• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentamisilmoitus – kotitalouksien ilmoitusvelvollisuus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.07.2014
20147_40156.jpg

Kotitalouksien on 1.7.2014 lähtien ilmoitettava Verohallinnolle tiedot kaikista ostamistaan rakennusluvan alaisista töistä.

Kotitaloudet ovat rakennuttajina ilmoitusvelvollisia, jos rakentaminen edellyttää rakennuslupaa. Rakennuttaja on aina tiedonantovelvollinen tilaaja, myös siinä tapauksessa, jos rakennuttaja on kotitalous. Verottajalle on annettava tiedot rakennustyön suorittaneista yrityksistä ja näille maksetuista suorituksista, kuten myös työntekijöille mahdollisesti maksetuista palkoista ja muista vastikkeista. Kuukausittainen tiedonantovelvollisuus ei koske kotitalouksia, vaan ilmoitus tehdään pääsääntöisesti loppukatselmuksen yhteydessä.

Työ, joka on tehty ennen 1.7.2014

Kun rakennustyö on tehty ennen heinäkuun 2014 alkua, mutta loppukatselmus pidetään myöhemmin, ilmoita tiedot rakennuskohteesta. Sinun ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa tietoja yrityksistä, työntekijöistä tai talkootyöstä.

Työ, joka tehdään 1.7.2014 jälkeen

Kun olet ilmoittanut tiedot, saat Verohallinnolta todistuksen tietojen toimittamisesta. Esitä todistus rakennusvalvontaviranomaiselle loppukatselmuksessa. Rakennustarkastaja ilmoittaa Verohallintoon, jos todistusta ei ole esitetty.

Myös talkootyöstä on tehtävä ilmoitus

Talkootyönä tai hartiapankkirakentamisena tehdystä rakentamistyöstäkin tulee tehdä ilmoitus Tällöin täytyy ilmoittaa rakennuskohteen tiedot ja tieto siitä, ettei maksettuja suorituksia ole. Talkootyöntekijöiden nimiä ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa.

Tarkempaa tietoa siitä, mitä tietoja täytyy ilmoittaa, löytyy vero.fi-sivustolta.

Laita kaikki kuitit talteen 1.7.2014 alkaen

Vanhoja kuitteja ei tarvitse etsiä, jos työ on tehty ennen 1.7.2014. Rakennuskohteen tiedot on kuitenkin ilmoitettava, jos loppukatselmus tehdään 1.7.2014 jälkeen.

Kaikki rakennusluvan vaativat työt kuuluvat ilmoitusvelvollisuuden piiriin.

Ilmoitus tehdään pääsääntöisesti ennen loppukatselmusta.

Jos rakennus otetaan käyttöön ennen loppukatselmusta, ilmoitus on annettava ennen käyttöönottotarkastusta sekä ennen loppukatselmusta.

Muista esittää Verohallinnolta saatu todistus rakennustarkastajalle.

Ohje

Ohje

Lyhyesti

Laita kaikki kuitit talteen 1.7.2014 alkaen

Vanhoja kuitteja ei tarvitse etsiä, jos työ on tehty ennen 1.7.2014. Rakennuskohteen tiedot on kuitenkin ilmoitettava, jos loppukatselmus tehdään 1.7.2014 jälkeen.

Kaikki rakennusluvan vaativat työt kuuluvat ilmoitusvelvollisuuden piiriin.

Ilmoitus tehdään pääsääntöisesti ennen loppukatselmusta.

Jos rakennus otetaan käyttöön ennen loppukatselmusta, ilmoitus on annettava ennen käyttöönottotarkastusta sekä ennen loppukatselmusta.

Muista esittää Verohallinnolta saatu todistus rakennustarkastajalle.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20124_30445.jpg
Haluatko rakentaa ympäristöystävällisesti? (demo)
Rakentamisessa pyritään noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita myös rakennusateriaaleissa. Icopalin Noxite on ilmaa puhdistava ympäristöystävällinen tuote niin korjausrakentamiseen kuin uudisrakennuksiinkin. Se sopii asuinrakennuksiin sekä liike- ja teollisuuskiinteistöihin.Rakennuksen ympäristöominaisuuksista on helppo huolehtia. Kun rakennus katetaan Noxite®-tuotteilla, aurinko, tuuli ja vesi hoitavat loput. Ilman puhdistaminen on näin yksinkertaista: Noxite®-pinnoitettu, 130 m²:n kokoinen katto puhdistaa ilmasta saman verran typenoksidia kuin Euro5-päästöluokiteltu bensiinikäyttöinen henkilöauto tuottaa 15000 ajokilometrin aikana.Noxite®-tuotteiden typpipäästöjä neutraloiva vaikutus perustuu niiden sisältämään titaanidioksidiin (TiO2). Titaanidioksidi toimii katalyyttina ja muuntaa typenoksidin vähäiseksi määräksi nitraattia. Nitraattipitoisuus on pienempi kuin kivennäisvedessä. Auringon ultraviolettisäteily saa pintakermin ja sirotteen sisältämän titaanidioksidin neutraloimaan tehokkaasti yli 90 % katon pinnalle laskeutuneista typenoksidihiukkasista.Noxite-pinnoitettu bitumikate vaikuttaa lähiympäristön hengitysilman laatuun ja vähentää osaltaan ilmakehän saastekuormitusta. Vaalean värinsä ansiosta Noxite-kate voi vähentää myös rakennuksen energiankulutusta. Vaalea väri ei ime auringon lämpöä samalla tavalla kuin perinteinen, musta bitumikate, jolloin kesällä rakennuksen jäähdytykseen käytettävän energian tarve vähenee.
20074_4659.jpg
Nuoret hakivat innokkaasti
– Uuteen rakennusalan työnjohdon koulutukseen neljässä ammattikorkeakoulussa pyrki yhteishaussa 1200 henkilöä, joista 500 piti ensisijaisena valintana haettavana olleita 120 aloituspaikkaa. Lähivuosina rakennusmestarikoulutuksen aloituspaikat on nostettava ainakin 500:aan vuodessa, sillä ensivaiheen aloituspaikat eivät riitä korvaamaan kunnolla edes eläkkeelle siirtyvien rakennusmestareiden ja teknikoiden määrää, Rakennusteollisuus RT:n johtaja Risto Pesonen painottaa.Hakijoista lähes puolella oli toisen asteen ammatillinen perustutkinto, eli rakennusmestareiksi hakeutuu käytännön rakentamisesta kiinnostuneita ammattilaisia. Muutenkin kiinnostus rakennus- ja LVI-tekniikkaan oli suurta, sillä uutta nuorisoasteen työnjohdonkoulutusta järjestävässä neljässä ammattikorkeakoulussa hakijamäärät kasvoivat noin neljäkymmentä prosenttia. - Olemme hyvin tyytyväisiä koko kiinteistö- ja rakennusklusterin ja ammattikorkeakoulujen yhteistyöhön uuden rakennusmestarikoulutuksen käynnistämisessä.
201411_41701.jpg
Älä väheksy älykästä lämmityksenohjausta
Oli lämmitysmuoto mikä tahansa, mukava ja energiatehokas lämpö kotiin saadaan aikaan lämmityksen järkevällä ohjauksella. KNX-taloautomaation avulla lämmitys saadaan aina mukautettua eri tilanteisiin sopivaksi, jolloin säästetään sekä energiaa että rahaa. Kodin lämmittämiseen kuluu noin 50 % kodin käyttämästä energiasta (Motiva), joten pienetkin lämmitysenergian säästöt näkyvät helposti kukkarossa konkreettisina säästöinä.Yleisenä nyrkkisääntönä pidetään, että kun huonelämpötilaa lasketaan yhdellä asteella, säästyy noin 5 % lämmitykseen kuluvaa energiaa (Motiva). KNX-taloautomaation termostaateilla voidaan ohjata jokaisen tilan huonelämpötilaa yksilöllisesti tai esimerkiksi laskea koko kodin lämpötilaa poissaolon ajaksi. Makuuhuoneiden ja kulkutilojen lämpötilaa kannattaa aina pitää hieman viileämpänä kuin muiden oleskelutilojen.
20115_25991.jpg
Muovimatto parketin päälle?
Olen tekemässä lattiaan pintaremonttia eli vaihdan lattian pintamateriaalin. Ajattelin asentaa muovimaton nykyisen parkettilattian päälle.Voiko muovimaton asentaa parketin päälle ilman ongelmia? Kannattaako minun alkaa asentaa muovimattoa, kun ei ole mitään kokemusta asiasta? Onko maton asennus kovinkin hankalaa? Onko matto parempi asentaa liimaten vai kellumaan?
201410_41382.jpg
Puukoulu 1- Yleistä puutavarasta
Puu on rakennusmateriaali, joka on tuttu meille suomalaisille. Puuta on joka puolella. On käytännössä mahdotonta löytää taloa, jossa ei olisi käytetty puuta. Puuta käytetään runkomateriaalina sekä sisustusmateriaalina. Puu on ominaisuuksiltaan lujaa ja kevyttä. Suhteessa painoonsa puu on lujempaa kuin mikään muu rakennusmateriaali. Puu muistuttaa lämmönjohtavuudeltaan lämmöneristeitä. Siksi kosteus ei tiivisty puun pinnalle ja se tuntuu miellyttävältä niin kuumassa kuin kylmässäkin. Puun lämpölaajeneminen on varsin vähäistä. Vain noin kolmannes teräksen ja betonin lämpölaajenemisesta. Puu on hygroskooppinen materiaali, joka asettuu tasapainokosteuteen ympäristönsä kanssa. Puu turpoaa jonkin verran kostuessaan ja kutistuu kuivuessaan. 95 mm leveä lauta kutistuu leveydestään 2 mm, jos kosteusprosentti laskee 10:een. Pituussuunnassa eläminen on erittäin pientä, vain 1 mm metriä kohti.
20235_81782.jpg
Sano hyvästit äänekkäälle liesituulettimelle: näin saat hiljaisen keittiön
Liesituulettimen häiritsevä melu on tuttu ongelma monessa kodissa. Niin oli myös vaasalaisessa Tynin perheessä. Liesituuletin piti kovaa ääntä, joten keittiössä oli hankala edes keskustella, kun liesituuletin oli päällä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton