistä, joka kouluttaa vuosittain noin 7 000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi ja osaajiksi.
Tutustu TTS:n koulutustarjontaan.