• Etusivu
  • Piha

Pihakivien hoito- ja kunnossapito

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Julkaistu 14.05.2012Päivitetty 15.05.2012
20125_30922.jpg

Ruduksen pihakivet ja -laatat valmistetaan korkealaatuisesta betonista. Pinnat pysyvät uudenveroisina oikeaoppisesti asennettuna sekä huolellisella hoidolla Suomen vaativissakin sääoloissa.
Säännöllinen lehtien ja roskien harjaus sekä silloin tällöin tehty vesipesu pitävät kiveykset siistinä.

Korjaustyöt

Saumojen kunnossapito
Saumaushiekan eroosio ja kuluminen tai värjääntyminen ympäristöolosuhteiden vaikutuksesta ovat luonnollisia ilmiöitä saumoissa. Saumaushiekan kulumisen tai likaantumisen vuoksi tehtävä hiekan lisäys tehdään aina uudella hiekalla. Saumaushiekkana käytetään rakeisuudeltaan 0/1 mm:n kuivaa hiekkaa, joka harjataan saumoihin mahdollisimman hyvin.

Talvipuhtaanapito

Pintaa rasittaa talvikauden toistuva jäätyminen ja sulaminen. Lisärasituksena voivat olla lumen ja jään sulatuksessa käytettävien sulatussuolojen rasitukset. Lumen tai jään peittämä betonipäällyste tulisi puhdistaa lumesta vain tehtäväksi kolaamalla, lapioimalla, harjaamalla käsin tai koneellisesti, tai auraamalla tai linkoamalla kevyellä kalustolla ja tarvittaessa pinta hiekoitetaan. Jäätä ja pakkautunutta lunta ei saa kuitenkaan hakata betonista irti, koska pinta saattaa tällöin lohkeilla.
Rudus ei suosittele suolan tai muiden kemikaalien käyttöä betonipinnoilla.

Vältä painumia

Betonipäällysteen painuminen johtuu liian heikosta pohjasta tai betonipäällyste joutuu suuremmalle rasitukselle kuin alun perin oli suunniteltu. Painumat muuttavat päällystetyn alueen tasaisuutta ja ulkonäköä ja betonipinnoille saattaa sen vuoksi kerääntyä sadevettä ja likaa. Heikosta pohjasta johtuva painuma korjataan perustamalla kantava kerros uudelleen.

Kiven vaihto

Korjattaessa yksittäisiä kiviä vanhassa päällysteessä on korjaus suositeltavaa tehdä vanhan päällysteen reunimmaisilla kivillä. Kun uudet kivet ladotaan vanhan päällysteen reunoille, säilyy päällysteen kokonaisilme.

20125_30923.jpg

Puhdistus

Betonipinnan säännöllinen puhdistus lisää päällysteen elinikää. Kivetyksen lika ja roskat poistetaan säännöllisesti harjaamalla, tai lehtipuhaltimella puhaltamalla sekä pesemällä puhtaalla vedellä. Likatahrat lähtevät parhaiten tuoreeltaan.

Säännöllisessä puhdistuksessa käytetään heikosti emäksisiä aineita esim. Sartek 2, jolloin annostus on 50 ml / 5 l. Jos puhdistukseen käytetään happamia aineita niin kivipinnat on neutralisoitava puhtaalla vedellä toimenpiteen jälkeen. Käytettäessä painepesuria, tulee kiveystä suihkuttaa 45 asteen kulmassa, jolloin saumahiekka pysyy saumassa.

Sammaleet, sienet ja levät

Pintojen verhoiluna betonipäällysteväylillä voidaan käyttää sammalta pihakivien saumoissa. Mikäli sammalta pidetään esteettisenä haittana, poistetaan sammaleet mekaanisesti, jonka jälkeen saumat täytetään uudella saumaushiekalla.

Rikkaruohot

Rikkaruohot voidaan kitkeä käsin tai käyttämällä torjunta-ainetta, esimerkiksi ruiskuttamalla. Käyttäessä torjunta-ainetta, varmista tuotteen toimittajalta, että tuote on tarkoitettu rikkaruohon poistoon betonisista pihakiveyksistä.

Öljyläikät

Tuoreet öljyläikät imeytetään paperiin, sahanpuruihin tai öljynimetysaineeseen. Öljyläikät, jotka ovat jo imeytyneet päällysteeseen, pestään pois emäksisellä pesuaineella (esim. Sartek 2; annos 5 dl / 5 l) ja kuumalla vedellä max. 60 C°.

Purukumi

Kovettunut purukumi pehmennetään emäksisellä pesuaineella (esim.Sartek 2; annos 5 dl / 5 l kuumaa vettä), jonka jälkeen mekaaninen irrotus.

Ruoste

Aluksi betonipinta kastellaan vedellä, tämän jälkeen puhdistus happamalla pesuaineella (esim. Kasper Forte; annos 5 dl / 5 l), jonka jälkeen neutralointi emäksisellä pesuaineella (esim. Sartek 2; annos 5 dl / 5 l).

Kalkkihärme

Betonipinnoissa voi esiintyä vaaleita "läikikkäitä" alueita eli sementin raaka-aineena käytetystä kalkkikivestä vapautunutta kalsiumia, jotka ovat lähinnä esteettinen haitta.
Kyseiset ilmiöt ovat tunnusomaisia betonille ja esiintyvät jossain määrin kaikilla betonipinnoilla. Kalkkihärmeen muodostuminen on luonnollista, eikä se millään tavoin vahingoita kiveystä. Härme häviää sateiden myötävaikutuksella ajan mittaan itsestään Puhdistus aloitetaan kastelemalla pinta vedellä, jonka jälkeen käytetään hapanta pesuainetta (esim. Kasper Forte; annos 5 dl / 5 l). Puhdistus suoritetaan harjaamalla ja lopuksi huuhdellaan (neutralointi) emäksisellä pesuaineella (esim. Sartek 2; annos 50 ml / 5 l) .

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
200611_1880.jpg
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20146_39983.jpg
Hirsihuvila sopii myös Hiekkasärkille
Kaupungin vilinästä ja vilskeestä on aina rentouttavaa päästä luonnon helmaan rauhoittumaan ja rentoutumaan. Kaipaatko itsellesi juuri tällaista paikkaa? Hongan laajasta hirsihuvila- ja mökkimallistosta löytyy monenlaista vaihtoehtoa erilaisiin maisemiin ja tarpeisiin.Välttämättä aina mallistosta ei löydy valmiina täysin omiin tarpeisiin soveltuvaa ratkaisua. Hongalta sinun on kuitenkin mahdollista saada myös toiveidesi mukaan suunnitellut hirsimökit, huvilat sekä saunat.
20201_62259.jpg
Tiesitkö, että kipsilevyn voi kierrättää?
Gyproc-levyjen kierrätys on luonnonvaroja säästävää toimintaa. Kun uusia Gyproc-levyjä valmistetaan, luonnonkipsin lisäksi käytetään myös kierrätyskipsiä. Valmistettavan levyn ominaisuudet eivät heikkene puhdasta kierrätyskipsijaetta käytettäessä. Kierrätyskipsin käyttäminen valmistuksen yhteydessä säästää luonnonvaroja sekä edistää samalla kokonaishallintaa tuotteen elinkaariajattelussa.Vuosien saatossa puhtaan kierrätyskipsijakeen keräystoiminta on kehittynyt Kirkkonummen tehtaan laiteinvestointien, hyvien yhteistyökumppaneiden avulla sekä tiiviillä yhteistyöllä talotehtaiden sekä asiakkaiden kanssa.Miten siis kierrätys tapahtuu?
20181_51444.jpg
Fortum Innovaatiokilpailu
Fortum julkistaa innovaatiokilpailun, jolla haetaan ideoita asumismukavuuden lisäämiseen. Fortumin marraskuussa 2017 teettämän kyselyn mukaan taloyhtiöiden huoneistoissa eniten asumismukavuutta haittaavat tunkkaiselta tuntuva sisäilma sekä suuresti vaihtelevat lämpötilat. Neljästäsadasta vastaajasta noin 40 % mainitsi tunkkaisuuden ja yli 30 % lämpötilojen suuren vaihtelun. Ratkaisuilta asukkaat odottavat puoliautomaattisuutta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton