• Etusivu
  • Sisustus

Puukoulu 9 - Sisustaminen puutuotteilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.04.2025
201410_41435.jpg

Puu on suomalaisille rakas materiaali.

Puu on elävä ja lämmin materiaali, jota voidaan käyttää melkein kaikissa kodin pinnoissa. Puu on tekstuuriltaan kaunis materiaali. Se ei ole pelkästään ulkonäön kannalta hyvä materiaali, vaan sillä on myös muita hyviä ominaisuuksia. Puu on lämmin materiaali, jota on miellyttävä koskettaa. Puu toimii myös kosteuden tasapainottajana sitomalla itseensä tai luovuttamalla kosteutta ympäröivien olosuhteiden mukaan.

Tyypillisin tapa käyttää puuta sisustamisessa on panelointi. Toinen lähes yhtä yleinen käyttökohde on puulattia. Puulattia voi olla ns. parketti tai massiivipuulattia. Puun lisäksi sisustamiseen soveltuvat puulevyt, kuten vaneri.

Miltei kliseen mukaisesti voidaankin todeta, että suomalainen pitää puulla sisustamisesta.

Värimaailman valinta

<p data-block-key="070oc">Huolimatta tummasta värimaailmasta, wc-tila ei ole synkkä. Tummaksi käsitelty katto toistaa lattian värisävyjä</p>
Huolimatta tummasta värimaailmasta, wc-tila ei ole synkkä. Tummaksi käsitelty katto toistaa lattian värisävyjä

Puulla sisustamisessa kuten muussakin sisustamisessa tärkeä rooli on värien yhteensovittamisella ja kontrasteilla.

Sisustamisessa on ehkä helpointa lähteä liikkeelle lattiasta. Lattian värin voimakkuuden perusteella suunnitellaan muiden pintojen värit ja sävyt. Jos lattiaksi halutaan erittäin vaalea materiaali tai väri, on hyvä käyttää voimakkaampaa väriä ja tummempia sävyjä muissa pinnoissa.

Sisustus voi toki olla kokonaisuudessaankin hyvin vaalea, mutta tällöin siistin ja harmonisen vaikutelman säilyttäminen vaatii käyttäjältä enemmän. Yhtenäisessä vaaleassa kokonaisuudessa ylimääräiset esineet ja epäjärjestys tulevat voimakkaammin esille kuin sisustuksessa, jossa on käytetty runsaasti värejä tai värisävyjä.

Kotimaisten puulajien valikoima

Pelkästään kotimaisissa puulajeissa on nykyisin käytettävissä laaja valikoima. Perinteisten puulajien: männyn, kuusen ja koivun lisäksi on tarjolla mm. leppää ja haapaa. Oman lisänsä kokonaisuuteen tuo lämpökäsitelty puu. Edellä mainituista muut ovat hyvin vaaleita puita, lepän ollessa punertava ja lämpökäsitelty puu taas on väriltään varsin tumma.

Värivalikoimaa ja kontrastia voidaan muokata tietysti myös erilaisilla pintakäsittelyillä. Puu voidaan lakata, petsata, vahata, maalata tai öljytä. Eri käsittelyt ovat luonteeltaan erilaisia. Kirkas lakka säilyttää puun ulkonäön ja toimii helppohoitoisena kulutuskerroksena. Nykyään on myös puulattioille hyvin soveltuvia vesiliukoisia lakkoja. Kuultokäsittelyllä tai petsauksella saadaan lattiaan läpikuultava väri, joka jättää puun tekstuurin näkyviin. Peittomaalausta käytettäessä on värivalikoima miltei rajaton. Puu voidaan käsitellä myös erilaisilla vahoilla ja öljyillä.

Puutuotteita, kuten esimerkiksi paneelia käytettäessä värien lisäksi voidaan sisustuksessa hyödyntää erilaisia muotoja ja profiileja. Esimerkiksi sormipaneeli on näyttävä tuote.

<p data-block-key="8jmhf">Valeurapaneeli.</p>
Valeurapaneeli.
Sisustus
seinät
katto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20154_43085.jpg
Maaliruiskulla nopeasti valmista
Ovatko seinät värittömät ja synkät vai onko puu haalistunut? Samantekevää, haluatko maalata puuta tai levittää seinämaalia, Bosch tarjoaa maalausjärjestelmällään juuri oikean ratkaisun, jotta saat uutta väriä elämääsi. Bosch-järjestelmät ovat helppokäyttöisiä ilman vaivalloista puhdistamista.
202010_66974.jpg
Maalauskoulu: Sisävärin valinta
Värin valinta on kenties mielenkiintoisin, mutta samalla myös haastavin osa maalausprojektia. Vaihtoehtoja löytyy paljon, eikä sisustuksen kokonaisuuden hahmottaminen ole aina helppoa. Värin valinnan helpottamiseksi on hyvä tietää joitakin perusasioita, jotta kokonaisuudesta tulisi mielekäs.
202212_80408.jpg
Seinät, katot ja ullakot lämpimiksi
Rakennusten energiatehokkuudesta on tullut yhä keskeisempää ilmastomuutoksen- sekä päästöjen hillitsemisen myötä. Omakotirakentamisessa kuten vanhan talon kunnostamisessakin voidaan lämmöneristykseen panostamalla vaikuttaa talon tiiviysominaisuuksiin merkittävästi, jolloin lämpöenergiaa ei pääse vuotamaan hukkaan. Vähäisempi lämmitystarve säästää luontoa ja lompakkoa.
Asennettu kipsilevyseinä, jossa näkyy kittauksen jäljet
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
20146_39702.jpg
Hybridijärjestelmä pitää huolen
Villa Isover tuottaa energiaa yhtä paljon luin kuluttaaVilla Isoverin hybridijärjestelmä on VTT:n kanssa suunniteltu. Hybridijärjestelmä tuottaa energiaa yhtä paljon kuin talo kuluttaa. Näin ostetun energian tarve on minimaalinen.
20195_57753.jpg
Allergiakaudella moni jättää tekemättä olennaisen huoltotyön
Katupölyn ja siitepölyn kulkeutumista sisään voi estää kunnollisilla ilmansuodattimilla. Eri suodattimien välillä on suuria laatueroja, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Suodatustehon voi tarkistaa pakkaukseen merkitystä suodatinluokasta. Tähän asti ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen on ollut asukkaan tehtävä. Monessa kodissa ne on kuitenkin jätetty vaihtamatta, joskus jopa vuodesta toiseen. Tämä heikentää sisäilman laatua. Terveysilman kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu. Kiinteistöliiton uuden linjauksen mukaan asukkailta helposti unohtuva velvollisuus on nyt siirretty taloyhtiön vastuulle. Omakotiasujien täytyy yhä itse muistaa vaihtaa suodattimet säännöllisin väliajoin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton