• Etusivu
  • Rakentaminen

Oikeus vahingonkorvaukseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2015
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ostajalla on oikeus saada korvaus niistä vahingoista, jotka hänelle ovat aiheutuneet asunnon virheen vuoksi, jollei myyjä osoita, ettei virhe johdu huolimattomuudesta hänen puolellaan.

Elinkeinoharjoittajan vastuu määräytyy lain 4 luvun mukaan. Ostaja on oikeutettu korvaukseen sekä henkilö että esinevahingoista, jotka hänelle ovat aiheutuneet. Välillisen vahingon myyjä on velvollinen korvaamaan vain, mikäli virhe johtuu hänen huolimattomuudestaan.

Lain mukaan myyjä ei kuitenkaan ole velvollinen korvaamaan

1. rakentamisessa tai korjausrakentamisessa käytetyn materiaalin, muun rakennuksen ainesosan tai asunnon tarpeistoon kuuluvan laitteen virheestä aiheutuvaa henkilövahinkoa, ellei vahinko johdu huolimattomuudesta myyjän puolella
2. rakentamisessa tai korjausrakentamisessa käytetyn materiaalin tai muun rakennuksen ainesosan virheestä aiheutuvaa esinevahinkoa, jos vahinko kohdistuu muuhun omaisuuteen kuin asuntoon tai pääasiassa yksityisessä käytössä olevaan asuintoirtaimistoon sekä vahinko ei johdu huolimattomuudesta myyjän puolelta eikä
3. asunnon tarpeistoon kuuluvan laitteen virheestä aiheutuvaa esinevahinkoa, jos vahinko kohdistuu omaisuuteen, jolla ei ole välitöntä käyttöyhteyttä laitteeseen eikä vahinko johdu huolimattomuudesta myyjän puolella.

Muita kuin yllä mainittuja virheitä kaupan kohteessa ovat taloudelliset virheet ja oikeudelliset virheet, joihin ostajan on vedottava kohtuullisessa ajassa siitä, kun on virheen havainnut. Ostaja voi vedota virheeseen myöhemminkin, mikäli myyjä tai joku hänen puolellaan on toiminut törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti.

Kun kumpikin osapuoli on ollut huolimaton, voi ostaja vaatia olosuhteisiin nähden kohtuullista hinnanalennusta.

Asuntokaupassa virheet voidaan jakaa mm. taloudellisiin ja oikeudellisiin virheisiin.

Kohteessa on taloudellinen virhe, jos myyjä ennen kaupanteko on asuntokauppalain 6 luvun 20 §:n perusteella on

1. antanut ostajalle virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon kyseisen asunnon omistamiseen tai käyttöön liittyvistä taloudellisista velvoitteista tai vastuista, kuten yhtiövastikkeesta tai myytävien osakkeiden osalle tulevasta osuudesta yhtiön velkoja, taikka asuntoyhteisön taloudellisesta tilanteesta ja annetun tiedon voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.
2. myyjä ennen kaupantekoa jättänyt antamatta ostajalle tiedon 1 kohdassa tarkoitetusta seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon ottaen huomioon hänen mahdollisuutensa saada kyseinen seikka selville tavanomaisessa kauppaa edeltävässä selonotossa sekä muut seikat, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan; taikka
3. asunnon omistamiseen tai käyttämisen liittyvät taloudelliset velvoitteet tai vastuut ovat asunnossa tai kiinteistön muissa osissa kaupanteon jälkeen ilmenneen odottamattoman vian tai puutteen vuoksi osoittautuneet merkittävästi suuremmiksi kuin ostajalla on oltu perustelua aihetta edellyttää.

Elinkeinoharjoittajan ollessa myyjänä kaupan kohteessa on taloudellinen virhe aina, jos elinkeinoharjoittaja on jättänyt antamatta ostajalle sellaisen 1 kohdassa tarkoitettua seikkaa koskevan tiedon, jonka hän asuntojen markkinoinnissa annettavista tiedoista annetun asetuksen mukaan olisi ollut velvollinen antamaan ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan

Kohteessa on asuntokauppalain 6 luvun 28 § mukainen oikeudellinen virhe, jos sivullinen omistaa sen tai osan siitä eikä asuntokaupassa ole asiasta sovittu myyjän ja ostajan välillä. Ostaja voi vedota oikeudelliseen virheeseen myös silloin, kun sivullinen näin väittää ja väitteelle on olemassa todennäköisiä perusteita.

Ostajalla on oikeus lisäksi vahingonkorvaukseen, mikäli oikeudellinen virhe oli olemassa jo kaupantekohetkellä ja ostaja ei tiennyt siitä eikä hänen olisi pitänytkään tietää. Jos virhe syntyy kaupanteon jälkeen, on ostajalla oikeus vahingonkorvaukseen, jos myyjä ei pysty osoittamaan, ettei virhe tai vahinko johdu hänen menettelystään.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20103_21035.jpg
Mietityttääkö lumen sulaminen?
Poikkeuksellisen runsasluminen talvi on päättymässä ja lumet sulavat paikoin nopeastikin. Jos talon salaoja- ja sadevesijärjestelmät ovat kunnossa, ei sulamisvesistä ole juuri haittaa. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei seinien vierustoilla oleva lumi ole kiinni ulkoverhouksessa eikä sulamisessa muodostuva vesi pääse rakenteisiin. Ongelmia voi olla lähinnä 60-70-luvun matalaperustaisissa taloissa, joissa ympäröivä lumi voi olla reilustikin sokkelipinnan yläpuolella. Myös kellarilliset 40-50-luvun talot saattavat olla vaarassa. Puutteelliset tai vuosien saatossa tukkeutuneet salaojat eivät välttämättä toimi eikä sokkelin maanalainen vesieristys ole kunnossa.Oma lukunsa ovat vielä tulva-alttiit alueet. Poikkeuksellisen runsaisiin tulvavesiin on myös syytä varautua. Tulvavesiin voi joissain tapauksissa varautua rakentamalla valleja muovista ja maa-aineksesta. Tukkimalla kellarikerroksen viemärinkannet, voidaan estää veden nousua viemäreistä sisätiloihin ja hankkimalla käyttöönsä uppopumppuja, mahdollisesti sisään tunkeutunut vesi saadaan tehokkaasti poistettua.
Vallox 125 MV
Ilmanvaihto uusiksi osana omakotitalon energiaremonttia
Mika Airaksela teki kesällä 2021 omakotitaloonsa lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon remontin, sillä talo kulutti energiaa lämmitykseen enemmän kuin mitä oli tarpeen. Vanha poistoilmalämpöpumppu oli tullut käyttöikänsä loppuun ja lisäksi se oli alimitoitettu 176 neliöiseen taloon. Etenkin pakkasjaksoilla kone kävi koko ajan ja kulutti sähköä lisätehoksi. Ennen remonttia Airakselan omakotitalo kulutti energiaa taloussähköineen oli noin 24 000–25 000 kWh.
20114_25341.jpg
Helkama JOPO
Polkupyörä eli Jopo on olennainen osa suomalaista pyöräilyhistoriaa. Reilujen säätövarojensa ansiosta klassikkopyörä sopii lähes kaikille, joten eipä ihme että Jopoja löytyi aikoinaan lähes jokaisen perheestä tai ainakin naapurista. Tällä vuosituhannella legenda teki komean comebackin ja valloitti mutkattomalla designillaan erityisesti nuorten sydämet. Hyväntuulisessa suosikkipyörässä on rungon värisiksi maalatut lokasuojat, tukeva tavarateline ja vakuutusyhtiön hyväksymä lukko.AlumiinivanteetJalkajarruLukkoTavaratelineKuormasideRengaskoko 24"Vastaa tutkimukseen ja voita Helkama Jopo
20224_77599.jpg
Säästä talosi energiakuluissa - huolehdi eristämisestä
Energian hinta on noussut yllättävästi ja nousuaa on odotettavissa tulevaisuudessakin. Esimerkiksi sähkön osalta Euroopassa ennakoidaan ennätyskallista vuotta. Hintojen nousuun kannattaakin varautua energiatehokkuudella. Eristäminen säästää selvää rahaa, auttaa varautumaan muutoksiin ja vähentämään ilmastohaittoja.
20117_27219.jpg
Hallit ja osastot
Messuilla tutustumisen pääpaino on luonnollisesti esiteltävissä kohteissa, mutta arvokasta tietoa ja muuta mielenkiintoista löytyy myös alueen näyttelyhalleista ja talojen yhteydessä olevista osastoista.Messuilla onkin syytä olla tarkkana. Uusia ideoita löytyy aina. Jopa vuodesta toiseen asuntomessuja kiertänyt toimittajakin tuppaa joka kerta yllättymään.Autotallien ja ulkoalueiden osastojen lisäksi Rakentaja- ja Sisustajahalleissa on runsaasti näytteilleasettajia. Muista myös tutustua Tuotetaloon (Kohde 16), jossa rakenneratkaisut ovat nähtävissä.Lisätietoa asuntomessuista...
20193_56849.jpg
Säästöä tehokkaammalla lämmöntalteenotolla
Energiatehokkuus ja energiansäästö on päivittäinen aihe ja "ilmastotalkoiden" myötä merkitys vain kasvaa. Energiatehokkuusvaatimukset saattavat kasvaa ja energian hinta nousta. Ilmastonmuutoksen kannalta tärkeitä energiatehokkuuden osa-alueita ovat liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, rakennusten lämmitys sekä sähkölaitteet ja valaistus. Ilmastotalkoisiin osallistuminen on mielekkäintä silloin, kun siitä syntyy kustannussäästöä itselle. Käytännössä vanha toimivan tuntuinen ilmanvaihtokonekin kannattaa yleensä uusia.Talon koosta ja ilmamääristä riippuen ilmanvaihtokoneen uusimisella saavutettu säästö on vuositasolla 200 - 700 euroa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton