• Etusivu
  • Talo

Oikeaoppinen ja turvallinen kiinnittäminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö EJOT Sormat Oy
Päivitetty 09.11.2023
kiinnitys

Valitse kiinnike oikein perustein

  • Mihin rakennusmateriaaliin kiinnität ja minkä laatuista rakennusmateriaali on?
  • Minkälaisia olosuhteita asennuksen tulee kestää?
  • Minkälainen kuormitus asennukseen kohdistuu?

Mitä löytyy rappauksen, maalin tai tapetin takaa?
Koeporaa näkymättömään paikkaan, kuten jalkalistan taakse. Porauspölyn väri ja rakenne auttavat selvitystyössä! Samoin selvität esim. rappauksen tai muun kantamattoman rakenteen paksuuden.

Luotettava kiinnitys vaatii oikeankokoisen porareiän

Asennuksen alustana toimiva rakennusmateriaali määrää käytettävän poraustekniikan.

Ei porausta

Kiinnike asennetaan lyömällä tai ruuvaamalla se kiinni suoraan huokoiseen rakennusmateriaaliin.

Kiertoporaus

20131_33691.jpg

Iskuton, terän pyörimisliikkeeseen perustuva poraus tavallisella ruuvivääntimellä puristuslujuudeltaan heikkoihin materiaaleihin, kuten rakennuslevyihin.

Iskuporaus

20131_33692.jpg

Poraustekniikkana toimivat terän pyörimisliike sekä iskutoiminnon nopeatahtiset, mutta kevyet iskut. Iskuporausta käytetään umpinaisiin tiivisrakenteisiin rakennusmateriaaleihin, kun poranterän halkaisija on alle 20 mm. Tiiliin poraamisen voi aloittaa ilman iskutoimintoa, mutta mikäli reikää ei ala muodostua, niin siirrytään iskuporaukseen.

Vasaraporaus

20131_33693.jpg

Poraustekniikkana toimivat terän pyörimisliike sekä vasaratoiminnon hidastahtiset raskaat iskut. Käytetään umpinaisiin tiivisrakenteisiin rakennusmateriaaleihin.

Timanttiporaus

20131_33694.jpg

Kiertoporausta timanttiporanterällä ja ilman iskutoimintoa käytetään porattaessa halkaisijaltaan erityisen suuria porareikiä sekä tiheästi raudoitetun teräsbetonin poraamisessa. Usein märkäporausta.

Muista erityisesti:

Puhdistaa porareikä huolellisesti harjalla ja imurilla/ilmapumpulla! Porata kerralla riittävän syvä porareikä, usein sopiva syvyys on asennussyvyys h + 10 mm Pahoin kuluneen poranterän käyttö on turvallisuusriski ja vaikeuttaa asennustyötä!

Kiinnikkeiden asennussyvyys

Perussääntö on, että mitä syvemmälle ankkurin asennat, sitä paremmin hyödynnät kiinnitysalustan puristusja vetolujuuden eli sitä vahvemman kiinnityksen saat. Noudata aina asennusohjeessa määritettyä kiinnitettävän kappaleen maksimipaksuutta t(fix) sekä asennussyvyyttä h(nom).

Kiinnikkeen asennussyvyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, kun kiinnitysalusta on rappauksen, verhoilun tai eristekerroksen peittämä. Tällöin sopivaa kiinnikepituutta valittaessa on kiinnitettävän kappaleen maksimipaksuuteen t(fix) lisättävä kuormaa kantamattoman kerroksen, kuten rappauksen, paksuus.

(klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi)
(klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi)

Kiinnikkeen kiristäminen on tekniikkalaji

Kiinnikkeet kiristetään tyypistä riippuen joko käsin tai koneellisella ruuvivääntimellä, momentti- tai kuusiokoloavaimella tai kiinnikekohtaisella asennustyökalulla. Oikean kiristysmomentin Tinst sekä asennustyökalujen käyttö helpottaa asennusta ja säästää turhalta työltä, yli- tai alikiristämiseltä, kierteiden rikkoutumiselta sekä mahdolliselta kiinnitysalustan murtumiselta. Muista, että kiristämistä helpottaa oikean kokoinen ja huolellisesti puhdistettu poranreikä!

Kiinnikkeiden yleisimmät vääntiöt:

20131_33697.jpg
Info

Info

Turvallinen kiinnittäminen

  • Käytä vain luotettavia laatumerkkejä, kuten Sormat
  • Noudata annettuja asennusohjeita
  • Poraa oikean kokoinen porareikä
  • Puhdista porareikä harjalla ja ilmalla
  • Noudata annettuja asennussyvyyksiä
  • Kiristä asennus huolellisesti
EJOT Sormat Oy
Talo
kiinnitystarvikkeet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

ruosteinen kiinnike
Valitse aina korroosio-olosuhteisiin sopiva kiinnike
Korroosio on ympäristön vaikutuksesta tapahtuvaa metallin muuttumista ja hajoamista ja sillä on merkittävä vaikutus asennusten kestävyyteen. Korroosion näkyvä ilmenemismuoto on ruoste, mutta usein korroosiota ei pysty silmällä erottamaan. Korroosiota aiheuttavat erityisesti ilmasto-olosuhteet ja niiden muutokset sekä altistuminen korroosiota kiihdyttäville aineille, kuten merivesi, saasteet tai kemikaalit.
kiinnitysmalli
Kiinnitystarvikkeet turvalliseen rakentamiseen
Rakentaminen perustuu eri materiaaleista koostuvien osien kiinnittämiseen. Turvallinen kiinnittäminen alkaa alustana toimivalle rakennusmateriaalille soveltuvan kiinnikkeen valinnalla.
asennussyvyys
Vinkkejä oikean kiinnikkeen valintaan
Perussääntö kiinnityksissä on, että mitä syvemmälle ankkurin asennat, sitä paremmin hyödynnät kiinnitysalustan puristus- ja vetolujuuden eli sitä vahvemman kiinnityksen saat. Noudata aina asennusohjeessa määritettyä kiinnitettävän kappaleen maksimipaksuutta tfix sekä asennussyvyyttä hnom.Kiinnikkeen asennussyvyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, kun kiinnitysalusta on rappauksen, verhoilun tai eristekerroksen peittämä. Tällöin sopivaa kiinnikepituutta valittaessa on kiinnitettävän kappaleen maksimi­paksuuteen tfix lisättävä kuormaa kantamattoman kerroksen, kuten rappauksen, paksuus.
20211_68099.jpg
Sormat-kiinnitysratkaisut
Rakentamisen perusta ovat tietenkin hyvät materiaalit ja rakennusosat sekä näiden oikeaoppinen kiinnittäminen. Luja kiinnitys takaa kestävän ja pitkäaikaisen rakenteen.Rakennusosien nopea ja varma kiinnitys on olennaista sujuvan rakennusprojektin kannalta. Kun työt etenevät aikataulun mukaisesti, myös kustannukset pysyvät kurissa.Talonrakennuksen työsuoritteiden onnistumisessa kiinnitysosilta vaaditaan pitoa ja pysyvyyttä materiaalista riippumatta. Rakenteelle kohdistuu aina rasituksia kuten puristus-, veto- tai leikkausvoimia. Asennuksen on kestettävä kaikki sille aiheutuvat kuormat.Sormat Oy tarjoaa laajan valikoiman helppokäyttöisiä ja luotettavia kiinnitystarvikkeita kaikkiin käyttökohteisiin.
kiinnike
Tukes on testauttanut eri valmistajien ruuveja
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo tiedotteessaan saaneensa ilmoituksia vaaratilanteista, joissa vääräntyyppisen ruuvin käyttö on aiheuttanut puurakenteisten telineiden ja rakennelmien sortumisia. Tukes on testauttanut eri valmistajien ruuveja ja selvittänyt, millaisin tiedoin irtoruuveja myydään kuluttajille ja ammattilaisille. Tukesin havaintojen mukaan rautakaupoissa ei kerrota riittävän tarkkaan, mihin käyttötarkoitukseen irtoruuvit soveltuvat, jolloin ostajan on vaikea valita oikeanlainen ruuvi oikeaan käyttötarkoitukseen.Kaikissa myyntiliikkeissä ei kerrota riittävän tarkkaan ruuvien käyttötarkoitusta
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton