• Etusivu
  • DIY

Tee itse pergola: Pergolan rakentaminen alusta loppuun

Katso yksityiskohtaiset ja helpot ohjeet palkkien loveamiseen

Sari Nieminen
Päivitetty 17.04.2025
pergolan rakentaminen

Rakenna itse oma pergola.

Keittiön ikkunan edessä oli vanha omenapuu, joka varjosti mukavasti. Kun omenapuun tuli aika lähteä, jäi ikkunoiden edusta alttiiksi turhan kovalle auringonvalolle. Omenapuun tilalle päätettiin rakentaa pergola luomaan sopivaa suojaa. Tuumasta toimeen.

Tähän kohtaan ei ollut mahdollisuutta ostaa valmista pakettia, vaan pergola suunniteltiin paikkaan ja ympäröivään terassiin sopivaksi ja rakennettiin itse mittatilaustyönä.

Alkuvalmistelut pergolaa suunniteltaessa

Pergolanhan voi rakentaa joko katettuna esimerkiksi valokatteella tai ilman kuten tässä mallissa. Itse pergolan rakentamiseen voi varata viikonlopun. Valmistuminen viikonlopun aikana riippuu kuitenkin pergolan koosta ja maaston haasteellisuudesta.

Vaikka pergolan rakentaminen ei tarvitse erillistä rakentamislupaa, naapureilta kannattaa kuitenkin ensin kysyä mielipidettä, jos pergola on lähellä rajaa, jotta vältyt ikäviltä jälkiselvittelyiltä. Perussäännön mukaan, rakenteen etäisyys naapurin rajasta tulee olla vähintään 4 metriä.

Maankäyttö- ja rakennuslakia haluttiin uudistaa ja hallituksen esitys uudesta rakentamislaista vietiin eduskuntaan syksyllä 2022. Laki kumoaisi nykyiset rakentamisen pykälät ja uusi laki astui voimaan 1.1.2025. Nykyisin ilman rakennuslupaa voisi rakentaa alle 30 neliömetrin piharakennuksen. Uudella lailla pyritään vähentämään byrokratiaa ja paperityötä.

Pergolan pohjia ei sinänsä tarvitse valmistella mitenkään erikoisesti, paitsi, jos liität pergolaasi myös terassin tai asennat päälle valokatteen. Maanvaraiseen ja katottomaan pergolaan perustusten sijaan tolppien päihin riittävät teräsjalat pitämään tolpat pystyssä.

Pergolan paikalla ollut vanha omenapuu oli kaadettu jo vuosi sitten. Nyt kaivoimme ylös maassa vielä lojuneen vanhan suodatinkankaan sekä kärräsimme puukatteen pois. uuden pergolan alle tulisi tilalle kivikate. Samallahan se kaikki sujui, kun omenapuun kantokin piti kaivaa myös ylös.

Terassin pohjien rakennusohjeet löydät täältä >>

<p data-block-key="gzkhx">Tästä pergolan rakentaminen sitten alkoi.</p>
Tästä pergolan rakentaminen sitten alkoi.

Pergolan rakentaminen voi alkaa

Ennen teräsjalkojen ja tolppien asentamista, muista varmistaa, että pergolasi tulee suoraan. Älä luota esimerkiksi vierelle rakennetun terassin suoruuteen, vaan mittaa tarkasti teräsjalkojen paikat. Muista ottaa aina myös ristimitta.

Info

Info

Ristimitta

Ristimitta rakentamisessa tarkoittaa mittauksen tarkistustapaa, jolla varmistetaan rakennuksen kulmien suorakulmaisuus. Ristimitta tehdään mittaamalla rakennuksen kulman molemmista diagonaaleista ja vertaamalla niitä toisiinsa. Jos molemmat diagonaalit ovat yhtä pitkiä, kulma on suora ja rakennus on suorassa.

<p data-block-key="mrsjl">Mittaa pergolan suoruus ja paikka .</p>
Mittaa pergolan suoruus ja paikka .

Teräsjalat saa naputeltua kovaan maahan rautakangen ja lekan avulla. Asensimme teräsjalat heti oikeaan korkoon, tällöin pystyimme loveamaan pystytolpat yläpäästä valmiiksi ja asentamaan ne teräsjalkoihin sen jälkeen.

Puuinfon ohjeiden mukaan teräsjalat voidaan myös kiinnittää pystytolppiin ennen niiden pystyttämistä, mikäli maaperä on pehmeää. Pehmeässä maaperässä saattavat tolpan jalat painua syvälle maahan pystytolppia niihin asennettaessa. Lyö pystytolpat kiinni teräsjalkoihin lekalla. Parhaiten onnistut jos laitat teräsjalan ja tolpan maahan makaamaan niin, että teräsjalan terävä pää on kivessä kiinni ja lyöt lekalla tolpan päähän.

<p data-block-key="j8hq2">Teräsjalkojen asentaminen.</p>
Teräsjalkojen asentaminen.
<p data-block-key="ifh73">Pergolan teräsjalat paikoilleen terassin viereen.</p>
Pergolan teräsjalat paikoilleen terassin viereen.

Pergola nousee

Puutavarana pergolassa käytimme mitallistettua 48x120 mm kestopuuta, mutta teräsjalkoja ei oikein tässä koossa löydy. Päädyimme käyttämään 49x100 mm teräsjalkoja ja lovesimme pystypuut alaosasta sopivaan mittaan.

Valmiiksi ylä- ja alaosastaan lovetut pystytolpat nostimme teräsjalkoihin. Pystytolpat voi kiinnittää teräsjalkoihin tarvittaessa. Tolpat tuetaan työn ajaksi pystysuoraan ristikkäisillä vinolaudoilla ennen yläpalkin asentamista.

<p data-block-key="oha8w">Pergolan pilarin on nyt asennettu.</p>
Pergolan pilarin on nyt asennettu.

Seuraavaksi asennetaan tolppien päälle yläpalkki. Yläpalkin saat vaakasuoraan asettamalla vatupassin palkin päälle. Palkin päätä voi muotoilla omien mieltymysten mukaan ja valita omaa silmää miellyttävän ylityksen päätyyn.

<p data-block-key="ddsez">Pergolan yläpalkki.</p>
Pergolan yläpalkki.

Pergolan yläpalkkien loveaminen

Omaa pergolaamme emme saaneet täysin ristimittaan vanhan terassin takia. Siitä syystä ennen yläpalkkien loveamista, mittasimme jokaisen yläpalkin loveamispaikat nostamalla palkin ensin ylös ja piirtämällä siihen loveamiskohdat. Näin kaikki palkit sujahtivat kevyesti paikoilleen.

<p data-block-key="xvd3t">Pergolan yläpalkkien loveuspaikan mittaaminen.</p>
Pergolan yläpalkkien loveuspaikan mittaaminen.
Info

Info

Pergolan yläpalkkien loveaminen

Tässä helppo keino loveta puut.

  1. Sahaa mitattuun väliin pyörösahalla lovia. Aseta ensin pyörösahan terä oikeaan syvyyteen työn helpottamiseksi ja arvailun välttämiseksi.
  2. Naputtele vasaralla palikat irti.
  3. Viimeistele lovi taltalla tai talttapuukolla. Talttapuukko on muuten rakennustöissä erinomainen työkalu.
<p data-block-key="z9p2j">Sahaa ensin muutamia viiltoja palkkiin.</p>
Sahaa ensin muutamia viiltoja palkkiin.
<p data-block-key="ymdml">Koputtele palikat irti palkista...</p>
Koputtele palikat irti palkista...
<p data-block-key="dm58r">...kunnes kaikki palat ovat irronneet.</p>
...kunnes kaikki palat ovat irronneet.
<p data-block-key="g43ni">Viimeistele esimerkiksi talttapuukolla.</p>
Viimeistele esimerkiksi talttapuukolla.

Lisätään vielä hyllyt ja istuinpaikat

Kun runko oli saatu pystytettyä, halusimme tolppien väliin vielä muutamia hyllyjä. Hyllyt tehtiin samanvahvuisesta materiaalista kuin runko. Hyllyt myös tukevoittivat rakennetta vielä lisää. Hyllyjen tilalla voi käyttää vaikka puolapuita, jos haluaa tehdä lapsille kiipeilypaikan. Hyllyillä estetään myös satunnaista ohikulkijaa tallomasta kukkapenkkiä tai vierasta putoamasta terassilta. Hyllyä voi käyttää myös istumiseen, mutta muista käyttää siinä tapauksessa riittävän pitkiä ruuveja kiinnittämiseen.

<p data-block-key="mb940">Pergolan viimeistelyä.</p>
Pergolan viimeistelyä.
20223_77437.jpg
DIY
terassi
piharakennukset
terassit
diy
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Vanha ja väsynyt terassi kaipasi tee itse remonttia
Tee itse lasiterassin korjaus: Tarinoitaelävästä elämästä
Vanha terassi ei houkutellut enää istumaan iltaa tai jatkamaan kesää kylmeneviin syysiltoihin. Ovi repsotti, lattia halkeili, hämähäkit ja ötökät olivat vallanneet tilan, pikkuruutuisten ikkunoiden pesu tuntui viikon urakalta ja katon harvalauta päästi pölyt välikatolta suoraan kahvikuppiin. Pitäisikö suorittaa tee itse -lasiterassin remontti?Kyllä! Jotain oli tehtävä. Tämä on tarina yhden lasiterassin uusimisesta omin keinoin ja omin käsin.
20209_66571.jpg
Rintamamiestalon laajennusosan terassi
Terassi päätettiin rakentaa katoksen sisäpuolelle niin, että se seisoo "omilla jaloillaan". Pihalle oli jo aiemmin rakennettu suurempi terassi vastaavalla tavalla. Tukevarunkoinen ja varsin raskasrakenteinen terassi katsottiin paremmaksi rakentaa niin, ettei se tukeudu ollenkaan itse rakennukseen, vaan on oma kokonaisuutensa.Perusmaa terassin alla on tiivistettyä soraa ja sokkelin vierusta on terassinosalta myös routaeristetty. Terassi seisoo betonilaattojen päälle asennettujen säädettävien terassijalkojen varassa. Terassin runko toteutetaan järeästä painekyllästetystä puutavarasta sekä mitallistetusta kuusisahatavarasta, joka käsiteltiin puunsuoja-aineella.
Kesäinen terassi, jossa terassituolilla tyyny ja vaaleanpunainen peitto. Ympärillä rottinkilyhtyjä.
Routasuojaus tulee muistaa myös terassin ja pihakiveyksen teossa
Elääkö terassisi talvella omaa elämäänsä? Tai nouseeko kiveys joissain kohdissa niin, että lähes kaadut aina siitä mennessäsi? Terassin ja pihakiveyksen suunnittelussa sekä toteutuksessa kannattaakin aina muistaa, että talvi ja sen myötä routa tuovatkin omat haasteensa.
20233_81212.jpg
Pihahuone kolmella tavalla - takka vai kesäkeittiö?
Nykyään omalle pihalle tai mökille rakennetaan monen moista, viihtyvyyttä ja tilaa lisäävää rakennusta. On grillikatosta, kesäkeittiötä, kesähuoneita, vierasmajoja ja vaikka mitä. Kesäkeittiö palvelee mökillä tai kotona pienen keittiö jatkeena, ja kesällä onkin ihanaa päästä ulos ruoanlaittoon.
Alumasi lasiterassi
Lasiterassi – enemmän tilaa ja mukavuutta kotiisi
Kevät lähestyy, ja ulkona vietetty aika alkaa houkutella yhä enemmän. Lasitettu terassi on täydellinen tapa nauttia luonnonläheisyydestä ja lisätä kodin käyttökelpoista tilaa ympäri vuoden. Se ei ole vain kaunis lisäys kotiin, vaan myös käytännöllinen ratkaisu, joka suojaa sateelta ja tuulelta, pidentäen ulkokauden alkukeväästä myöhäiseen syksyyn.
20183_52191.jpg
Helppohoitoiset kasvit keväiselle lasiterassille
Kevät tekee tuloaan jo kohisten ja on taas se aika vuodesta, kun saa alkaa laittamaan terassia kevät- ja kesäkuntoon. Myös istutuksia voi alkaa suunnitella terassin somistukseksi. Erilaiset sipulikasvit viihtyvät ulkona jopa pienillä pakkasilla ja tuovat lasitetulle terassille lisää viihtyvyyttä. Lumon kysyi kukkakauppa Ruusupuun yrittäjä Sanna Toivoselta vinkit kevätkasvien valintaan ja hoitoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton