• Etusivu
  • Sisustus

Puukoulu 9 - Sisustaminen puutuotteilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.04.2025
201410_41435.jpg

Puu on suomalaisille rakas materiaali.

Puu on elävä ja lämmin materiaali, jota voidaan käyttää melkein kaikissa kodin pinnoissa. Puu on tekstuuriltaan kaunis materiaali. Se ei ole pelkästään ulkonäön kannalta hyvä materiaali, vaan sillä on myös muita hyviä ominaisuuksia. Puu on lämmin materiaali, jota on miellyttävä koskettaa. Puu toimii myös kosteuden tasapainottajana sitomalla itseensä tai luovuttamalla kosteutta ympäröivien olosuhteiden mukaan.

Tyypillisin tapa käyttää puuta sisustamisessa on panelointi. Toinen lähes yhtä yleinen käyttökohde on puulattia. Puulattia voi olla ns. parketti tai massiivipuulattia. Puun lisäksi sisustamiseen soveltuvat puulevyt, kuten vaneri.

Miltei kliseen mukaisesti voidaankin todeta, että suomalainen pitää puulla sisustamisesta.

Värimaailman valinta

<p data-block-key="070oc">Huolimatta tummasta värimaailmasta, wc-tila ei ole synkkä. Tummaksi käsitelty katto toistaa lattian värisävyjä</p>
Huolimatta tummasta värimaailmasta, wc-tila ei ole synkkä. Tummaksi käsitelty katto toistaa lattian värisävyjä

Puulla sisustamisessa kuten muussakin sisustamisessa tärkeä rooli on värien yhteensovittamisella ja kontrasteilla.

Sisustamisessa on ehkä helpointa lähteä liikkeelle lattiasta. Lattian värin voimakkuuden perusteella suunnitellaan muiden pintojen värit ja sävyt. Jos lattiaksi halutaan erittäin vaalea materiaali tai väri, on hyvä käyttää voimakkaampaa väriä ja tummempia sävyjä muissa pinnoissa.

Sisustus voi toki olla kokonaisuudessaankin hyvin vaalea, mutta tällöin siistin ja harmonisen vaikutelman säilyttäminen vaatii käyttäjältä enemmän. Yhtenäisessä vaaleassa kokonaisuudessa ylimääräiset esineet ja epäjärjestys tulevat voimakkaammin esille kuin sisustuksessa, jossa on käytetty runsaasti värejä tai värisävyjä.

Kotimaisten puulajien valikoima

Pelkästään kotimaisissa puulajeissa on nykyisin käytettävissä laaja valikoima. Perinteisten puulajien: männyn, kuusen ja koivun lisäksi on tarjolla mm. leppää ja haapaa. Oman lisänsä kokonaisuuteen tuo lämpökäsitelty puu. Edellä mainituista muut ovat hyvin vaaleita puita, lepän ollessa punertava ja lämpökäsitelty puu taas on väriltään varsin tumma.

Värivalikoimaa ja kontrastia voidaan muokata tietysti myös erilaisilla pintakäsittelyillä. Puu voidaan lakata, petsata, vahata, maalata tai öljytä. Eri käsittelyt ovat luonteeltaan erilaisia. Kirkas lakka säilyttää puun ulkonäön ja toimii helppohoitoisena kulutuskerroksena. Nykyään on myös puulattioille hyvin soveltuvia vesiliukoisia lakkoja. Kuultokäsittelyllä tai petsauksella saadaan lattiaan läpikuultava väri, joka jättää puun tekstuurin näkyviin. Peittomaalausta käytettäessä on värivalikoima miltei rajaton. Puu voidaan käsitellä myös erilaisilla vahoilla ja öljyillä.

Puutuotteita, kuten esimerkiksi paneelia käytettäessä värien lisäksi voidaan sisustuksessa hyödyntää erilaisia muotoja ja profiileja. Esimerkiksi sormipaneeli on näyttävä tuote.

<p data-block-key="8jmhf">Valeurapaneeli.</p>
Valeurapaneeli.
Sisustus
seinät
katto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20154_43085.jpg
Maaliruiskulla nopeasti valmista
Ovatko seinät värittömät ja synkät vai onko puu haalistunut? Samantekevää, haluatko maalata puuta tai levittää seinämaalia, Bosch tarjoaa maalausjärjestelmällään juuri oikean ratkaisun, jotta saat uutta väriä elämääsi. Bosch-järjestelmät ovat helppokäyttöisiä ilman vaivalloista puhdistamista.
202010_66974.jpg
Maalauskoulu: Sisävärin valinta
Värin valinta on kenties mielenkiintoisin, mutta samalla myös haastavin osa maalausprojektia. Vaihtoehtoja löytyy paljon, eikä sisustuksen kokonaisuuden hahmottaminen ole aina helppoa. Värin valinnan helpottamiseksi on hyvä tietää joitakin perusasioita, jotta kokonaisuudesta tulisi mielekäs.
Kahden Kingspan-eristelevyn saumojen väliin puristetaan tiivistykseksi uretaanivaahtoa.
Seinät, katot ja ullakot lämpimiksi
Rakennusten energiatehokkuudesta on tullut yhä keskeisempää ilmastomuutoksen- sekä päästöjen hillitsemisen myötä. Omakotirakentamisessa kuten vanhan talon kunnostamisessakin voidaan lämmöneristykseen panostamalla vaikuttaa talon tiiviysominaisuuksiin merkittävästi, jolloin lämpöenergiaa ei pääse vuotamaan hukkaan. Vähäisempi lämmitystarve säästää luontoa ja lompakkoa.
kadunvarressa rintamamiestalot
Rintamamiestalon ilmanvaihto kuntoon
Rintamamiestalojen historia juontuu sotien jälkeiseen aikaan, jolloin oli löydettävä vastaus huutavaan asuntopulaan. Kulkulaitosten yleisten töiden ministeriö julkaisi vuonna 1944 yhdeksän tyyppitaloa, joiden suunnittelijoina olivat maineikkaat arkkitehdit Aulis Blomstedt ja Yrjö Lindegren. Talotyypistä tuli kestosuosikki, sillä niitä rakennettiin 1960-luvun alkuun asti. Myös Alvar Aalto suunnitteli rintamiestalosta oman mallinsa.
20212_68787.jpg
Seinäpuhallus­laitteella tuot raikasta ilmaa asuntoon
Jotta asunnon sisäilma pysyy raikkaana, kannattaa ilmanvaihtokoneen valinnan lisäksi kiinnittää huomiota siihen, miten se ottaa ilman sisään. Talon seinään asennettavan seinäpuhalluslaitteen tulee sekä kestää pohjolan vaihtelevat sääolosuhteet, täyttää sisäilmaan liittyvät määräykset, että soveltua julkisivun visuaaliseen ilmeeseen. Julkisivuun tyylikkäästi istuvan ja teknisesti toimivan ratkaisun tarjoaa Vallox Out/in Vario seinäpuhallus- ja ilmanottolaite.
20239_83059.jpg
Julkisivu mahdollista jättää verhoamatta vaikka talven ajaksi!
Rakennukseen kohdistuvat kosteusrasitukset tulevat olemaan alati kasvava mielenkiinnon kohde. Omat sormensa peliin heittää mahdollisten ilmastonmuutosten tuomat lisähaasteet ja kuormitukset. Luonnon asettamat vaatimukset ovat saaneet myös kuluttajat haluamaan entistä laadukkaampia sekä kestävämpiä tuotteita omiin koteihinsa. Tuulensuojalevyn osalta toiveisiin on nyt vastattu, tässä esittelyssä Glasroc GTX 9 Tuulensuojalevy.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton