Pihasuunnitelijan vinkeillä saat hirsiomakotitalon pihan kukoistamaan
Markki on moderni hirsitalo, johon inspiraatiota on haettu perinteisestä pohjalaisesta asuinrakentamisesta. Honkarakenne.
Kotipihan suunnittelu on mukavaa ja varmasti myös palkitsevaa. Hyvin suunniteltu piha tarjoaa jokaiselle perheenjäsenelle inspiraatiota ja hyvää mieltä ympäri vuoden. Kukoistavat pihakasvit, luoviin leikkeihin innostavat piilopaikat, viihtymään houkuttelevat oleskeluryhmät ja esimerkiksi pihasaunan tai verstaan kutsuva ovi tekevät omasta pihasta aivan erityisen. Pihasuunnittelija Sirpa Pasanen kertoi vinkit, kuinka hirsiomakotitalon pihan saa kukoistamaan.
1. Pihasuunnittelun lähtäkohtana on aina koko perheen toiveet
Pihasuunnittelija Sirpa Pasanen kertoo, että mukaan kaikkein tärkein asia pihan suunnittelussa on, että koko perhe on mukana suunnittelussa. He saavat esittää toivomuksensa pihasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Jokainen voi esittää toiveensa siitä, mitä pihalla tehtäisiin eri vuodenaikoina ja kuinka paljon pihan hoitamiseen halutaan käyttää aikaa.
Tällöin syntyy myös käsitys muistakin pihaa koskevista päätöksistä; kuinka rakennukset sijoitetaan tontille, mihin kodin ja kiinteistön hoitoon tarvittavat toiminnot sijoitetaan sekä miten tontille saavutaan ja kuinka siellä liikutaan.
Sirpan vinkkaamat tyypilliset toiminnot, joita omalta pihalta yleensä odotetaan ja joita saatetaan tarvita:
- Oleskelu ja ruokailu – esimerkiksi terassit, ruokailu- ja istuinryhmät, grillauskatos, kesäkeittiö, huvimaja ja näkösuojat
- Leikkiminen – keinu, kiipeilyteline, trampoliini, hiekkalaatikko, leikkimökki
- Harrastukset – tilaa ja säilytystiloja, esimerkiksi hyötypuutarha, kasvihuone, viljelylaatikot, pihapelit ja tee se itse -projektit
- Muut toiminnot, kuten autotalli tai -katos, sauna, aitta ja työskentelytilat
- Kiinteistön rajaus ja hoito – aita, jätekatos, varasto, puutarhavaja
Kannattaa myös huomioida, että kaava saattaa määrätä esimerkiksi montako erillistä rakennusta tontille voi rakentaa, kuinka monta autopaikkaa on varattava sekä kohdan, josta saavutaan tontille. Lisäksi ympärillä olevat rakennukset ja näkymät, korkeuserot sekä ilmansuunnat vaikuttavat siihen, miten päin rakennus ja oleskeluun tarkoitettu piha on järkevää sijoittaa.
2) Kokonaisvaltaisen pihasuunnitelman teko kannattaa
Koko perheen yhteisen näkemyksen lisäksi Sirpa Pasanen suosittelee, että pihamaan pohjatyöt ajoitetaan alkamaan samaan aikaan muun rakentamisen kanssa.
- Pihamaan pohjatyöt kannattaa tehdä samaan aikaan muiden rakennustöiden kanssa. Näin syntyy usein myös kustannussäästöjä. Eli pihan kaivuutyöt, massansiirrot/-vaihdot, materiaalien varastointi, kulkuväylien pohjatyöt, kaapeloinnit, salaojat sekä säilytettävien puiden suojaus kannattaa huomioida. Raskaita, isoja koneita ja ajoneuvoja on myöhemmässä vaiheessa usein vaikea tuoda tontille. Yleensä tällöin myös käsityötä on näin jatkossa vähemmän, mikä tarkoittaa kustannussäästöä, Sirpa kertoo.
Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun pihasuunnitelma tehdään käsi kädessä talon suunnittelun kanssa, mielellään arkkitehdin ja pihasuunnittelijan yhteistyönä. Talvi on parasta suunnitteluaikaa. Tällöin omia suunnitelmia pääse toteuttamaan heti keväällä.
3) Ammattilainen osaa huomioida kaikki pihan mahdollisuudet
Pihasuunnittelijaa kannattaa käyttää, kun halutaan saada valmista mahdollisimman nopeasti ja helposti.
Pihasuunnittelija osaa sijoittaa halutut toiminnot ja visuaaliset elementit tontille niin, että pihasta voidaan nauttia mahdollisimman monipuolisesti. Hän osaa ottaa huomioon myös näkymät eri suunnista, tontilla liikkumisen sekä ympäristöön ja tyyliin sopivat materiaalit ja kasvit. Pihasuunnitelman kustannukset vaihtelevat paikkakunnasta ja tekijästä riippuen.
Pihasuunnitelma sisältää tontilla käynnin, luonnossuunnitelman sekä varsinaisen pihasuunnitelman. Pihasuunnittelija tarvitsee käyttöönsä toiveiden lisäksi tontin asemapiirroksen tai muun pohjakuvan, josta nähdään rakennusten paikat, korkeuskäyrät ja tontin kulmakorot. Myös rakennusten piirustukset ovat tarpeen esimerkiksi toimintojen sijoittelua varten. Pihaa katsotaan myös talon sisäpuolelta.
4) Hirsiomakotitalon pihasuunnitelma esimerkkinä
Sirpa Pasanen on tehnyt pihasuunnitelmia esimerkiksi hirsiomakotitalojen tonteille. Hirsitalon kanssa sopivat hänen mielestään hyvin kaikki pihan eri pintamateriaalit. Käyttötarkoitus, käytännöllisyys ja mieltymykset yleensä ratkaisevat. Käytettävissä olevien materiaalien ja värien valikoima on valtava.
Suunnittelussa huomioidaan:
Kaavamääräykset / rakentamistapaohjeet - esimerkiksi rakennuspaikat, liittymän sijainti, istutettavat alueet, aitaaminen
Ilmansuunnat – auringon kierto, varjopaikat, tuuliolosuhteet
Tontin muodot ja koko – rajaus rakennettuun / luonnontilaiseen piha-alueeseen, pengerrykset, luiskat, muurit, aidat
Pintavesien ohjaus / imeytys / viivytys / johtaminen mahdolliseen hulevesiviemäriin
Jäsentely eri toimintoihin – oleskelu, leikki, hyötypiha, tomutus/pyykinkuivaus, kulkuväylät, liittymä, paikoitus, auton kääntöpaikka, lumenkasaus
Suunnitelmaluonnoksesta selviää tontin käyttö pääpiirteittäin, kasvillisuusalueet, pintavesien ohjaussuunnat, säilytettävä kasvillisuus sekä pihavalaisimien paikat. Kasvivalintoja ei vielä tässä vaiheessa ole tehty.
Myöhemmässä vaiheessa voidaan tarkentaa suunnittelua: mm. mitoituksia, tiedot pintamateriaalien määristä, rajaukset eri pintojen välillä, kasvilista puineen, pensaineen ja perennoineen. Kasveista lisäksi tarkemmat tiedot: lajit/lajikkeet, kappalemäärät, taimikoot, istutusetäisyydet. Suunnitelman perusteella voi pyytää tarjouksia piharakentamisesta.
5) Kuinka pihan ilmeen viimeistelevät kasvit valitaan?
Asiakkaan toiveet ja tyyli ohjaavat pihamaan valintoja. Värimaailma ja hoidon tarpeet saadaan määritettyä tätä kautta. Lisäksi on erityisen tärkeää valita oikea kasvi oikeaan paikkaan.
Huomioi pihallasi siis:
Pohjamaan ominaisuudet (routivuus, vedenläpäisy, kantavuus)
Valo-olosuhteet, kasvualustan laatu ja riittävä syvyys
Puuvartisille kasveille oikea menestymisvyöhyke (Suomessa on 8 vyöhykettä)
Valitse mielellään kotimaisia lajeja / lajikkeita, jotka kestävät parhaiten Suomen ilmasto-olosuhteissa ja joilla on hyvä taudinkestävyys, satoisuus ja koristeellisuus
Millainen on pihan syysväritys ja talvinen maisema
Puiden koko suhteessa pihan kokoon
Kasvien monimuotoisuus (syvyys, erilaiset lehtimuodot, erilaiset vihreän sävyt, värit, kukinta-ajat, ainavihannat / kesävihannat, havut)
Pihan suunnittelu on inspiroivaa eri palasten yhteen sovittamista. Ajatusten pyörittämistä pihalla oleskelusta ja viihtymisestä. Mieti siis millaisella pihalla sinä viihtyisit ja lähde suunnittelemaan – tai pyydä mukaan ammattilainen avuksesi.