• Etusivu
  • LVI

Säästä energiaa oikein mitoitetulla ilmalämpöpumpulla – vinkit valintaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Bosch Home Comfort
Päivitetty 08.03.2024
20216_71258.jpg

Ilmalämpöpumppua ostaessa kannattaa tutustua ominaisuuksiin huolella, jolloin saat sinulle sopivan laitteen.

Ilmalämpö on uusiutuvaa ja ekologista energiaa. Talvella ilmalämpöpumpusta saadaan säästöjä muun lämmityksen tukena. Oikeanlaisella ilmalämpöpumpulla saat lämmityskäytössä jopa 30–40 prosenttia säästöä pelkkään suorasähkölämmitykseen verrattuna. Ilmalämpöpumpun valinnassa kannattaa kuitenkin ottaa muutama asia huomioon. Tämän artikkelin vinkeillä löydät varmasti itsellesi sopivan laitteen.

Valitse ilmalämpöpumppu, jossa on oikeat ominaisuudet

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä mitä ominaisuuksia haluat. Oikeilla ominaisuuksilla varustettu ilmalämpöpumppu palvelee vuosia eteenpäin.

Mieti, haluatko tukea lämmitykseen talven pakkasilla etkä vain viilentää kotiasi kesähelteellä. Lämmityskäyttöön tarkoitettu ilmalämpöpumppu säästää lämmityskuluissa jopa noin 40 prosenttia, minkä ansiosta ilmalämpöpumppu maksaa itsensä nopeasti takaisin. Laadukkaan laitteen saat noin 2000–3000 eurolla, jonka takaisinmaksuaika on vain kolmesta kuuteen vuotta.

Lämmityskäyttöön tarkoitetut laadukkaat ilmalämpöpumput tunnistat ulkoyksikön sulatustoiminnosta. Laadukkaassa yksikössä sulatus suoritetaan lämpöpumpulla eikä sähkövastuksella. Tämä toiminto säästää myös sähköä. Laadukkaan lämpöpumpun teho riittää myös kovillekin pakkasille, eikä sitä tarvitse välttämättä sammuttaa koko vuoden aikana.

Puhdista samalla sisäilmaa

Pumpun avulla voit parantaa myös sisäilman laatua. Lämpöpumpun toiminta puhdistaa sisäilmaa automaattisesti. Sisäilma puhdistuu kun se kiertää sisäyksikön suodattimen läpi. Lisäksi plasmacluster-toiminto puhdistaa ilmasta allergeeneja erityisen tehokkaasti.

Valitse hiljainen lämpöpumppu

Hiljainen käyntiääni on tärkeää, kun ilmalämpöpumppu on sijoitettu lähelle makuuhuoneita. Myös ulkoyksikön hiljaisuus pitää naapurisi tyytyväisinä.

Etäohjaa ilmalämpöpumppuasi

Varsinkin mökille asennettavassa laitteessa kannattaa olla etäohjausmahdollisuus. Tällöin voit säätää lämpötilaa jo kotoa lähtiessä sinulle sopivaksi. Talvella mökillä on hyvä pitää 10 asteen ylläpitolämpötilaa, jotta rakenteet pysyvät kunnossa. Mökkikausi myös pitenee, kun sisällä voi pitää tasaista lämpöä ympäri vuoden.

Älä tingi edes tyylistä

Ulkonäköäkään ei kannata unohtaa. Nykyään on tarjolla myös tyylikkäitä laitteita, joista voit valita juuri omaan sisustukseen sopivan. Boschin Climate Class -pumpuissa on tyylikäs valkoinen ulkoyksikkö ja eri värisiä sisäyksikköjä, joista voit valita mieleisen.

Ilmalämpöpumppu voi olla myös tyylikäs– katso video Pian kokemuksesta

Tilan koko vaikuttaa mitoitukseen

Oikean kokoluokan valinta on tärkeää, jotta saat parhaimman hyödyn ilmalämpöpumpusta. Pumpun kokoluokkaa ei voi määritellä pelkästään tilan neliöihin pohjautuen. Jos tila on avoin, ilmavirta pääsee vapaasti liikkumaan koko tilassa. Jos tila on eroteltu esimerkiksi väliseinillä, ilmalämpöpumpun vaikutusalue jää pienemmäksi, koska ilmavirta ei pääse liikkumaan esteettömästi koko tilassa. Myös tilan korkeus vaikuttaa ilmalämpöpumpun mitoitukseen.

Ota mitoituksessa ja sijoittelussa huomioon lämpöpumpun ilmavirran liikkuminen ja sen vaikutusalue. Parhaiten apua mitoitukseen saat Bosch Lämpömestareilta tai jälleenmyyjiltä. Näin varmistat, että saat kotiisi oikean kokoisen ilmalämpöpumpun ja parhaan hyödyn siitä.

Info

Info

Suuntaa antavia neliöperusteisia kokoluokan määrittelyohjeita Boschilta:

Ammattimainen asennus tärkeää – näin varmistetaan pitkä käyttöikä

Ammattitaitoisella asennuksella varmistetaan ilmalämpöpumpun pitkä käyttöikä. Bosch Lämpömestarilta saat ammattitaitoisen asennuksen lisäksi huipputakuun. Jos olet ostanut lämpöpumpun, jonka on asentanut sertifioitu Bosch Lämpömestari, on takuu voimassa kuusi vuotta.

Lämpömestarit auttavat mitoituksen lisäksi myös asennuspaikan valinnassa. Lämpöpumppu asennetaan parhaaseen mahdolliseen kohtaan kodissasi, jolloin pyritään varmistamaan mahdollisimman laaja käyttöalue.

Info

Info

Uusi lämmitysjärjestelmä lämpöpumpun valintatyökalun avulla

Kokeile lämpöpumpun valintatyökalua helpottaaksesi löytämään juuri sinun kotiisi sopivan vaihtoehdon. Tulosten yhteydessä voit pyytää lisätietoja Boschin asiantuntijoilta ja voitte yhdessä katsoa sinulle sopivan lämpöpumpun.

Pyydä lisätietoa Bosch-ilmalämpöpumpuista!

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Bosch Home Comfort
LVI
ilmalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20165_46569.jpg
Pieni vaiva, suuret säästöt
Voiko uusiutuvaa energiaa käyttää kodin lämmitykseen ja jäähdytykseen? Ilmalämpöpumpulla tämä onnistuu. Lisäksi sillä pienennät energiakustannuksia ympäristöä ja ilmastoa säästävällä tavalla.Ilmalämpöpumpun asennus ei vaadi suuria toimenpiteitä tontillasi eikä talossasi. Investoinnista tulee nopeasti kannattava ja pääset nauttimaan paremmasta sisäilmasta heti asennuksen jälkeen.
20206_65370.jpg
Ilmalämpöpumpulla poistat kosteutta ja parannat sisäilman laatua
Ilmalämpöpumpulla säästät lämmityskuluissa tyypillisesti noin 30–40 %. Säästöihin vaikuttavat maantieteellinen sijainti, lämmitystarpeen vaihtelu ja lämpöpumpun oikea käyttö. Ilmalämpöpumpulla avulla viilennät ja lämmität kotiasi vaivatta. Samalla parannat sisäilman laatua, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Kosteudenpoistosta on hyötyä niin kotona kuin mökilläkin.
20224_77630.jpg
Säästä helposti luontoa ja rahaa lämmitysjärjestelmän valinnalla
Suomen kylmien sääolosuhteiden vuoksi lämmityskustannukset ovat suuri kulu asumisessa, ja samalla lämmitys on myös suurin asumisen hiilijalanjälkeen vaikuttava tekijä. Arjessa helppo ekoteko onkin pienentää lämmityksen hiilijalanjälkeä lämpöpumpulla – ja samalla säästää rahaa. Varmistat lämpimän kodin talveksi, kun saat ilmaista energiaa omasta maasta tai ilmasta.Ympäristöystävällinen lämpöpumppu vähentää kuluja ja tarjoaa lämpöä vuoden kylmimpinäkin päivinä. Lämpöpumpulla vähennät lämmityskustannuksia parhaimmassa tapauksessa jopa 75 prosenttia ja ympäristökuormitusta jopa 80 prosenttia. Arjen vihreiden sankaritekojen ei siis tarvitse olla vaikeita – valitsemalla helppokäyttöisen lämpöpumpun liityt Arjen Vihreiden Supersankareiden joukkoon! Tutustu myös uuteen lämpöpumpun valintatyökaluun.
20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
20206_65370.jpg
Viilennystä kesähelteisiin uudella ympäristöystävällisellä ilmalämpöpumpulla
Ilmalämpöpumppu on erinomainen kodin optimaalisen lämpötilan saavuttamiseksi. Mutta ennen kaikkea ilmalämpöpumpun edut tulevat esille parhaiten lämmityskaudella. Ilmalämpöpumpulla saavutat jopa 50 prosentin säästön. Ilmalämpöpumppu on energiatehokas valinta erityisesti suoralla sähköllä lämpiäviin koteihin ja vapaa-ajan asuntoihin eikä sen asennus ei vaadi suuria toimenpiteitä. Pääset nauttimaan paremmasta sisäilmasta heti asennuksen jälkeen.
20199_60056.jpg
Toimiva salaojitus estää syyssateiden tuomat harmit
Syksy on sademäärien kasvaessa hyvä ajankohta salaojajärjestelmän toiminnan testaamiselle, kun maa on märkää ja pohjaveden pinta korkealla. Tällöin veden virtauksen salaojissa voi usein nähdä tarkistuskaivoista ilman veden juoksuttamista.Tarkastuskaivoihin ja putkistoon voi kertyä esimerkiksi lietettä, hiekkaa, puunjuuria ja roskia, jotka heikentävät salaojien toimintaa tai aiheuttavat tukkeumia. Kun tarkastus tehdään säännöllisesti vähintään kerran vuodessa, huoltotoimiin päästään tarvittaessa ajoissa, eikä pahoja kosteusongelmia talon rakenteeseen ehdi syntyä.Kun tarkastus tehdään säännöllisesti vähintään kerran vuodessa, huoltotoimiin päästään tarvittaessa ajoissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton