Puhdasta korvausilmaa myös katupölykaudella
Likaisista ilmansuodattimista ei ole tarkoituksen mukaista hyötyä. Hyvälaatuinen suodatin on tiheä ja sillä on VTT:n hyväksyntä sekä suodatusluokka vähintään F7.
Suomessa pitkä siitepölykausi sekä keväinen katupöly aiheuttavat kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille.
Likaantuneet suodattimet heikentävät sisäilman laatua
Kun korvausilmaventtiilin suodatin likaantuu, sen ilmanläpäisykyky heikkenee. Tällöin huoneisiin tulevan raittiin ilman määrä laskee, varsinkin painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Koneellisessa ilmanvaihdossa tukkeutunut suodatin rasittaa lisäksi ilmanvaihtokonetta. Oikea hetki suodatinvaihdolle on katupölykauden päättyessä ja ennen siitepölykauden alkua. Näin estetään suodattimien ylikuormitus ja varmistetaan riittävä raittiin ilman tulo. Hyvälaatuisiin suodattimiin panostaminen kannattaa. Hintaerot ovat olemattomia, mutta vaikutus sisäilman laatuun suuri.
Kodin sisäilmaa voi parantaa toimivilla suodattimilla
Huono sisäilma aiheuttaa ihmisillä erilaisia terveyshaittoja. Tavallisimpia ovat hengitysteiden ärsytysoireet, kuten nenän tukkoisuus ja vuoto, silmien kutina, kurkun kuivuus ja käheys sekä kuiva yskä. Myös väsymys ja päänsärky voivat johtua siitä. Usein oireet tulevat voimakkaampina lapsille. Huono sisäilma rasittaa erityisesti keuhkosairaita ja allergioista kärsiviä, joiden hapenottokyky on jo valmiiksi alentunut.
Suodattimet kannattaa tarkistaa ja vaihtaa vähintään 1-2 kertaa vuodessa. Otollisia ajankohtia ovat loppukesä siitepölykauden jälkeen sekä alkukevät katupölykauden loputtua. Riittävä vaihtoväli riippuu osin talon sijainnista. Suodattimien teho heikkenee nopeammin vilkkaasti liikennöidyn tien tai paljon siitepölyä levittävien puiden lähellä.
Taloyhtiöissä ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja uusiminen kuuluvat taloyhtiölle, mutta Kiinteistöliiton uuden vastuunjakotaulukon myötä myös korvausilmasuodattimien vaihto siirretään taloyhtiön vastuulle. On asukkaiden etu, että suodattimet tulevat vaihdetuksi, sillä huono sisäilma heikentää asumisviihtyvyyttä. Siksi asia kannattaa ottaa esille kevään yhtiökokouksessa. Omakotitaloissa ilmanvaihdon huolto ja suodattimien vaihto on aina omistajan vastuulla.
Hyvälaatuinen suodatin ei ole kalliimpi
Suurimmassa osassa suomalaisista kodeista on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Näissä asunnoissa raitisilmaventtiilien sisällä on usein vaihdettava suodatin, jonka ulkonäkö riippuu venttiilin mallista. Koska venttiilejä on monenlaisia, myös suodatinvalikoimista löytyy lukuisia eri malleja.
Suodattimen valinnassa kannattaa panostaa hyvälaatuisiin ja testattuihin suodattimiin. Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on olematon, mutta vaikutus sisäilman laatuun on todella suuri. Niin kuin imurien pölypusseissa, olennaisinta on tarkistaa, minkä kokoinen ja tyyppinen suodatin venttiiliin sopii. Vanhoja korvausilmaventtiilejä uusittaessa kannattaa ottaa huomioon myös millaisia suodattimia niihin on tarjolla. Laadukkaiden ja testattujen suodattimien ero erilaisiin tarvikesuodattimiin verrattuna voi olla huikea.
Mistä laadukkaan suodattimen erottaa sitten erottaa? Suodatinpakkauksista kannattaa katsoa mitä suodatusluokkaa suodattimet ovat ja ovatko ne testattuja riippumattoman tahon toimesta. Suodatinluokat kertovat, minkä kokoisia hiukkasia suodattimet nappaavat: esimerkiksi F7-luokan hienosuodatin pysäyttää lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Viime aikoina myös karmiventtiileihin on tullut tarjolle tehokkaampia suodattimia aiempien verkkomaisten suodattimien rinnalle.
Jos raitisilmaventtiilit puuttuvat kokonaan, tuuletusikkunan ikkuna-aukkoon voi kiinnittää suojaksi ikkunasuodattimen. Sen kuitumainen rakenne päästää ilman hyvin läpi, mutta estää ulkoilman epäpuhtauksia kulkeutumasta sisään tuuletettaessa. Ikkunasuodattimissa laatuerot ovat erityisen suuria. Siksi erityisesti allergikkojen on syytä kiinnittää niihin huomiota.
Ilmanvaihtokoneen sisältä löytyy suodatinkasetti
Suurimmassa osassa 2000-luvulla rakennettuja taloja on täysin koneellinen ilmanvaihto, jossa sekä tulo- että poistoilma puhalletaan koneellisesti.
Täysin koneellisessa ilmanvaihdossa suodatinkasetti löytyy ilmanvaihtokoneen sisältä. Vaihtaminen käy helposti avaamalla koneen ovi, irrottamalla vanha kasetti ja laittamalla uusi tilalle. Tuloilmaventtiileissä ei näissä asunnoissa ole erillisiä suodattimia, joten pelkkä koneen suodattimen vaihto riittää. Venttiilit pitää silti puhdistaa säännöllisesti, esimerkiksi imuroimalla ja pyyhkimällä kertynyt pöly pois.
Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
Osta Filtrete Aero -ikkunasuodatin Rakentaja.fi-verkkokaupasta
Ohje