Rintamamiestaloon nykyaikainen ilmanvaihto

Rintamamiestaloissa ilmanvaihto perustuu painovoimaiseen järjestelmään. Kuitenkin ajan myötä ja erityisesti remonttien myötä ilmanvaihdon toimivuus voi heikentyä, mikä johtaa sisäilmaongelmiin. Tämä ongelma on korjattavissa huolellisesti suunnitelulla koneellisella ilmanvaihdolla.
Rintamamiestalojen historia juontuu sotien jälkeiseen aikaan, jolloin oli löydettävä vastaus huutavaan asuntopulaan. Kulkulaitosten yleisten töiden ministeriö julkaisi vuonna 1944 yhdeksän tyyppitaloa, joiden suunnittelijoina olivat maineikkaat arkkitehdit Aulis Blomstedt ja Yrjö Lindegren. Talotyypistä tuli kestosuosikki, sillä niitä rakennettiin 1960-luvun alkuun asti. Myös Alvar Aalto suunnitteli rintamiestalosta oman mallinsa.
Rintamamiestalot olivat yksinkertaisia, yhden hormin ympärille suunniteltuja rakennuksia. Ne mahdollistivat hartiapankkirakentamisella tapahtuvan laajamittaisen rakennustoiminnan. Tuon ajan rakennustavan mukaan niiden ilmanvaihtoratkaisu perustui painovoimaiseen ilmanvaihtoon.
Rintamamiestalot ovat 1990-luvulta alkaen kokeneet uuden tulemisen, sillä taloja on asuntomarkkinoilla runsaasti tarjolla. Rintamiestalojen alkuperäinen ilmanvaihto kaipaa kuitenkin saneerausta vastatakseen nykyajan asumisen sisäilmavaatimuksia, etenkin kun usein talojen eristystä on parannettu ja ikkunat vaihdettu tiiviimpiin.
Omakotitalon energiatalous ja asumismukavuus uudelle tasolle
Vanhan rintamamiestalon ikkunat, ulko-ovet, keittiö ja saunaosasto uusittiin. Talon asukkaiden tarpeetkin olivat muuttuneet aikuisten lasten muutettua omilleen. Kellarin tilalle rakennettiin yhdistetty takkahuone ja kuntoilutila. Koska peruskorjauksen jälkeen rakennuksen tiiviys parani oleellisesti, painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä vaihdettiin koneelliseen tulo-poisto-järjestelmään.

Ilmanvaihto nykyaikaan
Uudeksi ilmanvaihtokoneeksi valittiinVallox 99 MV, joka asennettiin kellariin saunatilojen läheisyyteen, mikä oli myös ääniteknisesti hyvä sijoituspaikka.
Modernin ilmanvaihdon ohjausjärjestelmän ansiosta talon ilmanvaihto toimii nyt aina optimiteholla ilman että asukkaan pitää säätää järjestelmää. Ilmanvaihto ohjautuu automaattisesti ja todellisen tarpeen mukaisesti kosteus- ja hiilidioksidianturin antamien tietojen perusteella. Koneessa on sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit, joiden avulla kone säätää ilmanvaihdon tehoa automaattisesti ilmankosteuden ja henkilömäärän perusteella.
Lisäksi asukkaat ohjaavat ilmanvaihtoa ensimmäisen kerroksen asuintiloihin sijoitetulla ohjaimella. Kone liitettiin myös pilvipalveluun, jolloin sitä pystyy ohjaamaan etänä vaikka puhelimella.
Talotyypin reilut kellaritilat hyödynnettiin kanavoinnissa
Rintamamiestalojen ilmanvaihtosaneerausta helpottavat talotyypille ominaiset reilut kellaritilat. Kanavien sijoittaminen kävi niiden ansiosta kätevästi.
Ilmanvaihtokanavien poikittaiset kanavoinnit tehtiinkin lähes täysin kellaritiloissa. Asuintiloihin tarvittiin pystynousujen lisäksi vain muutama lyhyt vaakakanava, jotka saatiin koteloitua näkymättömiin. Jäteilma puhalletaan ulos kellarin seinässä olevan ulospuhalluslaitteen kautta.
Lisää ilmanvaihtoremontista: Peruskorjattavan omakotitalon ilmanvaihto >>

Info
Miksi valita Vallox-ilmanvaihtoratkaisut?
Innovatiivista tuotesuunnittelua ja suomalaista, testattua laatua – ammattitaidolla valmistettuna
Vallox-ilmanvaihtokoneet ovat ominaisuuksiltaan testattuja, tutkittuja ja harkittuja. Niiden suunnittelussa kiinnitetään erityistä huomiota energiatehokkuuteen, hiljaisuuteen, ilmanvaihdon toimivuuteen ja vaivattomaan ohjaukseen. Tuotteiden kestävyys ja korkea laatu näkyvät niiden pitkässä elinkaaressa.
Tilaa esite
Aiheeseen liittyvää

Kun rakennat tai remontoit omaa taloa, mitä sinun tulee tietää ilmanvaihdosta

Pesutilojen tehokas ilmanvaihto pitää kodin kunnossa

Hyvä ilmanvaihto on keittiön sydän – Vinkit liesituulettimen valintaan ja sijoitteluun

Milloin vanha ilmanvaihtolaite kannattaa vaihtaa uuteen?

Miten ilmanvaihdolla voi säästää energiaa?
