• Etusivu
  • Talo

Ryömintätilan eristyksen korjaus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 21.10.2019
20149_40867.jpg

Vanha rakenne: Lämmöneristeiden kannatuslauta Tuuletettu ryömintätila

Ryömintätilan eristys korjataan lisäeristämällä

Ryömintätilallisen, tuulettuvan alapohjan tai rossipohjan, mitä nimistä nyt käytetäänkään, lisäeristäminen kannattaa mahdollisuuksien mukaan. Tärkeimpänä syynä voi olla vetoisuuden tunne, joka saattaa johtua huonosta ilmatiiviydestä kyseisessä alapohjarakenteessa. Ilmatiiviyden (höyrynsulkukalvo, ISOVER Vario® Xtra) parantaminen onkin erittäin tärkeää rossipohjaa lisäeristettäessä, jotta alapohjarakenne saadaan toimimaan lämpö- ja kosteusteknisesti paremmin ja lisäeristämisestä on energiatehokkuudenkin kannalta hyötyä.

Useimmiten tuulettuvissa alapohjarakenteissa (nk. rossipohja) on käytetty mineraalivillaa tai puukuitueristettä eristeenä ja tuulettuvaa ryömintätilaa vasten on tuulensuojalevy tai vastaava, jotta ilmavirran pääsy eristeeseen saadaan estettyä. Energiatehokkuuden kannalta alapohjan lisäeristämisellä ei välttämättä saada yhtä suuria hyötyjä kuin yläpohjan taikka seinien lisäeristämisellä, vaikkakin asumisviihtyvyyteen alapohjan lisäeristyksellä saattaa olla suurikin vaikutus.

Vanhan alapohjan rakenneratkaisu:

Rossipohjan lisäeristys

Rossipohjan lisäeristystä harkitessa tulee työ suunnitella ennalta hyvin ja ryömintätilan tuuletus varmistaa sekä vanhojen rakenteiden ja eristeiden kunto tarkistaa. Vanhan eristeen ollessa huonokuntoista tai huonosti asennettua, voidaan se vaihtaa uuteen ISOVERin mineraalivillaan lisäeristyksen yhteydessä. Tällä tavoin saadaan vanhasta alapohjarakenteesta huomattavasti paremmin lämpöä eristävä, sillä ISOVER KL-33 mineraalivillalla voi olla jopa yli 30 % parempi lämmöneristyskyky vanhaan eristeeseen verrattuna. Myös tuulensuojaksi kannattaa valita eristeiden vaihdon yhteydessä ISOVER Facade tuulensuojaeriste, jolloin parannetaan rakenteen eristävyyttä heti tuulettuvaa ryömintätilaa vasten olevasta pinnasta lähtien. Lisäksi uudet eristeet saadaan asennettua helposti oikein ja täyttämään koko eristettävä tila ilman painumia.

Rakenteen lisäeristys tehdään koolaamalla (vanhan) kantavan rakenteen päälle lisäkoolaus, joka eristetään samanvahvuisella ISOVER KL-33 mineraalivillaeristeellä. Koolaus tehdään ristiin suhteessa kantavaan rakenteeseen ja koolauksen yläpintaan (sisäpuoli) asennetaan uusi ja tiivis ISOVER Vario® Xtra -höyrynsulkukalvo. Myös rossipohjarakenteessa ulkopuolinen ja sisäpuolinen ilmatiiviys on hyvin tärkeää, jotta rakenteen läpi ei pääse ilmavirtauksia heikentäen täten lämmöneristävyyttä ja tuoden vedon tuntua sisätiloihin. Höyrynsulun tehtävänä on myös estää kosteuden siirtyminen sisäilmasta rakenteeseen, siksi kalvo tulee teipata saumoistaan ja tiivistää reunoiltaan ISOVER Vario tiivistystuotteilla.

Info

Info

Huomaa ero!

  • Ilmansulku estää haitalliset ilmavirtaukset rakenteen sisäpinnan läpi.
  • Tuulensuoja estää haitalliset ilmavirtaukset rakenteen ulkopinnan läpi.
  • Höyrynsulku estää huoneilman kosteuden pääsemisen rakenteeseen.
  • Höyrynsulkumateriaalit toimivat aina myös ilmansulkuna, mutta ilmansulku ei välttämättä ole riittävän tiivis höyrynsulkumateriaaliksi.

