• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentamisen ja remontin suunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.10.2010
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Uusi rakennus

Ihmiset etsivät jatkuvasti itselleen sopivia pohjaratkaisuja ja mieleisiään talomalleja. Esim. sanomalehdessä esillä oleva pohjaratkaisu käy ihmisten ajatuksissa heidän omana kotinaan. Ratkaisu, mikä toisissa perheissä jää mieleen todellisena kotina, on toisille susiratkaisu. Oman talon suunnittelu ei ole helppo tehtävä tavalliselle omakotirakentajalle. Siihen kannattaa käyttää aikaa ja rahaa, sillä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ammattisuunnittelijaan sijoitettu raha tulee toteutusvaiheessa takaisin.

Suunnittelun lähtökohdat

Rakennuksen pohjaratkaisuun vaikuttavat jokaisen perheenjäsenen omat tottumukset ja mieltymykset. Perheen koon ja lasten iän lisäksi mm. ammatti, harrastukset, sairaudet, tontin muoto ja kaavamääräykset vaikuttavat oleellisesti jokaiseen rakennukseen jo suunnitteluvaiheessa. Alustavaan suunnitteluun kannattaa ottaa koko perhe mukaan ja kartoittaa jokaisen toiveet. Lopullinen suunnittelu kannattaa ehdottomasti jättää alan ammattilaiselle.

Suunnittelija

Suunnittelijan tavallinen rooli on vain täyttää viranomaisten määräykset. Puutteellisesti tai huonosti tehdyt suunnitelmat tekevät toteutuksesta lähes aina kalliin, ja yllätysten mahdollisuus toteutusvaiheessa on suuri. Ammattisuunnittelija kannattaa valita mahdollisimman aikaisin. Luonnosvaiheessa on hyvä käydä läpi eri vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Perusratkaisujen selvittyä valitaan muut suunnittelijat: rakenne-, LVI- ja sähkösuunnittelija.

Käytettävissä oleva raha

Todellisuus, varsinkin taloudellinen, pitää olla mukana suunnittelun alusta asti. Usein raha määrittelee talon koon, ulkonäön ja käytettävät materiaalit. Nurkat, neliöt ja tavallisuudesta poikkeavat rakenneyksityiskohdat lisäävät kustannuksia. Jo luonnosvaiheessa kannattaa laatia alustava kustannusarvio. Rahoittaja yleensä pyytää kustannusarviota ja rakennussuunnitelmia.

Vanha rakennus

Mitä vähemmän rakennukseen tehdään muutoksia, sitä vähemmän remontti tai peruskorjaus tulee maksamaan. Rakennusvirheiden mahdollisuus vähenee ja talo säilyttää mallinsa. Hyvin suunnitellun korjauksen periaate on, että peruskorjaus tai remontti tehdään rakennuksen ehdoilla.
– Talon historiasta ja iästä kertovat tyylipiirteet säilytetään.
– Tehdään mahdollisimman vähän muutoksia ja käytetään kaikki asumisen sisältämät
mukautumismahdollisuudet.
– Käytetään alkuperäisen rakennustyylin mukaisia materiaaleja.
– Energiakorjauksissa huomioidaan vaikutus julkisivuun.
– Sovelletaan rakennuksessa alkujaan käytettyjä työtapoja.
– Ulkonäköä muutettaessa huomioidaan muu rakennuskanta.
– Talon tulisi korjattunakin olla muodoltaan, materiaaleiltaan ja väreiltään sopiva ympäristöönsä.
Suunnittelijan tulee huolellisesti perehtyä rakennukseen, sen kuntoon ja asukkaiden todellisiin tarpeisiin. Jos suunnittelija valvoisi remontin toteutusta, niin muutosten tekeminen olisi kunnolla harkittua. Näin säästytään turhilta virheiltä ja kustannukset pysyvät hallinnassa.

Kuntokartoitus

Rakennuksen kunto kannattaa selvittää huolellisesti siinä vaiheessa, kun peruskorjausta ajatellaan vakavasti ensimmäisen kerran. Näin varmistetaan, että perusparannuksen tai remontin suunnittelu voidaan tehdä luotettavalta pohjalta. Rakennuksen käyttökelpoisuus kannattaa tutkia huolellisesti. Hyvän suunnittelunkin jälkeen täytyy varautua yksityiskohtien muuttamiseen. Kaikkia rakenneyksityiskohtia ja niiden kuntoa ei ole mahdollista selvittää ennen purkutöitä. Puutteellisesti suoritetun tila- ja kuntokartoituksen seurauksena saattaa kustannukset ja aikataulu riistäytyä hallinnasta.
Rakennuksen kunnon ja soveltuvuuden arvioinnin laajuus riippuu remontin tai perusparannuksen tyypistä ja laajuudesta. Siihen kannattaa sisällyttää seuraavia asioita:

Ympäristöarvot

Tutki, miten suunnitelmat soveltuvat maisemaan ja ympäröivään rakennuskantaan. Huomioi kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset näkökohdat ja arvot.

Kaavatilanne

Selvitä mahdolliset asema- tai rakennuskaavassa olevat rakennuksia koskevat määräykset esim. kunnan kaavoitus- ja rakennusvalvontaviranomaisilta.

Asiakirjat

Etsi vanhat piirustukset, mahdolliset muutospiirustukset ja asiakirjat. Jos piirustuksia ei ole, rakennus mitataan ja tehdään mittapiirustukset. Tarkista vanhojen piirustusten oikeellisuus.

Rakenneosat

Tutki rakennuksen eri osat silmämääräisesti. Käy läpi epäilyttävät kohdat purkamalla rakenteita.

Ääneneristys

Pääsääntöisesti vanhojen rakennusten ääneneristys on hyvä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202212_80431.jpg
Puhdas, luonnon­läheinen ja terveellinen koti massiivipuusta eli CLT-rakenteisena
Puhtaus, luonnonläheisyys ja terveellisyys – ovatko edellä mainitut arvot tärkeitä sinulle? Tärkeä osa elämäämme on koti, jossa olisi hyvä olla ja elää. Oman kodin toteutuksessa saa toteuttaa myös omia arvojaan. Mutta miten esimerkiksi puhtaus, luonnonläheisyys ja terveellisyys voi toteutua kodin rakentamisessa?
20236_82276.jpg
Paras autotalli kestää sukupolvelta toiselle: nappaa asiantuntijan vinkit toteutukseen
Alkaako tila loppua kesken vanhasta autotallista? Mistä löytyisi lisää säilytystilaa tavaroille? Perheen kaikki harrastevälineetkin pitäisi saada säilöön säiden armoilta. Jos olet aikonut rakentaa autotallin tai -katoksen, niin NYT on oikea aika toteuttaa suunnitelmat, ettei syksyn ja talven tullen iske hätä säilytyspaikoista. Kun suunnitelmissasi on rakentaa autotalli tai autokatos, saat Smartialta juuri sellaisen ratkaisun ja rakennuksen kuin haluat. Lähes kaikki Smartia Oy:n toimittamat mallit ovat asiakkaan tarpeisiin räätälöitävissä.
20236_61134.jpg
Luonnollinen puutalo hengittävällä puukuidulla
Kastellin talomalleihin saa halutessaan luonnollisen puukuitueristeen - Kastelli Green™, jonka myötä kotisi on aito ja ekologinen puutalo, jonka koko eristerakenne on puuta.
20075_5222.jpg
Suunnittele ja valitse katteesi katonvalintaohjelman avulla
Lafarge Roofing Oy:n laajasta valikoimasta voit valita itsellesi sopivan kattotiilen perinteisistä savikattotiilistä moderneihin lukkiutuviin savikattotiiliin tai kestävistä, taloudellisista betonikattotiilistä nykyaikaisiin laattakattotiiliin. Valitessasi mieleistäsi katemateriaalia voit käyttää apunasi Lafarge-Roofingin ainutlaatuista katonvalintaohjelmaa.
20095_16949.jpg
Maaperätutkimus ja vaaitus
Ote päiväkirjasta.Tontin ostamishetkellä ei ollut mitään tietoa tontin maaperästä tai mitkä rahalliset vaikutukset maaperän laadulla olisi perustusten rakentamisessa. Toisaalta luotimme tonttimaan laatuun, sillä olihan siinä jo talo pystyssä ja uusi tulisi samaan kohtaan, vaikkakin massiivisempana.Rakennusluvan liitteeksi tarvittiin tontin vaaitus ja pohjatutkimus. Odotukset olivat korkealla tuloksen suhteen. Kovasti toivoimme, että mahdollinen paalutus tai kallion räjäytys eivät olisi nostamassa rakentamiskustannuksia. Paaluttamisen tarpeeseen emme uskoneet. Räjäytystoimenpiteet saattaisivat tulla kysymykseen, sillä tonttimme reunalla on pieni kallio. Pohjaveden uskoimme olevan tarpeeksi syvällä kellarirakenteita ajatellen, sillä tontti on loiva rinnetontti, ja talo tulee korkeampaan kohtaan.Pohjatutkimus tehtiin kesäkuussa 2008. Kaksi miestä työskenteli pari tuntia rankkasateessa poraa muistuttavalla laitteella, joka kuulosti moottorisahalta. Laitteella porattiin maahan reikiä mm. tulevan talon nurkkakohdissa.
20083_9601.jpg
Tarkett - lattioita joka huoneeseen
Haluaisimme kotien olevan kauniita ja ystävällisiä, yksilöllisiä ja vähän erilaisiakin. Tarkett-lattiat antavat hyvän lähtökohdan, kun sisustat kotiasi tai loma-asuntoasi. Lattia on tärkeä osa kodinsisustusta. Lattian on tietenkin oltava käytännöllinen, kestävä ja helppohoitoinen. Sen tulee kuitenkin myös olla kaunis ja sopia kodin muuhun sisustukseen. Ehkä kannattaisi valita lattia, joka poikkeaa yleisestä beige-harmaa –väriskaalasta. Tällöin lattia pääsee paremmin esiin ja täydentää muuta sisustusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton