• Etusivu
  • LVI

Omakotitalon putkiremontit – helpompaa kuin luulet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.11.2023
20214_70114.jpg

Omakotitalon putkistoja ovat käyttövesi-, lämmitys- ja viemäriputkistot. Vesivahinkojen riski kasvaa merkittävästi, kun putkistot ovat yli 25 vuotta vanhoja. Ensimmäisenä uusimistarpeessa on yleensä käyttövesiputkisto ja muutama vuosi sen jälkeen patteriverkoston putkisto. Niiden vaihtaminen uusiin on onneksi helppoa, kun uudet tyylikkään valkoiset tai kromin väriset putket voidaan asentaa pintaan. Viemäriputket on aina asennettava lattiarakenteen alle ja siksi niiden vaihtaminen on hankalampaa. Onneksi tähän on apuna putkien sukitusmenetelmä, jota tarjoavat jo monet LVI-alan yritykset.

Ikävähennys pienentää vakuutuskorvauksen määrää vesivahingon tapahduttua

Käyttövesiputkien tiiviys on erityisen tärkeää, sillä niiden pettäessä tapahtuu usein suuria vesivahinkoja. Putket voivat myös ns. tihkuvuotaa, jolloin vuotoa ei helposti huomaa, mutta ajan kuluessa vahingot kasvavat suuriksi ja kalliiksi korjata. Monelle tulee yllätyksenä se, että vakuutukset eivät korvaa koko vahinkoa, sillä ikävähennykset ja omavastuut vähentävät korvauksen määrää ja uudet putket on joka tapauksessa maksettava itse. Putkien vaihto uusiin kannattaakin tehdä ajoissa ennen kuin vesivahinkoja ehtii syntyä.

Remontin edullisuus voi yllättää

Käyttövesiremontti voi sujua helposti ja nopeasti. Remontti voidaan toteuttaa putkien pinta-asennuksena käyttämällä muun muassa tyylikästä valkoista tai kromin väristä Uponor-komposiittiputkea. Putket asennetaan mahdollisuuksien mukaan kalusteiden taakse ja tarvittaessa niitä voidaan myös koteloida. Jos vanhat putket on asennettu suojaputkeen, voidaan uudet putket myös sujuttaa vanhojen tilalle. Tällöin käytetään esimerkiksi Uponor Pex -putkea. Kummallakin toteutustavalla käyttövesiremontti kestää yleensä vain muutaman päivän, vedentulo on poikki pari tuntia ja talossa voi asua koko remontin ajan. Remontin hinta asettuu tavallisimmin 4000 euron ja 7000 euron välille Uponorin tuotteilla. Oman kohteesi tarjouksen saat paikalliselta valtuutetulta urakoitsijalta. Jätä tarjouspyyntö ja urakoitsija ottaa yhteyttä ja sopii kanssasi tarjouskäynnin ajankohdan.

Patteriverkoston remontti pinta-asennuksella muutamassa päivässä

Patteriverkostoremontti tehdään usein käyttövesiremontin yhteydessä tai muutama vuosi sen jälkeen. Riski vesivahingoille kasvaa 30 käyttövuoden jälkeen. Patteriverkostoremontissa voi käyttää Uponor-komposiittijärjestelmää. Tyylikkäät valkoiset tai krominväriset putket asennetaan pintaan, jolloin talon rakenteita ei tarvitse rikkoa. Remontti kestää vain muutaman päivän ja talossa voi asua koko remontin ajan. Uponorin mukaan patteriverkoston remontin hinta voidaan arvioida periaatteella "1000 € / patteri" eli jos talossa on kuusi patteria, remontin kustannusarvio pattereineen ja putkistoineen on n. 6000 €.

Uusi matalaenergialämmönlähde vaatii usein uuden patteriverkoston

Patteriverkoston kunto ja riittävä teho kannattaa tarkistaa myös silloin, kun vaihdetaan lämmönlähdettä esimerkiksi öljystä lämpöpumppuun tai kaukolämpöön. Nämä matalaenergiajärjestelmät vaativat yleensä tehokkaasti toimiakseen kunnollisen putkiston ja nykyaikaiset patterit. Esimerkiksi öljykattilan tuottaman veden lämpötila on 70–80-asteista, kun taas matalaenergiajärjestelmä tuottaa patteriverkostoon vain 45–55-asteista vettä. Tästä johtuen pattereiden lämmönluovutus alenee lähes puoleen, joten on selvää, että ilman kokonaisjärjestelmään tehtäviä parannuksia ei kannata edetä. Jos esimerkiksi jonkin huoneen patterit eivät ole tähänkään mennessä lämmenneet, eivät ne lämmöntuoton päivityksen jälkeen tule edelleenkään lämpiämään.

Vesikiertoinen lämmitys mahdollistaa minkä tahansa lämmönlähteen

Sähköpatteritkin voidaan vaihtaa kätevästi vesikiertoisiin pattereihin. Myös vesikiertoinen lattialämmitys saadaan asennettua yllättävän pienellä lattiankorotuksella vanhaan lattiaan. Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä mahdollistaa minkä tahansa lämmönlähteen käytön, kuten maalämmön tai kaukolämmön. Vesikiertoisen patterilämmityksen säätämiseen on nykyään myös saatavilla samanlaista älykkyyttä kuin lattialämmityksessä. Järjestelmää voi muun muassa ohjata etänä mobiilisovelluksen avulla.

20221_74311.jpg
LVI
käyttövesi
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
Taajama
Kaukolämmönjakokeskus – milloin tulee vaihto eteen ja mitä huomioida vaihtoa harkittaessa?
Laitteet, kuten kaukolämmönjakokeskuskin, tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Mutta mistä tietää milloin kaukolämmönjakokeskus tulee vaihtaa ja mitkä ovat ensimmäiset merkit vaihtoajan lähestymisestä? Mitä on hyvä huomioida uutta valittaessa? Kannattaako nykyisen lämmönjakokeskuksen vaihto uuteen, vaikka vaihtoaika ei olisikaan umpeutumassa?
Taajama
Kaukolämmönjakokeskus – milloin tulee vaihto eteen ja mitä huomioida vaihtoa harkittaessa?
Laitteet, kuten kaukolämmönjakokeskuskin, tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Mutta mistä tietää milloin kaukolämmönjakokeskus tulee vaihtaa ja mitkä ovat ensimmäiset merkit vaihtoajan lähestymisestä? Mitä on hyvä huomioida uutta valittaessa? Kannattaako nykyisen lämmönjakokeskuksen vaihto uuteen, vaikka vaihtoaika ei olisikaan umpeutumassa?
Henkilö punaisessa talvitakissa
Mitä tulee huomioida siirryttäessä kaukolämmöstä maalämpöön?
Kaukolämpö siirtyy asteittain matalalämpöön, eli 115 asteesta 90 asteeseen. Mitä matalalämpöön siirtyminen tarkoittaa kaukolämmössä oleville taloyhtiöille? Muutos on hyvä huomioida silloin, kun kaukolämmönjakokeskuksen uusinta on edessä. Uusia lämmitysjärjestelmiä harkittaessa on myös hyvä miettiä kaukolämmön ohessa lämpöpumppujen eli hybridijärjestelmien hyödyntämistä. Lisää hybridijärjestelmien hyödyntämisestä ja kaukolämmön matalalämpöön siirtymisessä tässä artikkelissa.
202110_73107.jpg
Näin puhdistat sälekaihtimet
Kaihtimia on eri asennusvaihtoehdoilla ja ne luonnollisesti myös likaantuvat eri lailla. Ja jos kaihtimia on erilaisia, on myös erilaisia tapoja saada ne puhtaaksi. TTS Työtehoseura kokeili, miten alumiiniset ja puiset sälekaihtimet saa puhdistettua. Älä päästä pölyä pinttymään kaihtimiisi.
20151_42162.jpg
Eristä yläpohja ja säästä näin paljon
ISOVER InsulSafe on tehokas lämmöneriste, jota suositellaan käytettäväksi yläpohjien eristämiseen sekä uusissa että vanhoissa rakennuksissa. Se täyttää kaikki ontelot, ehkäisee kylmäsiltoja ja laskeutuu tasaisesti. Se on painumaton ja luonnostaan palamaton eriste, jonka valmistuksessa ei käytetä haitallisia kemikaalejaISOVER PUHALLUSVILLA on puhallusvillaksi valmistettua niin sanottua valkovillaa, jota käytetään yläpohjien eristämiseen vaakarakenteissa. Kotimaisen ISOVER InsulSafe puhallusvillan raaka-aineesta jopa 85% on kierrätyslasia.Laske oman kotisi säästö tästä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton