Muista: Rakentamislain uudistus ei anna lupaa sähköasennusten tekemiseen

Rakentamislaki toi lupavapauden pieniin piharakennuksiin, ja korjaussarja keventää muuta hallinnollista taakkaa entisestään.
(Tiedote, Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry, 6.5.2025)...
Alle 30 neliömetrin piharakennuksen saa nyt rakentaa ilman lupaa, mutta sähkötyöt eivät edelleenkään kuulu ”jokamiehenoikeuksiin”.
Julkisessa keskustelussa on viime aikoina saanut huomiota se, että uuden rakentamislain mukaan esimerkiksi pihasaunan tai muun vastaavan pienen rakennuksen voi aiemmasta käytännöstä poiketen rakentaa ilman rakentamislupaa.
– On kuitenkin muistettava, että tämän alle 30 neliömetrin varaston tai pihasaunan rakentamisen yhteydessä on edelleen noudatettava rakentamismääräyksiä, kaavamääräyksiä sekä rantarakentamisen säännöksiä, Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n tekninen asiantuntija Timo Ylinen huomauttaa.
Rakentamislain uudistus ei myöskään vapauttanut sähkötyötä ”jokamiehenoikeudella” tehtäväksi, vaan sähkötyö vaatii tekijäksi edelleen sähköalan ammattilaisen.
– Ammattitaidottomasti toteutetun sähköasennuksen seurauksena voi olla sähköisku laitteiden käyttäjälle tai tulipalo. ´Tee-se-itse-asennukset´ saattavat myös evätä vakuutuskorvaukset kokonaan, Ylinen sanoo.
Rakentamislain korjaussarja keventää byrokratiaa
Aiemmin hyväksyttyä rakentamislakia muutetaan Petteri Orpon hallituksen toimesta korjaussarjalla niin, että hallinnollinen taakka kevenee.
– Rakentamislupien käsittely sujuvoituu, ja lupahakemus on jatkossa käsiteltävä kolmen kuukauden kuluessa. Poikkeuksellisten ja erityisen vaativien hankkeiden hakemukset on ratkaistava kuuden kuukauden kuluessa, Inka-Liisa Ahokas STULin lakiosastolta sanoo.
– Puhtaan siirtymän teollisuushankkeet voidaan jatkossa rakentaa puhtaan siirtymän sijoittamisluvalla ilman asemakaavaa tai yleiskaavaa. Hanke voi olla esimerkiksi uusiutuvaa energiaa tuottava laitos, sähköistämisen teollisuushanke tai akkutehdas, Ahokas kertoo.
Rakennuksen hiilijalanjälki
Rakennuksen hiilijalanjälkeä ei tarvitse korjaussarjan mukaan laskea pientaloille, laajamittaisesti korjattaville rakennuksille eikä laajennuksille. Esimerkiksi kerrostalojen ja toimitilakiinteistöjen hiilijalanjälki kuitenkin lasketaan. Rakentamislupahakemukseen riittävät kevyemmät liitteet, suunnitelmat pääpiirustustasoisina, ja hakemus tulee toimittaa tietomallimuotoisena tai muussa koneluettavassa muodossa. Päävastuullisen toteuttajan toteutusvastuu on korjaussarjassa kumottu.
Rakentamisluvan käsittelyaikatakuu, rakennuksen hiilijalanjälkilaskenta sekä tietomallimuotoinen rakentamislupa tulevat voimaan 1. tammikuuta 2026. Muilta osiltaan rakentamislaki on tullut voimaan 1.1.2025.
Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry ajaa sähköistysalan asiaa yli 90 vuoden näkemyksellä ja kokemuksella. Edistämme toiminnallamme vastuullisen sähköistysalan yritysten liiketoimintaedellytyksiä ja osaavan työvoiman saatavuutta Suomessa. Olemme alan edunvalvoja sekä luotettavin tiedontuottaja- ja kouluttajataho, ja neuvomme jäseniämme esimerkiksi omaan yritystoimintaan liittyvissä asioissa. Lisätietoja www.stul.fi
Aiheeseen liittyvää

Hiilijalanjälki kuriin: Uuden rakennuslain vaatimukset pakottavat muuttumaan

Jopa 16 000 askelta kuluttavan teräsrakeen päällä – miten uutuuskengät selvisivät testistä?

Rakentamislaki 2025 – Mitä muuttui ja miten se vaikuttaa rakennusprojekteihin?

Sähköammattilaisille välineitä suunnitteluun – tutustu oppaaseen

Muuntajan merkitys ledien himmennettävyydessä