Eristysratkaisut

Ratkaisun rakenne ylhäältä alaspäin (vanha eriste poistetaan ja uusi lisäeristys): Pintamateriaali 2x15 mm Gyproc GL15 lattiakipsilevy, levysaumat limitetään kerroksissa Harvalaudoitus vähintään 22x100 mm k300 Höyrynsulku ISOVER VARIO® Xtra Koolaus 48x100mm k600 + ISOVER KL-33 100 mm Vanha kantava puurunko k400 + uudet ISOVER KL-33 eristeet ISOVER Facade tuulensuojaeriste 50 mm
Ratkaisun rakenne ylhäältä alaspäin (vanha eriste poistetaan ja uusi lisäeristys): Pintamateriaali 2x15 mm Gyproc GL15 lattiakipsilevy, levysaumat limitetään kerroksissa Harvalaudoitus vähintään 22x100 mm k300 Höyrynsulku ISOVER VARIO® Xtra Koolaus 48x100mm k600 + ISOVER KL-33 100 mm Vanha kantava puurunko k400 + uudet ISOVER KL-33 eristeet ISOVER Facade tuulensuojaeriste 50 mm
Ratkaisun rakenne ylhäältä alaspäin (vanha rakenne lisäeristetään): Pintamateriaali 2x15 mm Gyproc GL15 lattiakipsilevy, levysaumat limitetään kerroksissa Harvalaudoitus vähintään 22x100 mm k300 Höyrynsulku ISOVER VARIO® Xtra Koolaus 48x100 mm k600 + ISOVER KL-33 100 mm
Ratkaisun rakenne ylhäältä alaspäin (vanha rakenne lisäeristetään): Pintamateriaali 2x15 mm Gyproc GL15 lattiakipsilevy, levysaumat limitetään kerroksissa Harvalaudoitus vähintään 22x100 mm k300 Höyrynsulku ISOVER VARIO® Xtra Koolaus 48x100 mm k600 + ISOVER KL-33 100 mm
Info

Info

Näin toteutat ryömintätilan lisäeristyksen

  • Tarkista ryömintätilan tuuletus ja lisää tuuletusta tarvittaessa. Lisäksi avaa alapohjarakennetta, jotta varmistutaan siitä että rakenteessa ei ole käytetty liian tiivitä materiaaleja, sekä päästään tutkimaan vanhan rakenteen ja eristeiden kunto.
  • Mikäli vanhat eristeet ovat huonokuntoisia tai painuneet pahasti, kannattaa ne vaihtaa samalla ISOVER KL-33 eristeeseen. Vanhan eristeen eristyskyky voi olla reilusti huonompi, kuin Tekniikanmaailman testin (TM Rakennusmaailma 6/12) voittaneen ISOVER KL-33 eristeen, ja eristeet voivat olla myös huolimattomasti asennettu. Ennen eristeiden asennusta kannattaa kantavan rakenne korjata, mikäli rakenteessa havaitaan puutteita.
  • Tuulensuojaksi asennetaan tuulettuvaa ryömintätilaa vasten ISOVER Facade tuulensuojaeriste, jolla varmistetaan rakenteen ilmatiiveys ulkopuolelta. Jos tuulensuojaeristeenä käytetään ISOVER Facade tuulensuojaeristettä, voidaan saumat teipata tiiviiksi. Tuulensuojalevyt ovat pontattuja pitkiltä sivuiltaan ja ne asennetaan pinnoitettu puoli ulospäin (kohti tuuletettua ryömintätilaa).
  • Lisäeristys ja uusi koolaus asennetaan kantavan rakenteen päälle ristiin koolaten, jolla pyritään minimoimaan kylmäsiltavaikutusta. Koolaukseen asennetaan lämmöneristeeksi ISOVER KL-33 mineraalivilla, jolla täytetään koko koolauksen vapaa ilmatila.
  • Höyrynsulku asennetaan koolauksen päälle mahdollisimman tiiviiksi ja kiinnitetään koolaukseen hakasilla. ISOVER Vario ® Xtra -höyrynsulkukalvo limitetään saumoistaan kymmenen senttimetriä (10cm) ja saumat teipataan Vario MultiTape SL -tiivistysteipillä sekä reuna-alueiden tiiveys varmistetaan ISOVER Vario tiivistystuotteilla. Näin varmistetaan sisäpuoleinen ilmatiiveys ja estetään vesihöyryn/kosteuden pääsy rakenteeseen.
  • Harvalaudoitus asennetaan höyrynsulun jälkeen lisäkoolauksen päälle ristiin. Laudoituksen tulee olla vähintään 22x100mm ja k300, jotta lattiakipsilevyt voidaan asentaa kantavalle ja tukevalle alustalle. Kaksi kerrosta Gyproc GL 15 lattiakipsilevyä asennetaan päällekkäin ja kerrosten levysaumat tulee asentaa limittäin.
  • Lattian pintamateriaali asennetaan viimeiseksi kipsilevykerrosten päälle valmistajan ohjeiden mukaisesti, jonka jälkeen rossipohjan lisäeristys on saatu valmiiksi.

Näitä tuotteita käytettiin:

  • ISOVER Vario® Xtra: Kosteutta tasaava "älykäs" höyrynsulkukalvo, jonka toiminta perustuu rakenteessa olevan kosteuden kuivumiskykyyn sekä sisälle että ulospäin.
  • ISOVER KL-33: Pinnoittamaton eristevillalevy
  • ISOVER Facade: Jäykkä, pitkiltä sivuilta pontattu, toiselta puolen lasihuovalla pinnoitettu eristelevy.
201711_50940.jpg
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
eristys
alapohja
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

keltainen omakotitalo ja keväinen puutarha
Turvalliset ja tehokkaat eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa.ISOVERilta löytyy turvallisia ja tehokkaita ratkaisuja äänen- ja lämmöneristämiseen tuoden asumismukavuutta käyttäjilleen ja samalla auttaen suojelemaan ympäristöä.ISOVER-eristeet on valmistettu ja kehitetty Suomessa, joten ne sopivat suomalaisiin oloihin. Eristeet valmistetaan Hyvinkäällä ja Forssassa. Osoituksena suomalaisesta alkuperästä ja suomalaista työtä edistävästä vaikutuksesta, onkin Suomalaisen Työn Liitto myöntänyt ISOVERille Avainlipun.
Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20224_77599.jpg
Säästä talosi energiakuluissa - huolehdi eristämisestä
Energian hinta on noussut yllättävästi viime vuosina ja piikkejä on odotettavissa tulevaisuudessakin. Esimerkiksi sähkön osalta Euroopassa ennakoidaan kallista vuotta. Hintojen nousuun kannattaakin varautua energiatehokkuudella. Eristäminen säästää selvää rahaa, auttaa varautumaan muutoksiin ja vähentämään ilmastohaittoja.
20212_68501.jpg
Miten eristää maanvarainen sekä tuulettuva alapohja?
Lattian huolelliseen ja oikeaoppiseen eristämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Riippuen valitsemastasi lattiarakenneratkaisusta, tulee eristys miettiä sen mukaisesti. Tässä tietoa sekä tuulettuvasta rossipohjasta että maanvaraisen laatan eristämisestä.
201810_55138.jpg
Yksinkertainen tapa toteuttaa rossipohja
Finnfoamin valmistama rossipohjaeriste, FI-K600/210mm (u-arvo 0,17), 250mm (u-arvo 0,15) tai 370mm (u-arvo 0,09) on suunniteltu juuri puurakenteista tuulettuvaa alapohjaa varten. Eristevahvuus valitaan halutun u-arvon mukaan. Levy tarjoaa korkeaa puristuslujuutta, homehtumattomuutta sekä tiiviyttä. Tämän lisäksi levyn jäykkyys tekee mahdolliseksi sen, että rossipohjarakennetta voidaan yksinkertaistaa merkittävästi - kuulostaako hyvälle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton