• Etusivu
  • Rakentaminen

Ovatko rakennuskustannukset karanneet muilta asumiskustannuksilta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.10.2007
200710_7219.jpg

Viime aikoina olemme saaneet lukea tiedotusvälineistä miten rakennuskustannukset ovat nousseet hurjaa vauhtia ylöspäin ja miten rakentajien rakennuskustannukset ovat monella karanneet käsistä.
Onko oman talon rakentaminen nykyisin siis kannattamatonta verrattuna muuhun asumismuotoon?

Jos rakentamiskustannuksia verrataan muihin asumismuotojen kustannusten nousuun, vastaus on ei. Teimme eri asumismuotojen tilastollisen vertailun pidemmällä aikajaksolla ja avuksi otimme tilastokeskuksen indeksit koskien vuokra-asumista, kerrostaloasuntojen hintaa sekä rakentamiskustannuksia.

Ajanjaksoksi otimme vuodet 1990 – 2007 ja niistä aina toisen vuosineljänneksen keskiarvot jolloin pääsimme mahdollisimman lähelle nykyistä tilannetta. Lähtökohtana siis se että kaikissa kolmessa asumistavassa vuosi 1990 kustannustaso on sata. Tuosta hetkestä kustannusten nousu tämän vuoden toiseen vuosineljännekseen on järjestyksessään seuraava:


1. Vuokrat nousseet eniten, indeksin ollessa 215,5 ts. vuoden 1990 vuokra kerrottava 2,155:lla. (vapaarahoitteiset vuokra-asunnot, vuokra/m2, koko Suomi)

2. Toiseksi eniten ovat nousseet vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat, indeksi 154,3
(vanhat kerrostaloasunnot, myyntihinta/m2, koko Suomi)

3. Vertailun asuntomuodoista vähiten on siis noussut rakentaminen, indeksi 137,3

Tuossa valossa rakennuskustannuksien nousu on siis pitkällä aikavälillä ollut erittäinkin maltillista. Mainittakoon vielä että rakennustarvikkeiden hinnan nousu tuon 18 vuoden vertailujakson aikana on ollut vain 2 % enemmän kuin esimerkiksi rakennustyön kustannusten nousu.

Sitten se kuuluisa Mutta, eli 2000-luvulla rakennuskustannusten nousu on ollut huomattavasti pidemmän aikavälin nousua nopeampaa ja tämän vuoksi erityisesti rakennuskustannusten hallinta on noussut arvoon arvaamattomaan.

Rakennuskustannusten hallinta, eli temppu ja kuinka se tehdään


Rakennuskustannusten hallintaa helpottaa tänä euroaikana asuntolainakorkojen vakaus aikaisempiin aikoihin verrattuna. Eli vaikka myös lainakorot ovat viime aikoina nousseet, ovat ne yleisesti ottaen edelleenkin todella alhaisella tasolla – ja mikä parasta verottaja maksaa edelleenkin 28 % asuntolainasi koroista. Jyrkkiä koron nousuja ei myöskään ole odotettavissa. Korkojen nousua vastaan voi kuitenkin varautua valitsemalla esimerkiksi kiinteän koron ja se on myös suositeltavaa, mikäli elinkustannukset on laskettu lähelle kipupistettä. Alla rakennusvaiheen edistymisen mukaisesti laadittu lista niistä asioista jotka auttavat rakennuskustannusten hallinnassa.

  1. Tee alustava kustannusarvio jo ennen lopullisen suunnittelun aloittamista

  2. Liian usein kustannusarvio tehdään vasta kun lopulliset suunnitelmat ovat valmistuneet. Parhaimmillaan kustannusarvio-ohjelma toimii jo ennen tontin hankkimista suunnittelun ja rakennuskustannusten ohjaajana. Kun rajoittavia tekijöitä ei vielä ole on helppo haarukoida rakennuksen rakenne- sekä tilaratkaisuja ja katsoa mitä mikin ratkaisu vaikuttaa itse kustannuksiin.
  3. Usko tekemääsi arvioon ja mitoita hankkeesi varojesi mukaisesti

  4. Kun kustannusarviosi on tehty, usko siihen. Vaarallisilla vesillä ollaan silloin kun arvio näyttää rakentamiseen varattujen varojen olevan riittämättömiä. Näin käy usein silloin kun arvio tehdään vasta suunnitelmien valmistuttua. Mikäli arvio näyttää liian isolta on joko rahoitusta lisättävä tai suunnitelmia karsittava vastaamaan budjettia.
  5. Aseta rakennustyölle realistinen ja riittävän väljä aikataulu

  6. Kustannusarvioon vaikuttaa luonnollisesti myös arvioitu rakennusaika. Tee jo alusta asti riittävän väljä rakennusaika, sen lyhentyminen on pelkästään positiivista mutta sen pidentyminen vaikuttaa niin kustannuksiin kuin omaan ja perheen jaksamiseenkin.
  7. Älä yliarvioi oman työn osuutta

  8. Oman työn osuutta yliarvioidaan todella herkästi. Päätyön ohella ei kuitenkaan välttämättä ehdi tehdä kaikkea itse. KotiOptimi antaa tuntiarvion myös omista töistäsi, jos se näyttää esimerkiksi 1000 h ja aikomuksena on kuitenkin rakentaa esimerkiksi 5 kk:ssa niin hälytyskellojen pitää soida.
  9. Sovi työntekijät ja vastaava mestari hyvissä ajoin ennen töiden aloitusta

  10. Rakennustyön vastaava mestari on tärkeä apu koko työmaan ajan. Samoin itse rakennustyön tekijät on varattu eteenpäin jo useita kuukausia joten ole liikkeellä ajoissa. Jos et tunne sopivia henkilöitä kysy aiemmin rakentaneilta.
  11. Päivitä kustannusarviosi vielä ennen töiden aloittamista

  12. Kustannusten nousu on varsinkin viime aikoina ollut kovaa. Päivitä kustannusarviosi vielä ennen rakennustöiden aloittamista ja tarkenne samalla eri rakenneosien mitat piirustuksistasi ohjelmaan mikäli et ole sitä aiemmin tehnyt.
  13. Mieti ja tilaa ajoissa työmaalla tarvittavat tarvikkeet

  14. Rakennustarvikkeilla on rakennusajasta riippuen välillä pitkiäkin toimitusaikoja. Ikävintä on jos työmaalla osa ajasta ja kustannuksista kuluu odotteluun. Tarvikkeiden hinnat nousevat myös jatkossa, eli laske mitä tarvitset ja tee tarjouspyynnöt sekä tilaukset hyvissä ajoin.
  15. Keskity itse tarvikkeiden ostoon, se on tärkein oman työn osuuksista

  16. Rakennustarvikkeiden hankinta kannattaa pitää omissa hyppysissä. Kalleinta on laittaa kirvesmies tai -miehet hakemaan tarvikkeita peräkärryllä.
  17. Tarkkaile jatkuvasti työmaan kustannuksia

  18. Eli pidä yllä ajan tasalla olevaa kustannusseurantaa. Esimerkiksi myytävässä KotiOptimissa on lisäominaisuutena netin kautta tapahtuva kustannusseuranta. Tallenna kaikki maksusuoritukset ja kohdista ne samalla oikeaan rakennusvaiheeseensa. Näin ohjelma kertoo jatkuvasti oletko ko. työvaiheessa ylittämässä vai alittamassa kustannusarviosi.
  19. Tarkkaile rakennusaikataulun edistymistä

  20. Sivuiltamme saat ilmaisen rakennusaikataulun jossa annat vain hankkeesi aloitus- ja lopetusajankohdat. Ohjelma jakaa rakennusajan näiden perusteella työvaiheittain. Tarkkaile sen edistymistä ja huomioi ajoissa mahdolliset pitkitykset ja sen seuraukset. Jos aikataulu näyttää sinun olevan esimerkiksi kuukauden myöhässä se ei itsestään korjaannu, siinä vaiheessa otettava joko lisätyövoimaa tai siirrettävä rakennuksen valmistumisaikaa eteenpäin.
  21. Kirjaa ylös ja dokumentoi kaikki sovitut työ-/ tarvikehinnat

  22. Kaikki rakentamista koskevat hinnalliset ja aikataululliset sopimukset ja tarjoukset yms. tulee aina kirjata ylös, myös puhelimitse sovitut. Kirjoita ylös päivä, kellonaika ja mitä kenenkin kanssa sovittu. Työurakoista on aina tehtävä erillinen sopimuspaperi jossa asiat selviävät.
  23. Pidä pää kylmänä ja nauti ajasta

  24. Rakentaminen on hieno ja ikimuistoinen projekti kun sen ottaa oikein. Ota hankkeeseen jo suunnitteluvaiheessa mukaan koko perhe ja pitäkää yhtä koko hankkeen ajan. Jos toinen hoitaa perhettä ja toinen osallistuu talon rakentamiseen, muistakaa että molemmilla on normaalia enemmän töitä. Arvostakaa toistenne panostusta.

Iloista rakennusaikaa toivovin terveisin
Pentti Teponoja
pentti.teponoja@rakentaja.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20094_16164.jpg
Keskuspölynimurin jälkiasennus
Puzer-keskuspölynimurin asennus on helppoa ja nopeaa, myös jälkiasennuksena. Koko järjestelmän asentamiseen kuluu aikaa vain muutama tunti, eikä se häiritse asumista.Useimmissa pientaloissa on levyrakenteiset, onttorunkoiset seinät, joten runkoputken vetäminen käy usein nopeasti ja helposti. Putket voivat kulkea myös komeroiden sokkelitilassa tai muissa vastaavissa tiloissa. Siirtyminen huonetilasta toiseen tapahtuu ylä- tai välipohjan kautta.Katso tv-esitys keskuspölynimurin jälkiasennuksesta...Lisätietoa keskuspölynimureista...
20207_65817.jpg
Näin asennat ikkunat ja ovet oikein uretaanivaahdolla
Kun vaihdat ikkunoita tai ulko-ovia, on syytä miettiä tarkkaan, millä ikkunan tai oven ja runkotolpan välinen rako täytetään. Usein miten rautakaupasta ostetaan pullo tai pari uretaanivaahtoa, sen paremmin tuotteeseen tutustumatta. Uretaanivaahto on uretaanivaahtoa, eikö? Ei aivan näin!Uretaanivaahdon etuihin lasketaan sen tehokas kylmäsillan katkaisu raoissa, joihin muuten on kovin hankala laittaa muuta tilkettä. Uretaanivaahtoa saatetaan kuitenkin pursottaa karmien väliin aivan liikaa ja tuloksena pahimmassa tapauksessa ovat pullistuneet karmit.Olisiko tämä helppo estää? Kyllä vain! Kannattaa tutustua uretaanivaahtoihin ennen niiden ostamista, sillä markkinoilta löytyy erittäin laadukkaita ja eritoten matalasti turpoavia uretaanivaahtoja. Vaahdon matalapainekoostumus estää liian turpoamisen, eikä väännä ikkunakarmeja kuivuessaan.
20175_49128.jpg
VILPE® ECo Ideal Wireless ohjaa ilmanvaihtoa
Onko kylpyhuoneessa liian kostea ilma suihkun jälkeen?Tuntuuko ilma tunkkaiselta, kun avaat kotioven?Eikö ilmanvaihdon teho riitä kesäisin?Mistä edullinen ilmanvaihtojärjestelmä kotiin ja kesämökille?Miten saat raikkaan sisäilman helpoiten?
20212_68783.jpg
Viikon sisustusidea: Miten vaalennan vanhan hirsipinnan?
KYSYMYS:Tarkoitus olisi vaalentaa sisäilmettä lähes 50 v. vanhassa saunamökissä. Hirsiseinille ei ole tehty mitään käsittelyä koskaan ja ne ovat tummuneet. Mökki on talvisin kylmillään. Mitä käsittelyä voisi ajatella seinille ja katolle? Onko jotain aineita millä saisi puunsyyt jäämään näkyviin ainakin seinissä ja niin, että lopputulos olisi kaunis eikä tumma seinä paistaisi läpi?
20126_31252.jpg
Aurinkoenergia hyödyntämätön potentiaali
Aurinko energia on liian vähän käytettyäAurinkoenergia on Suomessa vielä varsin hyödyntämätön potentiaali, vaikka sen tuottama energiamäärä on merkittävä myös Euroopan pohjoisosissa. Toisaalta aurinko ei voi olla ainoa lämmönlähde Suomessa, mutta oikein suunniteltuna ja toteutettuna saatava energiamäärä on merkittävä. Auringon lämpöä hyödyntävä lämmitysjärjestelmä kykenee tuottamaan niin sanottua ilmaista energiaa ympäri vuoden ollen erityisen merkittävä noin puolet vuodesta.Tutustu Akvaterm-varaajiin
20088_12400.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti. Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.Ilmaston nopea muutos tulee aiheuttamaan rakennusten julkisivuille merkittäviä rasituksia, esim. kosteudesta johtuvia. Poltetusta tiilestä muurattu julkisivu on ominaisuuksiltaan erinomainen ja tulevaisuudessa entistäkin arvostetumpi ratkaisu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton