• Etusivu
  • Talo

Paloturvallisuus parantuu pienillä teoilla ja oikealla asenteella - 82 palokuollutta lokakuun loppuun mennessä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.11.2008
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kodin paloturvallisuus paranee merkittävästi, jos asiaa ajattelee kolmesta näkökulmasta: Tärkeintä on pitää kotona järjestystä ja siisteyttä yllä ainakin sen verran, että tuli ei pääse irti. Toiseksi, jos palo kuitenkin syttyy, toimivat ja oikein kattoon asennetut palovaroittimet havaitsevat vaaran tehokkaasti. Kolmanneksi, etukäteen tuumituilla toimintatavoilla väki pääsee nopeasti turvaan ja ehkäpä tuli saadaan sammutetuksikin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mediaseurannan mukaan tulipaloissa on lokakuun loppuun mennessä kuollut 82 ihmistä.

Paloturvallisuus on pitkälti järjestelykysymys. Jos tavarat keittiössä ovat ojennuksessa eivätkä liedellä ja jos pölyt sähkölaitteista on imuroitu, paloturvallisuuskin on parantunut. Kun vielä on tarkkana kuumenevien laitteiden kanssa ja käyttää vain ehjiä sähkölaitteita, niin on jo melko vahvoilla. Varsinkin kun muistaa sammuttaa kynttilän huoneesta lähtiessään eikä kuivaa pyykkejä saunassa.

On mahdollista, että varautumisesta huolimatta tuli pääsee irti. Silloin on ensiarvoisen tärkeää havaita vaara mahdollisimman nopeasti. Palovaroittimet ovatkin tarkkoja kapineita, kunhan ne on sijoitettu oikein kodin kattoon, vähintään puolen metrin päähän nurkista ja kulmista. Viisainta on sijoittaa palovaroitin jokaiseen makuuhuoneeseen ja yksi eteiseen.

Tulipalosta täytyy poistua nopeasti. Eri poistumisreittejä kotoa kannattaa harjoitella. Erityisesti kannattaa miettiä, miten saadaan ulos lapset tai mahdolliset muut ihmiset, joiden ulospääsy omin avuin on epävarmaa.

Sammutusvälineitä kannattaa opetella käyttämään. Käsisammutin nostetaan telineestään ja sokka nykäistään irti. Sammutusaine suihkuaa kahvasta painamalla. Tehokkainta on suunnata suihku liekkien juureen pienellä lakaisevalla liikkeellä. Sammutuspeitteen kiedotaan tiiviisti palonalun ympärille, ja huolehditaan, että peite suojaa itseä koko ajan.

Paloturvallisuustietoa netistä

Internetissä on monia paloturvallisuutta edistäviä sivustoja. Tällä hetkellä on meneillään Piippaako Sinulla? -kampanja. Sen sivustolta piippaakosinulla.fi saa monipuolisesti tietoa palovaroittimen oikeasta käytöstä.

Jos haluaa perehtyä oman kodin paloturvallisuuteen perusteellisesti, kannattaa surffata palovara.fi -sivuille. Sivustolla on laaja kysely, joka myös kommentoi käyttäjälle paloturvallisuustilannetta. Sivuston tulipalosimulaatiot havainnollistavat tulipalon ja savun leviämistä esimerkiksi huoneistoissa ja porraskäytävässä.

Tämän vuoden palokuolematilasto näyttää suomalaisittain tavanomaisen synkältä. Lokakuun loppuun mennessä tulipaloissa on kuollut 59 miestä ja 19 naista. Neljän uhrin sukupuolta ei mediaseurannan perusteella tiedetä. Viime vuonna lokakuun loppuun mennessä tulipaloissa oli kuollut 74 ihmistä.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20138_35845.jpg
Onko yrityksessänne nuoria aikuisia joiden ammattitaitoa voisi kehittää?
Mikä on nuorten aikuisten osaamisohjelma?Se on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama koulutushanke, jonka kohderyhmänä ovat 20 - 29 -vuotiaat nuoret joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa.Koulutusohjelma valmistaa ammattitutkintoon tai sen osaan. Ammattitaito hankitaan valmistavassa koulutuksessa ja osaaminen osoitetaan näyttönä tutkintotilaisuudessa. Valmistavan koulutuksen osalta on kaksi vaihtoehtoa. Voit opiskella oppilaitoksessa ja harjaantua ammattiin yrityksessä työssäoppien. Jos sinulla on työsuhde, voit opiskella oppisopimuksella. Oppisopimuksessa pääosa opitaan työpaikalla ja tietyt teemat oppilaitoksessa.
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.Uusi asbestilainsäädäntö voimaan vuoden 2016 alussa – mitä pitää huomioida?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
TTS kouluttaa monipuolisesti
TTS järjestää muun muassa monipuolista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää koulutusta. Tarjolla on kestoltaan lyhyempiä kursseja sekä pidempiä koulutuksia, jotka tähtäävät ammattitutkintoon. Ajankohtaisia kursseja tällä hetkellä ovat esimerkiksi rakennusalapainotteinen työturvallisuustyökorttikoulutus sekä henkilönostinkoulutus.Tutustu koulutuskalenteriin
20178_49950.jpg
Sähköautojen latauspisteet Kastellin EasyIn-pientalokoteihin
Pääkaupunkiseudulle pientalokotiyhteisöjä rakentava Kastellin EasyIN on varautunut sähköautojen tulemiseen. Kastelli asentaa jatkossa sen yhtiömuotoisiin EasyIN–pientalokohteisiin valmiuden sähköautojen latauspisteille. Valmius on koko taloyhtiön laajuinen ja tarkoittaa, että jokaisen asunnon parkkipaikalle on mahdollista tilata sähköauton latauspiste.Varsinainen latauspiste kuuluu EasyIN–kotien lisämaksullisiin varusteisiin ja uusi asukas voi tilata sen valmiiksi asennettuna ostaessaan asunnon jo rakennusvaiheessa. Jos sähköauton latauspisteelle ei tuolloin vielä ole tarvetta, voi latauspisteen asennuttaa tarpeen tullen myös myöhemmin, kun valmius sille on jo rakennusvaiheessa huomioitu."Haluamme tarjota asiakkaillemme heidän arkeensa sopivia koteja. Sähköautot yleistyvät ja niitä ladataan kotona, joten meistä on luonnollista lisätä latauspisteet myös EasyIN–kotien varustukseen", kertoo Kastellin EasyIN –aluerakentamisen liiketoimintajohtaja Mikko Sutinen.Latauspisteiden lisäys EasyIN–koteihin on Kastellille myös ympäristöteko. "Sähköautoilun ympäristöhyödyistä puhutaan jo paljon ja haluamme olla edelläkävijöitä asumisessa, jossa on helppo toteuttaa arjen ekotekoja. Rakennuttajana haluamme nostaa esille myös sen, että sähköautot ovat hiljaisia ja näin ollen ne hiljentävät pihapiiriä. Tämä taas vaikuttaa asumisviihtyvyyteen", Mikko jatkaa.Helsingin Konalaan kesällä 2018 valmistuva As Oy Helsingin Klementiini on Kastellin ensimmäinen EasyIN –kohde, johon tulee yhtiön laajuinen valmius sähköauton latauspisteille. Kohteeseen voi tutustua osoitteessa easyin.fi/klementiini.Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
20078_5978.jpg
TERCA -tiilikoti
Wienerbergerin tiilet ja rakenneratkaisut ovat näyttävästi esillä Hämeenlinnan asuntomessuilla, sillä Wienerberger on mukana messuilla kahdella kohteella. Wienerbergerin kohteet ovat kohde numero 27, Terca -tiilikoti sekä kohde numero 44, Talo Wienerberger. Molemmissa kohteissa talon runko on tiili-villa-tiili tyyppinen ulkoseinäratkaisu, jossa runko on muurattu ohutsaumamuurausmenetelmällä Terca –runkotiilistä.Terca -tiilikoti, kohde 27Talo Wienerberger, kohde 44
20186_53390.jpg
Ohjeita ja vinkkejä terassin pintakäsittelyyn
Talven jäljiltä terassi voi olla huonossakin kunnossa ja kesän lähestyessä terassin pintakäsittely onkin taas ajankohtaista. Terassin pintakäsittelyyn on muutamia niksejä, jotka on hyvä muistaa. Paras suoja terassille saadaan, kun käsittely uusitaan joka vuosi. Parhaimmat maalauskelit ovat toukokuusta syyskuuhun.Mitä pitää huomioida ennen käsittelyäPuun kosteus tulee olla enintään 18 %. Kostea puu aiheuttaa maalin huonon tartunnan ja voi johtaa maalin ennenaikaiseen irtoamiseen. Ilman, käsiteltävän pinnan ja tuotteen lämpötilan on oltava vähintään +5°C. Ilman suhteellisen kosteuden on oltava alle 80 %.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton