• Etusivu
  • Piha

Pihakoulu 2.1 Pihakiveyksen asennus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Betonituote Oy
Julkaistu 18.08.2009
20098_18148.jpg

Onnistuneessa pihakivien asennuksessa valitusta kivestä riippumatta on lähtökohtana kunnollisten pohjatöiden tekeminen. Kun pohja on kunnolla tehty, niin valmistajan ohjeen ja valitun ladontamallin noudattamisella päästään hyvään, kestävään ja näyttävään lopputulokseen.

Asennuspaikan maaperä

Vanhaan, routimattomaan pihaan pohjatöiksi saattaa riittää pelkkä asennushiekan levittäminen, mutta usein pohjamaan suoruus tai haluttu kallistus täytyy ensin varmistaa ja tarvittaessa muotoilla. Kallistusten tulee aina olla rakennuksista poispäin. Kallistukseksi riittää n. 2 cm:n kallistus metriä kohti. Jos kiveys liittyy muihin olemassa oleviin pintoihin (esim. toiseen kiveykseen tai asfalttiin) pitää valmiin pinnan korkeudet suunnitella ja mitata erittäin huolellisesti.

Uutta pihan pinnoitusta rakennettaessa routimattoman perusmaan päälle levitetään n. 20 cm soraa tai sepeliä (raekoko 0-16 mm), joka tiivistetään ja sen päälle levitetään asennushiekkaa n. 3 cm kerros. Routivalle maaperälle rakennettaessa pohjatyöt alkavat joko routivan maaperän salaojituksella ja/tai routaeristyksellä, jolloin maata poistetaan vähintään 50 cm kerros. Salaojat ja routaeristeet ja peitetään sorakerroksella, jonka paksuus on n. 40 cm. Maa tiivistetään ja tasataan huolellisesti. Tasatun pohjan päälle levitetään n. 3 cm:n kerros asennushiekkaa.

Pihakivien asennus

Asennustapa voi vaihdella valitusta kivestä riippuen, mutta useimmissa tapauksissa asennus alkaa asennushiekan levityksellä. Asennushiekalla ei ole tarkoitus oikoa pohjanmaan epätasaisuuksia: Jotta vältytään kiveyksen epätasaiselta painumiselta, asennushiekkakerroksen tulee olla kauttaaltaan tasainen 2-3 cm kerros. Levitetty asennushiekka tasoitetaan laudanpätkällä. Isoilla pinnoilla voidaan apuna käyttää sopivan paksuisia teräsputkia tai -ohjureita, jotka ladotaan maahan n. 1,5 m:n välein ennen asennushiekan levittämistä. Lautaa hivutetaan teräsputkia myöten, jolloin ylimääräinen asennushiekka saadaan vedettyä pois.

20098_18155.jpg

Kivet ladotaan valitun asennusmallin mukaisesti. Kivien asentaminen aloitetaan kiveystä rajaavista, kiinteistä rakenteista, kuten seinistä, portaista yms. Ladonta pyritään tekemään aina valmiin kiveyksen päältä. Tasatun asennushiekan päälle ei astuta. Ladonnan apuna kannattaa käyttää linjalankoja, jotta halutut suorat linjat säilyvät. Kivi lasketaan paikoilleen asennushiekan päälle ja tarvittaessa kopautetaan paikalleen kumivasaralla.

20098_18149.jpg

Saumaus

Useimmat betonikivet edellyttävät saumausta. Saumaus toteutetaan hienolla (raekoko 0,2-1,0 mm) saumaushiekalla. Saumauksen aikana kiveyksen tulee olla kuiva. Asennushiekkaa levitetään kiveykselle ja harjataan saumojen täytteeksi. Betonikivet ankkuroidaan paikalleen täryttämällä n. 80 kg:n tärylevyllä.

Betonisten pihakivien lisäksi vaihtoehtona on mm. pihatiilet.
Betonisten pihakivien lisäksi vaihtoehtona on mm. pihatiilet.
Rudus Betonituote Oy
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20074_4465.jpg
Rudus Betonituotteen pihanäyttely Tuusulassa
Tuusulan pihakivinäyttely Ristikiventie 2 04300 Tuusula pihakivinäyttely avoinna ympäri vuorokauden
20076_5386.jpg
Pihakivien asentaminen
Kiveyksen sijainti merkitään maastoon. Työskentelyn helpottamiseksi ja reunakivien liikkumisen estämiseksi työskentelyalueen on hyvä olla valmista kiveystä leveämpi. Pohjatyöt tehdään n. 20 cm laajemmalle alueelle. Ennen kaivutöitä pitää varmistaa myös mahdollisten putkien, routasuojausten, sähkökaapelien yms. sijainti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
20076_5386.jpg
Honka Rock ja Abetonin roomalaiset kivet
Hämeenlinnan asuntomessujen Honka Rockin autokatos ja sen edusta kivettiin Abetonin upeilla roomalaisilla kivillä. Työn tekivät alan ammattilaiset, mutta kiveyksen tekeminen onnistuu myös "kotikonstein", kunhan perusasiat tehdään huolellisesti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
20191_56019.jpg
Pandamaisen sympaattiset hirsitalomallistot
Kukapa suomalainen ei tietäisi Ähtärissä asuvia veikeitä pandoja, Lumia ja Pyryä. Lumin ja Pyryn huippusuosituista malleista on nyt luotu aivan omat mallistot. Erilaisista tehokkaista kokovaihtoehdoista löytyy ratkaisut sekä pienemmälle että suuremmalle perheelle.
20161_45117.jpg
Talvitulet 2016 avaavat rakentamisvuoden
Tervetuloa Kastellin Talvitulille!AVAUSVIIKONLOPPUa vietetään la-su 9.-10.1.2016.Kastelli sytyttää Talvitulet ja avaa rakentamisvuoden 2016! Tule talonäytöksiin jo avausviikonloppuna ja suuntaa ajatuksesi rakentamiskesään.Talvitulilla pääset tutustumaan valmiisiin Kastelli-taloihin talonäytöksissä. Hae näytöksistä tai netistä käyttöösi uusi Talokirja 2016 sekä tutustu uuteen pienten omakotitalojen Cubic-mallistoon ja Skaala-malliston 2-kerroksiseen uutuusmalliin.Talvitulilla 2016 mahtava etu: 22 000 €:n alennus saattaa osua juuri sinun talo- tai huvilakauppaasi!Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
20208_66136.jpg
Mökkiäänestys on ratkennut - katso tulokset!
Rakentaja.fi:n järjestämässä mökkiäänestyksessä annettiin 15.−29.6.2020 yhteensä 2518 ääntä. Neljän ehdokasmökin joukosta voittajaksi nousi 895 äänellä hirsirakenteinen Honka Tuuli, jonka on suunnitellut purjelautailun olympiamitalistinakin tunnetuksi tullut arkkitehti Tuuli Petäjä-Sirén. Kakkossijan nappasi 790 äänellä Kastelli Luonto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton