• Etusivu
  • Talo

Pintamateriaalisuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.07.2024
1920 shutterstock_574394731

Pintamateriaalit ovat talon näkyvin osa. Pintamateriaalien valinnassa tulisi huomioida materiaalin soveltuvuus kohteeseen (lattia, seinä, katto), materiaalin soveltuvuus ko. tilaan sekä asukkaan mieltymykset. Muita valintakriteerejä ovat palo- ja yleinen turvallisuus, ekologisuus ja itse rakennus. Rakennuksen osalta tavoitteena voi olla joku tyylisuuntaus tai ja korjauskohteissa historia ja aikakausi.

Sisäpintamateriaalien jaottelu

Sisäpintamateriaalit voidaan jaotella karkeasti kolmeen ryhmään.

- Lattiaan soveltuvat materiaalit
- Seiniin soveltuvat materiaalit
- Kattoon soveltuvat materiaalit.

Edellisten lisäksi voidaan tarkentaa jaottelua märkätiloihin soveltuvat materiaalit. Lisäksi voidaan huomioida erikseen alakattomateriaalit ja kulutuskestävyyden tai palonkeston perusteella suoritettava luokittelu.

Määräykset ja ohjeet

Pientalojen kohdalla rakentamismääräykset ottavat kantaa lähinnä kosteiden tilojen pintamateriaaleihin ja siinä yhteydessä lähinnä vesieristykseen. Lisäksi paloturvallisuus saattaa rajoittaa joissain tapauksissa valintaa. Esimerkiksi tulisijojen yhteydessä. Ohjeistuksissa huomioitavaa on lähinnä materiaalin soveltuvuus käyttötarkoitukseen.

Muuta huomioitavaa

Osa materiaaleista tarvitsee erikseen vielä pintakäsittelyn, kuten lakkaus, maalaus tai vahaus. Pintamateriaaleja voidaan soveltuvin osin käyttää myös muuhun kuin niille tarkoitettuun kohteeseen. Esimerkiksi lattiaan tarkoitettuja laattoja voidaan käyttää myös seinäpinnoissa. Tärkeämpää on huomioida, mihin pintamateriaalia ei voi käyttää. Seiniin tarkoitetut keraamiset laatat eivät yleensä sovellu käytettäväksi lattiaan. Jotkut materiaalit voivat soveltua useampaan paikkaan, kuten puupaneelit kattoon ja seiniin. Valittavaan materiaaliin voi vaikuttaa myös lämmönjakotapa. Lähinnä lattialämmitys voi asettaa rajoituksia valinnalle. Useimmat lattiamateriaalit soveltuvat lattialämmityksen yhteyteen, mutta on syytä tutustua materiaalivalmistajan antamiin ohjeisiin. Lemmikit tulisi myös huomioida materiaalien valinnassa. Etenkin koirien kynnet jättävät helposti jälkiä vähänkin pehmeämpiin pintoihin. Erityisesti korkeissa tiloissa pintamateriaalien valinnassa on huomioitava myös akustiikka ja äänen vaimennus. Asentamisen helppous voi myös olla valintakriteerinä, erityisesti niillä, jotka tekevät asennuksen itse.

Tilan mukainen materiaalivalinta

Eri tiloihin valitaan tavallisesti erityyppiset materiaalit. Eri tilojen mukaisia valintaperusteita käsitellään Lattiapintamateriaalin valinta ja Seinä- ja kattopintamateriaalien valinta artikkeleissa.

Talo
pinnoite
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Sokkelin pinnoitusta weberin kivipinnoitteella
Miten sokkelin voisi pinnoittaa?
Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.
Taloyhtiö
Ennaltaehkäiseminen säästää rahaa: säilytä julkisivu teknisesti kunnossa ja esteettisesti siistinä
Monessa taloyhtiössä joudutaan monenlaisien remonttien eteen; ikkunaremontti, putkiremontti tai vaikkapa julkisivuremontti. Kaikilla materiaaleilla on käyttöikänsä ja jotta materiaaleja voidaan käyttää käyttöiän ajan huolettomasti, on ennaltaehkäisy paras panostus rakenteiden säilymiseen ja näin kustannussäästöihin.Kuten mitä tahansa rakennuksen osaa, kuten julkisivua ja sen saumoja, tulee niitä huoltaa, jotta ne säilyttävät niille suunnitellut ominaisuudet ja pitävät julkisivun myös esteettisenä. Mutta mitkä asiat vaikuttavat julkisivun likaantumiseen ja tekniseen rasitukseen? Entä miten asiaan voisi vaikuttaa ennaltaehkäisevästi?
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Huputuksen hajuhaitat historiaan
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
201111_28449.jpg
Ohjaus yksilöllisesti
Nykyaikaisen kodin sähkötekniikalta vaaditaan enemmän kuin koskaan: energiansäästöä, luotettavuutta, muunneltavuutta ja turvallisuutta. KNX -taloautomaatio on standardi (ISO/IEC 14543), joka täyttää nämä vaatimukset. Järjestelmällä voidaan ohjata valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esim. markiiseja. Yhteensopivia tuotteita valmistaa yli 200 laitevalmistajaa.
20216_70998.jpg
Mietityttääkö jokin kodin lämmityksessä tai viilennyksessä? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
15.6.2021 järjestettävä webinaari tarjoaa tietoa muun muassa aurinkosähköstä, kodin viilennyksestä ja oikeanlaisen lämpöpumpun valinnasta.
20232_80792.jpg
Ecodesign-direktiivi: mistä on kyse, ja miksi siitä kannattaa kiinnostua?
Oletko kuullut puhuttavan Ecodesign-direktiivistä? Kyseessä on tulisijoja koskeva tuore ekosuunnitteluasetus, joka määrittelee uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Melkoinen direktiivi eikö, mutta mitä se tarkoittaa sinulle konkreettisesti?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton